Inleiding
PDFtoMusic is een baanbrekend en uniek programma dat Adobe PDF-muziekbladen converteert naar bewerkbare partituren.
PDFtoMusic kan een Adobe PDF-bestand inlezen dat door een muzieknotatie programma is aangemaakt. Het muziekstuk kan worden afgespeeld, de liedteksten gezongen en het bestand kan geëxporteerd worden naar diverse formaten: MIDI, Myr, BMP, WAV, AIFF en MusicXML voor de Pro versie.

Waarvoor kan ik PDFtoMusic gebruiken?
Hoe werkt PDFtoMusic?
Wat zijn de verschillen tussen de "Pro" en de "Standaard" versie?

Waarvoor kan ik PDFtoMusic gebruiken?

Het gebruik van PDFtoMusic is veelzijdig. Allereerst zijn er op het internet vele toegewijde sites, die een grote collectie van gratis PDF-bestanden aanbieden.
PDFtoMusic speelt hen af, of converteert hen naar muziekbestanden die u daarna met uw gebruikelijke muziekprogramma kunt bewerken.
Dit betekent dat PDFtoMusic u toegang geeft tot een grote bibliotheek in het publieke domein van partituurbladen die u nu kunt afspelen of bewerken.

Verder zijn er vele muzieknotatie programma's, maar er zijn er slechts een paar die bestanden met elkaar kunnen uitwisselen. Dit probleem wordt door PDFtoMusic opgelost. U hoeft met uw eigen programma slechts een PDF bestand aan te maken (zie hiervoor het volgende hoofdstuk) en hem in te lezen met PDFtoMusic. Vervolgens kunt u hem nu converteren naar een bestandsformaat dat gelezen kan worden door een andere applicatie. Voorbeelden daarvan zijn Myr of het MIDI formaat (of MusicXML als u de Pro versie gebruikt).

PDFtoMusic wordt daardoor een verbinding tussen diverse muziekprogramma's.

Een voorbeeld: uw koormeester gebruikt "Music Architect 2000" en die kan alleen bestanden in zijn eigen propriëtaire bestandsformaat opslaan. U kunt hem wel vragen om een PDF-bestand van de partituur te maken. Als u daarna gebruik maakt van PDFtoMusic, dan kunt u de partituur vervolgens bewerken in Harmony Assistant.

Als u de Pro versie van PDFtoMusic heeft, dan kunt u ook exporteren in het MusicXML uitwisselformaat (van Recordare). Het MusicXML bestandsformaat wordt momenteel ondersteund door verschillende notatieprogramma's, zoals bijvoorbeeld Finale en Sibelius.

Hoe werkt PDFtoMusic?

PDFtoMusic analyseert de inhoud van Adobe PDF-bestanden. Hij verzamelt alle grafische informatie die hij kan verwerken, zoals lettertypen, lijnen en diverse andere grafische objecten. Van deze grafische onderdelen maakt PDFtoMusic het muziekbestand dat afgespeeld kan worden.

Opmerking: sommige PDF-bestanden (dit komt niet vaak voor) bevatten een enkel beeldbestand voor de hele partituur, in plaats van een verzameling van eenvoudige grafische objecten. Dit soort PDF bestanden is waarschijnlijk met een scanner aangemaakt. PDFtoMusic kan hieruit geen elementaire grafische objecten halen. PDFtoMusic meldt dan dat een dergelijk document niet verwerkt kan worden.

Om een PDF-bestand te converteren, opent u hem eerst met "Archief>Open". Het bestand wordt nu geladen, automatisch verwerkt en vervolgens getoond.
Als PDFtoMusic een fout maakt tijdens het verwerken, dan kunt u deze fout later handmatig herstellen. Dit wordt beschreven in het corrigeren gedeelte van deze handleiding.

PDFtoMusic kan het resultaat automatisch exporteren en vervolgens het opgebouwde bestand openen met een programma dat u gekozen heeft.

Wat zijn de verschillen tussen de "Pro" en de "Standaard" versie?

De "Pro versie" omvat opties en eigenschappen die niet in de "Standaard versie" aanwezig zijn:

- Batch bestandsexport, om met één handeling alle PDF bestanden in een map en de daaronder liggende mappen te converteren.
- Expert instellingen, om handmatig alle individuele verwerkingsinstellingen te bewerken. U heeft hierdoor een preciezere controle over wat er gebeurt.
- Exporteren in het MusicXML formaat, om de lay-out van de partituur te behouden, zodra u hem in één van de vele notatieprogramma's importeert. Het andere programma ondersteunt uiteraard het MusicXML bestandsformaat.De handleiding werd vertaald door Roeland Bekker, Nederland 2014.

Hoe maak ik een PDF-bestand vanuit eender welke software?


PDFtoMusic kan een PDF-bestand converteren met een grote mate van nauwkeurigheid. Hij analyseert de werkelijke muziektekens die in het PDF-bestand zijn ingesloten.

Zodra u een PDF-bestand wilt aanmaken, dan moet u de lettertypen insluiten in het PDF-bestand. In het algemeen is dit de standaard instelling.

