Inleiding
PDFtoMusic is een baanbrekend en uniek programma dat Adobe PDF-muziekbladen converteert naar bewerkbare partituren.
PDFtoMusic kan een Adobe PDF-bestand inlezen dat door een muzieknotatie programma is aangemaakt. Het muziekstuk kan worden afgespeeld, de liedteksten gezongen en het bestand kan geëxporteerd worden naar diverse formaten: MIDI, Myr, BMP, WAV, AIFF en MusicXML voor de Pro versie.

Waarvoor kan ik PDFtoMusic gebruiken?
Hoe werkt PDFtoMusic?
Wat zijn de verschillen tussen de "Pro" en de "Standaard" versie?

Waarvoor kan ik PDFtoMusic gebruiken?

Het gebruik van PDFtoMusic is veelzijdig. Allereerst zijn er op het internet vele toegewijde sites, die een grote collectie van gratis PDF-bestanden aanbieden.
PDFtoMusic speelt hen af, of converteert hen naar muziekbestanden die u daarna met uw gebruikelijke muziekprogramma kunt bewerken.
Dit betekent dat PDFtoMusic u toegang geeft tot een grote bibliotheek in het publieke domein van partituurbladen die u nu kunt afspelen of bewerken.

Verder zijn er vele muzieknotatie programma's, maar er zijn er slechts een paar die bestanden met elkaar kunnen uitwisselen. Dit probleem wordt door PDFtoMusic opgelost. U hoeft met uw eigen programma slechts een PDF bestand aan te maken (zie hiervoor het volgende hoofdstuk) en hem in te lezen met PDFtoMusic. Vervolgens kunt u hem nu converteren naar een bestandsformaat dat gelezen kan worden door een andere applicatie. Voorbeelden daarvan zijn Myr of het MIDI formaat (of MusicXML als u de Pro versie gebruikt).

PDFtoMusic wordt daardoor een verbinding tussen diverse muziekprogramma's.

Een voorbeeld: uw koormeester gebruikt "Music Architect 2000" en die kan alleen bestanden in zijn eigen propriëtaire bestandsformaat opslaan. U kunt hem wel vragen om een PDF-bestand van de partituur te maken. Als u daarna gebruik maakt van PDFtoMusic, dan kunt u de partituur vervolgens bewerken in Harmony Assistant.

Als u de Pro versie van PDFtoMusic heeft, dan kunt u ook exporteren in het MusicXML uitwisselformaat (van Recordare). Het MusicXML bestandsformaat wordt momenteel ondersteund door verschillende notatieprogramma's, zoals bijvoorbeeld Finale en Sibelius.

Hoe werkt PDFtoMusic?

PDFtoMusic analyseert de inhoud van Adobe PDF-bestanden. Hij verzamelt alle grafische informatie die hij kan verwerken, zoals lettertypen, lijnen en diverse andere grafische objecten. Van deze grafische onderdelen maakt PDFtoMusic het muziekbestand dat afgespeeld kan worden.

Opmerking: sommige PDF-bestanden (dit komt niet vaak voor) bevatten een enkel beeldbestand voor de hele partituur, in plaats van een verzameling van eenvoudige grafische objecten. Dit soort PDF bestanden is waarschijnlijk met een scanner aangemaakt. PDFtoMusic kan hieruit geen elementaire grafische objecten halen. PDFtoMusic meldt dan dat een dergelijk document niet verwerkt kan worden.

Om een PDF-bestand te converteren, opent u hem eerst met "Archief>Open". Het bestand wordt nu geladen, automatisch verwerkt en vervolgens getoond.
Als PDFtoMusic een fout maakt tijdens het verwerken, dan kunt u deze fout later handmatig herstellen. Dit wordt beschreven in het corrigeren gedeelte van deze handleiding.

PDFtoMusic kan het resultaat automatisch exporteren en vervolgens het opgebouwde bestand openen met een programma dat u gekozen heeft.

Wat zijn de verschillen tussen de "Pro" en de "Standaard" versie?

De "Pro versie" omvat opties en eigenschappen die niet in de "Standaard versie" aanwezig zijn:

- Batch bestandsexport, om met één handeling alle PDF bestanden in een map en de daaronder liggende mappen te converteren.
- Expert instellingen, om handmatig alle individuele verwerkingsinstellingen te bewerken. U heeft hierdoor een preciezere controle over wat er gebeurt.
- Exporteren in het MusicXML formaat, om de lay-out van de partituur te behouden, zodra u hem in één van de vele notatieprogramma's importeert. Het andere programma ondersteunt uiteraard het MusicXML bestandsformaat.De handleiding werd vertaald door Roeland Bekker, Nederland 2014.

Hoe maak ik een PDF-bestand vanuit eender welke software?


PDFtoMusic kan een PDF-bestand converteren met een grote mate van nauwkeurigheid. Hij analyseert de werkelijke muziektekens die in het PDF-bestand zijn ingesloten.

Zodra u een PDF-bestand wilt aanmaken, dan moet u de lettertypen insluiten in het PDF-bestand. In het algemeen is dit de standaard instelling.

Als PDFtoMusic een lettertype vindt dat niet in het document is ingebed, dan wordt daarvan een melding weergegeven:

alert

Dit betekent dat de rendering kan afwijken van wat u verwachte.

Hier volgt een uitleg van het aanmaken van een PDF-bestand. Het hangt af van het systeem dat u gebruikt:


Met Windows

  Met Mac OS X

  Met Mac OS 9

  Met Linux

Met WindowsOm PDF-bestanden vanuit ieder muziekprogramma (of eender welk ander programma) onder Windows aan te kunnen maken, moet u vooraf eerst een klein programma installeren.
Dit programma kan freeware zijn, zoals DoPDF, PrimoPDF, PDFCreator. Het kan ook shareware zijn, zoals PDF995, of een commercieel software pakket zoals de Adobe suite.

Opmerking: Wees voorzichtig. Sommige freeware programma's, zoals PDFCreator  CutePDF of Bullzip PDF Printer installeren ongewenste adware zoekbalken in uw browser. Wij raden u aan om de installatie van dit soort zoekbalken niet toe te staan (als dat mogelijk is), of om een ander adware-vrij alternatief te gebruiken.

Al deze programma's gedragen zich als een nieuwe printer op uw computer.
Zodra u een document met hen "afdrukt", dan vragen zij om een bestandsnaam. Het afdrukresultaat wordt dan opgeslagen in het PDF-formaat.

Als u vanuit een willekeurig programma afdrukt, dan is er een nieuwe printer beschikbaar in het afdrukvenster:Kies hier de printer (in dit geval "Bullzip PDF Printer") en klik vervolgens op "Afdrukken".
Nu verschijnt een venster waarin u optionele informatie over het PDF-bestand in kunt vullen (titel, datum, auteur enzovoorts). Vervolgens kunt u de locatie en de naam van het bestand invullen.

Het PDF-bestand wordt nu gegenereerd en kan door PDFtoMusic worden geopend.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met Mac OS XMet een Macintosh onder Mac OS X is het tamelijk gemakkelijk om een PDF-bestand vanuit ieder programma aan te maken. U gebruikt hierbij de afdrukken dialoog. Zodra het bestand door het programma is geladen, dan kiest u "Archief>Afdrukken". Het selectievenster voor de printer wordt nu geopend. U kunt hier het aantal pagina's kiezen dat u afgedrukt wilt hebben.
Onderaan het venster vindt u een "PDF", of een "Sla op als PDF" knop.Klik hierop, kies de naam van het bestand en sla het op. Het Adobe PDF document wordt nu op harde schijf aangemaakt op de gewenste locatie.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met Mac OS 9Om PDF-bestanden aan te maken vanuit ieder muziekprogramma op Mac OS 9, dan moet u vooraf een klein programma installeren in de "Extensies map" van het systeem. Dit kan bijvoorbeeld Acrobat PDFWriter zijn of PrintToPdf.

Selecteer met de Kiezer van het Applemenu en klik nu op het gewenste programma-icoon:Sluit nu de Kiezer. (De instellingen van AppleTalk zijn hier niet relevant).

Al deze programma's gedragen zich als een nieuwe printer op uw computer.
Zodra u een document met hen "afdrukt", dan vragen zij om een bestandsnaam. Het afdrukresultaat wordt dan opgeslagen in het PDF-formaat.

Het PDF-bestand wordt nu gegenereerd en kan door PDFtoMusic worden geopend.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met LinuxHet aanmaken van een PDF-bestand onder Linux gebeurt met een speciale printer driver. Deze driver slaat de grafische onderdelen in een bestand op, in plaats van hen naar een printer te sturen.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.

Onder KDE voorziet het "kprinter" venster (uit het KDEPrint package) in een optie om een PDF-bestand aan te maken:Als deze optie niet in uw distributie zit, dan moet u waarschijnlijk cups-pdf gebruiken.
Om dit te installeren onder Ubuntu, verwijzen wij u naar het volgende document:
http://ubuntu.wordpress.com/2006/03/23/print-to-pdf-using-cups-pdf/
Om hem te installeren onder een andere distributie, lees dan het volgende document:
http://www.physik.uni-wuerzburg.de/~vrbehr/cups-pdf/download.shtml


Het algemene applicatiemenu


Het algemene applicatiemenu wordt "PDFtoMusic" genoemd op de Macintosh en "?" op de pc.

Over PDFtoMusic

De informatie over PDFtoMusic wordt getoond. De informatie betreft de versie en de geluidsbibliotheek die nu wordt gebruikt voor het afspelen van de muziek. U ziet ook of het programma geregistreerd is, of dat u de probeerversie gebruikt.
Bij iedere vraag over PDFtoMusic moet u deze informatie eveneens aan de technische dienst doorgeven.

Documentatie

Opent deze handleiding.

Internet

Ga naar onze website

Deze menuoptie opent de Myriad website.

Ga naar het discussieforum
Dit forum is een plaats waar u met andere gebruikers kunt discussiëren en waar de auteurs van het programma regelmatig antwoorden geven. Het forum is ontworpen om discussies over algemene onderwerpen een plaats te geven. Voor specifieke onderwerpen wordt u aangeraden een probleemrapportage direct naar de auteurs te sturen. Hiervoor vindt u een bijbehorende menuoptie.

Stuur ons een e-mail
U stuurt hiermee een rapportage rechtstreeks naar de auteurs om bijvoorbeeld een technische vraag te stellen.

WAARSCHUWING: wees er zeker van dat u een correct e-mail adres gebruikt, anders krijgt u geen antwoord van ons!
Als u een e-mail via deze menuoptie verstuurt, dan wordt alle benodigde informatie over uw hardware en software automatisch meegezonden. U hoeft hen in uw e-mail dus niet te herhalen.

Het is mogelijk, en wij raden dat juist aan, om een bestand in te sluiten dat illustratief is voor de vraag die u stelt.

Zoek met Kooplet
Met deze menuoptie zoekt u PDF-bestanden op het internet. U maakt daarbij gebruik van Kooplet.


Taal

Hier kunt u de taal van het programma instellen. In het onderliggende deel kunt u de taal van de gebruikersinterface kiezen. Op dit moment zijn Engels, Frans, Nederlands en Duits te kiezen.

Opmerking: op Mac OS X is de verandering van de taal tijdelijk. Hij wordt alleen vastgehouden gedurende het op dat moment geldende gebruik van het programma.
Als u de taal permanent wijzigen wilt, dan kunt u ofwel de Finder taal via het "Internationale" controle paneel wijzigen, of u selecteert het pictogram PDFtoMusic in de map 'Toepassingen'. In het laatste geval klikt u op "Command + I" om vervolgens de talen te deactiveren waarin u niet geïnteresseerd bent.

Bestellen...

U wordt verbonden met onze online winkel. Van hieruit kunt u onze producten bestellen.

Let op dat de weergavekwaliteit van PDFtoMusic en dat van alle geëxporteerde audiobestanden (WAV, AIFF, MP3) flink kan worden verbeterd als u de GOLD 2 sound base (of geluidsbibliotheek) gebruikt.


Voer mijn registratiecode in...

Deze menuoptie is alleen actief als uw programma nog niet geregistreerd is. Om hem te registreren, voer dan uw persoonlijke gegevens in en het persoonlijke registratienummer dat u, na het bestellen, heeft ontvangen. Deze handeling hoeft u slechts éénmaal uit te voeren.

Deregistreer het programma

Deze menuoptie is alleen actief als uw programma geregistreerd is. Hij wist de gegevens over de registratie. Dit kunt u doen als u bijvoorbeeld uw computer verkoopt, of als u een andere computer gebruikt dan uw eigen.

Opmerking: dit is belangrijk, want u bent persoonlijk verantwoordelijk voor het vertrouwelijk houden van de informatie over uw licentie.

"Archief" menu


Open

Een venster wordt nu geopend, waarin u een PDF-bestand dat op uw harde schijf staat, kunt kiezen. Dit bestand wordt nu geladen en geanalyseerd. Er zijn verschillende iconen die het verwerkingsproces tonen. U kunt de verwerking op ieder moment annuleren door het documentvenster te sluiten, of door de Esc-toets in te drukken. U wordt vervolgens gevraagd om het annuleren te bevestigen.

Open recent bestand

In dit menu toont PDFtoMusic de 32 laatst geladen PDF-bestanden. De onderste menuoptie wist deze lijst.Zoek op internet

U kunt nu naar PDF-bestanden op het internet zoeken. U gebruikt hiervoor Kooplet.

Sluiten

Het bovenliggende document wordt nu gesloten. Als u veranderingen aan het document heeft aangebracht en deze zijn nog niet opgeslagen, dan vraagt het programma om dit te bevestigen.

