Inleiding
PDFtoMusic is een baanbrekend en uniek programma dat Adobe PDF-muziekbladen converteert naar bewerkbare partituren.
PDFtoMusic kan een Adobe PDF-bestand inlezen dat door een muzieknotatie programma is aangemaakt. Het muziekstuk kan worden afgespeeld, de liedteksten gezongen en het bestand kan geëxporteerd worden naar diverse formaten: MIDI, Myr, BMP, WAV, AIFF en MusicXML voor de Pro versie.

Waarvoor kan ik PDFtoMusic gebruiken?
Hoe werkt PDFtoMusic?
Wat zijn de verschillen tussen de "Pro" en de "Standaard" versie?

Waarvoor kan ik PDFtoMusic gebruiken?

Het gebruik van PDFtoMusic is veelzijdig. Allereerst zijn er op het internet vele toegewijde sites, die een grote collectie van gratis PDF-bestanden aanbieden.
PDFtoMusic speelt hen af, of converteert hen naar muziekbestanden die u daarna met uw gebruikelijke muziekprogramma kunt bewerken.
Dit betekent dat PDFtoMusic u toegang geeft tot een grote bibliotheek in het publieke domein van partituurbladen die u nu kunt afspelen of bewerken.

Verder zijn er vele muzieknotatie programma's, maar er zijn er slechts een paar die bestanden met elkaar kunnen uitwisselen. Dit probleem wordt door PDFtoMusic opgelost. U hoeft met uw eigen programma slechts een PDF bestand aan te maken (zie hiervoor het volgende hoofdstuk) en hem in te lezen met PDFtoMusic. Vervolgens kunt u hem nu converteren naar een bestandsformaat dat gelezen kan worden door een andere applicatie. Voorbeelden daarvan zijn Myr of het MIDI formaat (of MusicXML als u de Pro versie gebruikt).

PDFtoMusic wordt daardoor een verbinding tussen diverse muziekprogramma's.

Een voorbeeld: uw koormeester gebruikt "Music Architect 2000" en die kan alleen bestanden in zijn eigen propriëtaire bestandsformaat opslaan. U kunt hem wel vragen om een PDF-bestand van de partituur te maken. Als u daarna gebruik maakt van PDFtoMusic, dan kunt u de partituur vervolgens bewerken in Harmony Assistant.

Als u de Pro versie van PDFtoMusic heeft, dan kunt u ook exporteren in het MusicXML uitwisselformaat (van Recordare). Het MusicXML bestandsformaat wordt momenteel ondersteund door verschillende notatieprogramma's, zoals bijvoorbeeld Finale en Sibelius.

Hoe werkt PDFtoMusic?

PDFtoMusic analyseert de inhoud van Adobe PDF-bestanden. Hij verzamelt alle grafische informatie die hij kan verwerken, zoals lettertypen, lijnen en diverse andere grafische objecten. Van deze grafische onderdelen maakt PDFtoMusic het muziekbestand dat afgespeeld kan worden.

Opmerking: sommige PDF-bestanden (dit komt niet vaak voor) bevatten een enkel beeldbestand voor de hele partituur, in plaats van een verzameling van eenvoudige grafische objecten. Dit soort PDF bestanden is waarschijnlijk met een scanner aangemaakt. PDFtoMusic kan hieruit geen elementaire grafische objecten halen. PDFtoMusic meldt dan dat een dergelijk document niet verwerkt kan worden.

Om een PDF-bestand te converteren, opent u hem eerst met "Archief>Open". Het bestand wordt nu geladen, automatisch verwerkt en vervolgens getoond.
Als PDFtoMusic een fout maakt tijdens het verwerken, dan kunt u deze fout later handmatig herstellen. Dit wordt beschreven in het corrigeren gedeelte van deze handleiding.

PDFtoMusic kan het resultaat automatisch exporteren en vervolgens het opgebouwde bestand openen met een programma dat u gekozen heeft.

Wat zijn de verschillen tussen de "Pro" en de "Standaard" versie?

De "Pro versie" omvat opties en eigenschappen die niet in de "Standaard versie" aanwezig zijn:

- Batch bestandsexport, om met één handeling alle PDF bestanden in een map en de daaronder liggende mappen te converteren.
- Expert instellingen, om handmatig alle individuele verwerkingsinstellingen te bewerken. U heeft hierdoor een preciezere controle over wat er gebeurt.
- Exporteren in het MusicXML formaat, om de lay-out van de partituur te behouden, zodra u hem in één van de vele notatieprogramma's importeert. Het andere programma ondersteunt uiteraard het MusicXML bestandsformaat.De handleiding werd vertaald door Roeland Bekker, Nederland 2014.

Hoe maak ik een PDF-bestand vanuit eender welke software?


PDFtoMusic kan een PDF-bestand converteren met een grote mate van nauwkeurigheid. Hij analyseert de werkelijke muziektekens die in het PDF-bestand zijn ingesloten.

Zodra u een PDF-bestand wilt aanmaken, dan moet u de lettertypen insluiten in het PDF-bestand. In het algemeen is dit de standaard instelling.

Als PDFtoMusic een lettertype vindt dat niet in het document is ingebed, dan wordt daarvan een melding weergegeven:

alert

Dit betekent dat de rendering kan afwijken van wat u verwachte.

Hier volgt een uitleg van het aanmaken van een PDF-bestand. Het hangt af van het systeem dat u gebruikt:


Met Windows

  Met Mac OS X

  Met Mac OS 9

  Met Linux

Met WindowsOm PDF-bestanden vanuit ieder muziekprogramma (of eender welk ander programma) onder Windows aan te kunnen maken, moet u vooraf eerst een klein programma installeren.
Dit programma kan freeware zijn, zoals DoPDF, PrimoPDF, PDFCreator. Het kan ook shareware zijn, zoals PDF995, of een commercieel software pakket zoals de Adobe suite.

Opmerking: Wees voorzichtig. Sommige freeware programma's, zoals PDFCreator  CutePDF of Bullzip PDF Printer installeren ongewenste adware zoekbalken in uw browser. Wij raden u aan om de installatie van dit soort zoekbalken niet toe te staan (als dat mogelijk is), of om een ander adware-vrij alternatief te gebruiken.

Al deze programma's gedragen zich als een nieuwe printer op uw computer.
Zodra u een document met hen "afdrukt", dan vragen zij om een bestandsnaam. Het afdrukresultaat wordt dan opgeslagen in het PDF-formaat.

Als u vanuit een willekeurig programma afdrukt, dan is er een nieuwe printer beschikbaar in het afdrukvenster:Kies hier de printer (in dit geval "Bullzip PDF Printer") en klik vervolgens op "Afdrukken".
Nu verschijnt een venster waarin u optionele informatie over het PDF-bestand in kunt vullen (titel, datum, auteur enzovoorts). Vervolgens kunt u de locatie en de naam van het bestand invullen.

Het PDF-bestand wordt nu gegenereerd en kan door PDFtoMusic worden geopend.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met Mac OS XMet een Macintosh onder Mac OS X is het tamelijk gemakkelijk om een PDF-bestand vanuit ieder programma aan te maken. U gebruikt hierbij de afdrukken dialoog. Zodra het bestand door het programma is geladen, dan kiest u "Archief>Afdrukken". Het selectievenster voor de printer wordt nu geopend. U kunt hier het aantal pagina's kiezen dat u afgedrukt wilt hebben.
Onderaan het venster vindt u een "PDF", of een "Sla op als PDF" knop.Klik hierop, kies de naam van het bestand en sla het op. Het Adobe PDF document wordt nu op harde schijf aangemaakt op de gewenste locatie.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met Mac OS 9Om PDF-bestanden aan te maken vanuit ieder muziekprogramma op Mac OS 9, dan moet u vooraf een klein programma installeren in de "Extensies map" van het systeem. Dit kan bijvoorbeeld Acrobat PDFWriter zijn of PrintToPdf.

Selecteer met de Kiezer van het Applemenu en klik nu op het gewenste programma-icoon:Sluit nu de Kiezer. (De instellingen van AppleTalk zijn hier niet relevant).

Al deze programma's gedragen zich als een nieuwe printer op uw computer.
Zodra u een document met hen "afdrukt", dan vragen zij om een bestandsnaam. Het afdrukresultaat wordt dan opgeslagen in het PDF-formaat.

Het PDF-bestand wordt nu gegenereerd en kan door PDFtoMusic worden geopend.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met LinuxHet aanmaken van een PDF-bestand onder Linux gebeurt met een speciale printer driver. Deze driver slaat de grafische onderdelen in een bestand op, in plaats van hen naar een printer te sturen.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.

Onder KDE voorziet het "kprinter" venster (uit het KDEPrint package) in een optie om een PDF-bestand aan te maken:Als deze optie niet in uw distributie zit, dan moet u waarschijnlijk cups-pdf gebruiken.
Om dit te installeren onder Ubuntu, verwijzen wij u naar het volgende document:
http://ubuntu.wordpress.com/2006/03/23/print-to-pdf-using-cups-pdf/
Om hem te installeren onder een andere distributie, lees dan het volgende document:
http://www.physik.uni-wuerzburg.de/~vrbehr/cups-pdf/download.shtml


Het algemene applicatiemenu


Het algemene applicatiemenu wordt "PDFtoMusic" genoemd op de Macintosh en "?" op de pc.

Over PDFtoMusic

De informatie over PDFtoMusic wordt getoond. De informatie betreft de versie en de geluidsbibliotheek die nu wordt gebruikt voor het afspelen van de muziek. U ziet ook of het programma geregistreerd is, of dat u de probeerversie gebruikt.
Bij iedere vraag over PDFtoMusic moet u deze informatie eveneens aan de technische dienst doorgeven.

Documentatie

Opent deze handleiding.

Internet

Ga naar onze website

Deze menuoptie opent de Myriad website.

Ga naar het discussieforum
Dit forum is een plaats waar u met andere gebruikers kunt discussiëren en waar de auteurs van het programma regelmatig antwoorden geven. Het forum is ontworpen om discussies over algemene onderwerpen een plaats te geven. Voor specifieke onderwerpen wordt u aangeraden een probleemrapportage direct naar de auteurs te sturen. Hiervoor vindt u een bijbehorende menuoptie.

Stuur ons een e-mail
U stuurt hiermee een rapportage rechtstreeks naar de auteurs om bijvoorbeeld een technische vraag te stellen.

WAARSCHUWING: wees er zeker van dat u een correct e-mail adres gebruikt, anders krijgt u geen antwoord van ons!
Als u een e-mail via deze menuoptie verstuurt, dan wordt alle benodigde informatie over uw hardware en software automatisch meegezonden. U hoeft hen in uw e-mail dus niet te herhalen.

Het is mogelijk, en wij raden dat juist aan, om een bestand in te sluiten dat illustratief is voor de vraag die u stelt.

Zoek met Kooplet
Met deze menuoptie zoekt u PDF-bestanden op het internet. U maakt daarbij gebruik van Kooplet.


Taal

Hier kunt u de taal van het programma instellen. In het onderliggende deel kunt u de taal van de gebruikersinterface kiezen. Op dit moment zijn Engels, Frans, Nederlands en Duits te kiezen.

Opmerking: op Mac OS X is de verandering van de taal tijdelijk. Hij wordt alleen vastgehouden gedurende het op dat moment geldende gebruik van het programma.
Als u de taal permanent wijzigen wilt, dan kunt u ofwel de Finder taal via het "Internationale" controle paneel wijzigen, of u selecteert het pictogram PDFtoMusic in de map 'Toepassingen'. In het laatste geval klikt u op "Command + I" om vervolgens de talen te deactiveren waarin u niet geïnteresseerd bent.

Bestellen...

U wordt verbonden met onze online winkel. Van hieruit kunt u onze producten bestellen.

Let op dat de weergavekwaliteit van PDFtoMusic en dat van alle geëxporteerde audiobestanden (WAV, AIFF, MP3) flink kan worden verbeterd als u de GOLD 2 sound base (of geluidsbibliotheek) gebruikt.


Voer mijn registratiecode in...

Deze menuoptie is alleen actief als uw programma nog niet geregistreerd is. Om hem te registreren, voer dan uw persoonlijke gegevens in en het persoonlijke registratienummer dat u, na het bestellen, heeft ontvangen. Deze handeling hoeft u slechts éénmaal uit te voeren.

Deregistreer het programma

Deze menuoptie is alleen actief als uw programma geregistreerd is. Hij wist de gegevens over de registratie. Dit kunt u doen als u bijvoorbeeld uw computer verkoopt, of als u een andere computer gebruikt dan uw eigen.

Opmerking: dit is belangrijk, want u bent persoonlijk verantwoordelijk voor het vertrouwelijk houden van de informatie over uw licentie.

"Archief" menu


Open

Een venster wordt nu geopend, waarin u een PDF-bestand dat op uw harde schijf staat, kunt kiezen. Dit bestand wordt nu geladen en geanalyseerd. Er zijn verschillende iconen die het verwerkingsproces tonen. U kunt de verwerking op ieder moment annuleren door het documentvenster te sluiten, of door de Esc-toets in te drukken. U wordt vervolgens gevraagd om het annuleren te bevestigen.

Open recent bestand

In dit menu toont PDFtoMusic de 32 laatst geladen PDF-bestanden. De onderste menuoptie wist deze lijst.Zoek op internet

U kunt nu naar PDF-bestanden op het internet zoeken. U gebruikt hiervoor Kooplet.

Sluiten

Het bovenliggende document wordt nu gesloten. Als u veranderingen aan het document heeft aangebracht en deze zijn nog niet opgeslagen, dan vraagt het programma om dit te bevestigen.

Opslaan

Dit onderliggende menu is alleen actief als er veranderingen in het bovenliggende document zijn aangebracht.
De veranderingen die u in het PDF-document heeft aangebracht, worden nu opgeslagen. Dit kan in het PDF-document zelf zijn, of in een ander bestand (dit hangt af van de instellingen in het "Document" paneel onder "Instellingen>Voorkeuren").

Opslaan als

Hiermee slaat u het PDF-document op onder een andere naam. De wijzigingen die u hebt toegepast worden hierbij ingebed.
U kunt hiermee, bijvoorbeeld, een afzonderlijke versie van het PDF-document opslaan. Uw aanpassingen zijn hierin zichtbaar, maar de originele versie blijft hierbij ongewijzigd.
Het is de enige manier om uw wijzigingen in een PDF-bestand op te slaan, als de instelling voor "Sla correcties op in het PDF-bestand" niet aangevinkt is in het Document paneel van het "Instellingen>Voorkeuren" venster.
Zie dit hoofdstuk voor meer informatie.

Eigenschappen


Deze menuoptie toont verschillende informatie over het PDF-bestand: de maker, de datum, de ingesloten lettertypen, enzovoorts.

Open met de editor


Het bovenliggende document wordt geëxporteerd (in een bestandsformaat dat gedefinieerd is in de voorkeuren voor PDFtoMusic). De export wordt vervolgens in het bijbehorende programma geopend.

Open PDF-archief met de editor


Het PDF-archief wordt geopend met de editor die in de PDFtoMusic voorkeuren is aangegeven.

Exporteer

Exporteert het bovenliggende document in één van de beschikbare bestandsformaten.
U kunt het aantal te exporteren pagina's selecteren. U kunt ook de delen kiezen.
Bekijk hiervoor het bestandsformaat hoofdstuk voor meer informatie.

Printer instellingen (alleen MacIntosh)


De instellingen voor de printer. Hier kunt bijvoorbeeld de papiergrootte, de printer enzovoorts instellen.

Afdrukken


Het PDF-bestand wordt nu afgedrukt.

"Wijzig" Menu


Maak ongedaan

Wanneer u een wijziging op het document toegepast heeft, dan kunt u deze wijziging ongedaan maken. U kunt dit doen met de laatste zes wijzigingen.

Selecteer alles


Selecteer alle objecten. Elke verandering die toegepast is op een geselecteerd object, zal ook worden toegepast op al de andere geselecteerde objecten.

Deselecteer alles


Maak de selectie ongedaan.

Immediate reprocess mode


When this option is active, amendments made to the document will trigger an immediate reprocessing.
When inactive, you'll be able to run manually start reprocessing at your convenience.

Reprocess now


If immediate reprocess mode is switched off and amendments have been made to the document, this option reprocesses the document.Wis de wijzigingen op geselecteerde objecten


Maak de wijzigingen ongedaan op de geselecteerde muzieksymbolen en objecten.

Wis alle wijzigingen

Hiermee verwijdert u alle wijzigingen die u heeft toegepast op de muziek symbolen en de instrumenten van het document.

"Uitvoeren" Menu


Afspelen

Speelt de hele partituur of het geselecteerde deel daarvan af.

Pauze

Pauzeert het afspelen van de muziek. U kunt de muziek daarna op dit punt verder laten gaan.

Stoppen

Stopt het afspelen van de muziek. Als de muziek opnieuw gestart wordt, dan begint hij vanaf het begin.

Volume

Hiermee stelt u het volume van het geluid in.

Tempo

U kunt hier het tempo (of de afspeelsnelheid) van de muziek instellen.

Af te spelen maten


U geeft de maten die u af wilt spelen aan. Dit kan een individuele maat zijn, zoals "8,10,11,13,14,6", of een groep van maten, zoals "2-12", die dan allen gespeeld worden.
De maat, of de groep van maten die op dit moment bewerkt wordt, is aangegeven op het document.

Herhalen


Sta het herhalen van het hele document toe. Dit geldt ook voor een geselecteerd deel daarvan.

Virtual Singer

U kunt hier aangeven of u de liedteksten door Virtual Singer gezongen wilt hebben, of dat zij door een instrument afgespeeld moeten worden.


Number of measures before music start


These measures before the music start with the metronome. Metronome state is ignored.

"Beeld" menu

Lade

Deze menukeuze is alleen actief als het document langer is dan één enkele pagina.
Hij activeert of deactiveert de lade die aan het document gerelateerd is. De lade toont de documentpagina's als miniaturen. U kunt naar iedere pagina gaan, door zijn miniatuur in de lade aan te klikken.

Opmerking: u kunt de lade automatisch laten openen, zodra een document geladen is. Hiertoe selecteert u de bijbehorende optie in het menu "Instellingen>Voorkeuren" onder het paneel "Document".

Rolweergave

Als deze weergave actief is, dan worden de verschillende systemen (notenbalkgroepen) niet over elkaar heen getoond, zoals bij echte muziekbladen, maar naast elkaar.

Resultaatherkenning

Als de resultaatherkenning actief is, dan toont PDFtoMusic alleen de symbolen die hij herkend heeft in het PDF document. De verschillende symbolen worden in kleur weergegeven:

        - noten en rusten: donkerblauw
        - sleutel, voortekening en maataanduiding: lichtblauw
        - enzovoorts.

Maatnummers


De maatnummers worden getoond. Als een maat nooit wordt weergegeven, dan wordt het maatnummer in een grijze kleur getoond. Dit kan gebeuren als een herhalingssymbool foutief is geschreven, of als er foutieve analyse is gemaakt. U kunt dit herstellen door in het menu "Beeld" de menukeuze "Af te spelen maten" aan te klikken.

Werkelijke grootte

Stelt het inzoomen van het document opnieuw in op 100%.

Dubbele grootte

Stelt het inzoomen van het document in op 200%.

Volledige breedte

Stelt de weergave van het document zodanig in, dat hij over de volle breedte van het venster wordt getoond.

Volledige pagina

Stelt de weergave van het documentvenster zodanig in, dat hij zoveel mogelijk ruimte van het scherm inneemt.

Inzoomen

Vergroot het inzoomen van het document.

Uitzoomen

Verkleint het inzoomen van het document.

"Corrigeren" menu


Zoals ieder ander systeem dat gebaseerd is op computerherkenning, is PDFtoMusic niet onfeilbaar. Hij kan soms fouten maken. De fouten kunnen groter of kleiner zijn en dit hangt af van de kwaliteit van het PDF-document. U kunt via de menuoptie Resultaatherkenning bij de herkende objecten komen en hierop vervolgens verbeteringen aanbrengen. Deze verbeteringen kunnen worden opgeslagen, waardoor zij behouden blijven als u het document later opnieuw opent.
PDFtoMusic biedt twee manieren aan voor het behouden van de correcties.

Als u PDFtoMusic gebruikt, begin dan altijd eerst met het beluisteren van het resultaat. Dit doet u met het menu "Uitvoeren > Afspelen". Als u een fout hoort, dan zal deze fout waarschijnlijk ook in het geëxporteerde bestand aanwezig zijn. U wordt aangeraden om deze fouten met de aanwezige hulpmiddelen op te lossen. Het "Corrigeren" menu is één van deze manieren.

If no PDF document is open when you change a setting in this menu, it will apply to all future opened documents, otherwise it will apply to the frontmost document.

In some cases, changing a calculation setting for a document will need its total or partial recomputation.


Instrumenten

PDFtoMusic toont bij iedere gevonden notenbalk het bijbehorende instrument. U kunt dit instrument veranderen. U kunt ook zijn volume, balans, octaaf- en halve toonverschuiving aanpassen.

Met de verschuiving van de halve toon kunt u aangeven dat het instrument in de partituur een transponerend instrument is. Een voorbeeld: een notenbalk die voor klarinet is geschreven, wordt meestal aangeduid met een Bb transponerend instrument (ofwel zijn halve toon start op -1). Een ander voorbeeld: een alt-saxofoon is een Eb transponerend instrument (ofwel zijn halve toon start op -9).

Als het instrument een menselijke stem is, dan kunt u de taal aangeven die Virtual Singer moet gebruiken om de liedteksten te zingen.

Het aanvinken van de checkbox activeert het "surround" effect. Dit effect vergroot de scheiding in balans van de verschillende instrumenten. Dit geldt voor alle documenten.

Notenbalken en systemen

Zodra een regel op een pagina vol is, dan zorgt het programma dat de hele groep van notenbalken opnieuw begint op de volgende regel. Iedere groep van notenbalken die gelijktijdig wordt afgespeeld, van links naar rechts, wordt een systeem genoemd. Er kunnen meerdere systemen op iedere pagina staan.

Om ruimte te besparen, worden notenbalken die niet binnen het systeem afgespeeld worden vaak niet getoond.

Dit kan tot verraderlijke situaties leiden. Het is dan moeilijk om precies te weten welke notenbalken bij het volgende systeem horen en welke bij het huidige. Een voorbeeld: als een instrument niet binnen een systeem afgespeeld wordt, dan wordt hij niet getoond. Stel nu dat hij wel wordt afgespeeld in het volgende systeem. Dan wordt hij daar weer wel getoond. Stel nu dat er een instrument is, dat in het eerste systeem wel wordt afgespeeld, maar in het tweede systeem niet. Dan geldt dat hij in het eerste systeem wel getoond wordt, maar in het tweede niet. Het gevolg is dat het aantal zichtbare notenbalken binnen beide systemen dan gelijk is. U kunt dan alleen onderscheid maken tussen de onderlinge notenbalken op basis van hun naam, de sleutel of andere herkenningspunten. Alleen dan begrijpt u de structuur van de partituur.

PDFtoMusic omvat verschillende algoritmen die een notenbalkregel kunnen "volgen" van het ene systeem naar het andere. De "Notenbalken en systemen" menukeuze helpt u om de wijze waarop de regels van de notenbalken onderling gekoppeld zijn, te veranderen.
Een beschrijving wordt hier gegeven.