Als PDFtoMusic een lettertype vindt dat niet in het document is ingebed, dan wordt daarvan een melding weergegeven:

alert

Dit betekent dat de rendering kan afwijken van wat u verwachte.

Hier volgt een uitleg van het aanmaken van een PDF-bestand. Het hangt af van het systeem dat u gebruikt:


Met Windows

  Met Mac OS X

  Met Mac OS 9

  Met Linux

Met WindowsOm PDF-bestanden vanuit ieder muziekprogramma (of eender welk ander programma) onder Windows aan te kunnen maken, moet u vooraf eerst een klein programma installeren.
Dit programma kan freeware zijn, zoals DoPDF, PrimoPDF, PDFCreator. Het kan ook shareware zijn, zoals PDF995, of een commercieel software pakket zoals de Adobe suite.

Opmerking: Wees voorzichtig. Sommige freeware programma's, zoals PDFCreator  CutePDF of Bullzip PDF Printer installeren ongewenste adware zoekbalken in uw browser. Wij raden u aan om de installatie van dit soort zoekbalken niet toe te staan (als dat mogelijk is), of om een ander adware-vrij alternatief te gebruiken.

Al deze programma's gedragen zich als een nieuwe printer op uw computer.
Zodra u een document met hen "afdrukt", dan vragen zij om een bestandsnaam. Het afdrukresultaat wordt dan opgeslagen in het PDF-formaat.

Als u vanuit een willekeurig programma afdrukt, dan is er een nieuwe printer beschikbaar in het afdrukvenster:Kies hier de printer (in dit geval "Bullzip PDF Printer") en klik vervolgens op "Afdrukken".
Nu verschijnt een venster waarin u optionele informatie over het PDF-bestand in kunt vullen (titel, datum, auteur enzovoorts). Vervolgens kunt u de locatie en de naam van het bestand invullen.

Het PDF-bestand wordt nu gegenereerd en kan door PDFtoMusic worden geopend.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met Mac OS XMet een Macintosh onder Mac OS X is het tamelijk gemakkelijk om een PDF-bestand vanuit ieder programma aan te maken. U gebruikt hierbij de afdrukken dialoog. Zodra het bestand door het programma is geladen, dan kiest u "Archief>Afdrukken". Het selectievenster voor de printer wordt nu geopend. U kunt hier het aantal pagina's kiezen dat u afgedrukt wilt hebben.
Onderaan het venster vindt u een "PDF", of een "Sla op als PDF" knop.Klik hierop, kies de naam van het bestand en sla het op. Het Adobe PDF document wordt nu op harde schijf aangemaakt op de gewenste locatie.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met Mac OS 9Om PDF-bestanden aan te maken vanuit ieder muziekprogramma op Mac OS 9, dan moet u vooraf een klein programma installeren in de "Extensies map" van het systeem. Dit kan bijvoorbeeld Acrobat PDFWriter zijn of PrintToPdf.

Selecteer met de Kiezer van het Applemenu en klik nu op het gewenste programma-icoon:Sluit nu de Kiezer. (De instellingen van AppleTalk zijn hier niet relevant).

Al deze programma's gedragen zich als een nieuwe printer op uw computer.
Zodra u een document met hen "afdrukt", dan vragen zij om een bestandsnaam. Het afdrukresultaat wordt dan opgeslagen in het PDF-formaat.

Het PDF-bestand wordt nu gegenereerd en kan door PDFtoMusic worden geopend.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.


Met LinuxHet aanmaken van een PDF-bestand onder Linux gebeurt met een speciale printer driver. Deze driver slaat de grafische onderdelen in een bestand op, in plaats van hen naar een printer te sturen.

U kunt dit bestand per e-mail naar iemand anders sturen. U kunt hem ook zelf verwerken met PDFtoMusic om hem daarmee te converteren naar het bestandsformaat dat u nodig heeft.

Onder KDE voorziet het "kprinter" venster (uit het KDEPrint package) in een optie om een PDF-bestand aan te maken:Als deze optie niet in uw distributie zit, dan moet u waarschijnlijk cups-pdf gebruiken.
Om dit te installeren onder Ubuntu, verwijzen wij u naar het volgende document:
http://ubuntu.wordpress.com/2006/03/23/print-to-pdf-using-cups-pdf/
Om hem te installeren onder een andere distributie, lees dan het volgende document:
http://www.physik.uni-wuerzburg.de/~vrbehr/cups-pdf/download.shtml


Het algemene applicatiemenu


Het algemene applicatiemenu wordt "PDFtoMusic" genoemd op de Macintosh en "?" op de pc.

Over PDFtoMusic

De informatie over PDFtoMusic wordt getoond. De informatie betreft de versie en de geluidsbibliotheek die nu wordt gebruikt voor het afspelen van de muziek. U ziet ook of het programma geregistreerd is, of dat u de probeerversie gebruikt.
Bij iedere vraag over PDFtoMusic moet u deze informatie eveneens aan de technische dienst doorgeven.