Opslaan

Dit onderliggende menu is alleen actief als er veranderingen in het bovenliggende document zijn aangebracht.
De veranderingen die u in het PDF-document heeft aangebracht, worden nu opgeslagen. Dit kan in het PDF-document zelf zijn, of in een ander bestand (dit hangt af van de instellingen in het "Document" paneel onder "Instellingen>Voorkeuren").

Opslaan als

Hiermee slaat u het PDF-document op onder een andere naam. De wijzigingen die u hebt toegepast worden hierbij ingebed.
U kunt hiermee, bijvoorbeeld, een afzonderlijke versie van het PDF-document opslaan. Uw aanpassingen zijn hierin zichtbaar, maar de originele versie blijft hierbij ongewijzigd.
Het is de enige manier om uw wijzigingen in een PDF-bestand op te slaan, als de instelling voor "Sla correcties op in het PDF-bestand" niet aangevinkt is in het Document paneel van het "Instellingen>Voorkeuren" venster.
Zie dit hoofdstuk voor meer informatie.

Eigenschappen


Deze menuoptie toont verschillende informatie over het PDF-bestand: de maker, de datum, de ingesloten lettertypen, enzovoorts.

Open met de editor


Het bovenliggende document wordt geëxporteerd (in een bestandsformaat dat gedefinieerd is in de voorkeuren voor PDFtoMusic). De export wordt vervolgens in het bijbehorende programma geopend.

Open PDF-archief met de editor


Het PDF-archief wordt geopend met de editor die in de PDFtoMusic voorkeuren is aangegeven.

Exporteer

Exporteert het bovenliggende document in één van de beschikbare bestandsformaten.
U kunt het aantal te exporteren pagina's selecteren. U kunt ook de delen kiezen.
Bekijk hiervoor het bestandsformaat hoofdstuk voor meer informatie.

Printer instellingen (alleen MacIntosh)


De instellingen voor de printer. Hier kunt bijvoorbeeld de papiergrootte, de printer enzovoorts instellen.

Afdrukken


Het PDF-bestand wordt nu afgedrukt.

"Wijzig" Menu


Maak ongedaan

Wanneer u een wijziging op het document toegepast heeft, dan kunt u deze wijziging ongedaan maken. U kunt dit doen met de laatste zes wijzigingen.

Selecteer alles


Selecteer alle objecten. Elke verandering die toegepast is op een geselecteerd object, zal ook worden toegepast op al de andere geselecteerde objecten.

Deselecteer alles


Maak de selectie ongedaan.

Immediate reprocess mode


When this option is active, amendments made to the document will trigger an immediate reprocessing.
When inactive, you'll be able to run manually start reprocessing at your convenience.

Reprocess now


If immediate reprocess mode is switched off and amendments have been made to the document, this option reprocesses the document.Wis de wijzigingen op geselecteerde objecten


Maak de wijzigingen ongedaan op de geselecteerde muzieksymbolen en objecten.

Wis alle wijzigingen

Hiermee verwijdert u alle wijzigingen die u heeft toegepast op de muziek symbolen en de instrumenten van het document.

"Uitvoeren" Menu


Afspelen

Speelt de hele partituur of het geselecteerde deel daarvan af.

Pauze

Pauzeert het afspelen van de muziek. U kunt de muziek daarna op dit punt verder laten gaan.

Stoppen

Stopt het afspelen van de muziek. Als de muziek opnieuw gestart wordt, dan begint hij vanaf het begin.

Volume

Hiermee stelt u het volume van het geluid in.

Tempo

U kunt hier het tempo (of de afspeelsnelheid) van de muziek instellen.

Af te spelen maten


U geeft de maten die u af wilt spelen aan. Dit kan een individuele maat zijn, zoals "8,10,11,13,14,6", of een groep van maten, zoals "2-12", die dan allen gespeeld worden.
De maat, of de groep van maten die op dit moment bewerkt wordt, is aangegeven op het document.

Herhalen


Sta het herhalen van het hele document toe. Dit geldt ook voor een geselecteerd deel daarvan.

Virtual Singer

U kunt hier aangeven of u de liedteksten door Virtual Singer gezongen wilt hebben, of dat zij door een instrument afgespeeld moeten worden.


Number of measures before music start


These measures before the music start with the metronome. Metronome state is ignored.

"Beeld" menu

Lade

Deze menukeuze is alleen actief als het document langer is dan één enkele pagina.
Hij activeert of deactiveert de lade die aan het document gerelateerd is. De lade toont de documentpagina's als miniaturen. U kunt naar iedere pagina gaan, door zijn miniatuur in de lade aan te klikken.

Opmerking: u kunt de lade automatisch laten openen, zodra een document geladen is. Hiertoe selecteert u de bijbehorende optie in het menu "Instellingen>Voorkeuren" onder het paneel "Document".

Rolweergave

Als deze weergave actief is, dan worden de verschillende systemen (notenbalkgroepen) niet over elkaar heen getoond, zoals bij echte muziekbladen, maar naast elkaar.

Resultaatherkenning

Als de resultaatherkenning actief is, dan toont PDFtoMusic alleen de symbolen die hij herkend heeft in het PDF document. De verschillende symbolen worden in kleur weergegeven:

        - noten en rusten: donkerblauw
        - sleutel, voortekening en maataanduiding: lichtblauw
        - enzovoorts.

Maatnummers


De maatnummers worden getoond. Als een maat nooit wordt weergegeven, dan wordt het maatnummer in een grijze kleur getoond. Dit kan gebeuren als een herhalingssymbool foutief is geschreven, of als er foutieve analyse is gemaakt. U kunt dit herstellen door in het menu "Beeld" de menukeuze "Af te spelen maten" aan te klikken.

Werkelijke grootte

Stelt het inzoomen van het document opnieuw in op 100%.

Dubbele grootte

Stelt het inzoomen van het document in op 200%.

Volledige breedte

Stelt de weergave van het document zodanig in, dat hij over de volle breedte van het venster wordt getoond.

Volledige pagina

Stelt de weergave van het documentvenster zodanig in, dat hij zoveel mogelijk ruimte van het scherm inneemt.

Inzoomen

Vergroot het inzoomen van het document.

Uitzoomen

Verkleint het inzoomen van het document.

"Corrigeren" menu


Zoals ieder ander systeem dat gebaseerd is op computerherkenning, is PDFtoMusic niet onfeilbaar. Hij kan soms fouten maken. De fouten kunnen groter of kleiner zijn en dit hangt af van de kwaliteit van het PDF-document. U kunt via de menuoptie Resultaatherkenning bij de herkende objecten komen en hierop vervolgens verbeteringen aanbrengen. Deze verbeteringen kunnen worden opgeslagen, waardoor zij behouden blijven als u het document later opnieuw opent.
PDFtoMusic biedt twee manieren aan voor het behouden van de correcties.

Als u PDFtoMusic gebruikt, begin dan altijd eerst met het beluisteren van het resultaat. Dit doet u met het menu "Uitvoeren > Afspelen". Als u een fout hoort, dan zal deze fout waarschijnlijk ook in het geëxporteerde bestand aanwezig zijn. U wordt aangeraden om deze fouten met de aanwezige hulpmiddelen op te lossen. Het "Corrigeren" menu is één van deze manieren.

If no PDF document is open when you change a setting in this menu, it will apply to all future opened documents, otherwise it will apply to the frontmost document.

In some cases, changing a calculation setting for a document will need its total or partial recomputation.


Instrumenten

PDFtoMusic toont bij iedere gevonden notenbalk het bijbehorende instrument. U kunt dit instrument veranderen. U kunt ook zijn volume, balans, octaaf- en halve toonverschuiving aanpassen.

Met de verschuiving van de halve toon kunt u aangeven dat het instrument in de partituur een transponerend instrument is. Een voorbeeld: een notenbalk die voor klarinet is geschreven, wordt meestal aangeduid met een Bb transponerend instrument (ofwel zijn halve toon start op -1). Een ander voorbeeld: een alt-saxofoon is een Eb transponerend instrument (ofwel zijn halve toon start op -9).

Als het instrument een menselijke stem is, dan kunt u de taal aangeven die Virtual Singer moet gebruiken om de liedteksten te zingen.

Het aanvinken van de checkbox activeert het "surround" effect. Dit effect vergroot de scheiding in balans van de verschillende instrumenten. Dit geldt voor alle documenten.

Notenbalken en systemen

Zodra een regel op een pagina vol is, dan zorgt het programma dat de hele groep van notenbalken opnieuw begint op de volgende regel. Iedere groep van notenbalken die gelijktijdig wordt afgespeeld, van links naar rechts, wordt een systeem genoemd. Er kunnen meerdere systemen op iedere pagina staan.

Om ruimte te besparen, worden notenbalken die niet binnen het systeem afgespeeld worden vaak niet getoond.

Dit kan tot verraderlijke situaties leiden. Het is dan moeilijk om precies te weten welke notenbalken bij het volgende systeem horen en welke bij het huidige. Een voorbeeld: als een instrument niet binnen een systeem afgespeeld wordt, dan wordt hij niet getoond. Stel nu dat hij wel wordt afgespeeld in het volgende systeem. Dan wordt hij daar weer wel getoond. Stel nu dat er een instrument is, dat in het eerste systeem wel wordt afgespeeld, maar in het tweede systeem niet. Dan geldt dat hij in het eerste systeem wel getoond wordt, maar in het tweede niet. Het gevolg is dat het aantal zichtbare notenbalken binnen beide systemen dan gelijk is. U kunt dan alleen onderscheid maken tussen de onderlinge notenbalken op basis van hun naam, de sleutel of andere herkenningspunten. Alleen dan begrijpt u de structuur van de partituur.

PDFtoMusic omvat verschillende algoritmen die een notenbalkregel kunnen "volgen" van het ene systeem naar het andere. De "Notenbalken en systemen" menukeuze helpt u om de wijze waarop de regels van de notenbalken onderling gekoppeld zijn, te veranderen.
Een beschrijving wordt hier gegeven.

Areas


In this mode, you can define excluding or including areas.
These areas apply to character or line objects

- If at least one inclusion area is present on the page, all objects located outside any inclusion area are ignored

- Any object located in an exclusion area is ignored

This can be useful, for instance, if a group of characters is not well managed and troubles the recognition.
To add an area, click and drag.
To delete an area, right-click it then select "Delete" in the contextual menu
In the same menu, you can define what page range the area applies to.
Areas are saved along with the amendments made to the document. The "Edit > Delete all changes" menu option therefore also deletes all areas.


Lettertypen

Een PDF-document kan verschillende grafische objecten (omkaderingen, lijnen enzovoorts) bevatten. Daarnaast bevat het tekens die afkomstig zijn van een lettertype. Deze tekens kunnen zowel letters als cijfers zijn, maar ook muziektekens.

PDFtoMusic heeft een aantal handmatige herkenningsinstellingen voor lettertypen, die u kunnen helpen bij het verbeteren van fouten. Zij worden hier omschreven.

Sta meerstemmige notenbalken toe

Als PDFtoMusic één van de notenbalken herkent als een meerstemmige notenbalk, maar u weet zeker dat dit niet het geval is, dan kunt u de verwerking daarvan deactiveren.


Sta verbeterde akkoorden toe

Twee noten die horizontaal gezien erg dicht bij elkaar staan, kunnen beschouwd worden als noten die bij hetzelfde akkoord horen (soms zijn de noten binnen akkoorden niet perfect uitgelijnd). Deze menukeuze helpt u om deze verwerking te deactiveren.

Sta antimetrische figuren toe

In sommige partituren staat een cijfer vlak bij een noot. Dit cijfer duidt de vingerzetting aan. Soms kan PDFtoMusic deze vingerzetting interpreteren als een antimetrische figuur (voor triolen en dergelijken). Als er geen antimetrische figuren in het stuk aanwezig zijn, dan kunt u met deze menukeuze voorkomen dat PDFtoMusic binnen het PDF-document daarnaar zoekt.

Als u deze menukeuze deactiveert, dan zoekt PDFtoMusic niet langer naar antimetrische figuren in de partituur.

Sta vingerzetting toe

Zodra PDFtoMusic antimetrische figuren als vingerzettingen herkent (dit zorgt in het algemeen voor een fout in de maatduur), dan kunt u het zoeken naar vingerzettingen in het document deactiveren. Dit geldt dan voor het het hele document.
 

Sta wijzigingen voortekens toe

Soms is het moeilijk om precies vast te stellen of een voorteken aan het begin van de maat bij de vaste voortekening behoort, of dat hij een normale accident is die op alle volgende noten moet worden toegepast.
Een voorbeeld:


Als PDFtoMusic een verandering van voortekens vindt, terwijl het document er geen heeft, dan kunt u deze verwerking met deze menukeuze deactiveren.

Sta maatteken toe


If wrong time signature changes are added inside a measure line, disable this option.

Sta liedteksten toe


Soms kunnen teksten, die vlak bij de notenbalk staan, als liedteksten herkend worden. Als het document geen liedteksten heeft, dan kunt u de herkenning daarvan met deze menukeuze deactiveren.

Sta gedeelde liedteksten toe

In sommige vocale stukken (zoals Barbershop partituren) worden de liedteksten door verschillende zangers gezongen. Hierbij wordt maar één liedtekstregel geschreven:Als deze menukeuze actief is, dan kent PDFtoMusic de liedtekstregel toe aan beide notenbalken.

Sta verticale verschuiving van de sleutel toe

Als deze menukeuze actief is, dan wordt de verticale positie van de sleutel genegeerd.