Areas


In this mode, you can define excluding or including areas.
These areas apply to character or line objects

- If at least one inclusion area is present on the page, all objects located outside any inclusion area are ignored

- Any object located in an exclusion area is ignored

This can be useful, for instance, if a group of characters is not well managed and troubles the recognition.
To add an area, click and drag.
To delete an area, right-click it then select "Delete" in the contextual menu
In the same menu, you can define what page range the area applies to.
Areas are saved along with the amendments made to the document. The "Edit > Delete all changes" menu option therefore also deletes all areas.


Lettertypen

Een PDF-document kan verschillende grafische objecten (omkaderingen, lijnen enzovoorts) bevatten. Daarnaast bevat het tekens die afkomstig zijn van een lettertype. Deze tekens kunnen zowel letters als cijfers zijn, maar ook muziektekens.

PDFtoMusic heeft een aantal handmatige herkenningsinstellingen voor lettertypen, die u kunnen helpen bij het verbeteren van fouten. Zij worden hier omschreven.

Sta meerstemmige notenbalken toe

Als PDFtoMusic één van de notenbalken herkent als een meerstemmige notenbalk, maar u weet zeker dat dit niet het geval is, dan kunt u de verwerking daarvan deactiveren.


Sta verbeterde akkoorden toe

Twee noten die horizontaal gezien erg dicht bij elkaar staan, kunnen beschouwd worden als noten die bij hetzelfde akkoord horen (soms zijn de noten binnen akkoorden niet perfect uitgelijnd). Deze menukeuze helpt u om deze verwerking te deactiveren.

Sta antimetrische figuren toe

In sommige partituren staat een cijfer vlak bij een noot. Dit cijfer duidt de vingerzetting aan. Soms kan PDFtoMusic deze vingerzetting interpreteren als een antimetrische figuur (voor triolen en dergelijken). Als er geen antimetrische figuren in het stuk aanwezig zijn, dan kunt u met deze menukeuze voorkomen dat PDFtoMusic binnen het PDF-document daarnaar zoekt.

Als u deze menukeuze deactiveert, dan zoekt PDFtoMusic niet langer naar antimetrische figuren in de partituur.

Sta vingerzetting toe

Zodra PDFtoMusic antimetrische figuren als vingerzettingen herkent (dit zorgt in het algemeen voor een fout in de maatduur), dan kunt u het zoeken naar vingerzettingen in het document deactiveren. Dit geldt dan voor het het hele document.
 

Sta wijzigingen voortekens toe

Soms is het moeilijk om precies vast te stellen of een voorteken aan het begin van de maat bij de vaste voortekening behoort, of dat hij een normale accident is die op alle volgende noten moet worden toegepast.
Een voorbeeld:


Als PDFtoMusic een verandering van voortekens vindt, terwijl het document er geen heeft, dan kunt u deze verwerking met deze menukeuze deactiveren.

Sta maatteken toe


If wrong time signature changes are added inside a measure line, disable this option.

Sta liedteksten toe


Soms kunnen teksten, die vlak bij de notenbalk staan, als liedteksten herkend worden. Als het document geen liedteksten heeft, dan kunt u de herkenning daarvan met deze menukeuze deactiveren.

Sta gedeelde liedteksten toe

In sommige vocale stukken (zoals Barbershop partituren) worden de liedteksten door verschillende zangers gezongen. Hierbij wordt maar één liedtekstregel geschreven:Als deze menukeuze actief is, dan kent PDFtoMusic de liedtekstregel toe aan beide notenbalken.

Sta verticale verschuiving van de sleutel toe

Als deze menukeuze actief is, dan wordt de verticale positie van de sleutel genegeerd.

Sta accolades om groepen te creëren toe

Normaal gesproken worden groepen van notenbalken genoteerd met accolades. Als deze menukeuze actief is, dan vormen de accolades daadwerkelijk groepen.


Allow left and right hand fusion


Groups of two staves joined by a brace are merged into one part. If not active, this allows you, for example, to export the left hand and the right hand separately.

Sta akkoordnamen toe

Soms wordt de liedtekst gebruikt om de naam van het akkoord te geven, zoals bijvoorbeeld een stuk waar de zanger alleen "La La La La" zingt. U kunt deze menukeuze deactiveren, waardoor de verwerking van akkoordnamen niet plaatsvindt. De tekst wordt dan aan de liedtekst toegevoegd en niet aan de naam van het akkoord.

Allow complex typography in chord names


In some case, chord names are written using miscellaneous fonts, size, or vertical shifts.
Activate this option to got a more flexible chord names recognition.


Sta speciale lijnen toe

In sommige PDF-documenten worden de nootstokken met afgeronde lijnen getekend:


Some programs draw staff lines using characters mixed with standard lines.


Als deze menukeuze actief is, dan worden deze nootstokken verwerkt.

Sta smalle waardestrepen toe


In sommige PDF-documenten worden de waardestrepen getekend met smalle lijnen:


Als deze menukeuze actief is, dan worden deze smalle lijnen eveneens verwerkt.

Sta automatische overgangsaanpassingen toe


Sommige PDF-documenten bevatten meerdere liedtekstregels. Zij zijn gerelateerd aan notenbalken met onjuiste overgangen (herhalingen, sprongen, einden). Als deze menukeuze actief is, dan probeert PDFtoMusic overgangen aan te maken die overeenkomen met het werkelijke aantal van de herhalingen.

Sta meervoudige rust toe


Als een aantal cijfers onder de notenbalk herkend worden als een meervoudige rust, dan kunt u deze verwerking met deze menukeuze deactiveren.

Sta korte maatstrepen toe


Sommige oudere muzieknotaties bevatten maatstrepen die weergegeven worden als een korte, verticale lijn:Als deze menukeuze geactiveerd is, dan worden deze korte lijnen verwerkt als een normale, volledig lange maatstreep.

Sta hulplijnen toe


Hulplijnen worden gebruikt om noten te plaatsen buiten het gebied van de vijf lijnen van de notenbalk.
Als er geen hulplijnen zijn, dan gaan de bijbehorende noten verloren. Als u dat wilt, dan vinkt u deze optie uit.

Allow tempi


If tempo changes are incorrectly found in your document try to disable this option.

Allow dynamics


If dynamics are incorrectly found in your document try to disable this option.

Allow group names


If group names are incorrectly found in your document try to disable this option.

Sta modern notatie


This option is still experimental. It aims to enable specific algorithms to handle special cases.


Processing of time signature located above the staff.


Sta voorslagen


If little notes are processed as graces, disable this option.


Sta grote afbeeldingen


Eliminates images that are too large and can disrupt visualization. By default, all images which are larger than 25% of the page. On PDFtoMusicPRO this threshold is adjustable in the "Images" tab of the expert mode.

Notenbalken en meerdere systemen


Met deze menukeuze kunt u de wijze waarop het programma automatisch een notenbalk over verschillende systemen volgt, aanpassen (zie "Notenbalken en systemen" hierboven).

De meer complexe of ingewikkelder niveaus zijn meestal nauwkeuriger, maar zij vertragen het hele verwerkingsproces aanzienlijk (tot een flink aantal seconden per pagina).

De verschillende mogelijke niveaus zijn:

Hoge resolutie

Een document dat uit vele smalle notenbalken is opgebouwd, kan zorgen voor onnauwkeurigheden bij de herkenning van de verticale positie van de noten en de rusten.
Als u omschakelt naar de hoge resolutie, dan neemt de precisie (en de bijbehorende verwerkingstijd) toe. Deze instelling vindt u onder "Instellingen>Voorkeuren" in het Document paneel. Onderaan dit venster vindt u een drop-down menu met de titel "Pas correcties toe". Het laatste onderwerp hierin is de "Hoge resolutie". U kunt hier ook aangeven dat in het vervolg alle documenten met de hoge resolutie moeten worden verwerkt.

Reset to default settings


This applies to all settings from "Allow multi-voice staves" to "High-definition".

• If no PDF document is open and this option is inactive, then all default calculation settings are already identical to the factory's.
This option is active when at least one default setting has been changed.
Differences are displayed in bold, and you can reset them all to factory settings either by selecting this option, or manually, one by one.

• If at least one PDF document is open and this option is inactive, then the settings for the frontmost document are aleady indentical to those by default.
This option is active when at least one setting has been changed for this document.
Differences are displayed in bold, and you can reset them all to default settings either by selecting this option, or manually, one by one.

"Instellingen" menu


In het instellingenmenu kunt u het gedrag van PDFtoMusic bepalen. Aarzel vooral niet om de vele verschillende instellingen nauwkeurig te bestuderen. Zij kunnen veel voor u betekenen.

Voorkeuren

De menukeuze "Voorkeuren" opent het venster voor de algemene instellingen. Hier kunt u instellen hoe PDFtoMusic zal werken. De verschillende keuzen zijn verwerkt in diverse panelen.
Een complete beschrijving van ieder paneel vindt u hier.

Werkbalk

U kunt de icoontjes in de werkbalk voor het document tonen of verbergen. Deze functionaliteit is gelijk aan een klik met de rechtermuisknop op de werkbalk. U kiest dan "Instellingen".

Menu "Fenêtres"


Ce menu vous permet d' ouvrir, de fermer les palettes d'outil. D'accèder aux fenêtres des documents ouverts.

Table de mixage

Ouvre la table de mixage.

Clavier virtuel

Ouvre le clavier virtuel.

Suivi des paroles


Ouvre le suivi des paroles.


Het documentvenster


PDFtoMusic toont Adobe PDF-bestanden als documenten. Er kunnen verschillende documenten gelijktijdig geladen worden.

Algemene punten
De werkbalk
De lade
Opslaan van bestanden


Algemene punten

Tijdens het laden en verwerken van een PDF-bestand, wordt de voortgang door middel van icoontjes zichtbaar gemaakt. U kunt de verwerking annuleren op ieder moment, door op de "Esc" toets te drukken, of door het venster te sluiten.

Zodra de analyse compleet is, wordt het PDF-bestand in het documentvenster getoond.

De werkbalk

Met de werkbalk die bovenaan het documentvenster wordt weergegeven, kunt u verschillende handelingen verrichten. U kunt de muziek afspelen, navigeren binnen de partituur, het afspelen pauzeren en weer opstarten en het volume of het tempo (de afspeelsnelheid) aanpassen.Tips:
Als het document uit meerdere pagina's bestaat, dan helpen de volgende icoontjes u om naar de vorige of de volgende pagina te gaan. U kunt ook de verticale schuifbalk hiervoor gebruiken.

Het volgende icoontje verandert de vergroting van het document.

Het "Info" icoontje toont de informatie over het document. Deze informatie wordt uit het PDF-bestand gehaald. De informatie betreft: de titel, de auteur, de aanmaakdatum en het lettertype die in het document ingesloten zijn.

Als het Adobe PDF-document liedteksten omvat, dan is ook het "vogel" icoon actief. Klik op dit icoon om de Virtual Singer aan te zetten. De standaardinstelling hiervan staat in het het "Instellingen>Voorkeuren" venster onder het "Document" paneel.

Het "Exporteren" icoontje exporteert het muziekstuk in het huidige formaat voor exporteren. Dit formaat kan ingesteld worden in "Instellingen>Voorkeuren" onder het "Exporteren" paneel. U kunt echter ook een ander formaat kiezen, door bij de bestandsselectie de juiste extensie te kiezen. Als u bijvoorbeeld in het wave formaat wilt exporteren, dan eindigt u de bestandsnaam met ".WAV".
U kunt het exporteren op ieder moment annuleren door op de "Esc" toets te drukken.

Als u met de rechtermuisknop (of Shift + klik) op de werkbalk klikt, dan kunt u zijn voorkomen veranderen.
De "Instellingen" menukeuze helpt u bij het aanpassen van de werkbalk naar uw eigen wensen.

De lade

Als uw document meerdere pagina's heeft, dan opent of sluit het laatste icoontje de bijbehorende lade. Een lade is een tweede venster dat aan het hoofdvenster is gekoppeld. Het toont een algemeen overzicht van het document. Klik op de miniatuur om direct naar die pagina te gaan.
Als er fouten wordt gevonden, dan wordt een waarschuwingssignaal getoond. Hierop staat het aantal fouten op deze pagina.

drawer


Opslaan van bestanden

Zodra er aanpassingen aan het document zijn gemaakt, zoals een verandering van een instrument, het volume of de herkenning van de muzieksymbolen, dan kunt u deze opslaan. Zij blijven daardoor behouden zodra u het document later opnieuw opent.
Met PDFtoMusic kunt u kiezen tussen twee opslagwijzen, die in de algemene voorkeuren gekozen kunnen worden.

1- Sla de correcties op in het PDF-bestand

Als onder Instellingen > Voorkeuren bij het Document paneel de checkbox Sla de correcties op in het PDF-bestand is aangevinkt, dan wordt de data in het Adobe PDF-bestand zelf opgeslagen. Er wordt ook een back-up gemaakt. Dit heeft geen effect op de wijze waarop dit PDF-bestand door andere programma's wordt weergegeven.

Deze methode heeft als voordeel dat alle wijzigingen doorgegeven worden, zodra u dit bestand naar iemand anders verstuurt.

2- Sla de veranderingen in een apart bestand op

Als onder Instellingen > Voorkeuren bij het Document paneel de checkbox Sla de correcties op in het PDF-bestand niet is aangevinkt, dan wordt het originele Adobe PDF-bestand niet gewijzigd. Alle data wordt in een apart bestand opgeslagen. Dit bestand staat in de "Correction" map van uw eigen gebruikersomgeving.

Let op dat u nog steeds een PDF-bestand kunt aanmaken, waarin uw veranderingen zijn ingesloten. Hiertoe gebruikt u de menukeuze "Archief > Opslaan als".

Algemene instellingenDit dialoogvenster helpt u bij het instellen van het gedrag van PDFtoMusic. Aarzel vooral niet om de vele mogelijkheden uit te proberen. Zij kunnen bijzonder nuttig zijn.

Starten
Document
Waarschuwingen
Exporteren
Symbolen of glyphen

Starten

Documenten automatisch laden bij het opstarten
Indien aangevinkt op het moment dat de toepassing start, dan worden documenten die open stonden gedurende het laatste gebruik automatisch opnieuw geladen. U kunt op ieder moment de verwerking onderbreken. Dit kan door het venster te sluiten, of door het indrukken van de "Esc"-toets. U wordt dan gevraagd of u het verwerken daadwerkelijk wilt annuleren.

Open de bestandskiezer bij het opstarten
Indien aangevinkt op het moment dat de toepassing start en er is dan geen document geladen, dan wordt de bestandskiezer automatisch geopend. U kunt dan een bestand kiezen dat vervolgens geladen moet worden.

Detecteer nieuwe versie van het programma
Indien aangevinkt, dan krijgt u automatisch een bericht als er een nieuwe versie van het programma beschikbaar is.

Document

Sla de correcties op in het PDF-bestand
Indien aangevinkt, dan worden de veranderingen die u in het PDF-bestand heeft aangebracht opgeslagen in het PDF-bestand zelf.
Als hij niet is aangevinkt, dan worden de veranderingen opgeslagen in een apart bestand. Dit bestand staat in de "Corrections" map in uw gebruikersomgeving.

Opmerking: zie ook het hoofdstuk over de verschillende opslagmethoden voor bestanden.

Maak een reservekopie van het oorspronkelijke PDF-document
Als de veranderingen in het PDF-bestand worden opgeslagen, dan kunt u ook een reservekopie maken. Er wordt dan een .bak.pdf bestand aangemaakt, die een kopie is van het originele PDF-bestand. U wordt aangeraden om dit te doen.

Automatisch de lade openen
Indien aangevinkt, dan wordt de lade automatisch geopend, zodra een document meer dan één pagina heeft.

Open schermvullend
Indien aangevinkt, dan wordt het documentvenster over het hele scherm uitgebreid.

Automatisch inschakelen Virtual Singer
U kunt aangeven of Virtual Singer wel of niet actief moet zijn.

Automatisch inschakelen MyrSynth
Indien aangevinkt en indien mogelijk, dan worden de instrumenten afgespeeld door gebruik te maken van MyrSynth. Dit is onze hoogwaardige fysiek gemodelleerde synthesizer.

Weergave herkenningsresultaten
Indien aangevinkt, dan worden de herkenningsresultaten weergegeven, zodra het document geladen is.

Opmerking: u kunt dit ook activeren of deactiveren via het "Beeld" menu.

Hoge resolutie
Deze keuze kunt u maken in het "Pas correcties toe" drop-down menu onderaan het venster. Indien aangevinkt, dan worden alle documenten in een hoge resolutie geladen.

Opmerking: u kunt dit ook activeren of deactiveren in voor ieder individueel document via het "Corrigeren" menu.

Waarschuw als ingesloten lettertypen ontbreken
Sommige PDF-bestanden missen het lettertype waarmee zij de tekens weergeven. Het lettertype is niet ingesloten. PDFtoMusic kan u bij het verwerken van een dergelijk bestand hiervoor waarschuwen.

Volledig pad in de documenttitel
Indien aangevinkt, dan wordt het volledige pad naar het PDF-bestand weergegeven in de titel van het documentvenster.

Speel muziek automatisch
De muziek wordt afgespeeld, zodra het PDF-bestand volledig verwerkt is.

Speel geluid bij het eindigen van de verwerking
In dit drop-down menu kunt u het geluid kiezen dat afgespeeld zal worden, zodra het PDF-bestand volledig verwerkt is.

Pas correcties toe drop-down menu
Dit venster definieert de standaard instellingen voor het "Corrigeren" menu, zodra een nieuw PDF-bestand wordt verwerkt. Ieder onderwerp kan
tot op document niveau geactiveerd of gedeactiveerd worden.


Waarschuwingen
Toon de verwerkingsfouten in een tekstvenster
Zodra PDFtoMusic een fout vindt tijdens het verwerken van een document, dan zal het een klein icoon op het document tonen. Dit icoon vertegenwoordigt ieder onderwerp dat u in het "Waarschuwingen" paneel heeft aangevinkt.
Tegelijkertijd kan PDFtoMusic een lijst van alle fouten maken. Deze lijst wordt getoond in een apart venster (met een roze achtergrond). Als u met de rechtermuisknop op dit venster klikt, dan wordt een contextueel menu geopend waarmee u de inhoud van het tekstvenster kunt wissen, opslaan of afdrukken.

De volgende checkboxen helpen u om sommige fouten niet te tonen (let wel op: deze fouten zijn er nog wel, maar zij worden niet weergegeven).

Toon "Niet mogelijk om een waardestreep toe te passen"
PDFtoMusic herkent een teken dat eruitziet als een waardestreep. Hij kon echter geen muzieksymbool vinden dat voldoende dichtbij staat om de waardestreep daadwerkelijk toe te passen.

Toon "Niet mogelijk om een ornament toe te passen"
PDFtoMusic vond een teken dat eruitzag als een nootornament, maar hij kon geen noot vinden die voldoende dichtbij stond.

Toon "Niet mogelijk om een (verbindings)boog toe te passen"
PDFtoMusic herkende de vorm van een boog (of een verbindingsboog), maar hij kon de begin- of de eindnoot niet vinden. Hierdoor kon hij de (verbindings)boog niet toepassen.

Toon "Niet mogelijk om een maat te vinden voor dit symbool"
PDFtoMusic herkende een muzikaal teken in het document, maar hij kon hem niet aan enige maat toekennen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige indicatoren voor maataanduidingen: deze zijn geplaatst als herinnering aan het begin van een nieuwe regel.

Toon "Niet mogelijk om de referentienoot te vinden op de tabulatuur"
Als een document de tabulaturen voor gefrette instrumenten toont, dan schat PDFtoMusic de tijdsduur van de noten op de tabulatuur in op basis van een vergelijking met de overeenkomstige noot op de normale notenbalk. Als PDFtoMusic deze referentienoot niet kan vinden, dan treedt deze fout op.

Toon "Onjuiste tijdsduur van de maat"
Als er meerde notenbalken aanwezig zijn in een enkel systeem (een groep van notenbalken), dan controleert PDFtoMusic of de tijdsduur van iedere maat consistent is. Zodra PDFtoMusic een verschil bemerkt in de tijdsduur van de maat, dan wordt deze fout aangemaakt. Hij kan optreden onder deze omstandigheden:

    . PDFtoMusic heeft eerder een foute berekening gemaakt bij het bepalen van de tijdsduur van een symbool, of bij het lokaliseren van akkoorden binnen een maat (vooral als noten in een akkoord niet correct verticaal uitgelijnd zijn).

   . Er is een fout in de notatie van het brondocument. Dit kan van vele factoren afhangen. Hieronder valt ook de nauwkeurigheid van het programma waarmee het PDF-bestand werd aangemaakt.

In sommige gevallen kan PDFtoMusic twee noten die horizontaal dicht bij elkaar staan interpreteren als twee noten in een akkoord.
Als u de verschillende opties in het "Corrigeren" menu niet aanvinkt, dan kunt u het weergeven van specifieke typen van fouten deactiveren, die anders bij met aangevinkte "Onjuiste tijdsduur van de maat" weergegeven zouden worden.


Exporteren

De instellingen van het exporteren hebben geen invloed op de batchverwerking. Batchverwerking heeft zijn eigen instellingen.
Zodra u een PDF-bestand inleest, dan analyseert PDFtoMusic het bestand automatisch. Vervolgens kan het bestand in verschillende formaten worden geëxporteerd. Het geëxporteerde bestand kan daarna geopend worden met een andere toepassing. De volgende keuzen zijn beschikbaar onder het "Exporteren" paneel:

Exporteer automatisch alle geopende bestanden
Deze checkbox activeert of deactiveert de automatische export.

"Naar map"
Zodra het automatische exporteren is aangevinkt, dan kan deze optie gebruikt worden om het pad naar de exportmap aan te geven. In deze map worden de resultaatdocumenten opgeslagen.

Klik op de "Wijzigen" knop om een ander pad te kiezen.

"Bestandsformaat"
Dit pop-up menu helpt u om het exportformaat te kunnen kiezen (conform de appendix over de formaatbeschrijving)

Exporteer de pagina-instellingen niet
Als deze checkbox aangevinkt is, dan worden de maatgrootte, de ruimte tussen de notenbalken, de pagina-onderbrekingen en de objecten die aan een pagina gekoppeld zijn niet geëxporteerd. Het aantal maten voor iedere regel is 4. Deze instelling gebeurt automatisch als PDFtoMusic de opdracht krijgt om een beperkt aantal delen te exporteren.

Open geëxporteerde bestanden automatisch
Als deze checkbox is aangevinkt, dan wordt ieder geëxporteerd document automatisch geopend door het programma dat u heeft opgegeven (uiteraard kan het geselecteerde programma dit soort bestanden daadwerkelijk lezen).

De "Bewerken" knop helpt u om de toepassing te kiezen die gebruikt moet worden om de geëxporteerde bestanden te kunnen inlezen.
De "Wissen" knop helpt u om aan te geven dat u een zeker formaat niet verwerkt wilt hebben.

Symbolen of glyphen

PDFtoMusic gebruikt optische herkenningsalgoritmen op de muzieklettertypen om de betekenis van ieder teken te achterhalen.

Sla symbolen (glyphen) in een cache op
Als deze checkbox is aangevinkt, dan worden symbolen die eerder al verwerkt waren nu nóg sneller verwerkt.
Let op: het aanvinken van deze optie kan leiden tot een groter gebruik van het geheugen door de computer.

Wis lettertypecache bij het afsluiten
Als deze checkbox niet is aangevinkt, dan worden de symbolen (glyphen) tussen de verschillende sessies behouden.
Als u de checkbox niet aanvinkt, dan kan dit leiden tot een groter gebruik van het geheugen door de computer.