Documentatie

Opent deze handleiding.

Internet

Ga naar onze website

Deze menuoptie opent de Myriad website.

Ga naar het discussieforum
Dit forum is een plaats waar u met andere gebruikers kunt discussiëren en waar de auteurs van het programma regelmatig antwoorden geven. Het forum is ontworpen om discussies over algemene onderwerpen een plaats te geven. Voor specifieke onderwerpen wordt u aangeraden een probleemrapportage direct naar de auteurs te sturen. Hiervoor vindt u een bijbehorende menuoptie.

Stuur ons een e-mail
U stuurt hiermee een rapportage rechtstreeks naar de auteurs om bijvoorbeeld een technische vraag te stellen.

WAARSCHUWING: wees er zeker van dat u een correct e-mail adres gebruikt, anders krijgt u geen antwoord van ons!
Als u een e-mail via deze menuoptie verstuurt, dan wordt alle benodigde informatie over uw hardware en software automatisch meegezonden. U hoeft hen in uw e-mail dus niet te herhalen.

Het is mogelijk, en wij raden dat juist aan, om een bestand in te sluiten dat illustratief is voor de vraag die u stelt.

Zoek met Kooplet
Met deze menuoptie zoekt u PDF-bestanden op het internet. U maakt daarbij gebruik van Kooplet.


Taal

Hier kunt u de taal van het programma instellen. In het onderliggende deel kunt u de taal van de gebruikersinterface kiezen. Op dit moment zijn Engels, Frans, Nederlands en Duits te kiezen.

Opmerking: op Mac OS X is de verandering van de taal tijdelijk. Hij wordt alleen vastgehouden gedurende het op dat moment geldende gebruik van het programma.
Als u de taal permanent wijzigen wilt, dan kunt u ofwel de Finder taal via het "Internationale" controle paneel wijzigen, of u selecteert het pictogram PDFtoMusic in de map 'Toepassingen'. In het laatste geval klikt u op "Command + I" om vervolgens de talen te deactiveren waarin u niet geïnteresseerd bent.

Bestellen...

U wordt verbonden met onze online winkel. Van hieruit kunt u onze producten bestellen.

Let op dat de weergavekwaliteit van PDFtoMusic en dat van alle geëxporteerde audiobestanden (WAV, AIFF, MP3) flink kan worden verbeterd als u de GOLD 2 sound base (of geluidsbibliotheek) gebruikt.


Voer mijn registratiecode in...

Deze menuoptie is alleen actief als uw programma nog niet geregistreerd is. Om hem te registreren, voer dan uw persoonlijke gegevens in en het persoonlijke registratienummer dat u, na het bestellen, heeft ontvangen. Deze handeling hoeft u slechts éénmaal uit te voeren.

Deregistreer het programma

Deze menuoptie is alleen actief als uw programma geregistreerd is. Hij wist de gegevens over de registratie. Dit kunt u doen als u bijvoorbeeld uw computer verkoopt, of als u een andere computer gebruikt dan uw eigen.

Opmerking: dit is belangrijk, want u bent persoonlijk verantwoordelijk voor het vertrouwelijk houden van de informatie over uw licentie.

"Archief" menu


Open

Een venster wordt nu geopend, waarin u een PDF-bestand dat op uw harde schijf staat, kunt kiezen. Dit bestand wordt nu geladen en geanalyseerd. Er zijn verschillende iconen die het verwerkingsproces tonen. U kunt de verwerking op ieder moment annuleren door het documentvenster te sluiten, of door de Esc-toets in te drukken. U wordt vervolgens gevraagd om het annuleren te bevestigen.

Open recent bestand

In dit menu toont PDFtoMusic de 32 laatst geladen PDF-bestanden. De onderste menuoptie wist deze lijst.Zoek op internet

U kunt nu naar PDF-bestanden op het internet zoeken. U gebruikt hiervoor Kooplet.

Sluiten

Het bovenliggende document wordt nu gesloten. Als u veranderingen aan het document heeft aangebracht en deze zijn nog niet opgeslagen, dan vraagt het programma om dit te bevestigen.

Opslaan

Dit onderliggende menu is alleen actief als er veranderingen in het bovenliggende document zijn aangebracht.
De veranderingen die u in het PDF-document heeft aangebracht, worden nu opgeslagen. Dit kan in het PDF-document zelf zijn, of in een ander bestand (dit hangt af van de instellingen in het "Document" paneel onder "Instellingen>Voorkeuren").

Opslaan als

Hiermee slaat u het PDF-document op onder een andere naam. De wijzigingen die u hebt toegepast worden hierbij ingebed.
U kunt hiermee, bijvoorbeeld, een afzonderlijke versie van het PDF-document opslaan. Uw aanpassingen zijn hierin zichtbaar, maar de originele versie blijft hierbij ongewijzigd.
Het is de enige manier om uw wijzigingen in een PDF-bestand op te slaan, als de instelling voor "Sla correcties op in het PDF-bestand" niet aangevinkt is in het Document paneel van het "Instellingen>Voorkeuren" venster.
Zie dit hoofdstuk voor meer informatie.