Sta accolades om groepen te creëren toe

Normaal gesproken worden groepen van notenbalken genoteerd met accolades. Als deze menukeuze actief is, dan vormen de accolades daadwerkelijk groepen.

Sta akkoordnamen toe

Soms wordt de liedtekst gebruikt om de naam van het akkoord te geven, zoals bijvoorbeeld een stuk waar de zanger alleen "La La La La" zingt. U kunt deze menukeuze deactiveren, waardoor de verwerking van akkoordnamen niet plaatsvindt. De tekst wordt dan aan de liedtekst toegevoegd en niet aan de naam van het akkoord.

Allow complex typography in chord names


In some case, chord names are written using miscellaneous fonts, size, or vertical shifts.
Activate this option to got a more flexible chord names recognition.


Sta speciale lijnen toe

In sommige PDF-documenten worden de nootstokken met afgeronde lijnen getekend:


Some programs draw staff lines using characters mixed with standard lines.


Als deze menukeuze actief is, dan worden deze nootstokken verwerkt.

Sta smalle waardestrepen toe


In sommige PDF-documenten worden de waardestrepen getekend met smalle lijnen:


Als deze menukeuze actief is, dan worden deze smalle lijnen eveneens verwerkt.

Sta automatische overgangsaanpassingen toe


Sommige PDF-documenten bevatten meerdere liedtekstregels. Zij zijn gerelateerd aan notenbalken met onjuiste overgangen (herhalingen, sprongen, einden). Als deze menukeuze actief is, dan probeert PDFtoMusic overgangen aan te maken die overeenkomen met het werkelijke aantal van de herhalingen.

Sta meervoudige rust toe


Als een aantal cijfers onder de notenbalk herkend worden als een meervoudige rust, dan kunt u deze verwerking met deze menukeuze deactiveren.

Sta korte maatstrepen toe


Sommige oudere muzieknotaties bevatten maatstrepen die weergegeven worden als een korte, verticale lijn:Als deze menukeuze geactiveerd is, dan worden deze korte lijnen verwerkt als een normale, volledig lange maatstreep.

Sta hulplijnen toe


Hulplijnen worden gebruikt om noten te plaatsen buiten het gebied van de vijf lijnen van de notenbalk.
Als er geen hulplijnen zijn, dan gaan de bijbehorende noten verloren. Als u dat wilt, dan vinkt u deze optie uit.

Allow tempi


If tempo changes are incorrectly found in your document try to disable this option.

Allow dynamics


If dynamics are incorrectly found in your document try to disable this option.

Allow group names


If group names are incorrectly found in your document try to disable this option.

Sta modern notatie


This option is still experimental. It aims to enable specific algorithms to handle special cases.


Processing of time signature located above the staff.


Sta voorslagen


If little notes are processed as graces, disable this option.


Sta grote afbeeldingen


Eliminates images that are too large and can disrupt visualization. By default, all images which are larger than 25% of the page. On PDFtoMusicPRO this threshold is adjustable in the "Images" tab of the expert mode.

Notenbalken en meerdere systemen


Met deze menukeuze kunt u de wijze waarop het programma automatisch een notenbalk over verschillende systemen volgt, aanpassen (zie "Notenbalken en systemen" hierboven).

De meer complexe of ingewikkelder niveaus zijn meestal nauwkeuriger, maar zij vertragen het hele verwerkingsproces aanzienlijk (tot een flink aantal seconden per pagina).

De verschillende mogelijke niveaus zijn:

Hoge resolutie

Een document dat uit vele smalle notenbalken is opgebouwd, kan zorgen voor onnauwkeurigheden bij de herkenning van de verticale positie van de noten en de rusten.
Als u omschakelt naar de hoge resolutie, dan neemt de precisie (en de bijbehorende verwerkingstijd) toe. Deze instelling vindt u onder "Instellingen>Voorkeuren" in het Document paneel. Onderaan dit venster vindt u een drop-down menu met de titel "Pas correcties toe". Het laatste onderwerp hierin is de "Hoge resolutie". U kunt hier ook aangeven dat in het vervolg alle documenten met de hoge resolutie moeten worden verwerkt.

Reset to default settings


This applies to all settings from "Allow multi-voice staves" to "High-definition".

• If no PDF document is open and this option is inactive, then all default calculation settings are already identical to the factory's.
This option is active when at least one default setting has been changed.
Differences are displayed in bold, and you can reset them all to factory settings either by selecting this option, or manually, one by one.

• If at least one PDF document is open and this option is inactive, then the settings for the frontmost document are aleady indentical to those by default.
This option is active when at least one setting has been changed for this document.
Differences are displayed in bold, and you can reset them all to default settings either by selecting this option, or manually, one by one.

"Instellingen" menu


In het instellingenmenu kunt u het gedrag van PDFtoMusic bepalen. Aarzel vooral niet om de vele verschillende instellingen nauwkeurig te bestuderen. Zij kunnen veel voor u betekenen.

Voorkeuren

De menukeuze "Voorkeuren" opent het venster voor de algemene instellingen. Hier kunt u instellen hoe PDFtoMusic zal werken. De verschillende keuzen zijn verwerkt in diverse panelen.
Een complete beschrijving van ieder paneel vindt u hier.

Werkbalk

U kunt de icoontjes in de werkbalk voor het document tonen of verbergen. Deze functionaliteit is gelijk aan een klik met de rechtermuisknop op de werkbalk. U kiest dan "Instellingen".

Menu "Fenêtres"


Ce menu vous permet d' ouvrir, de fermer les palettes d'outil. D'accèder aux fenêtres des documents ouverts.

Table de mixage

Ouvre la table de mixage.

Clavier virtuel

Ouvre le clavier virtuel.

Suivi des paroles


Ouvre le suivi des paroles.


Het documentvenster


PDFtoMusic toont Adobe PDF-bestanden als documenten. Er kunnen verschillende documenten gelijktijdig geladen worden.

Algemene punten
De werkbalk
De lade
Opslaan van bestanden


Algemene punten

Tijdens het laden en verwerken van een PDF-bestand, wordt de voortgang door middel van icoontjes zichtbaar gemaakt. U kunt de verwerking annuleren op ieder moment, door op de "Esc" toets te drukken, of door het venster te sluiten.

Zodra de analyse compleet is, wordt het PDF-bestand in het documentvenster getoond.

De werkbalk

Met de werkbalk die bovenaan het documentvenster wordt weergegeven, kunt u verschillende handelingen verrichten. U kunt de muziek afspelen, navigeren binnen de partituur, het afspelen pauzeren en weer opstarten en het volume of het tempo (de afspeelsnelheid) aanpassen.Tips:
Als het document uit meerdere pagina's bestaat, dan helpen de volgende icoontjes u om naar de vorige of de volgende pagina te gaan. U kunt ook de verticale schuifbalk hiervoor gebruiken.

Het volgende icoontje verandert de vergroting van het document.

Het "Info" icoontje toont de informatie over het document. Deze informatie wordt uit het PDF-bestand gehaald. De informatie betreft: de titel, de auteur, de aanmaakdatum en het lettertype die in het document ingesloten zijn.

Als het Adobe PDF-document liedteksten omvat, dan is ook het "vogel" icoon actief. Klik op dit icoon om de Virtual Singer aan te zetten. De standaardinstelling hiervan staat in het het "Instellingen>Voorkeuren" venster onder het "Document" paneel.

Het "Exporteren" icoontje exporteert het muziekstuk in het huidige formaat voor exporteren. Dit formaat kan ingesteld worden in "Instellingen>Voorkeuren" onder het "Exporteren" paneel. U kunt echter ook een ander formaat kiezen, door bij de bestandsselectie de juiste extensie te kiezen. Als u bijvoorbeeld in het wave formaat wilt exporteren, dan eindigt u de bestandsnaam met ".WAV".
U kunt het exporteren op ieder moment annuleren door op de "Esc" toets te drukken.

Als u met de rechtermuisknop (of Shift + klik) op de werkbalk klikt, dan kunt u zijn voorkomen veranderen.
De "Instellingen" menukeuze helpt u bij het aanpassen van de werkbalk naar uw eigen wensen.

De lade

Als uw document meerdere pagina's heeft, dan opent of sluit het laatste icoontje de bijbehorende lade. Een lade is een tweede venster dat aan het hoofdvenster is gekoppeld. Het toont een algemeen overzicht van het document. Klik op de miniatuur om direct naar die pagina te gaan.
Als er fouten wordt gevonden, dan wordt een waarschuwingssignaal getoond. Hierop staat het aantal fouten op deze pagina.

drawer


Opslaan van bestanden

Zodra er aanpassingen aan het document zijn gemaakt, zoals een verandering van een instrument, het volume of de herkenning van de muzieksymbolen, dan kunt u deze opslaan. Zij blijven daardoor behouden zodra u het document later opnieuw opent.
Met PDFtoMusic kunt u kiezen tussen twee opslagwijzen, die in de algemene voorkeuren gekozen kunnen worden.

1- Sla de correcties op in het PDF-bestand

Als onder Instellingen > Voorkeuren bij het Document paneel de checkbox Sla de correcties op in het PDF-bestand is aangevinkt, dan wordt de data in het Adobe PDF-bestand zelf opgeslagen. Er wordt ook een back-up gemaakt. Dit heeft geen effect op de wijze waarop dit PDF-bestand door andere programma's wordt weergegeven.

Deze methode heeft als voordeel dat alle wijzigingen doorgegeven worden, zodra u dit bestand naar iemand anders verstuurt.

2- Sla de veranderingen in een apart bestand op

Als onder Instellingen > Voorkeuren bij het Document paneel de checkbox Sla de correcties op in het PDF-bestand niet is aangevinkt, dan wordt het originele Adobe PDF-bestand niet gewijzigd. Alle data wordt in een apart bestand opgeslagen. Dit bestand staat in de "Correction" map van uw eigen gebruikersomgeving.

Let op dat u nog steeds een PDF-bestand kunt aanmaken, waarin uw veranderingen zijn ingesloten. Hiertoe gebruikt u de menukeuze "Archief > Opslaan als".

Algemene instellingenDit dialoogvenster helpt u bij het instellen van het gedrag van PDFtoMusic. Aarzel vooral niet om de vele mogelijkheden uit te proberen. Zij kunnen bijzonder nuttig zijn.

Starten
Document
Waarschuwingen
Exporteren
Symbolen of glyphen

Starten

Documenten automatisch laden bij het opstarten
Indien aangevinkt op het moment dat de toepassing start, dan worden documenten die open stonden gedurende het laatste gebruik automatisch opnieuw geladen. U kunt op ieder moment de verwerking onderbreken. Dit kan door het venster te sluiten, of door het indrukken van de "Esc"-toets. U wordt dan gevraagd of u het verwerken daadwerkelijk wilt annuleren.

Open de bestandskiezer bij het opstarten
Indien aangevinkt op het moment dat de toepassing start en er is dan geen document geladen, dan wordt de bestandskiezer automatisch geopend. U kunt dan een bestand kiezen dat vervolgens geladen moet worden.

Detecteer nieuwe versie van het programma
Indien aangevinkt, dan krijgt u automatisch een bericht als er een nieuwe versie van het programma beschikbaar is.

Document

Sla de correcties op in het PDF-bestand
Indien aangevinkt, dan worden de veranderingen die u in het PDF-bestand heeft aangebracht opgeslagen in het PDF-bestand zelf.
Als hij niet is aangevinkt, dan worden de veranderingen opgeslagen in een apart bestand. Dit bestand staat in de "Corrections" map in uw gebruikersomgeving.

Opmerking: zie ook het hoofdstuk over de verschillende opslagmethoden voor bestanden.

Maak een reservekopie van het oorspronkelijke PDF-document
Als de veranderingen in het PDF-bestand worden opgeslagen, dan kunt u ook een reservekopie maken. Er wordt dan een .bak.pdf bestand aangemaakt, die een kopie is van het originele PDF-bestand. U wordt aangeraden om dit te doen.

Automatisch de lade openen
Indien aangevinkt, dan wordt de lade automatisch geopend, zodra een document meer dan één pagina heeft.

Open schermvullend
Indien aangevinkt, dan wordt het documentvenster over het hele scherm uitgebreid.

Automatisch inschakelen Virtual Singer
U kunt aangeven of Virtual Singer wel of niet actief moet zijn.

Automatisch inschakelen MyrSynth
Indien aangevinkt en indien mogelijk, dan worden de instrumenten afgespeeld door gebruik te maken van MyrSynth. Dit is onze hoogwaardige fysiek gemodelleerde synthesizer.

Weergave herkenningsresultaten
Indien aangevinkt, dan worden de herkenningsresultaten weergegeven, zodra het document geladen is.

Opmerking: u kunt dit ook activeren of deactiveren via het "Beeld" menu.

Hoge resolutie
Deze keuze kunt u maken in het "Pas correcties toe" drop-down menu onderaan het venster. Indien aangevinkt, dan worden alle documenten in een hoge resolutie geladen.

Opmerking: u kunt dit ook activeren of deactiveren in voor ieder individueel document via het "Corrigeren" menu.

Waarschuw als ingesloten lettertypen ontbreken
Sommige PDF-bestanden missen het lettertype waarmee zij de tekens weergeven. Het lettertype is niet ingesloten. PDFtoMusic kan u bij het verwerken van een dergelijk bestand hiervoor waarschuwen.

Volledig pad in de documenttitel
Indien aangevinkt, dan wordt het volledige pad naar het PDF-bestand weergegeven in de titel van het documentvenster.

Speel muziek automatisch
De muziek wordt afgespeeld, zodra het PDF-bestand volledig verwerkt is.