Opmerking: de symbolencache is aanwezig in de voorkeuren map:
"Myriad Preferences/PDFtoMusic/GlyphesData". Voer alstublieft geen enkele actie uit in deze map, zolang PDFtoMusic draait.

Kooplet

Inleiding

Kooplet is een zoekmachine die gespecialiseerd is in het vinden van muziek partituren.

Vanuit een patroon van noten kan Kooplet een lijst documenten van het internet tonen, waarvan een ieder dit patroon bevat. De bestanden die verwerkt worden bevatten allen de benodigde informatie om bewerkbare partituur ingezet te worden. Zo worden bijvoorbeeld digitale audio formaten (WAV, AIFFf, MP3 enzovoorts) genegeerd.
Kooplet geeft weer wel links naar bestanden in de formaten Myr, PDF, Mu3, Mus, XML, MXL, Abc, Etf, Tef, Nwc, Enc, Tab, Mid, Kar, Mod, S3m, Cmf, Sty, Rhp, Etf, Gp5, Gp4, Gp3 of Gtp.
PDF bestanden kunnen door PDFtoMusic of PDFtoMusic Pro worden ingelezen. De anderen kunnen direct in Harmony Assistant worden geïmporteerd.
Als u op de "Play" knop onderaan de zoekresultaten klikt, dan hoort u het nootpatroon binnen de gevonden bestanden.

Er zijn drie zoekmogelijkheden beschikbaar. Zij kunnen met het eerste icoon uit de werkbalk worden gekozen:

- Zoek naar een toonhoogte, onafhankelijk van het ritme

- Zoek naar een ritme, onafhankelijk van de toonhoogte

- Zoek naar zowel de toonhoogte als het ritme
 
Het is ook mogelijk om in de bestanden met muziek partituren naar tekst te zoeken. Dit geldt voor zowel de titel als voor de commentaren en de liedteksten.

Als een tekst en een muziekpatroon worden ingevoerd, dan komen de gevonden documenten overeen met zowel de tekst en het patroon.

In tegenstelling tot andere algemene zoekmachines, haalt Kooplet de informatie uit de inhoud van de muziekbestanden.

De documenten worden niet op de Kooplet servers opgeslagen. Zij blijven op de site staan waar zij werden gevonden. Dit betekent dat als u het document downloadt of bekijkt, u dit direct vanuit de originele site doet.

De werkbalk

De werkbalk verandert afhankelijk van de gebruikte zoekmethode. Zij verandert ook als u noten of rusten enzovoorts invoegt.
Van links naar rechts kunt u het volgende vinden:

- De wijze van zoeken
- Starten en stoppen van het ingevoegde patroon
- Wissen van het hele patroon
- Invoer van het patroon vanuit een microfoon (experimenteel)
- Invoeren van noten met het kruissymbool
- Noot / Rust invoer
- Tijdsduur van de symbolen
- Punteer modus

Tips

U kunt symbolen invoegen door op het virtuele toetsenbord te klikken.
Als u het toetsenbord of de notenbalk met de Shift-toets ingedrukt aanklikt, dan hoort u de noot zonder dat hij daadwerkelijk ingevoegd wordt.
Als u op een symbool klikt, terwijl u de Alt-toets ingedrukt houdt, dan wordt dat symbool verwijderd.
Als de noten in het actieve document geselecteerd zijn, voordat u Kooplet aanzette, dan worden deze noten gebruikt als zoekpatroon.

Geavanceerd zoeken

Als u naar een tekst zoekt en deze tekst tussen dubbele aanhalingstekens plaatst, dan zal naar deze woorden in de opgegeven volgorde worden gezocht. Zonder aanhalingstekens wordt er ook gezocht naar deze woorden, maar dan in een willekeurige volgorde.
Als u bijvoorbeeld zoekt naar een partituur die "boom met limoenen" bevat en u zoekt met de aanhalingstekens erbij, dan vindt u partituren die eveneens "boom met limoenen" bevatten. Maar u vindt dus geen partituren die "Limoenen met boom" bevatten.

Als u een minus symbool voor een woord plaatst, dan mag dit woord niet in de documenttekst voorkomen.
Als u bijvoorbeeld zoekt naar Ave Maria -Gounod, dan vindt u bestanden die de woorden Ave en Maria bevatten, maar er zit er geen bij die het woord Gounod bevat.

HulpmiddelenGeen enkel herkenningsalgoritme kan 100% betrouwbaar zijn. Als u fouten in de verwerking tegenkomt, dan biedt PDFtoMusic u een aantal hulpmiddelen om de fouten te herstellen.

Lettertypen
Symbolen
Notenbalken en systemen


Lettertypen

PDFtoMusic haalt de lettertypen uit het PDF-document. Hiermee kan het programma het muziekblad "lezen". Bij het aanmaken van een PDF-document worden de lettertypen niet in het bestand opgeslagen, maar wel omgezet: alleen de gebruikte tekens worden ingesloten. De bestandsgrootte wordt daardoor kleiner. Ook de naam van het lettertype is geëncodeerd. Er is feitelijk geen materiaal aanwezig, waardoor PDFtoMusic het lettertype zonder fouten zou kunnen achterhalen.

Sommige gedeelten van de tekst kunnen geschreven worden met het standaard lettertype (Times, Courier, enzovoorts), dat direct beheerd wordt door het PDF-formaat. Ook in dit soort gevallen is het lettertype niet in het PDF-bestand aanwezig en verschijnt hij ook niet op de lijst van herkende lettertypen.
 
Tijdens de eerste stap probeert PDFtoMusic een consistente naam voor het lettertype te bepalen. Hij zoekt hiervoor in zijn eigen database met bekende namen voor lettertypen. Zodra de naam bepaald is, wordt het lettertype vastgesteld als een "afgedwongen naam". U kunt dit niet veranderen.

Als de eerste stap nergens toe leidt, dan past PDFtoMusic toegespitste algoritmen toe om onderscheid te kunnen maken tussen tekst en de muzikale lettertypen. Lettertypen worden aangemerkt als "Tekst, automatisch" of als "Muziek, automatisch". Deze aanmerking kunt u wel wijzigen, via de "Corrigeren > Lettertypen" menukeuze. U kunt hier, bijvoorbeeld, een tekstueel lettertype in een muzikaal lettertype veranderen.

Tip: als u op een teken in het PDF-document dubbelklikt, dan wordt het volgende venster getoond. Het overeenkomstige lettertype wordt hierin geselecteerd.

 
 
 
Deze verandering kan alleen bij het document horen, of hij kan voor alle documenten gelden.
 
 
 
Als de verandering alleen bij het document hoort, dan wordt hij op alleen het huidige document toegepast.
Als de verandering voor alle documenten geldt, dan wordt iedere keer dat de naam van het lettertype wordt aangetroffen in een PDF-bestand hij aangemerkt als afgedwongen. Uiteraard moet dit hulpmiddel op het juiste moment worden toegepast. U kunt ook uw eigen database aanmaken met de lettertypen die het vaakst worden gevonden.

To reset the font name bases, open this box with the Command key held down.
 
Let op: deze veranderingen worden in het PDF-document opgeslagen. Zij blijven behouden bij ieder gebruik van het bestand. Dit geldt ook als u het bestand aan een andere gebruiker stuurt.
In het laatste geval wordt de database met de namen van de lettertypen van de ontvanger niet gewijzigd.
 
Zodra de lettertypen gemarkeerd zijn als muzikaal of tekstueel, dan worden zij conform die markering door PDFtoMusic verwerkt.
 
De muzikale lettertypen worden optisch geanalyseerd. Dit gebeurt teken voor teken, om de individuele betekenis te kunnen achterhalen.
 
Bij tekstuele lettertypen is de verwerking anders. PDFtoMusic gebruikt eerst de Unicode data uit het PDF-bestand. Meestal is het resultaat consistent. Helaas omvatten sommige PDF-bestanden geen accurate Unicode data. Het resultaat is gemakkelijk te zien: de herkende tekst is volledig anders dan datgene wat in het PDF-bestand staat.

Hier is een voorbeeld. Dit ziet u in PDFtoMusic:
En zodra het resultaat geladen is in een programma voor muzieknotatie, dan ziet u dit:
PDFtoMusic helpt u hierbij door het "Tekst lettertype, met optische herkenning" bewerkbaar te maken. Zodra een lettertype op deze manier is gemarkeerd en er blijken fouten te zitten in de standaard optische herkenning (sommige tekens lijken erg op elkaar, zoals I en 1, O en 0, enzovoorts), dan kunt u een toetsaanslag koppelen aan het betreffende teken. Hiertoe klikt u op het teken en u slaat vervolgens een toets op het toetsenbord aan. Het teken van deze toets wordt geassocieerd met het teken op het PDF-document. Vanaf dat moment wordt het resultaat van het herkenningsproces aangepast.

De tekens die u wijzigt verschijnen in een andere kleur op de voorbeeldweergave.
De veranderingen van de herkenning worden in een database opgeslagen. Zodra in een ander document een precies eender teken wordt aangetroffen, dan wordt hij automatisch in het gewijzigde teken veranderd. PDFtoMusic "leert" van uw wijzigingen, om uw werk steeds gemakkelijker te kunnen maken.

Om een Unicode teken in te kunnen voeren die niet op het toetsenbord staat, zoals bijvoorbeeld Grieks of Hebreeuws, dan houdt u de commando-toets (de Apple toets op de MacOS, of de Ctrl-toets op Windows) ingedrukt, terwijl u de Unicode waarde van het teken intoetst (hexadecimaal).
Een voorbeeld: Command+0394 toont het Griekse Delta in hoofdletter.
Een samenvatting van de Unicode waarden kunt u hier vinden: http://www.ssec.wisc.edu/~tomw/java/unicode.html
 
Tot slot geldt nog dat er lettertypen zijn die geen muzieksymbolen, cijfers of letters bevatten. Zij bevatten alleen afbeeldingen. Voorbeelden hiervan zijn indicatoren voor accordeon registers, gitaar akkoorddiagrammen, verfraaiingen enzovoorts.
In dit soort gevallen kunt u aangeven dat het lettertype als een afbeelding verwerkt moet worden.
Alle tekens van dit lettertype worden dan als afbeeldingen geïnterpreteerd en als zodanig in het resultaatbestand geëxporteerd.Zodra deze in Harmony Assistant zijn geïmporteerd, dan ziet u:


Symbool corrigeren

Een muzikaal symbool verandert van kleur, zodra u de muisaanwijzer erboven plaatst:

 

 
Als u met de rechtermuisknop hierop dubbelklikt, dan opent u het contextuele menu dat bij het object behoort:

   
 

In dit menu kunt u de instellingen van het object veranderen. Dit kan erg handig zijn, vooral wanneer PDFtoMusic een bepaald muzieksymbool onjuist interpreteert.
Het rode kruis verwijdert het object uit de verwerking van PDFtoMusic.
Het groene kruis herstelt de oorspronkelijke instellingen van het object.

Om meerdere objecten tegelijk te selecteren, klik dan met de rechtermuisknop buiten al deze objecten en bepaal nu de grootte van de selectie. Alle objecten binnen dit gebied worden nu geselecteerd.
Om meerdere objecten aan de bestaande selectie toe te passen, klik dan op deze objecten met de Alt-toets ingedrukt.
Om meerdere objecten uit de bestaande selectie te halen, doe dan hetzelfde, maar dan met de Commando-toets ingedrukt.

Met het Wijzig menu kunt u ook alle objecten selecteren.

Alle veranderingen die u op een geselecteerd object toepast, worden ook toegepast op dezelfde objecten van dezelfde soort.

Notenbalken en systemen


Een muziekpartituur is opgebouwd uit meerdere pagina's. Iedere pagina toont de lijnen van de notenbalk, die als systemen bij elkaar horen. Deze systemen worden aangeduid met de verticale lijn aan de linkerkant.
Op iedere pagina kunnen er meerdere systemen zijn.

Zodra een uitvoerder niets uitvoert gedurende meerdere maten, dan wordt de overeenkomstige notenbalk binnen een systeem vaak weggelaten.
PDFtoMusic past complexe algoritmen toe om de notenbalken te kunnen "volgen" van het ene systeem naar een ander. Hij probeert vervolgens om al deze onderdelen samen te voegen.
U kunt het resultaat van deze samenvoeging veranderen, via de menukeuze "Corrigeren>Notenbalken en systemen".Tijdens deze verandering is de partituur in het grijs weergegeven. De systemen worden getoond als een blauwe verticale lijn. De systemen zijn genummerd als S1, S2 enzovoorts.

Tussen ieder systeem wordt een blauwe tube getoond. Hiermee kunt u de verschillende systemen samenvoegen.
Tussen twee samengevoegde notenbalken staat een schaar. Hiermee kunt u de systemen weer splitsen.

Klik op deze icoontjes om de bijbehorende bewerking toe te passen.


Als u dezelfde bewerking op de hele pagina, binnen het hele document of op dezelfde plaats op alle pagina's uitgevoerd wilt hebben, klik dan met de rechtermuisknop op het icoon. Kies nu de bewerking uit het contextuele menu.

Ieder gedeelte wordt gemarkeerd met een letter, mogelijk gevolgd door twee haken met daartussen zijn naam.
Als u een verandering heeft toegepast, dan wordt de naam in het groen weergegeven.
Als u op de blauwe driehoek klikt, dan wordt het contextuele menu dat bij het samenvoegen van de notenbalk bij het gedeelte hoort, geopend:
- Automatische berekening:
Annuleert een toegepaste verandering. De koppeling tussen de notenbalk en het gedeelte wordt nu opnieuw door PDFtoMusic berekend.

- Uitsluiten van berekening:
De notenbalk zal genegeerd worden. U kunt hiermee een notenbalk buiten de berekening houden. Hij wordt dan ook niet geëxporteerd.

- De lijst met gedeelten:
Kies in deze lijst het gedeelte waarmee u de notenbalk wilt koppelen.

- Maak een nieuw gedeelte:
Hiermee maakt u een nieuw gedeelte aan. U koppelt de notenbalk hieraan.

Als de fout die u hiermee probeert te herstellen zich op alle pagina's bevindt, klik dan met de rechtermuisknop op de naam van de notenbalk. Het contextuele menu wordt nu geopend. Pas vervolgens de bewerking op de huidige pagina toe op alle pagina's binnen het document.

De mixer


De mixer kunt u openen via het Vensters menu.

De mixer toont het afspelen van het actieve document.Voor ieder onderdeel vinden we hier:
 1. De taal van de zanger (als het onderdeel bijbehorende liedteksten heeft). U kunt op de vlag klikken om de taal te veranderen;
  Klik met de rechtermuisknop om alle talen te veranderen;
 2. Het huidige geluidsniveau. Dit kan variëren, afhankelijk van het algemene geluidsniveau, de balans en de dynamiek;
 3. Het volume en de balans. U kunt hen beiden wijzigen;
 4. De octaaf verschuiving;
 5. Een icoon om het gerelateerde instrument te wijzigen;
 6. Een icoon om het gedeelte te dempen. Klik met de rechtermuisknop om alle andere onderdelen te dempen.
Onderaan het venster vinden we:
 1. Een icoon om alle waarden op hun oorspronkelijke waarden in te stellen;
 2. Aanzetten van Surroundgeluid;
 3. Het algemene volume.

Virtueel klavier


Het virtuele klavier kunt u via het menu Vensters openen.

Zodra een muziekstuk wordt afgespeeld, dan worden de aangeslagen toetsen getoond.U kunt hier kiezen:
 1. Which part matches left hand, which one is right hand
 2. Key color for left and right hand
 3. Het aantal octaven;
 4. De hoogte van de eerste octaaf.

Annotations


Annotations are graphic enrichments that can be added to PDF documents with PDFtoMusic PRO.
They are displayed over the PDF, with a customisable transparency level.
Annotation palette can be switched on from the Windows menu.

 


Virtual Singer

 

Inleiding


Virtual Singer is een additionele module voor PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro maar ook Melody Assistant, Harmony Assistant of Melody Player.
Virtual Singer zorgt ervoor dat uw computer kan zingen: hij genereert menselijke stemmen voor notenbalken met liedteksten.

Virtual Singer gedraagt zich conform uw instellingen. U kunt het timbre, de intonatie en het soort stem (man, vrouw, tenor, sopraan enzovoorts) kiezen. Verder zijn er verschillende soorten stemmen, in verschillende talen, die per taal samen kunnen zingen.

De huidige versie van Virtual Singer omvat de volgende talen: Noord Frans, Zuid Frans, Brits Engels, VS Engels, Latijn, Spaans, Italiaans, Fins, Duits, Occitaans, Japans (Romaji), maar ook Bulgaars, Catalaans, Slavisch (liturgisch-Slavische taal), Tsjechisch, Nederlands, Esperanto, Baskisch (Euskadi), Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Macedonisch, Portugees, Romani (zigeuner), Roemeens, Servisch / Kroatisch / Bosnisch, Turks en Vietnamees

Installeren

Virtual Singer wordt automatisch geïnstalleerd langs nieuwe versies van onze programma's, beschikbaar op onze website: www.myriad-online.com.


Licentie


Gedurende de evaluatieperiode van de plug-in wordt iedere keer dat u het programma start een teller bijgehouden. U kunt maar een beperkt aantal stemmen laten horen. Als de teller een zekere waarde overschrijdt, dan kan Virtual Singer "niet meer zingen".
U kunt dan ofwel een licentie voor Virtual Singer kopen (in het Bestellen submenu), ofwel het programma y afsluiten en weer starten. In het laatste geval zet u uw evaluatie van Virtual Singer voort.

 
 

Virtual Singer

Technische achtergrond voor stemgeluid

Algemeen


De menselijke stem is enorm complex. De Virtual Singer probeert hem niet te vervangen, maar alleen om hem zo dicht mogelijk te benaderen. In dit hoofdstuk worden de basisconcepten beschreven die nodig zijn om beter te begrijpen hoe Virtual Singer werkt.

Een menselijke stem kan als volgt worden gekenmerkt:
Deze kenmerken kunnen worden aangepast om een bepaalde stem zo dicht als mogelijk te benaderen.

De stem
Dezelfde regels voor het spreken gelden ook voor het zingen. Dezelfde fundamentele principes kunnen op beide worden toegepast.

De longen zorgen voor een luchtstroom die door de stembanden gaat.
De stembanden zijn dubbele vouwingen van het slijmvlies. Zij zijn geplaatst aan de basis van het strottenhoofd en fungeren als een vibrator.
De frequentie van de vibratie wordt door de zanger bepaald, om uiteindelijk de gewenste toonhoogte te kunnen zingen.
Dit oorspronkelijke geluid wordt vervolgens vormgegeven door een groep van holten die samen het spraakkanaal (mond, nasale fossae enzovoorts) vormen.
De zanger bepaalt de openheid en productiecapaciteit van de resonanties in deze holten. Hierbij wordt het geluid gewijzigd dat door de stem wordt voortgebracht.

Spraak en taal

Spraak is een akoestische manier van communiceren. Het is een afspraak die door mensen die dezelfde taal spreken is gemaakt.
Elke taal heeft zijn eigen karakteristieken. Hij gebruikt een beperkt aantal geluiden (ongeveer dertig) die allen "fonemen" worden genoemd. Deze fonemen worden gegroepeerd om een lettergreep, een woord, een zin, enzovoorts te kunnen vormen.
Sommige fonemen gelden in meerdere talen, omdat veel gesproken talen dezelfde origine hebben. Daarbij geldt ook dat het aantal mogelijke fonemen gelimiteerd is door de fysische beperkingen van het spraakkanaal.

 
 

Virtual Singer

Technische achtergrond voor stemgeluid

Zangstem synthese


In de stemsynthese, zowel bij spraak als bij zang, kunnen drie methoden worden gebruikt:

 
 

Virtual Singer

Instellingen van de stemsynthese

Virtual Singer palet


Zodra Virtual Singer is geïnstalleerd, heeft u binnen het vensters menu toegang tot het bijbehorende palet. Dit palet toont het aantal zangers en de taal die door ieder van hen gebruikt wordt.

In het Virtual Singer palet kunt u op verschillende punten handelingen uitvoeren:

Activeren en deactiveren van Virtual Singer: het gekleurde licht in de linkerbovenhoek toont de status van Virtual Singer. Als u op deze lamp klikt, wordt zijn status gewijzigd. Zodra Virtual Singer geactiveerd is, worden notenbalken met liedteksten gezongen.

Als Virtual Singer actief is, dan wordt een podium getoond. Iedere gezongen notenbalk wordt hier vertegenwoordigd door een persoon. Omdat Harmony en Melody meerdere gezongen notenbalken binnen hetzelfde document kunnen hebben, kan het zijn dat er meerdere personen op het podium staan.

De plaats op het podium geeft aan: Onder iedere persoon staat de naam van de bijbehorende notenbalk en een vlag die de taal die gezongen wordt aangeeft. U kunt meerdere notenbalken met meerdere talen in hetzelfde document gebruiken. Eerder zag u al dat het zelfs mogelijk is om meerdere talen op dezelfde notenbalk met liedteksten te hebben.
Als u op de persoon dubbelklikt, dan wordt het eenvoudige instellingen venster geopend. Een rechter muisklik (of Shift+klik op de Macintosh) op één van de personen opent een pop-up menu. Hierin kunt u: Een klik op de vlag zorgt ervoor dat u de taal van de zanger kunt wijzigen.

Afstemmen van de berekeningswijze

Om een gezongen notenbalk te berekenen, moet Virtual Singer een niet zichtbare digitale audio track aanmaken.
De berekening hiervan is tamelijk ingewikkeld en kan enkele tientallen seconden duren.
Onderaan het venster vindt u de schuifbalk voor deze berekening. U kunt hier bepalen of deze berekening af moet zijn voordat de muziek start (0% waarde) of dat een groot deel van de berekening uitgevoerd mag worden, terwijl de muziek afspeelt (100%).

Als het aantal gezongen notenbalken te groot is voor uw computer, of als uw computer niet snel genoeg is, dan is er geen tijd beschikbaar om de stemsynthese plaats te laten vinden, terwijl de muziek afspeelt. U zult dan afbrekingen horen in het gezongen deel. In dat geval kunt u de waarde voor de berekening verminderen om aan te geven dat de berekening verder moet zijn gegaan, vóórdat de muziek wordt afgespeeld.

Bij gebruik van Harmony/Melody; als er een notenbalk met nootvormen in uw document aanwezig is, dan staat er een een klein icoon met een scherpe symbool op het palet van de Virtual Singer. Klik op dit symbool om aan te geven of de accidenties wel of niet gezongen moeten worden.

 

Virtual Singer

Instellingen van de stemsynthese

Basis instellingen


Als u op de zanger op het Virtual Singer palet dubbelklikt, dan opent u het keuzevenster. U kunt nu kiezen uit verschillende voorgedefinieerde stemmen. Een andere stem kiezen kunt u kiezen uit de lijst. Daarbij kunt u een octaaf verschuiving toepassen.

U kunt ook een nieuwe stem definiëren en deze in een bestand opslaan.

Stuur ons een e-mail met alle interessante stemmen die u heeft gemaakt. Wij maken hen beschikbaar voor andere gebruikers.

Als u de knoppen voor "Klankkeur bewerken" en "Effecten bewerken" indrukt, dan heeft u toegang tot de geavanceerde instellingen voor stemmen.

De octaaf verschuiving helpt u het octaaf te veranderen van het gezongen deel, zonder dat u de muzikale symbolen in de notenbalk hoeft te wijzigen.