Eigenschappen


Deze menuoptie toont verschillende informatie over het PDF-bestand: de maker, de datum, de ingesloten lettertypen, enzovoorts.

Open met de editor


Het bovenliggende document wordt geëxporteerd (in een bestandsformaat dat gedefinieerd is in de voorkeuren voor PDFtoMusic). De export wordt vervolgens in het bijbehorende programma geopend.

Open PDF-archief met de editor


Het PDF-archief wordt geopend met de editor die in de PDFtoMusic voorkeuren is aangegeven.

Exporteer

Exporteert het bovenliggende document in één van de beschikbare bestandsformaten.
U kunt het aantal te exporteren pagina's selecteren. U kunt ook de delen kiezen.
Bekijk hiervoor het bestandsformaat hoofdstuk voor meer informatie.

Batch verwerking

Deze menuoptie helpt u bij het converteren van een batch van bestanden gedurende één enkele handeling. Allereerst moet u de bronmap kiezen. Hierin staan de PDF-bestanden die verwerkt zullen worden. U kiest vervolgens een doelmap, waarin de resultaatbestanden zullen worden opgeslagen.
- Een optie helpt u bij het aangeven dat de gegenereerde bestanden opgeslagen zullen worden in de bronmap;
- Een pop-up menu helpt u bij het kiezen van het exportformaat (zie het bestandsformaat hoofdstuk);
- Een optie zorgt ervoor dat PDFtoMusic ook bestanden verwerkt die in de onderliggende mappen van de bronmap zijn opgeslagen;
- Een andere optie voorkomt dat PDFtoMusic bestanden verwerkt, waarvan het resultaat zich al in de doelmap bevindt. Dit kan gebruikt worden als u een batchexport wilt annuleren en hem daarna opnieuw wilt laten opstarten;
- Een additionele optie bouwt dezelfde mappenboom uit de bronmap op in de doelmap.

U kunt de verwerking annuleren door op ieder moment het documentvenster te sluiten. Dit kunt u ook doen door de Esc-toets in te drukken. U wordt daarna gevraagd of u het annuleren wilt bevestigen.

Partiële verwerking


Hier geeft u het bereik op van de verwerkte pagina's. Dit wordt toegepast op alle documenten. Dit geldt ook voor eventuele batches die u verwerkt.

Printer instellingen (alleen MacIntosh)


De instellingen voor de printer. Hier kunt bijvoorbeeld de papiergrootte, de printer enzovoorts instellen.

Afdrukken


Het PDF-bestand wordt nu afgedrukt.

"Wijzig" Menu


Maak ongedaan

Wanneer u een wijziging op het document toegepast heeft, dan kunt u deze wijziging ongedaan maken. U kunt dit doen met de laatste zes wijzigingen.

Selecteer alles


Selecteer alle objecten. Elke verandering die toegepast is op een geselecteerd object, zal ook worden toegepast op al de andere geselecteerde objecten.

Deselecteer alles


Maak de selectie ongedaan.

Immediate reprocess mode


When this option is active, amendments made to the document will trigger an immediate reprocessing.
When inactive, you'll be able to run manually start reprocessing at your convenience.

Reprocess now


If immediate reprocess mode is switched off and amendments have been made to the document, this option reprocesses the document.Wis de wijzigingen op geselecteerde objecten


Maak de wijzigingen ongedaan op de geselecteerde muzieksymbolen en objecten.

Wis alle wijzigingen

Hiermee verwijdert u alle wijzigingen die u heeft toegepast op de muziek symbolen en de instrumenten van het document.

"Uitvoeren" Menu


Afspelen

Speelt de hele partituur of het geselecteerde deel daarvan af.

Pauze

Pauzeert het afspelen van de muziek. U kunt de muziek daarna op dit punt verder laten gaan.

Stoppen

Stopt het afspelen van de muziek. Als de muziek opnieuw gestart wordt, dan begint hij vanaf het begin.

Volume

Hiermee stelt u het volume van het geluid in.

Tempo

U kunt hier het tempo (of de afspeelsnelheid) van de muziek instellen.

Af te spelen maten


U geeft de maten die u af wilt spelen aan. Dit kan een individuele maat zijn, zoals "8,10,11,13,14,6", of een groep van maten, zoals "2-12", die dan allen gespeeld worden.
De maat, of de groep van maten die op dit moment bewerkt wordt, is aangegeven op het document.

Herhalen


Sta het herhalen van het hele document toe. Dit geldt ook voor een geselecteerd deel daarvan.

Virtual Singer

U kunt hier aangeven of u de liedteksten door Virtual Singer gezongen wilt hebben, of dat zij door een instrument afgespeeld moeten worden.

Number of measures before music start


These measures before the music start with the metronome. Metronome state is ignored.

"Beeld" menu

Lade

Deze menukeuze is alleen actief als het document langer is dan één enkele pagina.
Hij activeert of deactiveert de lade die aan het document gerelateerd is. De lade toont de documentpagina's als miniaturen. U kunt naar iedere pagina gaan, door zijn miniatuur in de lade aan te klikken.