Speel geluid bij het eindigen van de verwerking
In dit drop-down menu kunt u het geluid kiezen dat afgespeeld zal worden, zodra het PDF-bestand volledig verwerkt is.

Pas correcties toe drop-down menu
Dit venster definieert de standaard instellingen voor het "Corrigeren" menu, zodra een nieuw PDF-bestand wordt verwerkt. Ieder onderwerp kan
tot op document niveau geactiveerd of gedeactiveerd worden.


Waarschuwingen
Toon de verwerkingsfouten in een tekstvenster
Zodra PDFtoMusic een fout vindt tijdens het verwerken van een document, dan zal het een klein icoon op het document tonen. Dit icoon vertegenwoordigt ieder onderwerp dat u in het "Waarschuwingen" paneel heeft aangevinkt.
Tegelijkertijd kan PDFtoMusic een lijst van alle fouten maken. Deze lijst wordt getoond in een apart venster (met een roze achtergrond). Als u met de rechtermuisknop op dit venster klikt, dan wordt een contextueel menu geopend waarmee u de inhoud van het tekstvenster kunt wissen, opslaan of afdrukken.

De volgende checkboxen helpen u om sommige fouten niet te tonen (let wel op: deze fouten zijn er nog wel, maar zij worden niet weergegeven).

Toon "Niet mogelijk om een waardestreep toe te passen"
PDFtoMusic herkent een teken dat eruitziet als een waardestreep. Hij kon echter geen muzieksymbool vinden dat voldoende dichtbij staat om de waardestreep daadwerkelijk toe te passen.

Toon "Niet mogelijk om een ornament toe te passen"
PDFtoMusic vond een teken dat eruitzag als een nootornament, maar hij kon geen noot vinden die voldoende dichtbij stond.

Toon "Niet mogelijk om een (verbindings)boog toe te passen"
PDFtoMusic herkende de vorm van een boog (of een verbindingsboog), maar hij kon de begin- of de eindnoot niet vinden. Hierdoor kon hij de (verbindings)boog niet toepassen.

Toon "Niet mogelijk om een maat te vinden voor dit symbool"
PDFtoMusic herkende een muzikaal teken in het document, maar hij kon hem niet aan enige maat toekennen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige indicatoren voor maataanduidingen: deze zijn geplaatst als herinnering aan het begin van een nieuwe regel.

Toon "Niet mogelijk om de referentienoot te vinden op de tabulatuur"
Als een document de tabulaturen voor gefrette instrumenten toont, dan schat PDFtoMusic de tijdsduur van de noten op de tabulatuur in op basis van een vergelijking met de overeenkomstige noot op de normale notenbalk. Als PDFtoMusic deze referentienoot niet kan vinden, dan treedt deze fout op.

Toon "Onjuiste tijdsduur van de maat"
Als er meerde notenbalken aanwezig zijn in een enkel systeem (een groep van notenbalken), dan controleert PDFtoMusic of de tijdsduur van iedere maat consistent is. Zodra PDFtoMusic een verschil bemerkt in de tijdsduur van de maat, dan wordt deze fout aangemaakt. Hij kan optreden onder deze omstandigheden:

    . PDFtoMusic heeft eerder een foute berekening gemaakt bij het bepalen van de tijdsduur van een symbool, of bij het lokaliseren van akkoorden binnen een maat (vooral als noten in een akkoord niet correct verticaal uitgelijnd zijn).

   . Er is een fout in de notatie van het brondocument. Dit kan van vele factoren afhangen. Hieronder valt ook de nauwkeurigheid van het programma waarmee het PDF-bestand werd aangemaakt.

In sommige gevallen kan PDFtoMusic twee noten die horizontaal dicht bij elkaar staan interpreteren als twee noten in een akkoord.
Als u de verschillende opties in het "Corrigeren" menu niet aanvinkt, dan kunt u het weergeven van specifieke typen van fouten deactiveren, die anders bij met aangevinkte "Onjuiste tijdsduur van de maat" weergegeven zouden worden.


Exporteren

De instellingen van het exporteren hebben geen invloed op de batchverwerking. Batchverwerking heeft zijn eigen instellingen.
Zodra u een PDF-bestand inleest, dan analyseert PDFtoMusic het bestand automatisch. Vervolgens kan het bestand in verschillende formaten worden geëxporteerd. Het geëxporteerde bestand kan daarna geopend worden met een andere toepassing. De volgende keuzen zijn beschikbaar onder het "Exporteren" paneel:

Exporteer automatisch alle geopende bestanden
Deze checkbox activeert of deactiveert de automatische export.

"Naar map"
Zodra het automatische exporteren is aangevinkt, dan kan deze optie gebruikt worden om het pad naar de exportmap aan te geven. In deze map worden de resultaatdocumenten opgeslagen.

Klik op de "Wijzigen" knop om een ander pad te kiezen.

"Bestandsformaat"
Dit pop-up menu helpt u om het exportformaat te kunnen kiezen (conform de appendix over de formaatbeschrijving)

Exporteer de pagina-instellingen niet
Als deze checkbox aangevinkt is, dan worden de maatgrootte, de ruimte tussen de notenbalken, de pagina-onderbrekingen en de objecten die aan een pagina gekoppeld zijn niet geëxporteerd. Het aantal maten voor iedere regel is 4. Deze instelling gebeurt automatisch als PDFtoMusic de opdracht krijgt om een beperkt aantal delen te exporteren.

Open geëxporteerde bestanden automatisch
Als deze checkbox is aangevinkt, dan wordt ieder geëxporteerd document automatisch geopend door het programma dat u heeft opgegeven (uiteraard kan het geselecteerde programma dit soort bestanden daadwerkelijk lezen).

De "Bewerken" knop helpt u om de toepassing te kiezen die gebruikt moet worden om de geëxporteerde bestanden te kunnen inlezen.
De "Wissen" knop helpt u om aan te geven dat u een zeker formaat niet verwerkt wilt hebben.

Symbolen of glyphen

PDFtoMusic gebruikt optische herkenningsalgoritmen op de muzieklettertypen om de betekenis van ieder teken te achterhalen.

Sla symbolen (glyphen) in een cache op
Als deze checkbox is aangevinkt, dan worden symbolen die eerder al verwerkt waren nu nóg sneller verwerkt.
Let op: het aanvinken van deze optie kan leiden tot een groter gebruik van het geheugen door de computer.

Wis lettertypecache bij het afsluiten
Als deze checkbox niet is aangevinkt, dan worden de symbolen (glyphen) tussen de verschillende sessies behouden.
Als u de checkbox niet aanvinkt, dan kan dit leiden tot een groter gebruik van het geheugen door de computer.

Opmerking: de symbolencache is aanwezig in de voorkeuren map:
"Myriad Preferences/PDFtoMusic/GlyphesData". Voer alstublieft geen enkele actie uit in deze map, zolang PDFtoMusic draait.

Kooplet

Inleiding

Kooplet is een zoekmachine die gespecialiseerd is in het vinden van muziek partituren.

Vanuit een patroon van noten kan Kooplet een lijst documenten van het internet tonen, waarvan een ieder dit patroon bevat. De bestanden die verwerkt worden bevatten allen de benodigde informatie om bewerkbare partituur ingezet te worden. Zo worden bijvoorbeeld digitale audio formaten (WAV, AIFFf, MP3 enzovoorts) genegeerd.
Kooplet geeft weer wel links naar bestanden in de formaten Myr, PDF, Mu3, Mus, XML, MXL, Abc, Etf, Tef, Nwc, Enc, Tab, Mid, Kar, Mod, S3m, Cmf, Sty, Rhp, Etf, Gp5, Gp4, Gp3 of Gtp.
PDF bestanden kunnen door PDFtoMusic of PDFtoMusic Pro worden ingelezen. De anderen kunnen direct in Harmony Assistant worden geïmporteerd.
Als u op de "Play" knop onderaan de zoekresultaten klikt, dan hoort u het nootpatroon binnen de gevonden bestanden.

Er zijn drie zoekmogelijkheden beschikbaar. Zij kunnen met het eerste icoon uit de werkbalk worden gekozen:

- Zoek naar een toonhoogte, onafhankelijk van het ritme

- Zoek naar een ritme, onafhankelijk van de toonhoogte

- Zoek naar zowel de toonhoogte als het ritme
 
Het is ook mogelijk om in de bestanden met muziek partituren naar tekst te zoeken. Dit geldt voor zowel de titel als voor de commentaren en de liedteksten.

Als een tekst en een muziekpatroon worden ingevoerd, dan komen de gevonden documenten overeen met zowel de tekst en het patroon.

In tegenstelling tot andere algemene zoekmachines, haalt Kooplet de informatie uit de inhoud van de muziekbestanden.

De documenten worden niet op de Kooplet servers opgeslagen. Zij blijven op de site staan waar zij werden gevonden. Dit betekent dat als u het document downloadt of bekijkt, u dit direct vanuit de originele site doet.

De werkbalk

De werkbalk verandert afhankelijk van de gebruikte zoekmethode. Zij verandert ook als u noten of rusten enzovoorts invoegt.
Van links naar rechts kunt u het volgende vinden:

- De wijze van zoeken
- Starten en stoppen van het ingevoegde patroon
- Wissen van het hele patroon
- Invoer van het patroon vanuit een microfoon (experimenteel)
- Invoeren van noten met het kruissymbool
- Noot / Rust invoer
- Tijdsduur van de symbolen
- Punteer modus

Tips

U kunt symbolen invoegen door op het virtuele toetsenbord te klikken.
Als u het toetsenbord of de notenbalk met de Shift-toets ingedrukt aanklikt, dan hoort u de noot zonder dat hij daadwerkelijk ingevoegd wordt.
Als u op een symbool klikt, terwijl u de Alt-toets ingedrukt houdt, dan wordt dat symbool verwijderd.
Als de noten in het actieve document geselecteerd zijn, voordat u Kooplet aanzette, dan worden deze noten gebruikt als zoekpatroon.

Geavanceerd zoeken

Als u naar een tekst zoekt en deze tekst tussen dubbele aanhalingstekens plaatst, dan zal naar deze woorden in de opgegeven volgorde worden gezocht. Zonder aanhalingstekens wordt er ook gezocht naar deze woorden, maar dan in een willekeurige volgorde.
Als u bijvoorbeeld zoekt naar een partituur die "boom met limoenen" bevat en u zoekt met de aanhalingstekens erbij, dan vindt u partituren die eveneens "boom met limoenen" bevatten. Maar u vindt dus geen partituren die "Limoenen met boom" bevatten.

Als u een minus symbool voor een woord plaatst, dan mag dit woord niet in de documenttekst voorkomen.
Als u bijvoorbeeld zoekt naar Ave Maria -Gounod, dan vindt u bestanden die de woorden Ave en Maria bevatten, maar er zit er geen bij die het woord Gounod bevat.

HulpmiddelenGeen enkel herkenningsalgoritme kan 100% betrouwbaar zijn. Als u fouten in de verwerking tegenkomt, dan biedt PDFtoMusic u een aantal hulpmiddelen om de fouten te herstellen.

Lettertypen
Symbolen
Notenbalken en systemen


Lettertypen

PDFtoMusic haalt de lettertypen uit het PDF-document. Hiermee kan het programma het muziekblad "lezen". Bij het aanmaken van een PDF-document worden de lettertypen niet in het bestand opgeslagen, maar wel omgezet: alleen de gebruikte tekens worden ingesloten. De bestandsgrootte wordt daardoor kleiner. Ook de naam van het lettertype is geëncodeerd. Er is feitelijk geen materiaal aanwezig, waardoor PDFtoMusic het lettertype zonder fouten zou kunnen achterhalen.

Sommige gedeelten van de tekst kunnen geschreven worden met het standaard lettertype (Times, Courier, enzovoorts), dat direct beheerd wordt door het PDF-formaat. Ook in dit soort gevallen is het lettertype niet in het PDF-bestand aanwezig en verschijnt hij ook niet op de lijst van herkende lettertypen.
 
Tijdens de eerste stap probeert PDFtoMusic een consistente naam voor het lettertype te bepalen. Hij zoekt hiervoor in zijn eigen database met bekende namen voor lettertypen. Zodra de naam bepaald is, wordt het lettertype vastgesteld als een "afgedwongen naam". U kunt dit niet veranderen.

Als de eerste stap nergens toe leidt, dan past PDFtoMusic toegespitste algoritmen toe om onderscheid te kunnen maken tussen tekst en de muzikale lettertypen. Lettertypen worden aangemerkt als "Tekst, automatisch" of als "Muziek, automatisch". Deze aanmerking kunt u wel wijzigen, via de "Corrigeren > Lettertypen" menukeuze. U kunt hier, bijvoorbeeld, een tekstueel lettertype in een muzikaal lettertype veranderen.

Tip: als u op een teken in het PDF-document dubbelklikt, dan wordt het volgende venster getoond. Het overeenkomstige lettertype wordt hierin geselecteerd.

 
 
 
Deze verandering kan alleen bij het document horen, of hij kan voor alle documenten gelden.
 
 
 
Als de verandering alleen bij het document hoort, dan wordt hij op alleen het huidige document toegepast.
Als de verandering voor alle documenten geldt, dan wordt iedere keer dat de naam van het lettertype wordt aangetroffen in een PDF-bestand hij aangemerkt als afgedwongen. Uiteraard moet dit hulpmiddel op het juiste moment worden toegepast. U kunt ook uw eigen database aanmaken met de lettertypen die het vaakst worden gevonden.
 