De "Proberen" knop start het zingen met de gekozen stem van een eenvoudige zin.

De "Afspelen/Stoppen" knop start het afspelen van het actieve document met de gekozen stem.

De "Koorgrootte" schuifbalk helpt u de grootte van het koor te kiezen waaruit de stem opgebouwd zal worden. Meerdere stemmen zullen tezamen zingen. Een grootte van één geeft aan dat dit een solist is. Om het effect te verbeteren, kunt u een galm (of weerkaatsing) aan de notenbalk toevoegen

 
 

Virtual Singer

Instellingen van de stemsynthese

Effect instellingen


Om de geavanceerde instellingen effectief in te kunnen zetten, moet u de concepten achter fonemen en formanten goed begrijpen (lees hiervoor de hoofdstukken over de Technische achtergrond voor stemgeluid). Alle parameters helpen u om de stem natuurlijker te laten klinken.

 

Virtual Singer

Instellingen van de stemsynthese

Klankkleur instellingen


Om de geavanceerde instellingen effectief in te kunnen stellen, moet u de concepten van fonemen en formanten goed begrijpen (zie hiervoor de hoofdstukken over Technische achtergrond voor stemgeluid).
 

In dit venster venster kunt u de klankkleur van de stem instellen.

 

Virtual Singer

Bewerken van fonemen

 
  Zeer belangrijk: Dit hoofdstuk gaat over geavanceerde concepten van de digitale signaal verwerking. Enige kennis van akoestiek en van digitale signaal verwerking is nodig om daarvan gebruik van te kunnen maken.

Eerder zag u al dat fonemen onderdeel zijn van de basis akoestische elementen voor de sprekende of zingende stem (zie hierover de hoofdstukken in de "Technische achtergrond voor stemgeluid").
Virtual Singer gebruikt ingewikkelde algoritmen om deze fonemen te kunstmatig voort te brengen.
Deze voortbrenging, die formanten (of geluidsfrequenties) worden genoemd, gebruikt originele interne algoritmen. Zij zijn vooral geïnspireerd door de documenten van D. Klatt en andere informatieve bronnen.
Het algoritme werd ontworpen en verfijnd volgens ons eigen onderzoek naar de reproductie van de zangstem.
Als de klankkleur van een stem wordt bewerkt, dan opent een "Geavanceerd" knop de dialoog waarin de individuele fonemen kunnen worden ingesteld. Veranderingen die in hier worden aangebracht, wijzigen alleen de huidige zangstem. Andere stemmen blijven ongewijzigd.

Een paar technische details


 
Vraag: Hoe genereert Virtual Singer een foneem?
Er wordt een excitatie digitaal signaal (historisch wordt dit een "glotted source" genoemd) gegenereerd. Hij is afhankelijk van de kracht en de fundamentele frequentie van het foneem dat gezongen moet worden. Het signaal is samengesteld uit parabolische halve perioden, gevolgd door een stille halve periode (glottal stop). De eerste harmonische (de fundamentele frequentie), de tweede harmonische (tweemaal de fundamentele frequentie) en de derde harmonische (drie keer de fundamentele frequentie) worden nu versterkt. Dit wordt gedaan om ongeveer zo dicht mogelijk bij de mogelijke mondelinge voortbrenging van de zangstem te kunnen komen. Dit signaal wordt dan versterkt in een grotere of kleinere mate, die afhankelijk is van de stem waarde.

Vervolgens wordt het verwerken gesplitst in twee onderdelen:

Cascade verwerking: een geluid, aspiratie geluid genoemd, wordt toegevoegd aan de bron van de excitatie. Dit signaal wordt dan verwerkt door een seriële filter sequentie (cascade), waarbij ieder filter overeenkomt met een formant.

Parallelle verwerking: een geluid, fricatie geluid genoemd, wordt toegevoegd aan de bron van excitatie. De eerste graad afgeleide van dit signaal wordt verwerkt door een parallelle groep filters, waarbij ieder filter overeenkomt met een formant. De versterking van ieder formant wordt verwerkt, om de respectievelijke invloeden van iedere formant in het uitvoersignaal te vergroten of te verkleinen.

De resultaten van de twee bovenstaande verwerkingsstappen worden dan toegevoegd. Als het nodig is worden zij aangepast door een laag frequente (20Hz) oscillator om het rollende effect te kunnen simuleren (zoals in de Spaanse "R"ren).
Na het toepassen van de output gain en de treble/bas instelling, is het uitvoersignaal compleet.

Concreet gezien heeft dit algoritme grote implicaties op hoe een foneem wordt verwerkt:

Fragmenten


Het basis fonetische element is de foneem. Maar u heeft ook gezien dat sommige, complexe fonemen, zoals tweeklanken, opgebouwd kunnen worden uit verschillende opeenvolgende staten.
Dit is de reden dat we de notie van een fragment definiëren, dat een "statische" staat binnen een foneem voorstelt. Dit betekent dus dat een foneem opgebouwd is uit één of meerdere fragmenten.

De lijst aan de linkerkant van het venster geeft de complete lijst van alle fragmenten weer die nodig zijn om ieder foneem in iedere taal uit te kunnen spreken. Fragmenten die vetgedrukt zijn weergegeven, worden door de nu gekozen taal gebruikt.


Belangrijke opmerking: In dit venster kunt u de uitspraak van één of meerdere fragmenten wijzigen. Deze wijzigingen worden alleen toegepast op de zangstem die op dat moment wordt bewerkt. Wijzigingen van een fragment in dit venster hebben alleen gevolgen voor de uitspraak van deze zangstem en niet op dat van anderen.

Zodra een fragment gewijzigd is, wordt het met een kleur in de lijst aangegeven. Als u een gewijzigd fragment kiest, dan is het mogelijk om hem naar zijn standaard waarden terug te brengen, door op de "Origineel" knop onderaan de lijst te klikken.
Aan de rechterkant van het venster vindt u een grafisch deel. Hierin kunt u de data van het fragment wijzigen.

Bovenaan het venster toont een pop-up menu het type fragment:
Klinker betekent dat dit fragment gerekt kan worden als de lettergreep waarin hij zit in de tijd verlengd wordt.
Als de lettergreep geen klinkers bevat, dan zal Virtual Singer proberen om de fragmenten met transitionele klinkers te verlengen.
Als beide niet aanwezig zijn, dan worden de gevocaliseerde medeklinkers gerekt en daarna de niet gevocaliseerde medeklinkers.

De tijdsduur van het fragment kan worden veranderd met een schuifbalk.
Deze waarde is de natuurlijke tijd voor het fragment. Als dit fragment wordt gerekt, dan wordt zijn tijdsduur vergroot.

Opmerking: Als een waarde grafisch wordt gewijzigd (bijvoorbeeld met een schuifbalk), dan verschijnt zijn digitale waarde rechtsonder in het venster.


Het statische deel van een fragment

Dit is een groep van waarden die gebruikt wordt in het statische deel van het fragment - dus in het deel dat niet afhangt van iedere overgang naar of van naastliggende fragmenten. Deze parameters kunnen worden gewijzigd door gebruik te maken van de het grote grafische gebied aan de rechterkant van het venster.

Formanten worden weergegeven als driehoeken met gekleurde lijnen. Van ieder formant kunnen de centrale frequentie (in Hertz), Amplitude (dB) en de bandbreedte (breedte van de onderste lijn van de driehoek in Hz) worden gewijzigd. Een groep checkboxen onder de grafiek helpt u om iedere formant te kunnen activeren of deactiveren in het parallelle gedeelte van de stemgenerator.

Opmerking: Zoals hierboven uitgelegd, geldt dat van iedere formant die niet actief is, en niet meer op de grafiek staat, zijn frequentie en bandbreedte nog steeds gebruikt wordt in het cascade deel van de stemgenerator.

Helemaal rechts staat een groep verticale schuifbalken. Zij helpen u om de niveaus van het stemmen (av), rollen (Rl), aspiratie (asp) en fricatie (af) in te kunnen stellen.  
Tip: Als u de middelste frequentie of de bandbreedte van een formant grafisch wijzigt, dan worden er twee verticale lijnen weergegeven. Zij tonen van de gewijzigde parameter de bovenste en onderste grenzen, tussen alle andere fonemen in de lijst. Dit helpt om te voorkomen dat u de parameter in een al te "exotische" waarde instelt.
 

Overgangscurven voor fragmenten


Gedurende een gesproken of gezongen deel geldt dat de overgang van het ene fragment naar het andere niet onmiddellijk plaatsvindt. Het volgende fragment start al voordat het vorige volledig beëindigd is. Deze soepele overgang tussen fragmenten wordt coarticulatie genoemd. 

Voor iedere parameter (formant frequentie, amplitude, bandbreedte en verschillende niveaus) geldt dat het grafisch gebied onderaan het venster u helpt bij het definiëren van de overgangscurve in de tijd. De parameter waarvan de curve wordt weergegeven, is in het bovenste venster rood omcirkeld.

Conventioneel wordt op de overgangscurve de vorige waarde van de parameter weergegeven door de laagste waarde op de verticale as van de grafiek. De statische waarde voor het huidige, geselecteerde fragment (in de bovenste grafiek geselecteerd) wordt weergegeven door de hoogste waarde op de verticale as.

Opmerking: dit is een schematische weergave, die niet direct gekoppeld is aan de effectieve of relatieve waarden van de beschreven parameter.

De overgang van de parameter van zijn vorige waarde naar de huidige statische waarde, wordt weergegeven in de vorm van twee segmenten
Het eerste segment links heeft een tijdsduur die "gestolen" is van de tijdsduur van het vorige fragment. Dit segment zorgt ervoor dat de parameter overgaat van de vorige statische waarde naar een intermediaire waarde, die gedefinieerd wordt door de twee verticale schuifbalken aan de linkerzijde van de curve.
De ratio schuifbalk (Ra) helpt u bij het kiezen van het belang van de vorige parameterwaarde, gerelateerd aan dat van de huidige statische waarde van het fragment (dat is de waarde die bereikt wordt tijdens de overgang).
Een voorbeeld: een 0% ratio stelt de intermediaire waarde gelijk aan de waarde die bereikt moet worden.
Een 100% ratio stelt de intermediaire waarde gelijk aan de vorige parameterwaarde.
Een 50% ratio stelt de intermediaire waarde gelijk aan het gemiddelde van de vorige en de huidige waarden.

Het start offset (Od) helpt u om een vaste waarde toe te kennen aan de intermediaire waarden.

Een voorbeeld: met een ratio (Ra) van 50% en een offset (Od) van 100 wordt de intermediaire waarde gelijk gesteld aan 100 + het gemiddelde van de vorige en de huidige waarden.

Op de curve geeft het tweede segment de tijd weer van de overgang tussen de intermediaire waarde en de waarde die bereikt moet worden (de statische waarde van deze parameter voor het huidige fragment). Zijn tijd is "gestolen" van het huidige fragment.

Symmetrisch gezien geven de twee segmenten rechts, met een bijbehorend paar aan schuifbalken, u de mogelijkheid om de overgang te definiëren tussen de huidige statische waarde en de statische waarde van het volgende fragment.

Dit betekent dat een overgangscurve gedefinieerd kan worden vanuit de statische waarde van het
vorige fragment, maar ook naar de statische waarde van het volgende fragment.

De overgangscurve voor de segmenten die gebruikt zal worden, hangt af van welk fragment een hogere prioriteit heeft gekregen. Als het huidige fragment een hogere prioriteit heeft gekregen dan het vorige, dan zal zijn "overgang van de vorige" segmenten gebruikt worden. Uiteraard in plaats van de "overgang naar de volgende" segmenten vanuit het vorige fragment. De prioriteit wordt gegeven door de volgorde van de fragmenten in de fragmentenlijst: hoe hoger in de lijst, hoe groter de prioriteit.

Voorbeeld:
Als de lijst slechts drie fragmenten bevatte, "a, b, c" in deze volgorde, en de lettergreep die gezongen moet worden "babc" luidt, dan worden de volgende overgangen gemaakt voor iedere fragmentparameter:

Actie knoppen

Deze knoppen, die rechtsonder in het venster staan, zorgen voor verschillende acties:

Proberen knop

U kunt het gewijzigde fragment proberen door een eenvoudige zin in het bijbehorende tekstvak te typen. Daarna klikt u op de knop. Er wordt nu een lijst van fragmenten gebruikt voor het uitvoeren van de zin die u heeft opgegeven. De symbolen > en < tussen de namen van de fragmenten geven de relatieve prioriteit weer van ieder fragment vergeleken met de naastliggende fragmenten.
Opmerking: zodra u een fragment in de lijst van fragmenten selecteert, dan wordt een voorbeeldwoord voor dat fragment in het tekstvak getoond.
Pop-up menu voor de taal
Als er een andere taal geselecteerd is, dan worden de fragmenten die in die taal gebruikt worden vetgedrukt in de lijst weergegeven.
Kopiëren/Plakken knoppen
Deze knoppen helpen u om alle parameters en overgangscurven van een fragment te kopiëren, om hen vervolgens bij een ander fragment te kunnen plakken.

RealSinger

Inleiding

Wat is RealSinger?


RealSinger is een extensie van Virtual Singer om meer realistische stemmen te gebruiken om uw liedteksten te zingen. De methode voor het genereren van kunstmatige stemmen is anders dan die welke bij Virtual Singer wordt gebruikt.

Virtual Singer gebruikt stemgeneratie algoritmen, zoals deze zijn beschreven in het hoofdstuk  Technische achtergrond voor stemgeluid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige stemmen, die voortgebracht worden volgens de Formant synthese methode.

RealSinger algoritmen zijn gebaseerd op opnames van echte menselijke stemmen. Deze stemopnames worden verwerkt om daaruit de stemparameters van ieder foneem te halen. Dit unieke proces helpt ons over het grootste probleem van de normale Opgenomen elementen connectie methode heen. Met het bijhouden van alleen de steminformatie, worden de databestanden voor het beschrijven en opslaan van de stem erg kort (meestal kleiner dan 1Mb voor een volledige stem in één taal). De stem kan  opnieuw worden gegenereerd bij iedere toonhoogte, zonder waarneembare vervorming.

Hoe werkt dit?

Om met een nieuwe stem te zingen heeft RealSinger een opgenomen sample van ieder foneem van een bepaalde taal nodig. Dit kan gesproken (of gezongen) zijn door dezelfde spreker (of zanger). RealSinger verwerkt deze samples en haalt de stemparameters er voor ieder foneem uit. De stemparameter kan dan worden ingesloten in het documentbestand zelf, of apart worden opgeslagen in een bestand om hem later opnieuw in een ander stuk te kunnen gebruiken.

Om een stem te genereren die de liedteksten en de melodie volgt, worden gespecialiseerde algoritmen gebruikt om de toonveranderingen te volgen en om de coarticulatie te simuleren (dat zijn de nette overgangen tussen twee opeenvolgende fonemen).

Hoe gebruik ik de stemmen uit RealSinger?

De stemmen uit RealSinger worden op dezelfde manier gekozen als de normale Virtual Singer stemmen. Zij zijn gemerkt met een RS icoon in de lijst met stemmen.

Selecteer één van deze stemmen in de lijst van de stemmen om de notenbalk door RealSinger te laten zingen.

Voor meer informatie over hoe een notenbalk door Virtual Singer of door RealSinger gezongen moet worden, lees dan de bijbehorende hoofdstukken.

U kunt uw eigen stem gebruiken om een nieuwe RealSinger stem aan te maken. De volgende hoofdstukken vertellen hoe u hem moet opnemen en hoe u de instellingen voor deze nieuwe stem aanpast.

RealSinger voorziet in meer realistisch gezongen stemmen. De berekeningstijd is wel langer en de stemmen kunnen minder veelzijdig zijn (zij hebben een kleiner bereik van toonhoogten). Daarom is het verstandig om meestal een standaard Virtual Singer stem te gebruiken als u een nieuw gezongen stuk maakt. Kies pas als u klaar bent een RealSinger stem en stel hem dan correct in.

RealSinger

Uw eerste echte zangstem


Om te leren hoe RealSinger werkt, zult u snel een nieuwe echte zangstem aanmaken. In dit geval in het Latijn. Waarom Latijn? Deze taal heeft een paar onderscheidbare geluiden, waardoor u hen snel kunt opnemen. Daarnaast is er een aantal publieke Latijnse gezangen die u kunt gebruiken om de stem te testen.

Wat heeft u nodig


Allereerst moet u in staat zijn uw eigen stem op de harde schijf van uw computer op te nemen. De eenvoudigste (maar niet noodzakelijkerwijs de beste) manier is om gebruik te maken van een microfoon die u direct op de geluidskaart kunt aansluiten. Professionele microfoons moeten meestal voorversterkt worden, voordat de geluidskaart het geluid kan opnemen. Of u kunt een extern opnameapparaat gebruiken en zijn line-out of de uitgang voor de koptelefoon (nooit de luidsprekeruitgang!) aansluiten op op de line-in van uw computer. U kunt de opname ook op een andere computer maken en vervolgens de digitale bestanden verplaatsen. Maar voor nu gaan we er vanuit dat u de opname live op uw computer zult aanmaken.

U gaat opnemen!

Als u klaar bent om op een rustige tijd op te nemen, zoek dan een rustige omgeving.

- Op Melody/Harmony: Maak een nieuw, eenvoudig document met één enkele notenbalk aan. Links van de notenbalk vindt u een aantal icoontjes, die hier getoond worden. Klik op de zwarte driehoek om het contextuele menu voor de notenbalk te openen. Kies hier de "Balk met liedtekst".

- Op PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro: laad een PDF-bestand met songteksten in het Latijn, b.v. "Ave Maria" in de map "PDFtoMusicDemos"

Naar het menu en kies daar de "Vensters>Virtual Singer" om het palet te openen.

Het Virtual Singer palet is een podium, hier verkleind getoond. Op het podium staat een plaatje van uw zanger en onder dit plaatje staat een vraagteken. Klik op het vraagteken en kies "Latijn" uit de beschikbare talen. Het vraagteken verandert nu in een icoon. Dubbelklik nu op de zanger. Er verschijnt nu een dialoogbox. Klik nu op "RealSinger".

Er verschijnt nu een nieuwe dialoog. Omdat u live opname zult gaan maken, klikt u nu op "Opnemen". Wees stil terwijl RealSinger het achtergrond geluid opmeet. Als het te luid is, probeer het dan opnieuw. Nadat RealSinger daarmee klaar is, vraagt hij u om gedurende een aantal seconden "aah" uit te spreken. Hij meet nu de toonhoogte van uw natuurlijke spraak. U kunt dan naar voorbeeldwoorden luisteren op die toonhoogte.

Als RealSinger blijft herhalen dat er teveel achtergrond geluid is, maar u weet niet waarom, dan is er een aantal oplossingen die beschreven worden in de Geavanceerde opnametechnieken. Op dit moment kunt u de achtergrondmeting omzeilen door op "Instellen" te klikken, in plaats van op "Opnemen". Als u dat doet, dan vraagt een volgende dialoog om handmatig de frequentie op te geven waarin de woorden zullen worden ingesproken. Een bereik van 90-130Hz is voor de meeste mannen goed te bereiken. Voor vrouwen moet dit bereik verdubbeld worden.

Het opnamepalet van RealSinger verschijnt nu. Links vindt u een lijst met woorden die u moet opnemen. RealSinger zal u de woorden op volgorde aanbieden, tenzij u de vink bij de "Automatisch" checkbox weghaalt. U kunt ook een audiobestand van ieder opgenomen woord maken, als u de bijbehorende checkbox aanvinkt. Bovenaan vindt u het eerste woord. Als u het woord eerst wilt beluisteren, zonder hem op te nemen, dan klikt u op "Luisteren naar het woord". Als u het woord wilt opnemen, dan klikt u op "Opnemen". RealSinger zal het woord afspelen en u kunt hem herhalen. Probeer na te doen wat u hoort. Als uw stem te hard of te zacht is, dan neemt u het woord opnieuw op.

Als uw stem goed is, dan zal RealSinger het geluid verwerken en proberen het foneem te achterhalen. Het eerste Latijnse woord is "quid" en RealSinger zal nu zoeken naar een langdurig "u" geluid. Rechts vindt u een kleine weergave van wat RealSinger binnen het geluid heeft gekozen. Het lichte gedeelte in het midden is het geïdentificeerde geluid. De donkere delen links en rechts blokkeren het "q-" en het "-id" gedeelte.

De klinker die met het Engelse "ee" geluid overeenkomt is wat ongebruikelijk. In het Latijn (en in sommige andere talen) gebruikt RealSinger "si" voor dit foneem. In het Engels kan dit voorkomen in woorden als "ease". Veel mensen spreken deze klinker uit met de lippen horizontaal, alsof zij aan het glimlachen zijn. Als u dat kunt, neem dan het "ee" geluid op met afgeronde getuite lippen, vergelijkbaar met het Duitse u-umlaut. Als u het "ee" geluid met een glimlachend gezicht heeft opgenomen, dan zal het bij hogere tonen gezongen wat schel klinken.

Soms kan RealSinger de fonemen niet achterhalen, of hij lokaliseert hen op de verkeerde plaats. U kunt de donkere delen verplaatsen door hen met de muis te bewegen. U kunt het hele opgenomen gebied afspelen, of alleen het geselecteerde deel. Het is belangrijk dat de fonemen zorgvuldig worden gekozen - zij zijn de bouwstenen die gebruikt worden om alle andere woorden op te bouwen!
Meer informatie over het afstellen van het selectiebereik vindt u in het hoofdstuk "Aanpassen van het selectiebereik van fonemen".
Als u tevreden bent, dan klikt u op "Valideren". Het verwerkte foneem wordt dan toegevoegd aan de RealSinger stem.

Nadat u een woord heeft gevalideerd, dan verandert zijn verschijning op de woordenlijst. U weet welke woorden u heeft gevalideerd en met welke u dat nog moet doen. Als u geen gebruik maakt van de automatische opnamevolgorde, dan kunt u de woorden in een willekeurige volgorde kiezen en gevalideerde woorden opnieuw opnemen. Als dat nodig is, kunt u ook incomplete resultaten opslaan en de lijst op een ander moment verder afmaken. U kunt ook sommige woorden overslaan. RealSinger zal dan als substituut het kunstmatige geluid uit de Virtual Singer database gebruiken (maar dat wordt niet aangeraden).
Voor de beste geluidskwaliteit moet u altijd alle woorden opnemen, bij voorkeur in dezelfde sessie. Uw stem is dan consistent voor alle gebruikte woorden. Als u klaar bent met het opnemen van uw eigen stem, klik dan op afsluiten om terug te gaan naar de Virtual Singer dialoog.

Standaard gaat Virtual Singer er vanuit dat u een mannenstem gebruikt en dat u hem voor noten op de hoogtonige notenbalk zult gebruiken. Daarom klinkt het geluid één octaaf lager dan de opgeschreven noten. Als u een vrouw bent, of als u deze stem in de bas notenbalk of met een Treble-8vb zult gebruiken, stel dan de octaaf verschuiving in op nul. Als u dat wilt, kunt u ook de positie van de zanger veranderen. 

In de Virtual Singer dialoog kunt u nu op "Opslaan voorinstelling" klikken. Geef uw stem een naam en sla hem op in de map voor RealSinger Latijnse stemmen. De naam identificeert de stem en niet het figuur op het podium. De opgeslagen stem kan gebruikt worden door iedere zanger met dezelfde taal in verschillende documenten. Het figuur op het podium heeft altijd de naam van de notenbalk die hij zingt, in plaats van de stem die hij gebruikt.