Opmerking: u kunt de lade automatisch laten openen, zodra een document geladen is. Hiertoe selecteert u de bijbehorende optie in het menu "Instellingen>Voorkeuren" onder het paneel "Document".

Rolweergave

Als deze weergave actief is, dan worden de verschillende systemen (notenbalkgroepen) niet over elkaar heen getoond, zoals bij echte muziekbladen, maar naast elkaar.

Resultaatherkenning

Als de resultaatherkenning actief is, dan toont PDFtoMusic alleen de symbolen die hij herkend heeft in het PDF document. De verschillende symbolen worden in kleur weergegeven:

        - noten en rusten: donkerblauw
        - sleutel, voortekening en maataanduiding: lichtblauw
        - enzovoorts.

Maatnummers


De maatnummers worden getoond. Als een maat nooit wordt weergegeven, dan wordt het maatnummer in een grijze kleur getoond. Dit kan gebeuren als een herhalingssymbool foutief is geschreven, of als er foutieve analyse is gemaakt. U kunt dit herstellen door in het menu "Beeld" de menukeuze "Af te spelen maten" aan te klikken.

Werkelijke grootte

Stelt het inzoomen van het document opnieuw in op 100%.

Dubbele grootte

Stelt het inzoomen van het document in op 200%.

Volledige breedte

Stelt de weergave van het document zodanig in, dat hij over de volle breedte van het venster wordt getoond.

Volledige pagina

Stelt de weergave van het documentvenster zodanig in, dat hij zoveel mogelijk ruimte van het scherm inneemt.

Inzoomen

Vergroot het inzoomen van het document.

Uitzoomen

Verkleint het inzoomen van het document.

"Corrigeren" menu


Zoals ieder ander systeem dat gebaseerd is op computerherkenning, is PDFtoMusic niet onfeilbaar. Hij kan soms fouten maken. De fouten kunnen groter of kleiner zijn en dit hangt af van de kwaliteit van het PDF-document. U kunt via de menuoptie Resultaatherkenning bij de herkende objecten komen en hierop vervolgens verbeteringen aanbrengen. Deze verbeteringen kunnen worden opgeslagen, waardoor zij behouden blijven als u het document later opnieuw opent.
PDFtoMusic biedt twee manieren aan voor het behouden van de correcties.

Als u PDFtoMusic gebruikt, begin dan altijd eerst met het beluisteren van het resultaat. Dit doet u met het menu "Uitvoeren > Afspelen". Als u een fout hoort, dan zal deze fout waarschijnlijk ook in het geëxporteerde bestand aanwezig zijn. U wordt aangeraden om deze fouten met de aanwezige hulpmiddelen op te lossen. Het "Corrigeren" menu is één van deze manieren.

If no PDF document is open when you change a setting in this menu, it will apply to all future opened documents, otherwise it will apply to the frontmost document.

In some cases, changing a calculation setting for a document will need its total or partial recomputation.


Instrumenten

PDFtoMusic toont bij iedere gevonden notenbalk het bijbehorende instrument. U kunt dit instrument veranderen. U kunt ook zijn volume, balans, octaaf- en halve toonverschuiving aanpassen.

Met de verschuiving van de halve toon kunt u aangeven dat het instrument in de partituur een transponerend instrument is. Een voorbeeld: een notenbalk die voor klarinet is geschreven, wordt meestal aangeduid met een Bb transponerend instrument (ofwel zijn halve toon start op -1). Een ander voorbeeld: een alt-saxofoon is een Eb transponerend instrument (ofwel zijn halve toon start op -9).

Als het instrument een menselijke stem is, dan kunt u de taal aangeven die Virtual Singer moet gebruiken om de liedteksten te zingen.

Het aanvinken van de checkbox activeert het "surround" effect. Dit effect vergroot de scheiding in balans van de verschillende instrumenten. Dit geldt voor alle documenten.

Notenbalken en systemen

Zodra een regel op een pagina vol is, dan zorgt het programma dat de hele groep van notenbalken opnieuw begint op de volgende regel. Iedere groep van notenbalken die gelijktijdig wordt afgespeeld, van links naar rechts, wordt een systeem genoemd. Er kunnen meerdere systemen op iedere pagina staan.

Om ruimte te besparen, worden notenbalken die niet binnen het systeem afgespeeld worden vaak niet getoond.

Dit kan tot verraderlijke situaties leiden. Het is dan moeilijk om precies te weten welke notenbalken bij het volgende systeem horen en welke bij het huidige. Een voorbeeld: als een instrument niet binnen een systeem afgespeeld wordt, dan wordt hij niet getoond. Stel nu dat hij wel wordt afgespeeld in het volgende systeem. Dan wordt hij daar weer wel getoond. Stel nu dat er een instrument is, dat in het eerste systeem wel wordt afgespeeld, maar in het tweede systeem niet. Dan geldt dat hij in het eerste systeem wel getoond wordt, maar in het tweede niet. Het gevolg is dat het aantal zichtbare notenbalken binnen beide systemen dan gelijk is. U kunt dan alleen onderscheid maken tussen de onderlinge notenbalken op basis van hun naam, de sleutel of andere herkenningspunten. Alleen dan begrijpt u de structuur van de partituur.