Let op: deze veranderingen worden in het PDF-document opgeslagen. Zij blijven behouden bij ieder gebruik van het bestand. Dit geldt ook als u het bestand aan een andere gebruiker stuurt.
In het laatste geval wordt de database met de namen van de lettertypen van de ontvanger niet gewijzigd.
 
Zodra de lettertypen gemarkeerd zijn als muzikaal of tekstueel, dan worden zij conform die markering door PDFtoMusic verwerkt.
 
De muzikale lettertypen worden optisch geanalyseerd. Dit gebeurt teken voor teken, om de individuele betekenis te kunnen achterhalen.
 
Bij tekstuele lettertypen is de verwerking anders. PDFtoMusic gebruikt eerst de Unicode data uit het PDF-bestand. Meestal is het resultaat consistent. Helaas omvatten sommige PDF-bestanden geen accurate Unicode data. Het resultaat is gemakkelijk te zien: de herkende tekst is volledig anders dan datgene wat in het PDF-bestand staat.

Hier is een voorbeeld. Dit ziet u in PDFtoMusic:
En zodra het resultaat geladen is in een programma voor muzieknotatie, dan ziet u dit:
PDFtoMusic helpt u hierbij door het "Tekst lettertype, met optische herkenning" bewerkbaar te maken. Zodra een lettertype op deze manier is gemarkeerd en er blijken fouten te zitten in de standaard optische herkenning (sommige tekens lijken erg op elkaar, zoals I en 1, O en 0, enzovoorts), dan kunt u een toetsaanslag koppelen aan het betreffende teken. Hiertoe klikt u op het teken en u slaat vervolgens een toets op het toetsenbord aan. Het teken van deze toets wordt geassocieerd met het teken op het PDF-document. Vanaf dat moment wordt het resultaat van het herkenningsproces aangepast.

De tekens die u wijzigt verschijnen in een andere kleur op de voorbeeldweergave.
De veranderingen van de herkenning worden in een database opgeslagen. Zodra in een ander document een precies eender teken wordt aangetroffen, dan wordt hij automatisch in het gewijzigde teken veranderd. PDFtoMusic "leert" van uw wijzigingen, om uw werk steeds gemakkelijker te kunnen maken.

Om een Unicode teken in te kunnen voeren die niet op het toetsenbord staat, zoals bijvoorbeeld Grieks of Hebreeuws, dan houdt u de commando-toets (de Apple toets op de MacOS, of de Ctrl-toets op Windows) ingedrukt, terwijl u de Unicode waarde van het teken intoetst (hexadecimaal).
Een voorbeeld: Command+0394 toont het Griekse Delta in hoofdletter.
Een samenvatting van de Unicode waarden kunt u hier vinden: http://www.ssec.wisc.edu/~tomw/java/unicode.html
 
Tot slot geldt nog dat er lettertypen zijn die geen muzieksymbolen, cijfers of letters bevatten. Zij bevatten alleen afbeeldingen. Voorbeelden hiervan zijn indicatoren voor accordeon registers, gitaar akkoorddiagrammen, verfraaiingen enzovoorts.
In dit soort gevallen kunt u aangeven dat het lettertype als een afbeelding verwerkt moet worden.
Alle tekens van dit lettertype worden dan als afbeeldingen geïnterpreteerd en als zodanig in het resultaatbestand geëxporteerd.Zodra deze in Harmony Assistant zijn geïmporteerd, dan ziet u:


Symbool corrigeren

Een muzikaal symbool verandert van kleur, zodra u de muisaanwijzer erboven plaatst:

 

 
Als u met de rechtermuisknop hierop dubbelklikt, dan opent u het contextuele menu dat bij het object behoort:

   
 

In dit menu kunt u de instellingen van het object veranderen. Dit kan erg handig zijn, vooral wanneer PDFtoMusic een bepaald muzieksymbool onjuist interpreteert.
Het rode kruis verwijdert het object uit de verwerking van PDFtoMusic.
Het groene kruis herstelt de oorspronkelijke instellingen van het object.

Om meerdere objecten tegelijk te selecteren, klik dan met de rechtermuisknop buiten al deze objecten en bepaal nu de grootte van de selectie. Alle objecten binnen dit gebied worden nu geselecteerd.
Om meerdere objecten aan de bestaande selectie toe te passen, klik dan op deze objecten met de Alt-toets ingedrukt.
Om meerdere objecten uit de bestaande selectie te halen, doe dan hetzelfde, maar dan met de Commando-toets ingedrukt.

Met het Wijzig menu kunt u ook alle objecten selecteren.

Alle veranderingen die u op een geselecteerd object toepast, worden ook toegepast op dezelfde objecten van dezelfde soort.

Notenbalken en systemen


Een muziekpartituur is opgebouwd uit meerdere pagina's. Iedere pagina toont de lijnen van de notenbalk, die als systemen bij elkaar horen. Deze systemen worden aangeduid met de verticale lijn aan de linkerkant.
Op iedere pagina kunnen er meerdere systemen zijn.

Zodra een uitvoerder niets uitvoert gedurende meerdere maten, dan wordt de overeenkomstige notenbalk binnen een systeem vaak weggelaten.
PDFtoMusic past complexe algoritmen toe om de notenbalken te kunnen "volgen" van het ene systeem naar een ander. Hij probeert vervolgens om al deze onderdelen samen te voegen.
U kunt het resultaat van deze samenvoeging veranderen, via de menukeuze "Corrigeren>Notenbalken en systemen".Tijdens deze verandering is de partituur in het grijs weergegeven. De systemen worden getoond als een blauwe verticale lijn. De systemen zijn genummerd als S1, S2 enzovoorts.

Tussen ieder systeem wordt een blauwe tube getoond. Hiermee kunt u de verschillende systemen samenvoegen.
Tussen twee samengevoegde notenbalken staat een schaar. Hiermee kunt u de systemen weer splitsen.

Klik op deze icoontjes om de bijbehorende bewerking toe te passen.


Als u dezelfde bewerking op de hele pagina, binnen het hele document of op dezelfde plaats op alle pagina's uitgevoerd wilt hebben, klik dan met de rechtermuisknop op het icoon. Kies nu de bewerking uit het contextuele menu.

Ieder gedeelte wordt gemarkeerd met een letter, mogelijk gevolgd door twee haken met daartussen zijn naam.
Als u een verandering heeft toegepast, dan wordt de naam in het groen weergegeven.
Als u op de blauwe driehoek klikt, dan wordt het contextuele menu dat bij het samenvoegen van de notenbalk bij het gedeelte hoort, geopend:
- Automatische berekening:
Annuleert een toegepaste verandering. De koppeling tussen de notenbalk en het gedeelte wordt nu opnieuw door PDFtoMusic berekend.

- Uitsluiten van berekening:
De notenbalk zal genegeerd worden. U kunt hiermee een notenbalk buiten de berekening houden. Hij wordt dan ook niet geëxporteerd.

- De lijst met gedeelten:
Kies in deze lijst het gedeelte waarmee u de notenbalk wilt koppelen.

- Maak een nieuw gedeelte:
Hiermee maakt u een nieuw gedeelte aan. U koppelt de notenbalk hieraan.

Als de fout die u hiermee probeert te herstellen zich op alle pagina's bevindt, klik dan met de rechtermuisknop op de naam van de notenbalk. Het contextuele menu wordt nu geopend. Pas vervolgens de bewerking op de huidige pagina toe op alle pagina's binnen het document.

De mixer


De mixer kunt u openen via het Vensters menu.

De mixer toont het afspelen van het actieve document.Voor ieder onderdeel vinden we hier:
 1. De taal van de zanger (als het onderdeel bijbehorende liedteksten heeft). U kunt op de vlag klikken om de taal te veranderen;
  Klik met de rechtermuisknop om alle talen te veranderen;
 2. Het huidige geluidsniveau. Dit kan variëren, afhankelijk van het algemene geluidsniveau, de balans en de dynamiek;
 3. Het volume en de balans. U kunt hen beiden wijzigen;
 4. De octaaf verschuiving;
 5. Een icoon om het gerelateerde instrument te wijzigen;
 6. Een icoon om het gedeelte te dempen. Klik met de rechtermuisknop om alle andere onderdelen te dempen.
Onderaan het venster vinden we:
 1. Een icoon om alle waarden op hun oorspronkelijke waarden in te stellen;
 2. Aanzetten van Surroundgeluid;
 3. Het algemene volume.

Virtueel klavier


Het virtuele klavier kunt u via het menu Vensters openen.

Zodra een muziekstuk wordt afgespeeld, dan worden de aangeslagen toetsen getoond.U kunt hier kiezen:
 1. Which part matches left hand, which one is right hand
 2. Key color for left and right hand
 3. Het aantal octaven;
 4. De hoogte van de eerste octaaf.

Annotations


Annotations are graphic enrichments that can be added to PDF documents with PDFtoMusic PRO.
They are displayed over the PDF, with a customisable transparency level.
Annotation palette can be switched on from the Windows menu.

What's new ?


Version 1.7.1  / February 2020

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.1d - April 6th, 2020

Improvements

 1. Graphical interface libraries have been updated
 2. Interface scale selection


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.1c - February 12th, 2020

Improvements

 1. Better management of diacritics in stave names


Fixes

 1. Fixed infinite loop in recognition of some (rare) files

 2. Recognition of some Unicode characters

 3. macOS: Deactivation of Retina mode


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.1 - February 3rd, 2020


New

 1. macOs : system notification at the end of batch processing

 2. macOs : management of Retina screens. Can be disabled in global settings, "Screen" tab

 3. Magnifier mode for visually impaired ("Screen" tab)

Improvements

 1. Management of complex tempi, e.g when reference note duration is a dotted half note

 2. Corrections are now applied before the file is edited through an external software

 3. Management of lyrics line containing only one syllable

 4. Management of zero-width lines. This is very rare and has been only seen on two pictures on the thousands we own

Fixes

 1. Better management of batch processing when the application is hidden.

 2. Windows : problem to run automatically Melody/Harmony Assistant


Version 1.7.0  / June 2019 - October 2019PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0j - October 15th 2019


Improvements
 1. New keyboard shortcuts
 2. Recognition of dots drawn with lines is now related to "Authorise special lines"
 3. macOS: many cosmetic improvements

Fixes

 1. Performance menu items were not responding properly

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0i - August 8th 2019


Improvements
 1. Clicking the "drawer" (page preview on the right of the window) brings the window to front

Fixes

 1.  SVG/Myrweb export displayed some horizontal lines (e.g. beams) in white instead of black

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0h - July 31st 2019


Fixes
 1. Possible crash when processing file without interface (PDFtoMusic Pro in command-line mode or  PDFtoMusic launched from Harmony/Melody Assistant)


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0g - July 18th 2019


New

 1. "Time slider" window, to quickly play from any position in the score


Fixes

 1. Fixed overflow in files containing many paths
 2. Connection with Harmony for PDF processing


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0f - July 9th 2019


New

 1. New "correction" option to eliminate too big pictures


Fixes
 1. Font viewing on the document in font correction mode
 2. Virtual Singer didn't sing some notes well, when another notes with a 0 velocity was overlapping. This is used for creating notes that are starting point of several slurs
 3. Windows: fixed installer (in particular the application desktop shortcut icon)


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0d - June 21st 2019


Fixes

 1. Fixed miscellaneous minor graphical problems


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0c - June 14th 2019


Fixes

 1. Problem when saving default access paths, that could lead to a crash


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.00 - June 12th 2019


New features

 1. First 64-bit version of PDFtoMusic and PDFtoMusic PRO
 2. Retina/4K option for big size display.
 3. Interface theme selector, transparency.
 4. Dark mode

Improvements

 1. Improvement in symbol recognition database
 2. Display of symbols deleted by the user has been improved
 3. Management of note dots drawn via very short lines with rounded ends.

Fixes

 1. Area selection, when click and drag was made from bottom to top and/or from right to left
 2. Deleted symbols calculation could be wrong on PDF files containing EPS (without embedded font)

Version 1.6.5 / March 7, 2018


New features

 1. Inclusion and exclusion areas ("Correction" menu)
 2. Now possible to defer document processing when applying changes ("Edit" menu)

Improvements

 1. Implemented specific processing for PDF files that have been generated from the MyrWeb print option.
 2. New icons: reprocessing, areas, e-mail
 3. Linux: application window size and position are saved between sessions

Fixes

 1. Fixed name buffer overflow in staves and system correction mode
 2. Fixed "deadlock" problem on PDF files with non-standard page size (icon placement)
 3. Fixed character size problem in type 3 fonts (drawn using pictures)
 4. Fixed side-by-side page display
 5. Windows: Fixed potential crash source at startup


Version 1.6.4 / February 1, 2018


Improvements

 1. Management of the "US-English" language variation in song lyrics
 2. Improvement of grace notes recognition
 3. Adjustments made to process some files in which note dots were removed by the dust cleaner


Fixes

 1. Selection range playback was sometimes not well managed the first time
 2. Playback position marker could show the wrong measure
 3. When entering measure list for playback, the bar shown on score wasn't always in sync with the required measur
 4. Window choice in "Windows" menu didn't work well in standard (non-pro) version
 5. Wrong items in "Windows" menu when the Kooplet search window was open
 6. Linux: fixed crash at startup
 7. Fixed time signature recognition problem, that could lead to a sudden speed up in playback
 8. Fixed inconsistency in note time positions (a note to the right could be inserted before a note to its left)
 9. Pro version: Fixed glitches in MusicXML export, especially on 8va & 8vb clef management


Version 1.6.3 / November 28, 2017


News

- MyrSynth instruments management, providing an improved sound realism for plucked string instruments when the Myriad HQ module is registered.
In Pro version, Myriad HQ is fully-functional without needing an additional license

- This version is the very first to be available for Linux

- Spanish version of the GUI

Improvements
 1. Better duplicate characters deletion in type 3 fonts
 2. Management of Unicode characters in type 3.
 3. Improvement in ambitus management
 4. Improvement in maverick tempi management 
 5. Digital output settings in batch export
 6. Improvement of selection range playback
 7. Default octave shift for Guitars and Basses
 8. OCR improvement for some text fonts
 9. Improvement of Basque language detection in lyrics

Fixes and Changes

 1. "Enable rounded lines" becomes "Enable special lines"
 2. Fixed crash when playing/exporting scores that contains very small images
 3. Fixed confusion between ledger lines and tenuto
 4. Fixed management of incomplete charset on fonts using a wrong unicode encoding


Version 1.6.2 / March 8, 2017


The main new feature is the annotation system. It enables a PDF file to be overlayed with text, graphics, boxes or arrows.
These annotations can be animated, to appear or disappear at a defined moment when music is playing.
Annotations can only be created and edited with PDFtoMusic Pro.
PDFtoMusic (non-pro) will, however, display them.