Klik op OK om de dialoog van Virtual Singer te sluiten. U bent nu terug in uw muziekdocument. Het podium wordt nog steeds getoond. Kies nu Opslaan om uw document te bewaren, ook al staat er nog geen muziek in.

Gebruiken van uw nieuwe echte zangstem


Open het Latijnse voorbeeld "Exsultate" in de map "VirtualSinger/Demos/Latin". Er zijn twee zangers: "Ron Real" en "Vic Virtual". Dubbelklik op het figuur van "Ron" om Virtual Singer te openen. Ron start als de standaard mannelijke Virtual Singer. Deze stem gaat u veranderen. In het menu met de stemmen zoekt u de stem die u net heeft aangemaakt (herinner u dat u hem in de Latin map heeft geplaatst). Virtual Singer kan u nu melden dat u de vorige instellingen zult kwijtraken. Bevestig dit en klik op OK om terug te gaan naar het podium en de muziek.

Sla het bestand op (Opslaan als) met een andere naam. Speel nu de muziek af. "Ron" en "Vic" zullen harmonieus samen zingen, waarbij "Ron" de hoge stem zingt. U kunt de andere stem dempen, als u dat wilt.

Heel waarschijnlijk klinkt uw "Ron" stem nogal ruw. Dubbelklik op "Ron" om Virtual Singer te openen. Klik nu op de knop "Stem bewerken". Een nieuwe dialoog komt op. Onder "Klankkleur" kiest u nu een waarde dichtbij 30 voor iedere glottal en opening. Speel hem opnieuw af en hoor nu het verschil in "Ron's" stem.

Als u de muziek opslaat, dan gelden de wijzigingen aan "Ron" alleen voor dit document. De opgenomen stem blijft zoals hij was. Als u de gewijzigde stem beschikbaar wilt maken binnen andere muziek, dan kunt u binnen Virtual Singer op "Opslaan voorinstelling" klikken om de stem in een bestand op te slaan. Gebruik "Ron" niet om Engels te zingen, of eender welke taal buiten het Latijn. Hij zal de taal niet begrijpen, omdat u geen opnamen heeft gemaakt van de fonemen die nodig zijn om woorden op te bouwen in een andere taal.


Als u uw RealSinger stem afspeelt, dan kan het u opvallen dat sommige fonemen te luid klinken en andere te zacht, zeker als zij onderling vergeleken worden. Als een foneem niet consistent is met andere fonemen, dan hoort u dit verschil op ieder moment dat dit foneem wordt gebruikt. Om dit probleem op te lossen opent u het Virtual Singer palet door te dubbelklikken op de zanger. U kiest nu voor "Stem bewerken" en vervolgens de "Geavanceerd" tab. Klik hier op de "Wijzigen fragmenten" knop. Vindt het foneem in de lijst aan de linkerkant en selecteer hem. Rechts ziet u verschillende verticale schuifbalken. De uiterst rechtse twee zijn die voor het volume: volume aan het begin en het piekvolume. Beweeg deze schuiven zoals benodigd omhoog of omlaag. Speel uw muziekstuk opnieuw af. Als u tevreden bent met het resultaat van de relatieve volumes, dan kunt u deze instellingen opslaan. Er zijn nog vele andere instellingen voor fonemen mogelijk.

Gefeliciteerd met het maken van uw eerste echte zangstem! De rest van deze RealSinger documentatie beschrijft de wijzen waarop u voor de opgenomen stem uw stemopname, de precisie van stemfragmenten en RealSinger aanpassingen kunt verbeteren.

RealSinger

Aanpassen van het selectiebereik van fonemen


Na ieder opgenomen woord zal het programma proberen om een bijzonder foneem in het woord (dat in hoofdletters in het voorbeeldwoord is geschreven) proberen te vinden. De rest van het woord wordt verwijderd. Soms lukt dat, soms niet. U kunt de keuze van het programma accepteren, of u kunt uw eigen foneem vinden. Soms is uw gehoor beter dan de mathematische kwaliteit van het programma. U wordt dus aangeraden om uw eigen selectiebereik in de opname te vinden, ook al lijkt het berekende resultaat correct.

Hieronder staat een lijst van verschillende soorten fonemen waarvoor u gevraagd kan worden deze op te nemen en welk selectiebereik het programma kan verwachten om te kunnen valideren.

Dichtstopping


Wanneer een vocale plosieve medeklinker (G, B, D) wordt uitgesproken, dan wordt net voor de uitspraak de mond volledig gesloten en wordt het stemgeluid gedurende een korte tijdspanne gedempt. Deze tijdspanne is niet helemaal stil: terwijl de mond gesloten is, gaat de lucht vanuit de longen langs de stembanden die daarmee blijven trillen. De luchtdruk in de mond neemt toe, totdat de lippen opnieuw open gaan en de medeklinker met een grote kracht wordt uitgesproken (dit is waarom deze fonemen met als plosieven worden aangeduid).

De dichtstopping is het gedeelte dat uitgesproken wordt, terwijl de mond gesloten is. U kunt dit op de geluidsgrafiek zien: een korte periode die omgeven wordt door sterkere plosieven.

Opmerking voor het Duits:

In het Duits kunnen vocale plosieve medeklinkers niet aan het einde van een woord staan: ze worden uitgesproken als hun niet gevocaliseerde equivalenten (G->K, B->P, D->T).
Maar hier zult u een gevocaliseerde medeklinker aan het eind van een woord nodig hebben. Als aan u bijvoorbeeld gevraagd wordt om de lettergreep "caB" op te nemen, dan spreekt u hem uit als "caB(e)" met een kort beëindigende "e".


Korte en lange klinkers (trans)


Normaal worden deze klinkers alleen in hun korte vorm gebruikt (en nooit verlengd). U moet het woord een beetje anders uitspreken dan in het "echte leven" en de klinkers langer maken. Als u het selectiebereik van deze instelt, let er dan op dat u alleen deze klinker hoort en niet die welke daarop volgt.

"Statische" klinkers


Dit zijn vaststaande of "statische" klinkers, omdat hun fonetische waarde niet varieert met de tijd als zij uitgesproken worden.
U kunt, als u dat wilt, alleen een kort gedeelte van de klinker selecteren. Kies het gebied waarin de klankkleur het beste klinkt en waarbij de toonhoogte en de variatie in de sterkte niet al teveel veranderen. Hoe korter het gekozen gebied, hoe korter de resulterende stemklank zal zijn.

Opmerking voor het Duits:

In het Duits zijn er "lange" en "korte" versies van klinkers. Om het programma voldoende data te geven om deze "korte" medeklinkers te analyseren, moet u deze klinkers met ten minste een halve seconde verlengen. Ook al is dit niet hoe zij in werkelijkheid in het Duits klinken.


Eerste deel van een tweeklank (diphth) - Alleen Engels -


Een tweeklank is een klinker die met de tijd verandert wanneer hij wordt uitgesproken. U moet hier het eerste deel van de tweeklank verlengen en hem als een statische klinker laten klinken. Selecteer een gedeelte van dit statische geluid.
 

Volledige tweeklank (full dipht.)  - Alleen in Engels -


Hier moet u de volledige tweeklank opnemen en hem erg kort uitspreken. Let op dat u het volume niet laat dalen of dat de toonhoogte omlaag komt aan het einde van de tweeklank (stel u voor dat u nog een woord zou uitspreken, direct na deze). U moet nu de hele tweeklank selecteren. Zorg voor een goede articulatie en verleng het geluid niet teveel, want anders wordt het resulterende geluidsbestand veel groter.

Rekbare medeklinkers


Deze medeklinkers kunnen worden gerekt (M,N,L,S,F enzovoorts). Imiteer het voorbeeld. Voor de statische klinkers selecteert u het gedeelte waarin het volume min of meer constant blijft.

Plosieve niet gevocaliseerde medeklinkers (T,P,K)


Deze medeklinkers worden voorafgegaan door een korte periode van een "glottal stop", ofwel een stille fase. Benadruk deze medeklinker zelf en zorg dat hij luider klinkt dan hij dat normaal in de gesproken taal zou doen. Stel vervolgens het geselecteerde bereik zodanig in, dat hij direct na de glottal stop start en eindigt nadat de medeklinker en zijn aspiratiegeluid zijn beëindigd.
 

Plosieve gevocaliseerde medeklinkers (D,B,G)


Deze medeklinkers worden voorafgegaan door een korte periode van "dichtstopping" (zie hierboven). Benadruk deze medeklinker zelf en zorg dat hij luider klinkt dan hij normaal in de gesproken taal zou doen. Stel vervolgens het geselecteerde bereik zodanig in, dat hij direct na de glottal stop start en eindigt nadat zijn aspiratiegeluid zijn beëindigd. Zie ook de opmerking voor het Duits in het "Dichtstopping" onderdeel.

Inademing (hhh)


Adem snel in (in minder dan 1 seconde) zonder geluid van de lippen. Open uw mond voordat u de opname start en adem dan in alsof u verbaasd was. Stel het selectiebereik zodanig in dat het hele geluid wordt omvat (met een korte periode van stilte na het geluid).

RealSinger

Factoren om rekening mee te houden bij het

opnemen voor RealSingerRuisfactoren

Omgevingsruis

Als een kort durende ruis uw opname verstoort, maak dan direct een nieuwe opname. Heeft u metgezellen bij u, suggereer hen dan om elders te gaan zitten. Als zij een kleine beweging maken, die u niet opvalt, dan kan dit nog steeds hoorbaar zijn in de opname. Ja, de vriend die achter u zit, kan aan het giechelen zijn, terwijl u een opname maakt...

Brom door wisselspanning

De wisselspanning (AC, Alternating Current) van uw land heeft een frequentie van 50 of 60 Hz. Deze frequentie voert de boventoon in het vocale gebied, in het bijzonder bij 150Hz (180Hz). Hier rechts staat het spectrum van de brom van de wisselspanning in een niet goed ingerichte omgeving. Het is erg belangrijk om de brom van de wisselspanning te verminderen, want het is erg moeilijk om dit geluid weg te halen, zonder uw stem te vervormen.

Als u een schootcomputer gebruikt, dan is het overschakelen op de batterij de eenvoudigste manier om de brom te vermijden. Zorg ervoor dat er geen apparaten zijn aangesloten. Als u apparaten heeft aangesloten, ontkoppel de kabels dan als de machine uitstaat. Zorg ervoor dat zij niet aan de computer hangen. Als de stekker niet geaard is (bijvoorbeeld omdat het stopcontact geen voldoende uitstekende aarden heeft), zorg dan voor een goede aarding.

Sommige microfonen zullen als u hen vasthoudt veel brom van de wisselspanning opvangen. Als dat het geval is, plaats de microfoon dan op een houder en houd hem niet langer vast. Als u geen houder heeft, maak hem dan vast aan een houten stok en plak hem dan vast aan de achterkant van een stoel. Wees hier erg nauwkeurig in. Omdat een microfoon gemaakt is om hem in de hand vast te houden, betekent niet altijd dat dit noodzakelijk is of zelfs moet. Als u een headset microfoon gebruikt, kijk dan of de brom minder is als u de headset afdoet.

Wees er zeker van dat de microfoonkabel niet vlak langs een wisselspanningskabel loopt. Er kunnen ook wisselspanningssnoeren in de vloer zitten, dus bewegen met de microfoonkabel kan dan ook helpen. Als u er een gebruikt, dan geldt hetzelfde voor het snoer tussen de computer en het cassettedeck. Het is erg belangrijk om uit de buurt te blijven van apparaten met een motor, zoals plafondventilators. 

Machinegeluiden

Als u een ruisspectrum ziet die eruit ziet als die hierboven, maar de basisfrequentie van uw wisselspanning is niet de eerste piek, dan is de bron van de ruis waarschijnlijk een apparaat met een motor. Machinegeluiden komen algemeen voor. U heeft uzelf al geleerd om uw koelkast te negeren, de verwarming, ventilatie, computerventilatoren en tikkende klokken. Maar als zij aanwezig zijn, dan komen zij ook in uw opname. Probeer, als dat kan, alle machines uit te zetten - en vergeet niet hen later weer aan te zetten! Als u veel ruis heeft, dat verdeeld is over het hele spectrum, dan kan dat veroorzaakt worden door lucht die door een ventilatiesysteem stroomt.

Systeemruis

Sommige ruis wordt veroorzaakt door de elektrische eigenschappen van uw systeem. Als deze ruis klein is, dan kan RealSinger hem analyseren en het effect ervan verminderen. Maar als de systeemruis te groot is, dan moet u een andere opnamemanier vinden.

Als de geluidskaart van uw computer slecht is, dan kan hij last hebben van de elektrische ruis van de omliggende computeronderdelen. Deze komen dan ook in uw opname. Dit is vooral het geval als u een microfoon gebruikt die direct op de microfooningang van de computer is aangesloten. Als u alle andere bronnen van ruis heeft geëlimineerd en u nog steeds veel onverklaarbare ruis overhebt, dan kan deze aansluiten het probleem zijn. Probeer dan uw stem op het cassettedeck op te nemen, of gebruik een voorversterker. Sluit de line-out dan aan op de line-in van uw computer, in plaats van op de microfooningang. Let op dat andere opname apparatuur vaak een ander soort microfoon gebruikt, dan die welke op computers wordt aangesloten.

Als u een cassettedeck gebruikt, dan is het beter om high-bias of metaalbanden te gebruiken en de ruisreductie aan te zetten. Gebruik nooit de automatische instellingen voor het opnameniveau. Maak ook nooit gebruik van een "ingebouwde" microfoon van een recorder.

Factoren voor geluidskwaliteit

Equalization

De menselijke stem omvat belangrijke frequentie componenten die een breed bereik hebben. De basis toonhoogte van gezongen noten ligt beneden de 500Hz (nog lager dan de mannelijke stem) en heeft belangrijke boventonen met hogere frequenties. Het bereik tussen de 2-6KHz omvat frequenties die kleur en klank aan de stem geven, vooral bij sommige medeklinkers en overgangen.

Wees er zeker van dat uw microfoon een juiste gevoeligheid heeft op dit spectrum. Als de microfoon gevoelig is voor alleen lage frequenties, maar hij heeft een kunstmatige versterking voor hogere frequenties, dan zal uw opname te hel klinken. Sommige computermicrofonen die bedoeld zijn voor spraakherkenning (om woorden om te kunnen zetten in tekst) kunnen dit soort kunstmatige bereiken voor frequenties hebben. Maar zolang een microfoon het voldoende goed doet over het vocale frequentiebereik, dan is het niet nodig om een vlakke (platte) frequentieherkenning te hebben. RealSinger heeft hiervoor een equalizer.

Verzadiging en clipping

Verzadiging en clipping komt voor als het invoersignaal te sterk is. Dit kan bij de microfoon al gebeuren, maar ook op iedere plaats binnen de verwerking van het geluid plaatsvinden.

Als uw stem te luid is, dan zal de microfoon het geluid vervormen, zelfs als de elektrische uitvoer van de microfoon binnen het acceptabele gebied ligt. Computermicrofonen hebben vaak een laag dynamisch bereik. Dit betekent dat er niet veel verschil is tussen de zachtste geluiden die zij kunnen waarnemen en de ruis, en dat de hardste geluiden vaak vervorming veroorzaken. Als u voor RealSinger opneemt, dan is het belangrijk om uw stem op een gelijk volume te houden. Dit is vooral belangrijk als u een computermicrofoon gebruikt.

Professionele audiomicrofonen hebben een veel beter bereik van geluidssterkte die zij zonder vervorming kunnen opvangen. Het frequentiebereik van dit soort microfoons is echter ook groot. Dit soort microfoons wordt vaak met een voorversterker (of cassettedeck) gebruikt. Wees er zeker van dat u voldoende aandacht besteed aan de VU of andere amplitude meters van de signalen. Het is geen probleem als u kort over een limiet heengaat als het onderdeel niet belangrijk is voor dat deel van een woord, of ver afstaat van het foneem dat u wilt valideren.

Gebruik nooit de automatische instelling voor het geluidsniveau (AGC) als u opnames maakt voor RealSinger. De vervormingen die door AGC worden veroorzaakt, zijn waarschijnlijk groter dan de vervormingen die verwijderd kunnen worden. Het is daarom beter om wat meer afstand tot de microfoon te nemen, of handmatig de instellingen voor het niveau aan te passen. Draagbare cassetterecorders en memo recorders op kantoor gebruiken vaak AGC. Als u dat kunt, vermijdt dan dat soort apparaten.

Als u een signaal doorvoert naar uw computer, wees er dan zeker van dat u de juiste aansluitpluggen gebruikt. Neem nooit een signaal dat uit de aansluiting voor de luidsprekers komt. De beste aansluiting is de line-out naar de line-in.

Als u een audio editor gebruikt om digitale filters bij het opgenomen geluid te gebruiken, wees er dan zeker van dat de filters uw geluid niet clippen.

Bijzondere problemen

Moeilijke geluiden

Sommige medeklinkers zijn moeilijk om op te nemen. Dat kan zijn omdat zij zacht zijn, of omdat zij veel luchtstroom veroorzaken. In het Engels zijn dit de f, h, s, en de th (thin). U moet uw mond dan dicht bij de microfoon plaatsen, maar de luchtstroom mag de microfoon niet raken. Het helpt soms als u de luchtstroom kunt voelen wanneer u deze geluiden maakt. U kunt er dan zeker van zijn dat de microfoon op een juiste plaats staat.

Sommige andere medeklinkers zijn ook moeilijk om op te nemen, want zij zijn erg kort. In het Engels zijn dit de b, d, de harde g (go), k, en de p. Deze geluiden hebben een kort moment van hoge intensiteit dat snel terugvalt naar een kort geluid. Als zij te luid worden uitgesproken, dan zal het intensieve deel verzadigen of clippen. Als zij te zacht worden uitgesproken, dan kan het teruggevallen gedeelte niet door de microfoon opgevangen worden. Als u van nature deze medeklinkers zacht uitspreekt, dan kan RealSinger besluiten dat uw stem "te luid" is. Dit baseert hij op het deel van het opgenomen woord dat tot de medeklinker leidt. Weersta de verleiding om deze op een onnatuurlijke manier uit te spreken, als u RealSinger wilt "helpen" hen te vinden. Als u dat doet, dan zal RealSinger een onnatuurlijk geluid vinden.

Als u moeilijkheden ondervindt bij het naar tevredenheid opnemen van deze medeklinkers, of als u over het algemeen wat RealSinger van u hoort wilt veranderen, neem dan uw geluid op en gebruik dan een audio editor. U kunt dan de amplitude van het onnodige deel van het woord dat "te luid" is verminderen, waardoor een benodigd, zachter gedeelte kan worden gevonden. Meestal wordt dit niet aangeraden, omdat het bewerken van het volume in het deel van het geluid dat de gewenste foneem bevat, meestal problemen veroorzaakt bij het proces dat de ruis moet verwijderen.

Gebruiken van een audio editor

Een audio editor is een programma dat een audiobestand opent, de inhoud verandert en het resultaat naar een nieuw audiobestand exporteert. Eén van die programma's is Audacity (voor Windows en Macintosh). Hij is beschikbaar op sourceforge.net. Naast het openen en exporteren van WAV bestanden, kan hij ook Vorbis OGG bestanden openen en exporteren. Deze bestanden kunnen door RealSinger worden gebruikt, in plaats van een live stem.

Met een audio editor kunt u:

 1. Een langdurige opname met meerdere woorden importeren en deze in de individuele woorden opdelen;
 2. Het volume of de equalizatie aanpassen;
 3. Het geluid onderzoeken op de aanwezigheid van plotselinge ruis;
 4. Verschillende effecten toepassen (niet aangeraden voor RealSinger).

Met een audio editor kunt u bronnen van ruis vinden door te kijken naar naar de amplitude en de frequentie van deze ruis. Het meest waardevolle gebruik is gedurende het onderzoek van de opgenomen wavevormen op de aanwezigheid van verzadiging en clipping. Hierom is het goed om uw opnamemethode van tevoren te testen en de resultaten met een audio editor te bekijken. U kunt dan de noodzakelijke aanpassingen in uw installatie aanbrengen. RealSinger zal dan kwalitatief goede geluiden hebben om deze als uw stem te kunnen gebruiken.

Verzadiging treedt op als er een toename in de kracht van het geluid in het opgenomen geluid een lagere toename veroorzaakt. Verzadiging is vaker wel dan niet gewenst, omdat het zeker beter is dan clipping. Maar het beste is om in RealSinger verzadiging te voorkomen, omdat de opgenomen tonen gebruikt worden in zachte en luide onderdelen. Als u met de audio editor naar de opnamen van uw stem kijkt en u ziet dat de amplitude altijd ongeveer gelijk is bij zowel harde als zachte delen, dan kunt u te maken hebben met verzadiging. (Of u bent meesterlijk in het op een gelijk volume houden van uw stem!) Probeer nu een opname te maken met een lager volume, of plaats de microfoon wat verder weg van uw mond. Wees er zeker van dat de automatische niveau instelling (AGC) niet gebruikt wordt. Bij, of vlakbij, ieder onderdeel van het woord dat gebruikt zal worden voor het foneem dient u verzadiging te voorkomen.

Rechts vindt u een aantal plaatjes (verkleind) van een audio editor. Het bovenste plaatje toont een wavevorm die correct is opgenomen. Ondanks het feit dat Virtual Singer het voorbeeld met een gelijk volume afspeelt, ziet u dat de menselijke stem in amplitude varieert.
Deze onregelmatigheden kunnen gezien worden aan de enveloppe (of buitenkant) van de wavevorm.

Het tweede plaatje is hetzelfde geluid, maar nu met verzadiging opgenomen. U kunt zien dat de onregelmatigheden aan de enveloppe, glad zijn gemaakt. Als u het spectrum zou bekijken, dan zou u zien dat sommige frequenties prominenter in de enveloppe van de wavevorm aanwezig zijn, dan vergeleken met de enveloppe van de niet verzadigde wavevorm.

Het derde plaatje toont clipping. In dit geval werd dit veroorzaakt door een te groot elektrisch signaal aan de input van de geluidskaart. U kunt zien dat de enveloppe flink afgevlakt is (de afvlakking kan zowel symmetrisch als asymmetrisch zijn).

Het vierde plaatje toont eveneens clipping, ondanks het feit dat de opgenomen wavevorm een lagere amplitude heeft dan de eerder getoonden. In dit geval is de clipping opgetreden bij de microfoon, omdat het geluid te hard was. Het elektrische signaal werd verminderd door de automatische volumeregeling van de geluidskaart. Zodra een wave geclipt is, kan hij niet meer ontclipt worden.


Links ziet u een samengesteld plaatje van twee spectra. Zij betreffen hetzelfde woord, maar zij zijn met verschillende microfonen opgenomen. De interessante regio's zijn gemarkeerd met en sterretje. Eén van de microfonen (het paarse spectrum) heeft een sterkere opname in de tweede boventoon (derde harmonische). Dit is karakteristiek voor de verzadiging. Deze microfoon toont ook een sterkere opname in het hogere frequentiegebied -kan zijn door een kunstmatige verbetering- die het geluid helder en scherp maakt. Deze microfoon was bedoeld voor stemherkenning op een computer.

De andere microfoon was een voorversterkte dynamische microfoon, die meestal gebruikt wordt voor audio-opnames. Hij heeft een vrij goede geluidskwaliteit (het groene spectrum).

RealSinger

Aanpassen van fonemen


Zodra alle fonemen opgenomen zijn, kunt u een voorbeeldmelodie afspelen.