PDFtoMusic omvat verschillende algoritmen die een notenbalkregel kunnen "volgen" van het ene systeem naar het andere. De "Notenbalken en systemen" menukeuze helpt u om de wijze waarop de regels van de notenbalken onderling gekoppeld zijn, te veranderen.
Een beschrijving wordt hier gegeven.

Areas


In this mode, you can define excluding or including areas.
These areas apply to character or line objects

- If at least one inclusion area is present on the page, all objects located outside any inclusion area are ignored

- Any object located in an exclusion area is ignored

This can be useful, for instance, if a group of characters is not well managed and troubles the recognition.
To add an area, click and drag.
To delete an area, right-click it then select "Delete" in the contextual menu
In the same menu, you can define what page range the area applies to.
Areas are saved along with the amendments made to the document. The "Edit > Delete all changes" menu option therefore also deletes all areas.


Lettertypen

Een PDF-document kan verschillende grafische objecten (omkaderingen, lijnen enzovoorts) bevatten. Daarnaast bevat het tekens die afkomstig zijn van een lettertype. Deze tekens kunnen zowel letters als cijfers zijn, maar ook muziektekens.

PDFtoMusic heeft een aantal handmatige herkenningsinstellingen voor lettertypen, die u kunnen helpen bij het verbeteren van fouten. Zij worden hier omschreven.

Sta meerstemmige notenbalken toe

Als PDFtoMusic één van de notenbalken herkent als een meerstemmige notenbalk, maar u weet zeker dat dit niet het geval is, dan kunt u de verwerking daarvan deactiveren.


Sta verbeterde akkoorden toe

Twee noten die horizontaal gezien erg dicht bij elkaar staan, kunnen beschouwd worden als noten die bij hetzelfde akkoord horen (soms zijn de noten binnen akkoorden niet perfect uitgelijnd). Deze menukeuze helpt u om deze verwerking te deactiveren.

Sta antimetrische figuren toe

In sommige partituren staat een cijfer vlak bij een noot. Dit cijfer duidt de vingerzetting aan. Soms kan PDFtoMusic deze vingerzetting interpreteren als een antimetrische figuur (voor triolen en dergelijken). Als er geen antimetrische figuren in het stuk aanwezig zijn, dan kunt u met deze menukeuze voorkomen dat PDFtoMusic binnen het PDF-document daarnaar zoekt.

Als u deze menukeuze deactiveert, dan zoekt PDFtoMusic niet langer naar antimetrische figuren in de partituur.

Sta vingerzetting toe

Zodra PDFtoMusic antimetrische figuren als vingerzettingen herkent (dit zorgt in het algemeen voor een fout in de maatduur), dan kunt u het zoeken naar vingerzettingen in het document deactiveren. Dit geldt dan voor het het hele document.
 

Sta wijzigingen voortekens toe

Soms is het moeilijk om precies vast te stellen of een voorteken aan het begin van de maat bij de vaste voortekening behoort, of dat hij een normale accident is die op alle volgende noten moet worden toegepast.
Een voorbeeld:


Als PDFtoMusic een verandering van voortekens vindt, terwijl het document er geen heeft, dan kunt u deze verwerking met deze menukeuze deactiveren.

Sta maatteken toe


If wrong time signature changes are added inside a measure line, disable this option.

Sta liedteksten toe


Soms kunnen teksten, die vlak bij de notenbalk staan, als liedteksten herkend worden. Als het document geen liedteksten heeft, dan kunt u de herkenning daarvan met deze menukeuze deactiveren.

Sta gedeelde liedteksten toe

In sommige vocale stukken (zoals Barbershop partituren) worden de liedteksten door verschillende zangers gezongen. Hierbij wordt maar één liedtekstregel geschreven:Als deze menukeuze actief is, dan kent PDFtoMusic de liedtekstregel toe aan beide notenbalken.

Sta verticale verschuiving van de sleutel toe

Als deze menukeuze actief is, dan wordt de verticale positie van de sleutel genegeerd.

Sta accolades om groepen te creëren toe

Normaal gesproken worden groepen van notenbalken genoteerd met accolades. Als deze menukeuze actief is, dan vormen de accolades daadwerkelijk groepen.

Sta akkoordnamen toe

Soms wordt de liedtekst gebruikt om de naam van het akkoord te geven, zoals bijvoorbeeld een stuk waar de zanger alleen "La La La La" zingt. U kunt deze menukeuze deactiveren, waardoor de verwerking van akkoordnamen niet plaatsvindt. De tekst wordt dan aan de liedtekst toegevoegd en niet aan de naam van het akkoord.

Allow complex typography in chord names


In some case, chord names are written using miscellaneous fonts, size, or vertical shifts.
Activate this option to got a more flexible chord names recognition.