News
 1. Annotations
 2. New option in correction menu to disable grace notes processing
 3. New option in correction menu to process chord names written in complex typography
 4. If expert settings have been changed, it is shown in configuration menu
 5. Changes in general tempo now affect the miscellaneous exports (MusicXML, Myrweb, etc)
Improvements
 1. User name and address can now be specified on command line
 2. Windows: new memory management, that lets cross the 1.4GB limit
 3. Improved playback for crescendo and decrescendo symbols
 4. Improved playback of long melismas
 5. Calculation of the played bar array has been optimised. It speeds up the end of document calculation
 6. Management of part start symbols, which are now easier to identify
 7. Improvement in some instruments detection
 8. On Windows, and to a lesser extent on Mac, score drawing has been speeded up. Display and scrolling are faster 
 9. On MacOS, possible to use CoreText instead of ATSUI to display text. This can be set in global setup, "Glyphs" tab
   
Fixes and changes
 1. The PDFtoMusic Pro command line (P2MP) no longer enabled program registration
 2. Possible crash when resetting corrections and score reload
 3. "Modified" state wa slost when reloading the score automatically after a chsnge in Corrections
 4. Fixed export of some text, that could add extra rest at the end of the bar
 5. Possible crash when switching language
 6. Possible crash when opening the box for forcing played bar list
 7. Fixed barline export problems (e.g. repeat end) when the bar was split by a clef or key change


Version 1.6.1 / January 12, 2017


New
 1. Full management of GOLD II sound base instruments
 2. Possible to try instruments and human voices
 3. A progress bar show the status of batch export, and this process can be easily stopped
 4. Default processing settings can be selected directly from the interface
 5. Changed processing settings are shown in bold in the menu
 6. Menu option to quickly get back to default settings
Improvements
 1. More accurate playing position in Myrweb format
 2. Better management of key changes on staves that are not displayed on some systems
 3. Automatic picking of human voice in SATB scores
 4. New management of left/right hand in virtual keyboard. The part for each hand can be selected, and the matching color changed
 5. Direct access to help from the palettes
 6. Better following of staves across systems, based on their names
 7. Option in e-mail contact to attach the current document
 8. Better management of grace chords
Fixes and Changes
 1. File extension in automatic export
 2. MIDI channels assignation
 3. Instrument changes loading
 4. "Allow brackets to make groups" option is now saved
 5. Windows: Fixed path drawing colors (component were inverted)
 6. Fixed antialiasing errors on graphical path drawing
 7. Some grace notes could be attached to the wrong note
 8. Some grace notes could be incorrectly considered as plain notes
 9. Multiple grace notes could be processed in the reverse order
 10. New storing algorithm for amenements in the PDF file
 11. Lyrics management after measures split by a clef change

Version 1.6.0 / January 2, 2017


This major version brings several technical improvements in version PRO. For instance, viewable and playable documents can be published on the Internet in HTML format without needing any plug-in to be installed in the browser.

PDFtoMusic can also convert PDF documents to SVG format.

New features
 1. Myrweb export, enabling to publish stand-alone documents with score view and audio. (PRO only)
 2. SVG Export (PRO only)
 3. Multi-pages SVG Export (PRO only)
 4. New display layout option: pages are displayed side by side in pairs, instead of one below the other
 5. New music display while playing: Lectern mode (PRO only)
 6. New setting for ignoring corrections that have been stored within PDF files
 7. New play option: semitone transposition  (PRO only)
 8. New palette: lyrics monitoring  (PRO only)
 9. New setting for activating lectern mode or regular mode as default (PRO only)
 10. Metronome playback
 11. New correction options to ignore tempo changes or dynamics
 12. New command to jump to the page that contains a given bar, and show this bar on page.
 13. Title, Composer, Remarks are highlighted on page, and can be manually selected.
 14. New option to enable group names
Improvements
 1. Complex tempi recognition
 2. Improvement of implied tuplets processing
 3. Bar number display now manages multi-rest bars
 4. Better spotting and processing of crescendi/decrescendi.
 5. Title, Composer, Remarks now manages cover sheets. MusicXML export  of these items has been improved.
 6. Multi-style text management has been impoved, as well as stitching of text blocks.
 7. Improvement of numbered parts processing.
 8. Better staff following
 9. "N.C." chords recognition is managed
 10. Added new chord types : x2(no3) and xno3 that match xSus2
 11. Management of 4, #4, b4 in chord names.
 12. Management of bb and ## as a single character in chord names
 13. Better language recognition for Virtual Singer
 14. Management of local staves written with small notes
 15. Management of dots on small notes.
 16. Small notes are now properly exported in MusicXML.
 17. Management of partially shared lyrics
 18. Better management of composite accented characters
 19. Recent files menu now displays the whole name
 20. Recognition improvement of some fonts
 21. Management of words written from right to left

Fixes and change
 1. Fixed bar number display in scroll mode. Could occur in parts where first staff was hidden. 
 2. Fixed scroll bar problem in scroll mode
 3. GOLD base wasn't well managed
 4. Automatic break symbols management (adding repeat symbols when the number of lyrics line doesn't match what is played) was broked.
 5. Icon on desktop (Windows)
 6. Management of available tool icons in standard version and problem fix when PRO-specific icons were placed on the toolbar.
 7. Semitone shift in instrument correction was ignored for sung voices.

Version 1.5.1 / September 2015


New features and improvements
 1. New option in the "Correction" menu : computing without ledger lines
 2. New languages for Virtual Singer (*): Bulgarian, Catalan, Slavon, Czech, Dutch, Esperanto, Basque, Greek, Hebrew, Hungarian, Macedonian, Portuguese, Romani, Romanian, Serbian/Croatian/Bosnian, Turkish et Vietnamese
 3. Improvement of voice management within staves
 4. Improvement in following parts over multiple systems
 5. Recognition of chord names partially written using a music font
 6. Improvement in finding and processing tempo changes
 7. It's now possible to change a free text to an ending symbol.
 8. Detailed information added in the calculation progress bar
 9. Improvement in finding and processing Endings, Segno, Coda etc.
 10. Clicking a part name in the mixer window shows the page at which this part begins
Fixes and changes
 1. Fixed a problem of word splitting by a dash, that made the syllable be sent to a random line
 2. MusicXML export now uses the standard language nomenclature
(*) Most of these languages are still being improved. We wish to thank the users who actively help us to adjust them.

Version 1.5.0 / December 2014


New features and improvements
 1. Better management of chord targetting, recognition and storage
 2. Measure selection in scroll mode
 3. Keyboard shortcuts to control music rendering
 4. Exported page range selection (PRO only)
 5. Signal tone at the end of document computation (several possible tones)
 6. Measure number display in scroll mode
 7. Management of measure start repeat symbol
 8. New option to loop play selection range or the whole piece
 9. When displaying the about box, search for an updated version of the application
 10. Better management for shapenotes
 11. Management of Mensurstrich systems with dotted lines
 12. MP3 export, including lyrics
 13. Ogg export
 14. Improvement of staff connection between pages
 15. Direct communication between Melody Assistant, Harmony Assistant and PDFtoMusic
 16. crossed circle symbol recognition
 17. New selection areas
 18. Better management of tuplets on rests
 19. Better management of font glyphs out of character map
 20. New option to ignore multiple rests
 21. Improvement in grouping brace fragments
 22. Better targetting of group names
 23. Possible to ignore or modify a time signature change
 24. First German version
 25. First Dutch version
 26. New manageme nt of PDF with non-embedded fonts
 27. Dynamics are better assigned to their staff
 28. Management of tuplets with incomplete brackets
 29. Clean denial of PDF files that contains large scanned pictures
 30. Finding and processing of rehearsal marks
 31. Better management of arpeggio symbols
 32. Management of staff names written vertically
 33. Recognition of circled digits (string number)
 34. Better determination of instrument related to a staff in a group (bracket or brace)
 35. Better determination of instrument on organ keyboard staves
Fixes and changes
 1. VirtualSinger voices could be silent when playing a selection range located near the end of the score
 2. Possible to change a font from "Music font" to "Text with optical recognition"
 3. Possible to force a font to "Music font"
 4. Fixed possible confusion between bar numbers and time signature with unknown bottom number
 5. Fixed possible confusion between bar numbers and lyrics
 6. Fixed key signature change misplacement when empty bars are present
 7. Fixed lyrics export in .kar
 8. Fixed management of cautionary key signature
 9. Fixed confusion between Capo (capodastro - guitar clip) indicator and "Da Capo"
 10. Fixed MusicXML saving problem in case of multiple brackets and braces
 11. Fixed MusicXML export of imposed measure array
 12. Fixed user break
 13. Fixed singer language display
 14. Fixed management of tremolo on stem
 15. Fixed management of broken slurs
 16. Fixed path assembly module
 17. Fixed preference file conflict between pro and standard version
 18. Fixed "Save As" when saving under the original name
 19. Some special characters in the embedded font names could trouble the MusicXML export
 20. Windows: The document icon in the upper left corner of the window could disappear

Version 1.4.2 / October 2013


News and Improvements
 1. In scroll mode, position in the score and automatic scrolling have been implemented
 2. Tremolo recognition on single notes
 3. Improvement of scores made of a single-line drum staves

Fixes and Changes

 1. Slurs on two notes not consecutive of same pitch could be incorrectly considered as ties.
 2. Fixed some elementary drawings
 3. WIndows Vista/7/8: Possible crash when sending an e-mail from the program

Version 1.4.2c (October 14th 2013 )


Improvements
 1. Document writing at the end of the recognition process has been speeded up

Fixes
 1. Fixed glyph management
 2. Fixed editing of staff following
 3. Some options of the File menu like "Open PDF file w/ editor" remained active even when no document was loaded. This could lead to a crash
 4. Fixed possible crash when resizing document window
 5. Fixed dynamics position calculation
 6. Source files have been processed by a code analyzer. Some minor non-conformities have been found and fixed.


Version 1.4.1 / July 2013


News and Improvements
 1. PDF files can be printed directly from the program
 2. PDF files can be opened with an external editor
 3. Better versionning of the OCR database, enabling to update more easily this base alone
 4. Dutch version of the GUI

Fixes and Changes

 1. Select an object behind an icon
 2. Beam detection
 3. Time signature detection
 4. Fixed crash when playing after getting a file from a Kooplet text search
 5. Processing of staff lines drawn with characters has been reactivated
 6. Windows: crash when processing a file that has % characters in its name

Version 1.4.0 / April 2013


This version brings an enhanced stability, a better symbol recognition, new computing options as well as some user interface improvements. In particular, it's now possible to group objects together and apply changes to all of them at once.
Two new floating tools are included : mixer and virtual keyboard.
The played measure list can now be forced.