Sommige fonemen zullen zeer waarschijnlijk anders klinken dan u had verwacht. Zij hebben aanpassingen nodig.

Hoe vind ik een slecht foneem

Aanpassen van een foneem


Er zijn verschillende problemen die ervoor kunnen zorgen dat een foneem verkeerd klinkt.

Als de klankkleur (de toon of het geluid) van het foneem niet overeenkomt met het verwachte resultaat, dan raden wij u aan om hem opnieuw op te nemen. Hiertoe selecteert u het foneem in de lijst aan de linkerkant en daarna klikt u op Opnemen.

Als het probleem voortkomt uit de sterkte (volume of kracht) van het foneem, dat wil dus zeggen dat het foneem te zacht of te hard in het woord staat, dan is er geen noodzaak hem opnieuw op te nemen. Aan de linkerkant van het spectrum van het foneem kunt u de sterkte aan het begin en het einde instellen. Gebruik hiertoe de schuifbalken Vst (Volume start) en VMa (Volume maximum).

Ook andere aanpassingen kunnen hier worden uitgevoerd, maar zij vereisen een diepere kennis van de interne opbouw van RealSinger. Zij zijn daarom voorbehouden aan ervaren gebruikers:

Twee schuifbalken voor de tijd van de coarticulatie:
Dtd is de transitietijd vanaf het vorige foneem;
Dtf is de transitietijd naar het volgende foneem.

RealSinger

Technische achtergrondOpmerking: Deze pagina geeft een kort overzicht van de wijze waarop RealSinger een stem produceert.
Voor het gebruik van RealSinger is het niet nodig om dit hoofdstuk door te lezen. Dit hoofdstuk is bedoeld om technische vragen die sommige gebruikers hebben over de interne algoritmen te beantwoorden. Om het product te gebruiken, is het niet nodig dit te kennen.

Inleiding


Om een realistische zangstem te synthetiseren, is het eerste dat bij een programmeur opkomt om hiervoor gebruik te maken van een verzameling van opgenomen fonemen. Hiermee kan een stem worden gegenereerd.
Drie problemen worden daarbij al snel zichtbaar:
 1. De algoritmen die gebruikt worden voor het genereren van een foneem bij een iedere toonhoogte (fundamentele frequentie).
  Het opnemen van ieder foneem bij alle toonhoogten is vrijwel niet haalbaar. Dit zou een langdurig een groot opnameproject worden, waarbij grote stembestanden ontstaan;
 2. Het algoritme moet in staat zijn om een foneem uit te kunnen rekken of te verlengen tot iedere tijdsduur;
 3. Het algoritme moet in staat zijn om een nette overgang te genereren van de ene foneem naar de volgende. Hiermee moet coarticulatie worden gesimuleerd (het volgende foneem wordt al gehoord voordat het huidige foneem afgelopen is).
Voor ieder probleem kan in de computerliteratuur een oplossing worden gevonden.
Er zijn efficiënte algoritmen die problemen 1 en 2 oplossen. Zij verwerken de digitaal opgenomen data onmiddellijk. De programmeur kan nu de frequentie (toonhoogte) en de tijdsduur aanpassen. Deze algoritmen worden in de meeste populaire geluidseditors gebruikt om de toonhoogte en snelheid van een geluid onafhankelijk aan te passen. Zij worden ook met succes in spraaksynthese gebruikt, omdat de variaties in frequentie (de toonhoogte) nogal klein zijn.
Maar in het geval van een zangstem kunnen deze algoritmen niet gebruikt worden. Zij zijn niet efficiënt genoeg als de toonverandering te groot is. Het resultaat is als zodanig niet "slecht", maar de stem wordt vervormd, ongeveer als een magnetische tape die te snel wordt afgedraaid (waardoor je eekhoornstemmetjes krijgt).

Voor probleem 3 worden niet alleen de individuele fonemen opgenomen. Ook worden alle mogelijke combinaties van twee of drie fonemen (twee- en drievoudige fonemen) opgenomen. Dit systeem slaat het effect van de coarticulatie op en maakt de gegenereerde stem realistischer. Maar ook hier geldt dat het proces van opnemen nogal moeilijk en intensief is. Het kost soms vele uren van de spreker of de zanger. Het resulterende stembestand is vaak ook behoorlijk groot (verschillende megabytes).

RealSinger gebruikt originele algoritmen om al deze problemen tegelijkertijd op te lossen. RealSinger manipuleert frequentie spectra.

Sommige spraakgeneratoren hebben in het verleden geprobeerd om de frequentie spectra van de stem te gebruiken om een nieuwe stem te genereren. Deze methode bleek helaas te lastig om hem werkend te krijgen. Dit kwam omdat het opnieuw opbouwen van het geluid vanuit een verwerkt spectrum gebruik moest maken van een omgekeerde (dus inverse) Fast Fourier Transform (IFFT). De oorspronkelijke fasewaarden moesten opnieuw correct worden samengesteld. Als dit niet nauwkeurig gebeurde, dan konden opeenvolgende stukken geluid niet netjes naast elkaar worden geplaatst en werd een ongewenste ruis op de achtergrond gehoord.

Het stemspectrum


In spraak of gezang is de trillingsvorm die uit de stemspleet voortkomt (dat is het geluid dat gemaakt wordt door de stembanden zodra zij gaan trillen als er lucht uit de longen langsstroomt) een combinatie van harmonieën (meervouden van de fundamentele frequentie f0).

Op een sterkte/frequentie (power/frequency) grafiek lijkt deze trillingsvorm eruit als een kam. Iedere tand van de kam staat precies op een frequentie die een meervoud is van de fundamentele f0:Zodra de toonhoogte van de stem toeneemt, dan verschuift de fundamentele frequentie f0 naar rechts (dus naar een hogere frequentie). De start van de frequentie tussen de twee opeenvolgende harmonieën neemt eveneens toe, maar blijft gelijk aan f0.Bij het passeren van het stemkanaal worden sommige frequenties versterkt door de resonanties in de holten, terwijl anderen juist weer worden verzacht. Het resultaat is dat sommige harmonieën luid klinken en andere wat zachter. Het spectrum van het stemkanaal hangt af van het foneem dat op dat moment wordt uitgesproken of gezongen. Hij verandert niet erg sterk als de frequentie (dus toonhoogte) toeneemt of afneemt.


De samensmelting van deze twee spectra (de stemspleet en het stemkanaal) resulteert in het hoorbare spectrum. De luisteraar kan dan onderscheid maken tussen zowel het foneem (dus wat er gezegd wordt) en de toonhoogte (de gezongen noot).

De grondslag van RealSinger


Het doel van RealSinger is om voor ieder foneem van een bepaalde taal een opsplitsing te maken in het opgenomen signaal. Daaruit kunnen dan de spectra van de stemspleet en het stemkanaal worden gehaald. Alleen het spectrum van het stemkanaal wordt opgeslagen. Dit spectrum kan later worden toegepast op een gegenereerd spectrum van de stemspleet om het originele geluid opnieuw op te kunnen bouwen. Dat kan dan bij iedere toonhoogte.

Het leerproces

Dit algoritme zorgt ervoor dat RealSinger slechts enkele waarden voor ieder foneem hoeft op te slaan. Dit betekent dat de stembestanden erg klein zijn (kleiner dan 40kB zodra zij zijn gecomprimeerd).

Genereren van de stem

Dit algoritme simuleert de coarticulatie effecten. Daarom is het niet nodig om de hele set van twee- of drieklanken op te nemen. Alleen de zuivere fonemen zijn nodig.

 

Myriad HQ

Myriad HQ logo design by Gaël Martin


Myriad HQ is an additional module for our music products. It brings an enhanced audio quality, new option for digital output, and high-quality sounds, generated by external plug-ins (VSTi) or by "MyrSynth-Guitar", our pinched string instrument generator


Trial vs registered version


The Myriad HQ module can be used free of charge in trial mode. All its features are then functional, but the module disables itself after some time in the session.
To continue trying it, you just have to quit the program then run it again.

If you are convinced by the tryout, you can then purchase a license for 30 euros (or US$37). You'll receive a personal registration code that unlocks the Myriad HQ limitations.


Control Panel


To activate or deactivate each component of Myriad HQ, open its palette in the "Windows" menu.
In this palette, a set of buttons will let you switch each component on or off:

- The "General" button activate or deactivate all the components at once
- "Digital high definition": hi-quality output and export
- "High definition post-processing": improve d score sound post-processing
- "Multi-channel output": to manage more than 2 loudspeakers (5.1, 7.1, etc)
- "MyrSynth-Guitar instruments": Sounds for guitars and other pinched string instruments
- "External instrument modules": use of VSTi plug-ins

 

Myriad HQ

Digital High-Definition
Myriad HQ logo design by Gaël Martin


To store a sound digitally, the computer gets the value of air pressure on the microphone membrane, thousands of times per seconds. This list of values (samples) makes the digital sound, that can be stored, processed by mathematical operations, or replayed by the reverse process.

Quality of a digital sound is therefore defined by two values:

- Its sample rate, which is the number of samples per second

- The sample "depth", in bits, which is the accuracy of  each value, the number of different values each sample can take

The "Audio CD" quality is: 44100 Hz sample rate (44100 samples per second) in 16 bits, i.e. 2^16 = 65536 possible values.
Our products manage this quality without the Myriad HQ module.

With the Myriad HQ module, it's possible to use up to:

- 96000 Hz sample rate, more that the double, for a finer mesh, thus better high-pitched sounds, a better sound dynamic, and a decrease of noise ratio.

- 32 bits deep samples, 65000 times more accurate than an audio CD, to avoid metallic tones (aliasing) and get a better accuracy in quite sounds

These quality improvements can be applied to:

- The digital output, on which you listen to your score

- Uncompressed digital export (WAV) to process your audio data in another application

- Digital input from microphone or line in

- Digital tracks in your document, that can be mixed together of with regular music staves

Please be careful however, data in top quality are 4.35 times bigger than classic data
 

 

Myriad HQ

Multichannel output
Myriad HQ logo design by Gaël Martin


Audio output channels represent the loudspeaker on which sound is played.

A single loudspeaker (one channel) is a mono output

Two loudspeakers (two channels) is a stereo output. The sound, different on the right and on the left, enables the listener to locate the sound position from right to left

More channels can make the sound surround the listener, or make enhance basses
In Myriad HQ, you can select up to 8 channels for the sound output.

This is set up through "Configuration > Digital output configuration"

In instrument settings, in addition to the stereo position, a "fader" button appears, letting you select the instrument position on the front/back axis.

Here are the diagrams for the most common channel configuration. Please note that Myriad HQ goes even further, by enabling to define a custom set of loudspeaker, thus a setup that doesn't appear in this list.

1 channel


1.0 : Mono
 

2 channels


2.0: Stereo
 

3 channels

2.1 : Stereo + subwoofer3.0 : stereo


3.0 : Surround


4 channels

3.1 : Stereo+subwoofer


3.1 : Surround + subwoofer


4.0 : Quadriphonic 


4.0 : Surround5 channels

4.1 : Quadriphonic + subwoofer4.1 : Surround + subwoofer5.0 : "rear"

6 channels

5.1 : "rear" + subwoofer5.1 : "side" + subwoofer

6.0 : "rear"


7 channels

6.1 : "rear" + subwoofer6.1 : "side" + subwoofer


7.08 channels

7.1 

Myriad HQ

Digital post-processing
Myriad HQ logo design by Gaël Martin

Some digital effects can be applied to your score sound, just before its data are sent to the loudspeakers, the headphone or exported as a digital audio file.

These digital effects can be set up from "Score > Global digital effects", and are improved by the Myriad HD module.

Currently, a multi-band equalizer will let you finely adjust the final sound output, by amplifying or dampening some frequency ranges.

 

 

Myriad HQ

Myrsynth - Guitar

Myriad HQ logo design by Gaël Martin

What is it?


Myrsynth-Guitar is part of the Myriad HQ module. It's a physical synthesis of pinched string instruments.

Unlike a sound base, in which recordings of a real instrument playing notes at different pitches are reassembled to play the score, physical synthesis calculate the sound data depending on the instrument physical parameters and the performer technique.

A digital equivalent of the physical instrument (body, strings) is built in memory, then the virtual strings are pinched and the vibrations transmitted to the miscellaneous elements through mathematic formulas. The result of these calculations is then picked up by virtual microphones, and the sound can be heard.

What instruments, what playing technique?


Myrsynth-Guitar can simulate most of the instruments with pinched single-strings (no double strings) : Guitar, bass, luth, banjo, ukulele, etc, mounted with metal and/or nylon strings.

Most of the playing techniques are managed, including natural & artificial harmonics, hammering, slap, slide & bend, muted notes, etc
The whole range of flamenco "golpe" can also be played (hit on the instrument body with the thumb, fingers or palm)

Myrsynth-Guitar automatically computes the strumming direction, and can slightly arpeggiate chords. It can also put stress on rythm beat, simulate the sliding of fingers on strings, or let the string continue sounding after the end of the written note, for an even more stunning realism.

Instrument and play mode selection


In the instrument selection box ("Staves > Edit related instrument" menu option) the "MyrSynth virtual instrument" type can  be selected in the pop-up menu.
When selected, you then get two lists.

On the left, the list of available MyrSynth instruments. They are sorted by category, and by sub-category for guitars.
In real life, it would be several instruments on their stand, you can pick one to play.
The "Tuning" button under the list lets you choose another tuning for this instrument.
During playback, if some notes cannot be played (for example because out of the instrument pitch range), they will play a "golpe" (body hit) instead.

On the right, the play mode list. This will be the way this instrument is played. You can select the plectrum, decide whether you play softly or heavily, follow exactly what is written or play with more emotion, etc.
In a general way, "clean" play modes follow the written score : note duration and power, struck chords, no finger sliding noise. On the opposite, "noisy" play modes" are more humanised, but less faithful to the score


Automatic selection when importing and loading


The program can, when a score is imported or loaded, automatically select the more appropriate MyrSynth instrument, when it exists.
This can be set up through "Options > Myriad HQ > MyrSynth setup

In the list on the left "standard" instruments that can be used in the score
Tick "Display all" to see them all, otherwise you'll only see those for which the matching with MyrSynth has already been defined.

On the right, the Myrsynth instrument selector, as well as its play mode.

This match will be applied, and Myrsynth instruments will replace "standard" ones, according to the selected option at the bottom of the box:
Cette correspondance pourra être prise en compte, et des instruments MyrSynth sélectionnés
"Imports" are files in a foreign format (MIDI, Karaoke, Finale, MusicXML...)
"Old files" are score files that have been saved with a version of Melody/Harmony prior to the first version of MyrSynth


Special case: forced matching of the output type


In the global setup, "Load" section, output kind of all instruments of a loaded file can be forced.
In particular, the user can decide that all instruments of a loaded score will automatically play to digital output, even if they were set as using another kind of output (e.g. MIDI) by the author
What must be done, in this case, when an instrument in the loaded score uses a MyrSynth instrument?
Will it be kept as is by the program, or changed to a standard (sound base) instrument?

This depends on the settings in the MyrSynth setup box (see previous chapter). If the automatic choice for Myrsynth has been selected for any kind of file, then the MyrSynth instruments will be kept. Otherwise, they will be changed by an instrument that uses a sound base.

What's new ?Version 1.7.6 / July-August 2023

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.6d - August 3, 2023

Corrections

 1. Drawing of some horizontal lines
 2. Key display on virtual keyboard.


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.6c - July 19, 2023

Corrections

 1. Crash when sending some emails (especially for requesting a 64-bit license extension)
 2. MacOS: Selection color issue in editable fields.


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.6 - July 12, 2023

New features

 1. Algorithm for merging accented characters drawn in two parts.
 2. When exporting tracks, it is now possible to process voice parts specifically in order to create a separate file for each voice, highlighting the main voice. This can be achieved by either reducing the sound level of other singers (while keeping the orchestration unchanged) or by placing the main voice on the right and all other voices on the left in the stereo position.
  This feature is especially useful for choirmasters who can easily generate practice tracks for their singers.

Improvements

 1. The mode for excluding oversized images from processing has been extended to filled rectangles.
 2. Improved handling of legato.
 3. Enhanced management of rests in chords.
 4. When displaying the key signature on a system with two staves, the key signature now appears on both staves.
 5. Separate track export is now available in batch export, allowing the creation of a customized set of tracks from a list of PDF files.
 6. To avoid a series of dialog boxes, the digital export format is no longer prompted every time but can be selected via a button.
 7. Ability to define the default Unicode mode of operation: new "Fonts" tab in the preferences.


Fixes

 1. Fixed an issue with launching on Mac OS 13.4 with M1 chip.
 2. Fixed an intrusive message when manipulating the Myriad HQ palette.
 3. Fixed an issue where it was impossible to disable Virtual Singer when the score was empty.
 4. Fixed an issue where music would automatically play upon loading documents at application launch.
 5. Fixed the positioning of the export configuration dialog box, which was centered on the log window instead of the foremost document.
 6. Fixed an issue where the default path for saving or exporting was incorrect for all applications.
 7. macOS: Fixed a crash when attempting to export with no documents present


Version 1.7.5 / August-September 2022


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.5c - September 16, 2022

New

 1. New font option to give full priority to Unicode


Improvements

 1. Windows: management of hi-resolution screens in PDFtoMusic and PDFtoMusic Pro


Fixes

 1. Miscelleneous fixes in file selector
 2. Windows: app icon on desktop and in taskbar

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.5 - August 24, 2022

New

 1. New file/folder selection box (still possible to use system boxes).
 2. New "Enable ancient notation" option (Pro version) in order, among others, to allow accidentals above the staff. Also enables to exclude rests outside the staff.
 3. Setting for seeking chord diagrams in expert mode
 4. First version of figured bass management (Pro version)

Improvements

 1. Limit in number of displayed erros on TrueType fonts
 2. Displaying glyphs not found in red is now optional
 3. Improvement in slurs tracking
 4. macOS: better management of application in background when music is playing
 5. Adjustment of palette position on startup
 6. Deactivating "Correction > Dynamics" menu option also removes crescendo/decrescendo seeking
 7. Better finding of guitar chord diagram
 8.  Management of a special case:  « Al coda » followed by the coda symbol
 9. Better response of the virtual keyboard.
 10. Improvement in recognition of chord names related to diagrams

Fixes

 1. Selection playing when several parts are selected
 2. Text editing of an annotation broke the music font
 3. Keys remaining pressed on virtual keyboard
 4.  Windows: verifying that another instance of the application is already running was made after controlling or requesting the serial number
 5. Note positionning quality evaluation: separated notes could be considered in chord, or on the opposite chords split to successive notes
 6. Removing all changes could crash
 7.  Crash in mixer
 8. Changing font processing management type could make the "Performance" menu disappear
 9. Font correction could lead to displayin an empty score
 10. Management of maximal distance between the note and its ornament
 11. Resetting calculation parameters
 12. Wrong management of some fonts (rare) could lead to an incorrect rendering on screen, thus recognition error
 13. A bit too enthusiastic recognition of crescendo/decrescendo symbols on very tilted lines
 14. Drum sets


Version 1.7.4 / December 2021

Improvements

 1. Recognition of some slur symbols
 2. Better management of slurs drawn through mirror or not
 3. Better display of recognition result for mirrored slurs

Fixes

 1. Fixed display of tie symbols in result preview
 2. Loop when playing selection range didn't work
 3. Saving of the loop state
 4. Random problem when starting playback
 5. Removal of slurs drawn on top of each other


Version 1.7.3 / August 5th, 2021

Improvements

 1. Can run in forced Ascii or Unicode mode

Fixes

 1. Fixed problem of symbols drawn as pictures on retina screens
 2. Fixed refresh problem on the keyboard palette
 3. Fixed problem with Type 1C fonts


Version 1.7.2 / January 2021


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.2d - January 25th, 2021

Improvements

 1. Following dashes over a measure edge has been improved

Fixes

 1. Digital export applied the forced tempo to the first staff only

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.2c - January 11th, 2021

Fixes

 1. Problem of music performance
 2. Problem when playing tremolos
 3. Problem when printing : unwanted display of selection area

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.2 - January 5th, 2021

This version provides a complete access to the Virtual Singer voices and MyrSynth instruments settings

New

 1. Complete settings for Virtual Singer voices
 2. Virtual Singer palette
 3. Virtual Singer settings are savec in MusicXML files
 4. Palette for MyrSynth instruments settings
 5. Sound base path selection
 6. New option for splitting between left and right hand

Improvements

 1. track export now manages tempo changes on all staves
 2. Management of the multiband graphic equalizer in sound output settings 
 3. Scrolling in "scroll" mode
 4. Better management of beam complex drawing

Fixes

 1. Problem on RealSinger voices rendering 
 2. Access to Gold base on Windows
 3. Keyboard palette
 4. Display of recognition results in scroll mode
 5. Possible crash when the % character was present in a word
 6. Mismatch in the contextual menu "Correction" of the batch exportVersion 1.7.1  / February 2020

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.1d - April 6th, 2020

Improvements

 1. Graphical interface libraries have been updated
 2. Interface scale selection


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.1c - February 12th, 2020

Improvements

 1. Better management of diacritics in stave names


Fixes

 1. Fixed infinite loop in recognition of some (rare) files

 2. Recognition of some Unicode characters

 3. macOS: Deactivation of Retina mode


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.1 - February 3rd, 2020


New

 1. macOs : system notification at the end of batch processing

 2. macOs : management of Retina screens. Can be disabled in global settings, "Screen" tab

 3. Magnifier mode for visually impaired ("Screen" tab)

Improvements

 1. Management of complex tempi, e.g when reference note duration is a dotted half note

 2. Corrections are now applied before the file is edited through an external software

 3. Management of lyrics line containing only one syllable

 4. Management of zero-width lines. This is very rare and has been only seen on two pictures on the thousands we own

Fixes

 1. Better management of batch processing when the application is hidden.

 2. Windows : problem to run automatically Melody/Harmony Assistant


Version 1.7.0  / June 2019 - October 2019PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0j - October 15th 2019


Improvements
 1. New keyboard shortcuts
 2. Recognition of dots drawn with lines is now related to "Authorise special lines"
 3. macOS: many cosmetic improvements

Fixes

 1. Performance menu items were not responding properly

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0i - August 8th 2019


Improvements
 1. Clicking the "drawer" (page preview on the right of the window) brings the window to front

Fixes

 1.  SVG/Myrweb export displayed some horizontal lines (e.g. beams) in white instead of black

PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0h - July 31st 2019


Fixes
 1. Possible crash when processing file without interface (PDFtoMusic Pro in command-line mode or  PDFtoMusic launched from Harmony/Melody Assistant)


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0g - July 18th 2019


New

 1. "Time slider" window, to quickly play from any position in the score


Fixes

 1. Fixed overflow in files containing many paths
 2. Connection with Harmony for PDF processing


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0f - July 9th 2019


New

 1. New "correction" option to eliminate too big pictures


Fixes
 1. Font viewing on the document in font correction mode
 2. Virtual Singer didn't sing some notes well, when another notes with a 0 velocity was overlapping. This is used for creating notes that are starting point of several slurs
 3. Windows: fixed installer (in particular the application desktop shortcut icon)


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0d - June 21st 2019


Fixes

 1. Fixed miscellaneous minor graphical problems


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.0c - June 14th 2019


Fixes

 1. Problem when saving default access paths, that could lead to a crash


PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro 1.7.00 - June 12th 2019


New features

 1. First 64-bit version of PDFtoMusic and PDFtoMusic PRO
 2. Retina/4K option for big size display.
 3. Interface theme selector, transparency.
 4. Dark mode

Improvements

 1. Improvement in symbol recognition database
 2. Display of symbols deleted by the user has been improved
 3. Management of note dots drawn via very short lines with rounded ends.