Sta speciale lijnen toe

In sommige PDF-documenten worden de nootstokken met afgeronde lijnen getekend:


Some programs draw staff lines using characters mixed with standard lines.


Als deze menukeuze actief is, dan worden deze nootstokken verwerkt.

Sta smalle waardestrepen toe


In sommige PDF-documenten worden de waardestrepen getekend met smalle lijnen:


Als deze menukeuze actief is, dan worden deze smalle lijnen eveneens verwerkt.

Sta automatische overgangsaanpassingen toe


Sommige PDF-documenten bevatten meerdere liedtekstregels. Zij zijn gerelateerd aan notenbalken met onjuiste overgangen (herhalingen, sprongen, einden). Als deze menukeuze actief is, dan probeert PDFtoMusic overgangen aan te maken die overeenkomen met het werkelijke aantal van de herhalingen.

Sta meervoudige rust toe


Als een aantal cijfers onder de notenbalk herkend worden als een meervoudige rust, dan kunt u deze verwerking met deze menukeuze deactiveren.

Sta korte maatstrepen toe


Sommige oudere muzieknotaties bevatten maatstrepen die weergegeven worden als een korte, verticale lijn:Als deze menukeuze geactiveerd is, dan worden deze korte lijnen verwerkt als een normale, volledig lange maatstreep.

Sta hulplijnen toe


Hulplijnen worden gebruikt om noten te plaatsen buiten het gebied van de vijf lijnen van de notenbalk.
Als er geen hulplijnen zijn, dan gaan de bijbehorende noten verloren. Als u dat wilt, dan vinkt u deze optie uit.

Allow tempi


If tempo changes are incorrectly found in your document try to disable this option.

Allow dynamics


If dynamics are incorrectly found in your document try to disable this option.

Allow group names


If group names are incorrectly found in your document try to disable this option.

Sta modern notatie


This option is still experimental. It aims to enable specific algorithms to handle special cases.


Processing of time signature located above the staff.


Sta voorslagen


If little notes are processed as graces, disable this option.

Notenbalken en meerdere systemen


Met deze menukeuze kunt u de wijze waarop het programma automatisch een notenbalk over verschillende systemen volgt, aanpassen (zie "Notenbalken en systemen" hierboven).

De meer complexe of ingewikkelder niveaus zijn meestal nauwkeuriger, maar zij vertragen het hele verwerkingsproces aanzienlijk (tot een flink aantal seconden per pagina).

De verschillende mogelijke niveaus zijn:

Hoge resolutie

Een document dat uit vele smalle notenbalken is opgebouwd, kan zorgen voor onnauwkeurigheden bij de herkenning van de verticale positie van de noten en de rusten.
Als u omschakelt naar de hoge resolutie, dan neemt de precisie (en de bijbehorende verwerkingstijd) toe. Deze instelling vindt u onder "Instellingen>Voorkeuren" in het Document paneel. Onderaan dit venster vindt u een drop-down menu met de titel "Pas correcties toe". Het laatste onderwerp hierin is de "Hoge resolutie". U kunt hier ook aangeven dat in het vervolg alle documenten met de hoge resolutie moeten worden verwerkt.

Reset to default settings


This applies to all settings from "Allow multi-voice staves" to "High-definition".

• If no PDF document is open and this option is inactive, then all default calculation settings are already identical to the factory's.
This option is active when at least one default setting has been changed.
Differences are displayed in bold, and you can reset them all to factory settings either by selecting this option, or manually, one by one.

• If at least one PDF document is open and this option is inactive, then the settings for the frontmost document are aleady indentical to those by default.
This option is active when at least one setting has been changed for this document.
Differences are displayed in bold, and you can reset them all to default settings either by selecting this option, or manually, one by one.

"Instellingen" menu


In het instellingenmenu kunt u het gedrag van PDFtoMusic bepalen. Aarzel vooral niet om de vele verschillende instellingen nauwkeurig te bestuderen. Zij kunnen veel voor u betekenen.

Voorkeuren

De menukeuze "Voorkeuren" opent het venster voor de algemene instellingen. Hier kunt u instellen hoe PDFtoMusic zal werken. De verschillende keuzen zijn verwerkt in diverse panelen.
Een complete beschrijving van ieder paneel vindt u hier.

Werkbalk

U kunt de icoontjes in de werkbalk voor het document tonen of verbergen. Deze functionaliteit is gelijk aan een klik met de rechtermuisknop op de werkbalk. U kiest dan "Instellingen".

Expert instellingen

Met deze menukeuze opent u het venster met de nauwkeurige instellingen voor de berekeningen die PDFtoMusic doet. U vindt hier verschillende panelen.
Een volledige beschrijving van ieder paneel vindt u hier.

Menu "Fenêtres"


Ce menu vous permet d' ouvrir, de fermer les palettes d'outil. D'accèder aux fenêtres des documents ouverts.

Table de mixage

Ouvre la table de mixage.

Clavier virtuel

Ouvre le clavier virtuel.