News and Improvements
 1. New floating window: Mixer
 2. New floating window: Virtual Keyboard
 3. Quick opening of the current document in the score editor of your choice.
 4. Page change on Pg Up & Pg Down keyboard keys
 5. Specific processing of thin beams ("Correction" menu)
 6. Specific processing of note stems drawn using curves ("Correction" menu)
 7. Better management of slurs across end of line
 8. Lyrics language displayed through a small flag
 9. Improvement of language automatic recognition
 10. Improvement in text spacing recognition
 11. Optional display of file complete path in the window title
 12. New setting for playing the score automatically after processing
 13. Independant key signature change on staves
 14. Corrections are applied to all selected objects of the same type
 15. Now possible to select objects through discontinuous selection, exclusion of a selection area, selection of one or several staves
 16. Edit menu: delete changes on selected objects
 17. Edit menu: select all, deselect all
 18. Improvement of Da Capo management and better export
 19. Management of 7-shapes Fasola notation
 20. Improvement in shape note recognition
 21. Improvement of title, composer and remarks recognition
 22. Improvement in speed for module: staff following from one system to the next
 23. Improvement in speed for module: music symbols optical recognition
 24. Improvement in ottava symbols processing
 25. Management of fontless documents like the PDF files generated by iWriteMusic
 26. Better processing of information written outside the staff area
 27. Virtual Singer voices (SATB) are better determined and set 
 28. Better processing of staff group name
 29. A new options enables to display measure numbers and to spot measures that are never played (it's generally due to a mistake in break symbols)
 30. Now possible to force the list of measures to play
 31. When compressed MusicXML format (.mxl) is used, pictures of the document are now managed in a standard way, and therefore imported by programs that can process such embedded pictures (PDFtoMusic Pro only)
 32. Miscellaneous PDF-specific graphic settings are now calculated: stem line width, staff line width, grace note size, etc. These settings are exported in MusicXML (PDFtoMusic Pro only)
 33. Shape-note notation management module has been completely rewritten
 34. Better management of incomplete measures (anacrusis, upbeats) before or after repeat start and end barlines.
 35. Management of staves with different time signatures
 36. Management of implied tuplets through rhythmic pattern recognition
 37. Improvement of chord diagrams recognition
 38. Improvement of lyrics and note association
 39. New algorithm for grace note tracking and processing
 40. Better management of double-sharp symbols
 41. Recognition of a new ornament : staccatissimo.
 42. Improvement of C (Tenor) clef spotting
 43. Improvement of distinction between key signature and note accidentals. 
 44. Management of dotted notes with double stem
 45. Better processing of stemless notes
 46. Better spotting of dotted barlines
 47. Management of tempo mark made of several words
 48. Better management of arpeggio symbols
 49. Better recognition of lyrics language
 50. In global setup, default corrections that will be applied when a PDF file is loaded can be selected
 51. Better management of numbered parts (endings) at the beginning of a line
 52. On documents with several lyric lines, when break symbols are missing or wrong, break symbols can be automatically created to match the number of repeats.
 53. New option in the export to create a separate file by part (PDFtoMusic Pro only)
Fixes and Changes
 1. Relation between file types and opening application
 2. Management of TrueType CID type 2 Fonts
 3. Fixed crash on corrupted bitmap pictures
 4. Fixed crash when a long line of text is considered as the lyrics syllable related to a note
 5. Fixed icon positions when settings are reset to default values
 6. Chord line management when conflicting with bar numbers
 7. Fixed problem when saving instruments
 8. Online search for free PDF score files using Kooplet has been improved, and the quantity of indexed files drastically increased.
 9. Some combinations of break symbols and numbered parts (endings) could result in an infinite play.
 10. Fixed a problem in shared lyrics recognition.


Version 1.3.1 / May 2012


Improvements
 1. Better beam handling
 2. PDF files are now managed up to version 1.7
 3. Better ledger lines management
 4. Management of copy/paste protected PDF files
 5. New version auto detect
 6. Better broken slurs management
 7. Better 8va and 8vb management
Fixes
 1. Recent files menu
 2. User's toolbar
 3. Mensurstrich notation
 4. Dynamics vertical position on one line staves


Version 1.3.1d (May 15, 2012 )


Improvements
 1. Title, Composer, Remarks are extracted from the PDF and exported
Fixes
 1. Better management of repeat start/end recognized as piece start/end


Version 1.3.1c (April 19, 2012 )


Fixes
 1. Possible crash when playing a score that contains lyrics written in an unknown language
 2. Windows: Fixed problem in the memory management library of the PDFtoMusic non-pro version, that could prevent processing of long scores


Version 1.3.0 / March 2011


New
 1. The Kooplet music search engine is included, to search the Internet for PDF scores
 2. Possible to deactivate the chord name search ("Correction" menu)
Improvements
 1. Position of the play bar in multi-rest bars
Fixes
 1. Rest display
 2. Marcato Staccato ornament display
 3. Tuplet rests in MusicXML export
 4. Rests that fill a bar in MusicXML export
 5. Rests vertical position

Version 1.3.0c (March 17, 2011 )


 1. Repeat barlines between clef and time signature weren't processed.
 2. Fixed toolbar update problem when setting up the icons to display
 3. Fixed crash on some files, Windows version

Version 1.3.0d (March 24, 2011 )


 1. Better management of slurs/ties drawn astride a line break
 2. Some chords were incorrectly played arpeggiated

Version 1.2.1 / April-May 2010


New
 1. Management of forced bar numbers
 2. Management of incomplete time signatures
 3. PDFtoMusic Pro: Command-line access (without GUI)
 4. PDFtoMusic Pro: Batch processing: Messages can be saved in a log file
 5. PDFtoMusic Pro: Expert mode: Maximum grace note size setting
Improvements
 1. General improvement of musical or alphabetical characters
 2. Better management of double barlines
 3. Improvement of numbered endings management
Fixes
 1. Page number in the drawer
 2. Dots localisation problem
 3. On some files, accidentals and grace notes recognition
 4. MusicXML export: "<" character in lyrics
 5. Space character management


Version 1.2.1c and 1.2.1d ( May 4th - 6th 2010 )


 1. Improvement of music export (any format)
 2. Improvement in the way melismas are performed by Virtual Singer
 3. Improvement of the arpeggio symbol management
 4. PDFtoMusic Pro: MusicXML export: stem sizes of secondary staves of a group (e.g. piano bass staff) weren't properly saved
 5. Windows: Packed MusicXML (.mxl) didn't work
 6. Windows Vista/7: once the program was installed, the system displayed an alert box saying that the install might not be completed properly
 7. Windows Vista/7: The appearance of dialog boxes could not be as expected

Version 1.2 / April 2009


New
 1. The toolbar can now be customized
 2. A folder of sample PDF files is now provided
 3. It is now possible to exclude break symbols (segno, coda...) from the processing

Improvements
 1. Better export of grace notes (appoggiaturas) in MusicXML.
 2. Better recognition and export of tremolos.
 3. Better management of repeat start and end symbols
 4. Better management of drum staves, especially on documents that only include such staves.
 5. .myr export now manages metronome
 6. Verse number in lyrics are now better managed.
 7. Better recognition for half notes
 8. Crossed grace notes are now located and exported
 9. Better management of whole bar rests
 10. All actions available from menus can be activated through an icon, and vice versa

Corrections
 1. Fixed performance of some kind of drum staves
 2. Fixed a small problem of file compatibility between PDFtoMusic and Melody Player
 3. Fixed problem in beam recognition
 4. Crash on embedded Adobe Type 1 fonts with composite diacritics.

Version 1.1 / September 8, 2008


New
 1. Packed MusicXML format (.mxl) is now managed
 2. Correction Menu : item to allow bracket to create groups
 3. Correction Menu : item to ignore the clefs vertical offset
 4. Management of implied tuplets
 5. Now possible to export in MusicXML 2.0 format (global setup)
Improvements
 1. Better management of drum staves
 2. Opening a PDF file from the desktop doesn't load the last documents
 3. Shift + mousewheel changes display scale
Fixes
 1. Confusion between tuplets and part start
 2. Chord diagrams management
 3. Confusion on drum staves
 4. Memory crash when deleting a change made to the document

Version 1.0.4 / April 24th, 2007


New
 1. A correction can now be applied to a group of symbols.
  Right-click to define a selection area. Symbols in this area appear as selected. Right-click on any symbol in this selection area and select a correction to apply: it will be applied to all the symbols of the same kind in the selection area.
Improvements
 1. Better memory management for page graphic cache. Enables to manage bigger PDF files.
Fixes
 1. Seeking of the staff related to chord diagrams


Version 1.0.3 / April 3rd, 2007


Improvements
 1. Optimization of processing time
 2. Better management for chord name written on shifted lines.
 3. Better management of grace notes
 4. Accented characters made of two parts
 5. Recognition of guitar chord diagrams drawn with an emty grid character and a set of dots
 6. Recognition of some key changes
 7. Parenthesis around an accidental or a notehead, when drawn with a text font
 8. Font OCR database updated.
 9. Macintosh: Multi-screen management
Fixes
 1. Recognition and export of the Aiken FaSoLa notation
 2. Management of Adobe Type 1 fonts
 3. Applying a change on a document with a guitar chord diagram
 4. Recognition of horizontal beams, when overlapping a staff line
 5. Problem when a chord name was "Re"
 6. PDFtoMusic Pro: empty pictures are no more exported in MusicXML
 7. MacTel: keyboard management

Version 1.0.2 / February 21st, 2007


Improvements
 1. Possible to change note duration AND add or subtract a dot.
 2. Crossed grace notes management
 3. New keyboard shortcuts for display scale, 200% scale
 4. Dynamics merging ensure that the result is logical, for instance to avoid merging "mf" and "sfz"
 5. New full screen and drawer management
 6. Font OCR database updated.
 7. PDFtoMusic Pro: New setting for the expert mode: maximum beam thickness.
Fixes
 1. Tenuti recognition
 2. Ties within slurs
 3. Breve rest recognition
 4. Tempi display, edit and export
 5. Beamed notes with double stems
 6. Stem direction in chords
 7. Framed text could interfere with part numbers

Version 1.0.1 /  February 8th, 2007


Improvements
 1. When defining a new kind of tuplet, it's added to the tuplet value list.
 2. .myr files are now packed.
 3. "How to create PDF files with Mac OS 9" chapter added to the manual.
 4. "How to create PDF files with Linux" chapter added to the manual.
 5. Improvement in bar number seeking.
 6. Time signature detection has been improved.
 7. Improvement of paragraph recognition for free text objects.
 8. Font OCR database updated.
 9. .myr export: default instruments for the metronome are automatically created.
 10. PDFtoMusic Pro: After changing expert mode settings, possible to compute all the open documents again.
 11. PDFtoMusic Pro: In batch export, it's now possible to define the amendments to computation settings that will be applied to each and every processed file.
 12. PDFtoMusic Pro: When editing expert settings, when at least one item has been changed from the reference value, the matching topic name is highlighted in the list, and the offset from the current value to the reference is also displayed.

Fixes
 1. Miscellaneous problems in general settings.
 2. Problem that could occur when trying to edit or play a non-vector document (scanned page or not a music score)
 3. Infinite loop when selecting a user tuplet
 4. Exported page selection in other formats than MusicXML
 5. Double barlines at end of bar could be not well recognized.
 6. File kind detection according to its extension when exporting
 7. Chord names and text related to the staff could be not exported in .myr format
 8. Output device related to the instrument when exporting in .myr format
 9. Alert about bar numbering when applying correction on systems
 10. Windows: files with accented characters in their name are now properly managed.
 11. Windows : default value of the selector when selecting a folder.
 12. PDFtoMusic Pro: dynamic size when exporting in MusicXML format
 13. PDFtoMusic Pro: "slash notation" export in MusicXML format

Version 1.0.0 / February 1st, 2007


Very first public version.

Begrenzingen


Elementen die niet verwerkt worden

- Verschillende maataanduidingen op hetzelfde moment

De ongeregistreerde versie

De ongeregistreerde versie van PDFtoMusic speelt alleen de eerste pagina van een document af. Hij kan ook maar één pagina per keer exporteren.

Er verschijnt een verklarende tekst op iedere geëxporteerde pagina.

Frequently Asked Questions

Veelgestelde vragen


Hier is een aantal veelgestelde vragen weergegeven. De antwoorden staan erna:

-> PDFtoMusic toont een partituur, maar geeft aan dat het document geen verwerkbare muziekdata bevat. Waarom gebeurt dit?
Sommige PDF-bestanden bevatten alleen een beeldbestand van de hele partituur, in plaats van een verzameling van eenvoudige grafische objecten. Dit soort PDF-bestanden is waarschijnlijk met een scanner gemaakt.
PDFtoMusic kan hieruit geen elementaire grafische onderdelen halen en hen vervolgens verwerken. Hij rapporteert dan dat dit document niet verwerkt kan worden.

-> Hoe weet ik of een PDF-bestand verwerkt kan worden door PDFtoMusic?
De eenvoudigste manier is om het bestand met PDFtoMusic te laden. Het programma zal u dan op de hoogte brengen.
Een andere manier is om het bestand te openen met de Acrobat Reader (of een equivalent daarvan). Kies nu "Selecteer alles". Als het PDF-bestand verwerkbare data bevat, dan zal het geselecteerde deel gefragmenteerd zijn. Als het PDF-bestand alleen een gescand beeldbestand omvat, dan wordt ofwel niets, ofwel het hele document als één enkel blok geselecteerd.

-> Er wordt om een wachtwoord gevraagd, zodra ik het PDF-bestand exporteer. Waarom gebeurt dit?
De auteur van het PDF-bestand heeft zijn werk beveiligd. U moet ten aanzien hiervan contact met hem of haar opnemen.

Appendices


Bestandsformaten
Uw gebruikersmap
Snelkoppelingen toetsenbord
Nuttige links

Bestandsformaten

PDFtoMusic gebruikt verschillende bestandsformaten. Hier volgt een overzicht van ieder formaat.

Adobe PDF-formaat (.pdf)


Dit documentformaat werd ontwikkeld door Adobe. PDF staat voor "Portable Document Format". Het formaat vereenvoudigt het uitwisselen en verspreiden van een willekeurig document. Het formaat kan verschillende grafische objecten insluiten, van tekst tot en met figuren.
Dit formaat is de grondslag voor PDFtoMusic.

PDFtoMusic leest dit soort documenten in.

MusicXML-formaat (.xml)


Dit formaat werd ontwikkeld door Recordare en is vrijwel het formaat geworden voor de uitwisseling van bestanden tussen muzieknotatieprogramma's. Het formaat is gebaseerd op XML, een tekstueel beschrijvend formaat. Dit formaat wordt door een toenemend aantal muziekprogramma's ondersteund.
Om PDFtoMusic beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk gebruikers, is ook hier dit formaat gekozen als de grondslag voor de Pro versie van PDFtoMusic.

PDFtoMusic Pro kan MusicXML-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Gecomprimeerd MusicXML-formaat (.mxl)


Dit is een ingepakte versie van het MusicXML-formaat. Dit soort bestanden kan verkregen worden door een MuxicXML-bestand in te pakken met zip en het resultaatbestand vervolgens te hernoemen van .zip naar .mxl.
Op dezelfde manier kan het originele MusicXML-bestand uit het .mxl bestand gehaald worden. Eerst hernoemt u hem tot .zip om hem vervolgens uit te pakken met ieder hulpmiddel dat zipbestanden aankan (zoals het oorspronkelijke unzip programma).