Fixes

 1. Area selection, when click and drag was made from bottom to top and/or from right to left
 2. Deleted symbols calculation could be wrong on PDF files containing EPS (without embedded font)

Version 1.6.5 / March 7, 2018


New features

 1. Inclusion and exclusion areas ("Correction" menu)
 2. Now possible to defer document processing when applying changes ("Edit" menu)

Improvements

 1. Implemented specific processing for PDF files that have been generated from the MyrWeb print option.
 2. New icons: reprocessing, areas, e-mail
 3. Linux: application window size and position are saved between sessions

Fixes

 1. Fixed name buffer overflow in staves and system correction mode
 2. Fixed "deadlock" problem on PDF files with non-standard page size (icon placement)
 3. Fixed character size problem in type 3 fonts (drawn using pictures)
 4. Fixed side-by-side page display
 5. Windows: Fixed potential crash source at startup


Version 1.6.4 / February 1, 2018


Improvements

 1. Management of the "US-English" language variation in song lyrics
 2. Improvement of grace notes recognition
 3. Adjustments made to process some files in which note dots were removed by the dust cleaner


Fixes

 1. Selection range playback was sometimes not well managed the first time
 2. Playback position marker could show the wrong measure
 3. When entering measure list for playback, the bar shown on score wasn't always in sync with the required measur
 4. Window choice in "Windows" menu didn't work well in standard (non-pro) version
 5. Wrong items in "Windows" menu when the Kooplet search window was open
 6. Linux: fixed crash at startup
 7. Fixed time signature recognition problem, that could lead to a sudden speed up in playback
 8. Fixed inconsistency in note time positions (a note to the right could be inserted before a note to its left)
 9. Pro version: Fixed glitches in MusicXML export, especially on 8va & 8vb clef management


Version 1.6.3 / November 28, 2017


News

- MyrSynth instruments management, providing an improved sound realism for plucked string instruments when the Myriad HQ module is registered.
In Pro version, Myriad HQ is fully-functional without needing an additional license

- This version is the very first to be available for Linux

- Spanish version of the GUI

Improvements
 1. Better duplicate characters deletion in type 3 fonts
 2. Management of Unicode characters in type 3.
 3. Improvement in ambitus management
 4. Improvement in maverick tempi management 
 5. Digital output settings in batch export
 6. Improvement of selection range playback
 7. Default octave shift for Guitars and Basses
 8. OCR improvement for some text fonts
 9. Improvement of Basque language detection in lyrics

Fixes and Changes

 1. "Enable rounded lines" becomes "Enable special lines"
 2. Fixed crash when playing/exporting scores that contains very small images
 3. Fixed confusion between ledger lines and tenuto
 4. Fixed management of incomplete charset on fonts using a wrong unicode encoding


Version 1.6.2 / March 8, 2017


The main new feature is the annotation system. It enables a PDF file to be overlayed with text, graphics, boxes or arrows.
These annotations can be animated, to appear or disappear at a defined moment when music is playing.
Annotations can only be created and edited with PDFtoMusic Pro.
PDFtoMusic (non-pro) will, however, display them.

News
 1. Annotations
 2. New option in correction menu to disable grace notes processing
 3. New option in correction menu to process chord names written in complex typography
 4. If expert settings have been changed, it is shown in configuration menu
 5. Changes in general tempo now affect the miscellaneous exports (MusicXML, Myrweb, etc)
Improvements
 1. User name and address can now be specified on command line
 2. Windows: new memory management, that lets cross the 1.4GB limit
 3. Improved playback for crescendo and decrescendo symbols
 4. Improved playback of long melismas
 5. Calculation of the played bar array has been optimised. It speeds up the end of document calculation
 6. Management of part start symbols, which are now easier to identify
 7. Improvement in some instruments detection
 8. On Windows, and to a lesser extent on Mac, score drawing has been speeded up. Display and scrolling are faster 
 9. On MacOS, possible to use CoreText instead of ATSUI to display text. This can be set in global setup, "Glyphs" tab
   
Fixes and changes
 1. The PDFtoMusic Pro command line (P2MP) no longer enabled program registration
 2. Possible crash when resetting corrections and score reload
 3. "Modified" state wa slost when reloading the score automatically after a chsnge in Corrections
 4. Fixed export of some text, that could add extra rest at the end of the bar
 5. Possible crash when switching language
 6. Possible crash when opening the box for forcing played bar list
 7. Fixed barline export problems (e.g. repeat end) when the bar was split by a clef or key change


Version 1.6.1 / January 12, 2017


New
 1. Full management of GOLD II sound base instruments
 2. Possible to try instruments and human voices
 3. A progress bar show the status of batch export, and this process can be easily stopped
 4. Default processing settings can be selected directly from the interface
 5. Changed processing settings are shown in bold in the menu
 6. Menu option to quickly get back to default settings
Improvements
 1. More accurate playing position in Myrweb format
 2. Better management of key changes on staves that are not displayed on some systems
 3. Automatic picking of human voice in SATB scores
 4. New management of left/right hand in virtual keyboard. The part for each hand can be selected, and the matching color changed
 5. Direct access to help from the palettes
 6. Better following of staves across systems, based on their names
 7. Option in e-mail contact to attach the current document
 8. Better management of grace chords
Fixes and Changes
 1. File extension in automatic export
 2. MIDI channels assignation
 3. Instrument changes loading
 4. "Allow brackets to make groups" option is now saved
 5. Windows: Fixed path drawing colors (component were inverted)
 6. Fixed antialiasing errors on graphical path drawing
 7. Some grace notes could be attached to the wrong note
 8. Some grace notes could be incorrectly considered as plain notes
 9. Multiple grace notes could be processed in the reverse order
 10. New storing algorithm for amenements in the PDF file
 11. Lyrics management after measures split by a clef change

Version 1.6.0 / January 2, 2017


This major version brings several technical improvements in version PRO. For instance, viewable and playable documents can be published on the Internet in HTML format without needing any plug-in to be installed in the browser.

PDFtoMusic can also convert PDF documents to SVG format.

New features
 1. Myrweb export, enabling to publish stand-alone documents with score view and audio. (PRO only)
 2. SVG Export (PRO only)
 3. Multi-pages SVG Export (PRO only)
 4. New display layout option: pages are displayed side by side in pairs, instead of one below the other
 5. New music display while playing: Lectern mode (PRO only)
 6. New setting for ignoring corrections that have been stored within PDF files
 7. New play option: semitone transposition  (PRO only)
 8. New palette: lyrics monitoring  (PRO only)
 9. New setting for activating lectern mode or regular mode as default (PRO only)
 10. Metronome playback
 11. New correction options to ignore tempo changes or dynamics
 12. New command to jump to the page that contains a given bar, and show this bar on page.
 13. Title, Composer, Remarks are highlighted on page, and can be manually selected.
 14. New option to enable group names
Improvements
 1. Complex tempi recognition
 2. Improvement of implied tuplets processing
 3. Bar number display now manages multi-rest bars
 4. Better spotting and processing of crescendi/decrescendi.
 5. Title, Composer, Remarks now manages cover sheets. MusicXML export  of these items has been improved.
 6. Multi-style text management has been impoved, as well as stitching of text blocks.
 7. Improvement of numbered parts processing.
 8. Better staff following
 9. "N.C." chords recognition is managed
 10. Added new chord types : x2(no3) and xno3 that match xSus2
 11. Management of 4, #4, b4 in chord names.
 12. Management of bb and ## as a single character in chord names
 13. Better language recognition for Virtual Singer
 14. Management of local staves written with small notes
 15. Management of dots on small notes.
 16. Small notes are now properly exported in MusicXML.
 17. Management of partially shared lyrics
 18. Better management of composite accented characters
 19. Recent files menu now displays the whole name
 20. Recognition improvement of some fonts
 21. Management of words written from right to left

Fixes and change
 1. Fixed bar number display in scroll mode. Could occur in parts where first staff was hidden. 
 2. Fixed scroll bar problem in scroll mode
 3. GOLD base wasn't well managed
 4. Automatic break symbols management (adding repeat symbols when the number of lyrics line doesn't match what is played) was broked.
 5. Icon on desktop (Windows)
 6. Management of available tool icons in standard version and problem fix when PRO-specific icons were placed on the toolbar.
 7. Semitone shift in instrument correction was ignored for sung voices.

Version 1.5.1 / September 2015


New features and improvements
 1. New option in the "Correction" menu : computing without ledger lines
 2. New languages for Virtual Singer (*): Bulgarian, Catalan, Slavon, Czech, Dutch, Esperanto, Basque, Greek, Hebrew, Hungarian, Macedonian, Portuguese, Romani, Romanian, Serbian/Croatian/Bosnian, Turkish et Vietnamese
 3. Improvement of voice management within staves
 4. Improvement in following parts over multiple systems
 5. Recognition of chord names partially written using a music font
 6. Improvement in finding and processing tempo changes
 7. It's now possible to change a free text to an ending symbol.
 8. Detailed information added in the calculation progress bar
 9. Improvement in finding and processing Endings, Segno, Coda etc.
 10. Clicking a part name in the mixer window shows the page at which this part begins
Fixes and changes
 1. Fixed a problem of word splitting by a dash, that made the syllable be sent to a random line
 2. MusicXML export now uses the standard language nomenclature
(*) Most of these languages are still being improved. We wish to thank the users who actively help us to adjust them.

Version 1.5.0 / December 2014


New features and improvements
 1. Better management of chord targetting, recognition and storage
 2. Measure selection in scroll mode
 3. Keyboard shortcuts to control music rendering
 4. Exported page range selection (PRO only)
 5. Signal tone at the end of document computation (several possible tones)
 6. Measure number display in scroll mode
 7. Management of measure start repeat symbol
 8. New option to loop play selection range or the whole piece
 9. When displaying the about box, search for an updated version of the application
 10. Better management for shapenotes
 11. Management of Mensurstrich systems with dotted lines
 12. MP3 export, including lyrics
 13. Ogg export
 14. Improvement of staff connection between pages
 15. Direct communication between Melody Assistant, Harmony Assistant and PDFtoMusic
 16. crossed circle symbol recognition
 17. New selection areas
 18. Better management of tuplets on rests
 19. Better management of font glyphs out of character map
 20. New option to ignore multiple rests
 21. Improvement in grouping brace fragments
 22. Better targetting of group names
 23. Possible to ignore or modify a time signature change
 24. First German version
 25. First Dutch version
 26. New manageme nt of PDF with non-embedded fonts
 27. Dynamics are better assigned to their staff
 28. Management of tuplets with incomplete brackets
 29. Clean denial of PDF files that contains large scanned pictures
 30. Finding and processing of rehearsal marks
 31. Better management of arpeggio symbols
 32. Management of staff names written vertically
 33. Recognition of circled digits (string number)
 34. Better determination of instrument related to a staff in a group (bracket or brace)
 35. Better determination of instrument on organ keyboard staves
Fixes and changes
 1. VirtualSinger voices could be silent when playing a selection range located near the end of the score
 2. Possible to change a font from "Music font" to "Text with optical recognition"
 3. Possible to force a font to "Music font"
 4. Fixed possible confusion between bar numbers and time signature with unknown bottom number
 5. Fixed possible confusion between bar numbers and lyrics
 6. Fixed key signature change misplacement when empty bars are present
 7. Fixed lyrics export in .kar
 8. Fixed management of cautionary key signature
 9. Fixed confusion between Capo (capodastro - guitar clip) indicator and "Da Capo"
 10. Fixed MusicXML saving problem in case of multiple brackets and braces
 11. Fixed MusicXML export of imposed measure array
 12. Fixed user break
 13. Fixed singer language display
 14. Fixed management of tremolo on stem
 15. Fixed management of broken slurs
 16. Fixed path assembly module
 17. Fixed preference file conflict between pro and standard version
 18. Fixed "Save As" when saving under the original name
 19. Some special characters in the embedded font names could trouble the MusicXML export
 20. Windows: The document icon in the upper left corner of the window could disappear

Version 1.4.2 / October 2013


News and Improvements
 1. In scroll mode, position in the score and automatic scrolling have been implemented
 2. Tremolo recognition on single notes
 3. Improvement of scores made of a single-line drum staves

Fixes and Changes

 1. Slurs on two notes not consecutive of same pitch could be incorrectly considered as ties.
 2. Fixed some elementary drawings
 3. WIndows Vista/7/8: Possible crash when sending an e-mail from the program

Version 1.4.2c (October 14th 2013 )


Improvements
 1. Document writing at the end of the recognition process has been speeded up

Fixes
 1. Fixed glyph management
 2. Fixed editing of staff following
 3. Some options of the File menu like "Open PDF file w/ editor" remained active even when no document was loaded. This could lead to a crash
 4. Fixed possible crash when resizing document window
 5. Fixed dynamics position calculation
 6. Source files have been processed by a code analyzer. Some minor non-conformities have been found and fixed.


Version 1.4.1 / July 2013


News and Improvements
 1. PDF files can be printed directly from the program
 2. PDF files can be opened with an external editor
 3. Better versionning of the OCR database, enabling to update more easily this base alone
 4. Dutch version of the GUI

Fixes and Changes

 1. Select an object behind an icon
 2. Beam detection
 3. Time signature detection
 4. Fixed crash when playing after getting a file from a Kooplet text search
 5. Processing of staff lines drawn with characters has been reactivated
 6. Windows: crash when processing a file that has % characters in its name

Version 1.4.0 / April 2013


This version brings an enhanced stability, a better symbol recognition, new computing options as well as some user interface improvements. In particular, it's now possible to group objects together and apply changes to all of them at once.
Two new floating tools are included : mixer and virtual keyboard.
The played measure list can now be forced.

News and Improvements
 1. New floating window: Mixer
 2. New floating window: Virtual Keyboard
 3. Quick opening of the current document in the score editor of your choice.
 4. Page change on Pg Up & Pg Down keyboard keys
 5. Specific processing of thin beams ("Correction" menu)
 6. Specific processing of note stems drawn using curves ("Correction" menu)
 7. Better management of slurs across end of line
 8. Lyrics language displayed through a small flag
 9. Improvement of language automatic recognition
 10. Improvement in text spacing recognition
 11. Optional display of file complete path in the window title
 12. New setting for playing the score automatically after processing
 13. Independant key signature change on staves
 14. Corrections are applied to all selected objects of the same type
 15. Now possible to select objects through discontinuous selection, exclusion of a selection area, selection of one or several staves
 16. Edit menu: delete changes on selected objects
 17. Edit menu: select all, deselect all
 18. Improvement of Da Capo management and better export
 19. Management of 7-shapes Fasola notation
 20. Improvement in shape note recognition
 21. Improvement of title, composer and remarks recognition
 22. Improvement in speed for module: staff following from one system to the next
 23. Improvement in speed for module: music symbols optical recognition
 24. Improvement in ottava symbols processing
 25. Management of fontless documents like the PDF files generated by iWriteMusic
 26. Better processing of information written outside the staff area
 27. Virtual Singer voices (SATB) are better determined and set 
 28. Better processing of staff group name
 29. A new options enables to display measure numbers and to spot measures that are never played (it's generally due to a mistake in break symbols)
 30. Now possible to force the list of measures to play
 31. When compressed MusicXML format (.mxl) is used, pictures of the document are now managed in a standard way, and therefore imported by programs that can process such embedded pictures (PDFtoMusic Pro only)
 32. Miscellaneous PDF-specific graphic settings are now calculated: stem line width, staff line width, grace note size, etc. These settings are exported in MusicXML (PDFtoMusic Pro only)
 33. Shape-note notation management module has been completely rewritten
 34. Better management of incomplete measures (anacrusis, upbeats) before or after repeat start and end barlines.
 35. Management of staves with different time signatures
 36. Management of implied tuplets through rhythmic pattern recognition
 37. Improvement of chord diagrams recognition
 38. Improvement of lyrics and note association
 39. New algorithm for grace note tracking and processing
 40. Better management of double-sharp symbols
 41. Recognition of a new ornament : staccatissimo.
 42. Improvement of C (Tenor) clef spotting
 43. Improvement of distinction between key signature and note accidentals. 
 44. Management of dotted notes with double stem
 45. Better processing of stemless notes
 46. Better spotting of dotted barlines
 47. Management of tempo mark made of several words
 48. Better management of arpeggio symbols
 49. Better recognition of lyrics language
 50. In global setup, default corrections that will be applied when a PDF file is loaded can be selected
 51. Better management of numbered parts (endings) at the beginning of a line
 52. On documents with several lyric lines, when break symbols are missing or wrong, break symbols can be automatically created to match the number of repeats.
 53. New option in the export to create a separate file by part (PDFtoMusic Pro only)
Fixes and Changes
 1. Relation between file types and opening application
 2. Management of TrueType CID type 2 Fonts
 3. Fixed crash on corrupted bitmap pictures
 4. Fixed crash when a long line of text is considered as the lyrics syllable related to a note
 5. Fixed icon positions when settings are reset to default values
 6. Chord line management when conflicting with bar numbers
 7. Fixed problem when saving instruments
 8. Online search for free PDF score files using Kooplet has been improved, and the quantity of indexed files drastically increased.
 9. Some combinations of break symbols and numbered parts (endings) could result in an infinite play.
 10. Fixed a problem in shared lyrics recognition.


Version 1.3.1 / May 2012


Improvements
 1. Better beam handling
 2. PDF files are now managed up to version 1.7
 3. Better ledger lines management
 4. Management of copy/paste protected PDF files
 5. New version auto detect
 6. Better broken slurs management
 7. Better 8va and 8vb management
Fixes
 1. Recent files menu
 2. User's toolbar
 3. Mensurstrich notation
 4. Dynamics vertical position on one line staves


Version 1.3.1d (May 15, 2012 )


Improvements
 1. Title, Composer, Remarks are extracted from the PDF and exported
Fixes
 1. Better management of repeat start/end recognized as piece start/end


Version 1.3.1c (April 19, 2012 )


Fixes
 1. Possible crash when playing a score that contains lyrics written in an unknown language
 2. Windows: Fixed problem in the memory management library of the PDFtoMusic non-pro version, that could prevent processing of long scores


Version 1.3.0 / March 2011


New
 1. The Kooplet music search engine is included, to search the Internet for PDF scores
 2. Possible to deactivate the chord name search ("Correction" menu)
Improvements
 1. Position of the play bar in multi-rest bars
Fixes
 1. Rest display
 2. Marcato Staccato ornament display
 3. Tuplet rests in MusicXML export
 4. Rests that fill a bar in MusicXML export
 5. Rests vertical position

Version 1.3.0c (March 17, 2011 )


 1. Repeat barlines between clef and time signature weren't processed.
 2. Fixed toolbar update problem when setting up the icons to display
 3. Fixed crash on some files, Windows version

Version 1.3.0d (March 24, 2011 )


 1. Better management of slurs/ties drawn astride a line break
 2. Some chords were incorrectly played arpeggiated

Version 1.2.1 / April-May 2010


New
 1. Management of forced bar numbers
 2. Management of incomplete time signatures
 3. PDFtoMusic Pro: Command-line access (without GUI)
 4. PDFtoMusic Pro: Batch processing: Messages can be saved in a log file
 5. PDFtoMusic Pro: Expert mode: Maximum grace note size setting
Improvements
 1. General improvement of musical or alphabetical characters
 2. Better management of double barlines
 3. Improvement of numbered endings management
Fixes
 1. Page number in the drawer
 2. Dots localisation problem
 3. On some files, accidentals and grace notes recognition
 4. MusicXML export: "<" character in lyrics
 5. Space character management


Version 1.2.1c and 1.2.1d ( May 4th - 6th 2010 )


 1. Improvement of music export (any format)
 2. Improvement in the way melismas are performed by Virtual Singer
 3. Improvement of the arpeggio symbol management
 4. PDFtoMusic Pro: MusicXML export: stem sizes of secondary staves of a group (e.g. piano bass staff) weren't properly saved
 5. Windows: Packed MusicXML (.mxl) didn't work
 6. Windows Vista/7: once the program was installed, the system displayed an alert box saying that the install might not be completed properly
 7. Windows Vista/7: The appearance of dialog boxes could not be as expected

Version 1.2 / April 2009


New
 1. The toolbar can now be customized
 2. A folder of sample PDF files is now provided
 3. It is now possible to exclude break symbols (segno, coda...) from the processing

Improvements
 1. Better export of grace notes (appoggiaturas) in MusicXML.
 2. Better recognition and export of tremolos.
 3. Better management of repeat start and end symbols
 4. Better management of drum staves, especially on documents that only include such staves.
 5. .myr export now manages metronome
 6. Verse number in lyrics are now better managed.
 7. Better recognition for half notes
 8. Crossed grace notes are now located and exported
 9. Better management of whole bar rests
 10. All actions available from menus can be activated through an icon, and vice versa

Corrections
 1. Fixed performance of some kind of drum staves
 2. Fixed a small problem of file compatibility between PDFtoMusic and Melody Player
 3. Fixed problem in beam recognition
 4. Crash on embedded Adobe Type 1 fonts with composite diacritics.

Version 1.1 / September 8, 2008


New
 1. Packed MusicXML format (.mxl) is now managed
 2. Correction Menu : item to allow bracket to create groups
 3. Correction Menu : item to ignore the clefs vertical offset
 4. Management of implied tuplets
 5. Now possible to export in MusicXML 2.0 format (global setup)
Improvements
 1. Better management of drum staves
 2. Opening a PDF file from the desktop doesn't load the last documents
 3. Shift + mousewheel changes display scale
Fixes
 1. Confusion between tuplets and part start
 2. Chord diagrams management
 3. Confusion on drum staves
 4. Memory crash when deleting a change made to the document

Version 1.0.4 / April 24th, 2007


New
 1. A correction can now be applied to a group of symbols.
  Right-click to define a selection area. Symbols in this area appear as selected. Right-click on any symbol in this selection area and select a correction to apply: it will be applied to all the symbols of the same kind in the selection area.
Improvements
 1. Better memory management for page graphic cache. Enables to manage bigger PDF files.
Fixes
 1. Seeking of the staff related to chord diagrams


Version 1.0.3 / April 3rd, 2007


Improvements
 1. Optimization of processing time
 2. Better management for chord name written on shifted lines.
 3. Better management of grace notes
 4. Accented characters made of two parts
 5. Recognition of guitar chord diagrams drawn with an emty grid character and a set of dots
 6. Recognition of some key changes
 7. Parenthesis around an accidental or a notehead, when drawn with a text font
 8. Font OCR database updated.
 9. Macintosh: Multi-screen management
Fixes
 1. Recognition and export of the Aiken FaSoLa notation
 2. Management of Adobe Type 1 fonts
 3. Applying a change on a document with a guitar chord diagram
 4. Recognition of horizontal beams, when overlapping a staff line
 5. Problem when a chord name was "Re"
 6. PDFtoMusic Pro: empty pictures are no more exported in MusicXML
 7. MacTel: keyboard management

Version 1.0.2 / February 21st, 2007


Improvements
 1. Possible to change note duration AND add or subtract a dot.
 2. Crossed grace notes management
 3. New keyboard shortcuts for display scale, 200% scale
 4. Dynamics merging ensure that the result is logical, for instance to avoid merging "mf" and "sfz"
 5. New full screen and drawer management
 6. Font OCR database updated.
 7. PDFtoMusic Pro: New setting for the expert mode: maximum beam thickness.
Fixes
 1. Tenuti recognition
 2. Ties within slurs
 3. Breve rest recognition
 4. Tempi display, edit and export
 5. Beamed notes with double stems
 6. Stem direction in chords
 7. Framed text could interfere with part numbers

Version 1.0.1 /  February 8th, 2007


Improvements
 1. When defining a new kind of tuplet, it's added to the tuplet value list.
 2. .myr files are now packed.
 3. "How to create PDF files with Mac OS 9" chapter added to the manual.
 4. "How to create PDF files with Linux" chapter added to the manual.
 5. Improvement in bar number seeking.
 6. Time signature detection has been improved.
 7. Improvement of paragraph recognition for free text objects.
 8. Font OCR database updated.
 9. .myr export: default instruments for the metronome are automatically created.
 10. PDFtoMusic Pro: After changing expert mode settings, possible to compute all the open documents again.
 11. PDFtoMusic Pro: In batch export, it's now possible to define the amendments to computation settings that will be applied to each and every processed file.
 12. PDFtoMusic Pro: When editing expert settings, when at least one item has been changed from the reference value, the matching topic name is highlighted in the list, and the offset from the current value to the reference is also displayed.

Fixes
 1. Miscellaneous problems in general settings.
 2. Problem that could occur when trying to edit or play a non-vector document (scanned page or not a music score)
 3. Infinite loop when selecting a user tuplet
 4. Exported page selection in other formats than MusicXML
 5. Double barlines at end of bar could be not well recognized.
 6. File kind detection according to its extension when exporting
 7. Chord names and text related to the staff could be not exported in .myr format
 8. Output device related to the instrument when exporting in .myr format
 9. Alert about bar numbering when applying correction on systems
 10. Windows: files with accented characters in their name are now properly managed.
 11. Windows : default value of the selector when selecting a folder.
 12. PDFtoMusic Pro: dynamic size when exporting in MusicXML format
 13. PDFtoMusic Pro: "slash notation" export in MusicXML format

Version 1.0.0 / February 1st, 2007


Very first public version.

Begrenzingen


Elementen die niet verwerkt worden

- Verschillende maataanduidingen op hetzelfde moment

De ongeregistreerde versie

De ongeregistreerde versie van PDFtoMusic speelt alleen de eerste pagina van een document af. Hij kan ook maar één pagina per keer exporteren.

Er verschijnt een verklarende tekst op iedere geëxporteerde pagina.

Frequently Asked Questions

Veelgestelde vragen


Hier is een aantal veelgestelde vragen weergegeven. De antwoorden staan erna:

-> PDFtoMusic toont een partituur, maar geeft aan dat het document geen verwerkbare muziekdata bevat. Waarom gebeurt dit?
Sommige PDF-bestanden bevatten alleen een beeldbestand van de hele partituur, in plaats van een verzameling van eenvoudige grafische objecten. Dit soort PDF-bestanden is waarschijnlijk met een scanner gemaakt.
PDFtoMusic kan hieruit geen elementaire grafische onderdelen halen en hen vervolgens verwerken. Hij rapporteert dan dat dit document niet verwerkt kan worden.

-> Hoe weet ik of een PDF-bestand verwerkt kan worden door PDFtoMusic?
De eenvoudigste manier is om het bestand met PDFtoMusic te laden. Het programma zal u dan op de hoogte brengen.
Een andere manier is om het bestand te openen met de Acrobat Reader (of een equivalent daarvan). Kies nu "Selecteer alles". Als het PDF-bestand verwerkbare data bevat, dan zal het geselecteerde deel gefragmenteerd zijn. Als het PDF-bestand alleen een gescand beeldbestand omvat, dan wordt ofwel niets, ofwel het hele document als één enkel blok geselecteerd.

-> Er wordt om een wachtwoord gevraagd, zodra ik het PDF-bestand exporteer. Waarom gebeurt dit?
De auteur van het PDF-bestand heeft zijn werk beveiligd. U moet ten aanzien hiervan contact met hem of haar opnemen.

File/Folder selector


Through the selector you can browse your storage space and select files to be loaded or saved.
It helps you organising your documents better, thus keeping them safer.
Files are documents you can open, modify and save.
At the end of their name, a few characters provide their type. They are called the extension
Files are stored in folders.
A folder can contain other folders, and so on. This builds a tree.
At any time you are viewing a precise position in the tree: it's the current path.

The selector contains three major areas as well as some smaller, additional ones
From left to right we have:

Can also be found:


Area: shortcut list

From the shortcut list you quickly access special locations in your storage space
It is displayed as a name or icon list.
Display settings can be changed from the upper button.
You can move in the list through the scroll bar and change its size with the handle.

It is divided in four sections, each section can be opened or closed.


Area: files and folders list

This is the most important section: it shows the file and folder that are present in the current path
They can be displayed as icons or list. This can be selected from the upper button. Items can be sorted by date, size, name, etc. in ascending or descending order.
Clicking an item selects int and displays its preview in a dedicated area.
Clicking a column title changes the sorting , a second click changes the sorting order.
A long click on a column title enables to move the column.

By right-clicking an item, you can :

Here is a list of usable keyboard keys:
Note : Cmd means the "Command" key on macOS and the Ctrl key on Windows and Linux
Esc Cancel the selection and close the selector
Enter/Return in search mode
Start search
Enter/Return Validate the selection and close the selector
Cmd +
Increase element size
Cmd - Decrease element size
Cmd 0 Back to factory settings
Cmd up arrow
Up one level in tree
Cmd A 
Select all
Cmd T Sort by title
Cmd D Sort by date
Cmd P
Sort by path (search results)
Cmd H
Sort by information
Cmd K
Sort by type
Cmd S
Sort by size
Cmd I
Invert sorting order
Cmd M
Toggle display mode
Cmd N
New folder
Cmd P
Detailed view
Cmd left arrow
Move to start
Cmd right arrow
Move to end
Cmd backspace Move item to trash bin
Up or left arrow
Move to previous item
down or right arrow
Move to next item
Enter
Enter the folder
S Run slideshow
0,1,2,3 etc Change screen
Spacebar (on a PDF)
Next page (macOS only)
Spacebar (on a  .myr)
Start/stop music
Note : On macOS you can change the current path by dragging & dropping a folder to the selector

Area: preview

It shows a preview of the select file or folder in the list in the center.
Area size can be changed with a handle.
Some kind of files are displayed in a special way:
In Harmony/Melody Assistant, music foles are viewed and played
On macOS PDF files can be viewed, even if they contain multiple pages

Area: current path display

Le chemin courant s’affiche de manière détaillée. Un click sur un niveau de l’arborescence se positionne à se niveau. Les différents sous-dossiers sont également accessibles via le menu contextuel.
Un click long puis déplacement sur les favoris ajoute ce chemin aux favoris.


Area: search

Made of a small magnifying glass and a text field. Enter the text to seach for in file names then click the magnifier to start the search.
Note: on macOS you can chose whether you want to serach using SpotLight or not. With SpotLight, search is made throughout all your disks, the standard search only processes the current path.


Area: up one level

Goes up one level in the tree


Area: history

When you change the current path, it is memorised. From the history, you can go back.
N.B.: This is different from going up one level


Area: name input

When saving a file you will enter its name here.

Area: filters


Only files whose extension matches the filter can be selected

Mode: detailed view


It shows a full-screen preview of the file or folder currently selected in the list in the middle
Click the preview to move it, right-click to zoom in on the area.

Here is the list of usable keyboard shortcuts:


Esc Exit this mode
Cmd +
Increase scale
Cmd - Decrease scale
Cmd 0 Back to scale one and recenter
Cmd up arrow
Up one level in tree
Cmd T Sort by title
Cmd D Sort by date
Cmd P
Sort by path (search results)
Cmd H
Sort by information
Cmd K
Sort by type
Cmd S
Sort by size
Cmd I
Invert sorting order
Cmd left arrow
Move to start
Cmd right arrow
Move to end
Cmd backspace Move item to trash bin
Up or left arrow
Move to previous item
down or right arrow
Move to next item
Enter
Enter the folder
S Run slideshow
0,1,2,3 etc Change screen
Spacebar (on a PDF)
Next page (macOS only)
Spacebar (on a  .myr)
Start/stop music

MODE: SELECT FILE FOR LOADING


You are going to select the file(s) to be loaded. Only the files that match the filter can be selected. You can change the filter by clicking the filter contextual menu area.

MODE: SELECT FILE FOR SAVING


You are going to select a current path and a file name

MODE: SELECT FOLDER


Only folders are displayed in this mode. You can define a complete path that will be used by the program

Appendices


Bestandsformaten
Uw gebruikersmap
Snelkoppelingen toetsenbord
Nuttige links

Bestandsformaten

PDFtoMusic gebruikt verschillende bestandsformaten. Hier volgt een overzicht van ieder formaat.

Adobe PDF-formaat (.pdf)


Dit documentformaat werd ontwikkeld door Adobe. PDF staat voor "Portable Document Format". Het formaat vereenvoudigt het uitwisselen en verspreiden van een willekeurig document. Het formaat kan verschillende grafische objecten insluiten, van tekst tot en met figuren.
Dit formaat is de grondslag voor PDFtoMusic.

PDFtoMusic leest dit soort documenten in.

MusicXML-formaat (.xml)


Dit formaat werd ontwikkeld door Recordare en is vrijwel het formaat geworden voor de uitwisseling van bestanden tussen muzieknotatieprogramma's. Het formaat is gebaseerd op XML, een tekstueel beschrijvend formaat. Dit formaat wordt door een toenemend aantal muziekprogramma's ondersteund.
Om PDFtoMusic beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk gebruikers, is ook hier dit formaat gekozen als de grondslag voor de Pro versie van PDFtoMusic.

PDFtoMusic Pro kan MusicXML-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Gecomprimeerd MusicXML-formaat (.mxl)


Dit is een ingepakte versie van het MusicXML-formaat. Dit soort bestanden kan verkregen worden door een MuxicXML-bestand in te pakken met zip en het resultaatbestand vervolgens te hernoemen van .zip naar .mxl.
Op dezelfde manier kan het originele MusicXML-bestand uit het .mxl bestand gehaald worden. Eerst hernoemt u hem tot .zip om hem vervolgens uit te pakken met ieder hulpmiddel dat zipbestanden aankan (zoals het oorspronkelijke unzip programma).

MusicXML is een beschrijvende tekst van de partituur. Dit soort bestanden kan tamelijk groot zijn. De .mxl bestanden kunnen nuttig zijn om bandbreedte te sparen, bijvoorbeeld bij het versturen van dit soort bestanden, of bij het plaatsen op een website.

PDFtoMusic Pro kan gecomprimeerde MusicXML bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Myr-formaat (.myr)


Dit is een propriëtair formaat van Myriad. Het formaat wordt ondersteund door Melody Assistant en Harmony Assistant.
De muziekgerelateerde informatie wordt opgeslagen in de vorm van muzikale objecten.

PDFtoMusic Pro kan Myr-bestanden schijven.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.


MyrWeb-formaat (.myrweb.html)


With this format, anybody can view and hear your score, without having to install anything on their computer or tablet beforehand.

A MyrWeb file can be sent by e-mail, or included directly in a Website without needing any special technical skill.

The dead simple score sharing format par excellence.


PDFtoMusic Pro kan Myrweb-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

MIDI-formaat (.mid)


Dit formaat is gebaseerd op de MIDI uitwisselstandaard tussen elektronische muziekapparatuur (keyboards, synthesizers, expanders, enzovoorts). Het formaat bevat een beschrijving van de noten waaruit het muziekstuk is opgebouwd en de basisinformatie over de partituur. Let op: de details over de grafische verschijning, de lay-out van de pagina's, de weergave van de noten en de ornamenten worden niet opgeslagen. Het formaat is dus erg incompleet. Totdat MusicXML steeds breder wordt ingezet, is het vooralsnog het standaard uitwisselformaat tussen vrijwel alle muziekprogramma's.

PDFtoMusic kan MIDI-bestanden schrijven.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Kar-formaat (.kar)


Feitelijk is dit een MIDI-formaat. Hieraan is een aantal additionele commando's toegevoegd om de liedteksten aan de bijbehorende notenbalken te kunnen koppelen. Oorspronkelijk werd dit formaat ontworpen om Karaoke partituren op te slaan (vandaar de naam).

PDFtoMusic kan Kar-bestanden schrijven.

U kunt Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Wav-formaat


Dit is een binair audio-formaat. Het formaat bevat stereo digitale audiodata. Het formaat is verliesvrij (lossless). Dit betekent dat hij kan worden geladen, uitgewisseld en opgeslagen zo vaak als men nodig heeft, zonder dat er een verlies aan kwaliteit optreedt (in tegenstelling tot MP3 of OGG bijvoorbeeld).

Oorspronkelijk werd dit formaat voor de pc ontworpen. Nu wordt hij ondersteund door vrijwel iedere geluidseditor of audiospeler en door software voor het branden van cd's.
Zodra PDFtoMusic dit soort bestanden aanmaakt, dan maakt hij daarbij gebruik van de digitale geluidsbibliotheek (d
e digital sound database) die op uw computer geïnstalleerd is. U krijgt een betere kwaliteit als u gebruik maakt van de base GOLD geluidsbibliotheek.

PDFtoMusic kan Wav-bestanden schrijven.

AIFF-formaat (.aiff)


Dit is een binair audio-formaat. Het formaat bevat stereo digitale audiodata. Het formaat is verliesvrij (lossless). Dit betekent dat hij kan worden geladen, uitgewisseld en opgeslagen zo vaak als men nodig heeft, zonder dat er een verlies aan kwaliteit optreedt (in tegenstelling tot MP3 of OGG bijvoorbeeld).

Oorspronkelijk werd dit formaat voor de Macintosh ontworpen. Nu wordt hij ondersteund door vrijwel iedere geluidseditor of audiospeler en door software voor het branden van cd's.
Zodra PDFtoMusic dit soort bestanden aanmaakt, dan maakt hij daarbij gebruik van de digitale geluidsbibliotheek (d
e digital sound database) die op uw computer geïnstalleerd is. U krijgt een betere kwaliteit als u gebruik maakt van de base GOLD geluidsbibliotheek.

PDFtoMusic kan AIFF-bestanden schrijven.

Mpeg-formaat (.mp3)


It's a binary audio format that contains stereo digital audio data. This format is compressed lossless, which means that it is shorter than an uncompressed format (wav,aiff) but can suffer from a slight loss of quality.

When PDFtoMusic generates this kind of file, it uses the digital sound database that has been installed on your computer. A better quality will be obtained when using the GOLD base.

PDFtoMusic kan Mp3-bestanden schrijven

Vorbis Ogg format (.ogg)


It's a binary audio format that contains stereo digital audio data. This format is compressed lossless, which means that it is shorter than an uncompressed format (wav,aiff) but can suffer from a slight loss of quality.

When PDFtoMusic generates this kind of file, it uses the digital sound database that has been installed on your computer. A better quality will be obtained when using the GOLD base.

PDFtoMusic kan Ogg-bestanden schrijven

BMP-formaat (.bmp)


Dit is een binair beeldformaat. De data wordt niet opgeslagen als een grafisch object, maar als een reeks van pixels.
Het formaat wordt ondersteund door vrijwel alle grafische bewerkingsprogramma's.

PDFtoMusic kan BMP-bestanden schrijven.

Svg-formaat (.svg)


It's a vector image format. It contains graphical objects in scalable form, enabling to zoom infinitely without loss of precision. These files can be included very easily in Web pages, or be viewed in a Web browser.

PDFtoMusic Pro kan Svg-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

Multi-page svg format (.svg)


It's an SVG export of all the score pages at once, side by side. Mainly designed to be displayed in a Web page, this format will let Webmasters easily display a mullti-page score in a web page area (div)

PDFtoMusic Pro kan Svg-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

De structuur van uw gebruikersmap

De gebruikersmap bevat de bestanden die met PDFtoMusic zijn aangemaakt. Wij raden u aan om regelmatig back-up kopieën van deze map te maken.

Deze map is aangemaakt in uw normale map voor documenten, en wel in de onderliggende "Myriad Documents/PDFtoMusic" map.

De onderliggende mappen zijn:

"Correction": als u aangegeven heeft dat de correcties niet in het PDF-bestand mogen worden opgeslagen, dan worden zij in deze map opgeslagen. Er zal slechts één correctiebestand zijn voor ieder veranderd PDF-bestand.

"Export": zodra het resultaat van een geïmporteerd PDF-bestand automatisch wordt geëxporteerd, dan wordt het resultaat standaard opgeslagen in deze map. U kunt de locatie hiervan wijzigen in de algemene voorkeuren onder het "Exporteren" paneel.

"OCRCorrection": zodra u het resultaat van de optische herkenning van letters wijzigt, dan worden in deze map de bijbehorende databases aangemaakt.

Snelkoppelingen toetsenbord

Naast de snelkoppelingen voor de verschillende keuzen in de menu's, zijn er nog een aantal toetsen die bepaalde handelingen uitvoeren:

Spatiebalk: start en stopt het afspelen van de muziek
Neergaande pijl: ga door naar de volgende pagina
Opgaande pijl: ga terug naar de vorige pagina
Esc: annuleert de verwerking van het huidige bestand

Nuttige links

Hier volgt een lijst van websites waar u PDF-bestanden met muziek kunt downloaden:

http://dirk.meineke.free.fr
http://icking-music-archive.org
http://www.cpdl.org
http:// www.solovoces.com
http:// www.sheetmusicnotes.com
http:// www.score-on-line.com
http:// www.oldmusicproject.com
http:// www.free-scores.org
http:// www.eythorsson.com
http:// www.guitarpixel.com
http:// www.cs.nott.ac.uk/~ef/music/
http:// www.mutopiaproject.org
http:// www.jazzbank.com
http:// www.evatoller.pp.se
http:// www.kantoreiarchiv.de

Probleemrapportage


Als u tegen specifieke problemen aanloopt en u kunt hen niet zelf oplossen, of als u iets bijzonders nodig heeft dat niet door PDFtoMusic gedaan kan worden, neem dan contact met ons op. Wij doen ons best om u dan verder te helpen.

Voordat u dit doet:

Wees er zeker van dat u de meest recente versie van het programma gebruikt (zie onze website). Als dat niet het geval is, download dan de nieuwste versie en controleer of het probleem nog steeds aanwezig is.

Hoe neemt u contact met ons op?


Softwarelicentie


Non-profit verspreiding van de evaluatie versie van PDFtoMusic is toegestaan, zonder voorafgaande geschreven toestemming. Hierbij geldt wel dat de software niet op enige wijze wordt veranderd en dat de verspreiding in zijn geheel moet plaatsvinden (dus de applicatie, databestanden en alle bijbehorende documentatie).
Profit distributie van de software mag alleen na een voorafgaande geschreven overeenkomst met de auteurs. Dit kan een overeenkomst via de post, de fax of een e-mail zijn.

De volledige of geregistreerde versie

Als u de complete versie koopt van PDFtoMusic, dan accepteert u deze softwarelicentie.
De complete versie van PDFtoMusic wordt toegekend aan de gebruiker. De software wordt daarmee persoonlijk en is confidentieel. U kunt noch de geregistreerde kopie van de applicatie, noch het persoonlijke registratienummer op enigerlei wijze verspreiden.

De licentie heeft geen beperking in de tijd. Hij blijft geldig voor alle nieuwe versies van hetzelfde product.

De licentie is geldig voor slechts één gebruiker. Als u een geregistreerde versie van PDFtoMusic met meerdere gebruikers wilt delen, neem dan contact met ons op. U kunt bij ons een dergelijke licentie verkrijgen.

De gebruiker is volledig verantwoordelijk voor het niet distribueren van zijn persoonlijke registratienummer en van de geregistreerde kopie van de software.

Disclaimer

Op geen enkele manier zijn Myriad, de functionarissen, de directeuren, de medewerkers of de agenten aansprakelijk voor enige bijzondere, foutieve of opvolgende schade die voortvloeit uit het bezit, gebruik of misbruik van één van de producten.
Er kan geen uitwisseling, ook niet deels, plaatsvinden in termen van financiën, nadat de gebruiker zijn persoonlijke registratiecode heeft ontvangen en gelezen.
Myriad behoudt het recht om het persoonlijke registratienummer van de gebruiker ongeldig en onbruikbaar te maken op ieder moment na een illegale distributie van deze code, of een foutieve betaling voor de licentie van de software.
Op geen enkele manier is Myriad aansprakelijk voor enige directe of indirecte consequentie van de ongeldigheid of onbruikbaarheid van een persoonlijke registratiecode die volgt op een foutieve betaling of op de illegale distributie van de persoonlijke code.


Myriad Software, het Myriad Software logo, MyrScript, Harmony Assistant, Virtual Singer zijn handelsmerken van Myriad Software.
Apple en Macintosh zijn handelsmerken van Apple, Inc., geregistreerd in de U.S.A. en andere landen.
Windows is een handelsmerk van Microsoft, Inc., geregistreerd in the U.S.A. en andere landen.
Adobe, Adobe Illustator en Adobe Photoshop zijn handelsmerken van Adobe, Inc.,
geregistreerd in de U.S.A. en andere landen.

Bestellen


In het algemene applicatiemenu* vindt u de onderliggende "Bestellen" menukeuze. Hiermee kunt u verbinding maken met onze winkel. U kunt dan een PDFtoMusic licentie bestellen.

Let op: de afspeelkwaliteit van PDFtoMusic en de kwaliteit van de exportfunctie (WAV, AIFF, MP3) kunnen flink worden verbeterd als u gebruik maakt van de GOLD 2 sound base geluidsbibliotheek (of sound database).

* Is "?" onder Windows en "PDFtoMusic" onder de Macintosh


Wij willen alle mensen bedanken die ons sinds mei 2006 geholpen hebben. Dank u voor uw adviezen en het uitgebreide testen.

MM Aarden, Aguila, Bautista, Belkin, Butin, Faivre, Gershwinou, Good, Groromrom, Herman, Hinchey, Houllemare, De Kloe, Lagarde, LeBow, Le Calonnec, Legall, Lemaire, Machefert, Nappert, Nicou, Oliveira, Puff, Rouquie.

Een bijzondere dank gaat uit naar Franck Aguila, voor het ontwerp en het tekenen van de grafische onderdelen van de applicatie.


De handleiding werd vertaald door Roeland Bekker, Nederland 2014.

Virtual Singer

New languages sung by Virtual Singer are the result of the collaboration with several voluntary users.

Most of these languages are based on the work of Sylvain Machefert for the Harmony Assistant's "Other languages" script.

Basque : We are looking for people who could help us
Bulgarian : Alexander Sadovski
Catalan : Gil Rossell Duchamps
Slavonic : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Czech : Václav Müller
Dutch : Roeland Bekker
Esperanto : Sylvain Machefert
Greek : Vassili Louziotis , Sylvain Machefert
Hebrew :  Michel Levy, Mitchell Martin, Sylvain Machefert
Hungarian : Sylvain Machefert, Macher Tivadar, Mikó Zoltán, Paál Balázs, Peter Velosy, Szabó Norbert
Macedonian : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Portuguese : , J F Duran, Antonio Ferreira, Francisco Guerra, Sylvain Machefert, Carlos Pires, A Paulo O Soares, Hallstein Sørås
Romani : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Romanian :  Sylvain Machefert, Terolaviu Popescu
Serbian/Croatian/Bosnian: Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Turkish : Omer Aslan, Éngin, Aykut Kılıç, Sylvain Machefert, Aydin Yulug,