MusicXML is een beschrijvende tekst van de partituur. Dit soort bestanden kan tamelijk groot zijn. De .mxl bestanden kunnen nuttig zijn om bandbreedte te sparen, bijvoorbeeld bij het versturen van dit soort bestanden, of bij het plaatsen op een website.

PDFtoMusic Pro kan gecomprimeerde MusicXML bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Myr-formaat (.myr)


Dit is een propriëtair formaat van Myriad. Het formaat wordt ondersteund door Melody Assistant en Harmony Assistant.
De muziekgerelateerde informatie wordt opgeslagen in de vorm van muzikale objecten.

PDFtoMusic Pro kan Myr-bestanden schijven.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.


MyrWeb-formaat (.myrweb.html)


With this format, anybody can view and hear your score, without having to install anything on their computer or tablet beforehand.

A MyrWeb file can be sent by e-mail, or included directly in a Website without needing any special technical skill.

The dead simple score sharing format par excellence.


PDFtoMusic Pro kan Myrweb-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

MIDI-formaat (.mid)


Dit formaat is gebaseerd op de MIDI uitwisselstandaard tussen elektronische muziekapparatuur (keyboards, synthesizers, expanders, enzovoorts). Het formaat bevat een beschrijving van de noten waaruit het muziekstuk is opgebouwd en de basisinformatie over de partituur. Let op: de details over de grafische verschijning, de lay-out van de pagina's, de weergave van de noten en de ornamenten worden niet opgeslagen. Het formaat is dus erg incompleet. Totdat MusicXML steeds breder wordt ingezet, is het vooralsnog het standaard uitwisselformaat tussen vrijwel alle muziekprogramma's.

PDFtoMusic kan MIDI-bestanden schrijven.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Kar-formaat (.kar)


Feitelijk is dit een MIDI-formaat. Hieraan is een aantal additionele commando's toegevoegd om de liedteksten aan de bijbehorende notenbalken te kunnen koppelen. Oorspronkelijk werd dit formaat ontworpen om Karaoke partituren op te slaan (vandaar de naam).

PDFtoMusic kan Kar-bestanden schrijven.

U kunt Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Wav-formaat


Dit is een binair audio-formaat. Het formaat bevat stereo digitale audiodata. Het formaat is verliesvrij (lossless). Dit betekent dat hij kan worden geladen, uitgewisseld en opgeslagen zo vaak als men nodig heeft, zonder dat er een verlies aan kwaliteit optreedt (in tegenstelling tot MP3 of OGG bijvoorbeeld).

Oorspronkelijk werd dit formaat voor de pc ontworpen. Nu wordt hij ondersteund door vrijwel iedere geluidseditor of audiospeler en door software voor het branden van cd's.
Zodra PDFtoMusic dit soort bestanden aanmaakt, dan maakt hij daarbij gebruik van de digitale geluidsbibliotheek (d
e digital sound database) die op uw computer geïnstalleerd is. U krijgt een betere kwaliteit als u gebruik maakt van de base GOLD geluidsbibliotheek.

PDFtoMusic kan Wav-bestanden schrijven.

AIFF-formaat (.aiff)


Dit is een binair audio-formaat. Het formaat bevat stereo digitale audiodata. Het formaat is verliesvrij (lossless). Dit betekent dat hij kan worden geladen, uitgewisseld en opgeslagen zo vaak als men nodig heeft, zonder dat er een verlies aan kwaliteit optreedt (in tegenstelling tot MP3 of OGG bijvoorbeeld).

Oorspronkelijk werd dit formaat voor de Macintosh ontworpen. Nu wordt hij ondersteund door vrijwel iedere geluidseditor of audiospeler en door software voor het branden van cd's.
Zodra PDFtoMusic dit soort bestanden aanmaakt, dan maakt hij daarbij gebruik van de digitale geluidsbibliotheek (d
e digital sound database) die op uw computer geïnstalleerd is. U krijgt een betere kwaliteit als u gebruik maakt van de base GOLD geluidsbibliotheek.

PDFtoMusic kan AIFF-bestanden schrijven.

Mpeg-formaat (.mp3)


It's a binary audio format that contains stereo digital audio data. This format is compressed lossless, which means that it is shorter than an uncompressed format (wav,aiff) but can suffer from a slight loss of quality.

When PDFtoMusic generates this kind of file, it uses the digital sound database that has been installed on your computer. A better quality will be obtained when using the GOLD base.

PDFtoMusic kan Mp3-bestanden schrijven

Vorbis Ogg format (.ogg)


It's a binary audio format that contains stereo digital audio data. This format is compressed lossless, which means that it is shorter than an uncompressed format (wav,aiff) but can suffer from a slight loss of quality.

When PDFtoMusic generates this kind of file, it uses the digital sound database that has been installed on your computer. A better quality will be obtained when using the GOLD base.

PDFtoMusic kan Ogg-bestanden schrijven

BMP-formaat (.bmp)


Dit is een binair beeldformaat. De data wordt niet opgeslagen als een grafisch object, maar als een reeks van pixels.
Het formaat wordt ondersteund door vrijwel alle grafische bewerkingsprogramma's.

PDFtoMusic kan BMP-bestanden schrijven.

Svg-formaat (.svg)


It's a vector image format. It contains graphical objects in scalable form, enabling to zoom infinitely without loss of precision. These files can be included very easily in Web pages, or be viewed in a Web browser.

PDFtoMusic Pro kan Svg-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

Multi-page svg format (.svg)


It's an SVG export of all the score pages at once, side by side. Mainly designed to be displayed in a Web page, this format will let Webmasters easily display a mullti-page score in a web page area (div)

PDFtoMusic Pro kan Svg-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

De structuur van uw gebruikersmap

De gebruikersmap bevat de bestanden die met PDFtoMusic zijn aangemaakt. Wij raden u aan om regelmatig back-up kopieën van deze map te maken.

Deze map is aangemaakt in uw normale map voor documenten, en wel in de onderliggende "Myriad Documents/PDFtoMusic" map.

De onderliggende mappen zijn:

"Correction": als u aangegeven heeft dat de correcties niet in het PDF-bestand mogen worden opgeslagen, dan worden zij in deze map opgeslagen. Er zal slechts één correctiebestand zijn voor ieder veranderd PDF-bestand.

"Export": zodra het resultaat van een geïmporteerd PDF-bestand automatisch wordt geëxporteerd, dan wordt het resultaat standaard opgeslagen in deze map. U kunt de locatie hiervan wijzigen in de algemene voorkeuren onder het "Exporteren" paneel.

"OCRCorrection": zodra u het resultaat van de optische herkenning van letters wijzigt, dan worden in deze map de bijbehorende databases aangemaakt.

Snelkoppelingen toetsenbord

Naast de snelkoppelingen voor de verschillende keuzen in de menu's, zijn er nog een aantal toetsen die bepaalde handelingen uitvoeren:

Spatiebalk: start en stopt het afspelen van de muziek
Neergaande pijl: ga door naar de volgende pagina
Opgaande pijl: ga terug naar de vorige pagina
Esc: annuleert de verwerking van het huidige bestand

Nuttige links

Hier volgt een lijst van websites waar u PDF-bestanden met muziek kunt downloaden:

http://dirk.meineke.free.fr
http://icking-music-archive.org
http://www.cpdl.org
http:// www.solovoces.com
http:// www.sheetmusicnotes.com
http:// www.score-on-line.com
http:// www.oldmusicproject.com
http:// www.free-scores.org
http:// www.eythorsson.com
http:// www.guitarpixel.com
http:// www.cs.nott.ac.uk/~ef/music/
http:// www.mutopiaproject.org
http:// www.jazzbank.com
http:// www.evatoller.pp.se
http:// www.kantoreiarchiv.de

Probleemrapportage


Als u tegen specifieke problemen aanloopt en u kunt hen niet zelf oplossen, of als u iets bijzonders nodig heeft dat niet door PDFtoMusic gedaan kan worden, neem dan contact met ons op. Wij doen ons best om u dan verder te helpen.

Voordat u dit doet:

Wees er zeker van dat u de meest recente versie van het programma gebruikt (zie onze website). Als dat niet het geval is, download dan de nieuwste versie en controleer of het probleem nog steeds aanwezig is.

Hoe neemt u contact met ons op?


Softwarelicentie


Non-profit verspreiding van de evaluatie versie van PDFtoMusic is toegestaan, zonder voorafgaande geschreven toestemming. Hierbij geldt wel dat de software niet op enige wijze wordt veranderd en dat de verspreiding in zijn geheel moet plaatsvinden (dus de applicatie, databestanden en alle bijbehorende documentatie).
Profit distributie van de software mag alleen na een voorafgaande geschreven overeenkomst met de auteurs. Dit kan een overeenkomst via de post, de fax of een e-mail zijn.

De volledige of geregistreerde versie

Als u de complete versie koopt van PDFtoMusic, dan accepteert u deze softwarelicentie.
De complete versie van PDFtoMusic wordt toegekend aan de gebruiker. De software wordt daarmee persoonlijk en is confidentieel. U kunt noch de geregistreerde kopie van de applicatie, noch het persoonlijke registratienummer op enigerlei wijze verspreiden.

De licentie heeft geen beperking in de tijd. Hij blijft geldig voor alle nieuwe versies van hetzelfde product.

De licentie is geldig voor slechts één gebruiker. Als u een geregistreerde versie van PDFtoMusic met meerdere gebruikers wilt delen, neem dan contact met ons op. U kunt bij ons een dergelijke licentie verkrijgen.

De gebruiker is volledig verantwoordelijk voor het niet distribueren van zijn persoonlijke registratienummer en van de geregistreerde kopie van de software.

Disclaimer

Op geen enkele manier zijn Myriad, de functionarissen, de directeuren, de medewerkers of de agenten aansprakelijk voor enige bijzondere, foutieve of opvolgende schade die voortvloeit uit het bezit, gebruik of misbruik van één van de producten.
Er kan geen uitwisseling, ook niet deels, plaatsvinden in termen van financiën, nadat de gebruiker zijn persoonlijke registratiecode heeft ontvangen en gelezen.
Myriad behoudt het recht om het persoonlijke registratienummer van de gebruiker ongeldig en onbruikbaar te maken op ieder moment na een illegale distributie van deze code, of een foutieve betaling voor de licentie van de software.
Op geen enkele manier is Myriad aansprakelijk voor enige directe of indirecte consequentie van de ongeldigheid of onbruikbaarheid van een persoonlijke registratiecode die volgt op een foutieve betaling of op de illegale distributie van de persoonlijke code.


Myriad Software, het Myriad Software logo, MyrScript, Harmony Assistant, Virtual Singer zijn handelsmerken van Myriad Software.
Apple en Macintosh zijn handelsmerken van Apple, Inc., geregistreerd in de U.S.A. en andere landen.
Windows is een handelsmerk van Microsoft, Inc., geregistreerd in the U.S.A. en andere landen.
Adobe, Adobe Illustator en Adobe Photoshop zijn handelsmerken van Adobe, Inc.,
geregistreerd in de U.S.A. en andere landen.

Bestellen


In het algemene applicatiemenu* vindt u de onderliggende "Bestellen" menukeuze. Hiermee kunt u verbinding maken met onze winkel. U kunt dan een PDFtoMusic licentie bestellen.

Let op: de afspeelkwaliteit van PDFtoMusic en de kwaliteit van de exportfunctie (WAV, AIFF, MP3) kunnen flink worden verbeterd als u gebruik maakt van de GOLD 2 sound base geluidsbibliotheek (of sound database).

* Is "?" onder Windows en "PDFtoMusic" onder de Macintosh


Wij willen alle mensen bedanken die ons sinds mei 2006 geholpen hebben. Dank u voor uw adviezen en het uitgebreide testen.

MM Aarden, Aguila, Bautista, Belkin, Butin, Faivre, Gershwinou, Good, Groromrom, Herman, Hinchey, Houllemare, De Kloe, Lagarde, LeBow, Le Calonnec, Legall, Lemaire, Machefert, Nappert, Nicou, Oliveira, Puff, Rouquie.

Een bijzondere dank gaat uit naar Franck Aguila, voor het ontwerp en het tekenen van de grafische onderdelen van de applicatie.


De handleiding werd vertaald door Roeland Bekker, Nederland 2014.

Virtual Singer

New languages sung by Virtual Singer are the result of the collaboration with several voluntary users.

Most of these languages are based on the work of Sylvain Machefert for the Harmony Assistant's "Other languages" script.

Basque : We are looking for people who could help us
Bulgarian : Alexander Sadovski
Catalan : Gil Rossell Duchamps
Slavonic : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Czech : Václav Müller
Dutch : Roeland Bekker
Esperanto : Sylvain Machefert
Greek : Vassili Louziotis , Sylvain Machefert
Hebrew :  Michel Levy, Mitchell Martin, Sylvain Machefert
Hungarian : Sylvain Machefert, Macher Tivadar, Mikó Zoltán, Paál Balázs, Peter Velosy, Szabó Norbert
Macedonian : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Portuguese : , J F Duran, Antonio Ferreira, Francisco Guerra, Sylvain Machefert, Carlos Pires, A Paulo O Soares, Hallstein Sørås
Romani : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Romanian :  Sylvain Machefert, Terolaviu Popescu
Serbian/Croatian/Bosnian: Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Turkish : Omer Aslan, Éngin, Aykut Kılıç, Sylvain Machefert, Aydin Yulug,