Suivi des paroles


Ouvre le suivi des paroles.


Het documentvenster


PDFtoMusic toont Adobe PDF-bestanden als documenten. Er kunnen verschillende documenten gelijktijdig geladen worden.

Algemene punten
De werkbalk
De lade
Opslaan van bestanden


Algemene punten

Tijdens het laden en verwerken van een PDF-bestand, wordt de voortgang door middel van icoontjes zichtbaar gemaakt. U kunt de verwerking annuleren op ieder moment, door op de "Esc" toets te drukken, of door het venster te sluiten.

Zodra de analyse compleet is, wordt het PDF-bestand in het documentvenster getoond.

De werkbalk

Met de werkbalk die bovenaan het documentvenster wordt weergegeven, kunt u verschillende handelingen verrichten. U kunt de muziek afspelen, navigeren binnen de partituur, het afspelen pauzeren en weer opstarten en het volume of het tempo (de afspeelsnelheid) aanpassen.Tips:
Als het document uit meerdere pagina's bestaat, dan helpen de volgende icoontjes u om naar de vorige of de volgende pagina te gaan. U kunt ook de verticale schuifbalk hiervoor gebruiken.

Het volgende icoontje verandert de vergroting van het document.

Het "Info" icoontje toont de informatie over het document. Deze informatie wordt uit het PDF-bestand gehaald. De informatie betreft: de titel, de auteur, de aanmaakdatum en het lettertype die in het document ingesloten zijn.

Als het Adobe PDF-document liedteksten omvat, dan is ook het "vogel" icoon actief. Klik op dit icoon om de Virtual Singer aan te zetten. De standaardinstelling hiervan staat in het het "Instellingen>Voorkeuren" venster onder het "Document" paneel.

Het "Exporteren" icoontje exporteert het muziekstuk in het huidige formaat voor exporteren. Dit formaat kan ingesteld worden in "Instellingen>Voorkeuren" onder het "Exporteren" paneel. U kunt echter ook een ander formaat kiezen, door bij de bestandsselectie de juiste extensie te kiezen. Als u bijvoorbeeld in het wave formaat wilt exporteren, dan eindigt u de bestandsnaam met ".WAV".
U kunt het exporteren op ieder moment annuleren door op de "Esc" toets te drukken.

Als u met de rechtermuisknop (of Shift + klik) op de werkbalk klikt, dan kunt u zijn voorkomen veranderen.
De "Instellingen" menukeuze helpt u bij het aanpassen van de werkbalk naar uw eigen wensen.

De lade

Als uw document meerdere pagina's heeft, dan opent of sluit het laatste icoontje de bijbehorende lade. Een lade is een tweede venster dat aan het hoofdvenster is gekoppeld. Het toont een algemeen overzicht van het document. Klik op de miniatuur om direct naar die pagina te gaan.
Als er fouten wordt gevonden, dan wordt een waarschuwingssignaal getoond. Hierop staat het aantal fouten op deze pagina.

drawer


Opslaan van bestanden

Zodra er aanpassingen aan het document zijn gemaakt, zoals een verandering van een instrument, het volume of de herkenning van de muzieksymbolen, dan kunt u deze opslaan. Zij blijven daardoor behouden zodra u het document later opnieuw opent.
Met PDFtoMusic kunt u kiezen tussen twee opslagwijzen, die in de algemene voorkeuren gekozen kunnen worden.

1- Sla de correcties op in het PDF-bestand

Als onder Instellingen > Voorkeuren bij het Document paneel de checkbox Sla de correcties op in het PDF-bestand is aangevinkt, dan wordt de data in het Adobe PDF-bestand zelf opgeslagen. Er wordt ook een back-up gemaakt. Dit heeft geen effect op de wijze waarop dit PDF-bestand door andere programma's wordt weergegeven.

Deze methode heeft als voordeel dat alle wijzigingen doorgegeven worden, zodra u dit bestand naar iemand anders verstuurt.

2- Sla de veranderingen in een apart bestand op

Als onder Instellingen > Voorkeuren bij het Document paneel de checkbox Sla de correcties op in het PDF-bestand niet is aangevinkt, dan wordt het originele Adobe PDF-bestand niet gewijzigd. Alle data wordt in een apart bestand opgeslagen. Dit bestand staat in de "Correction" map van uw eigen gebruikersomgeving.

Let op dat u nog steeds een PDF-bestand kunt aanmaken, waarin uw veranderingen zijn ingesloten. Hiertoe gebruikt u de menukeuze "Archief > Opslaan als".

Algemene instellingenDit dialoogvenster helpt u bij het instellen van het gedrag van PDFtoMusic. Aarzel vooral niet om de vele mogelijkheden uit te proberen. Zij kunnen bijzonder nuttig zijn.

Starten
Document
Waarschuwingen
MusicXML
Exporteren
Batchverwerking
Symbolen of glyphen

Starten

Documenten automatisch laden bij het opstarten
Indien aangevinkt op het moment dat de toepassing start, dan worden documenten die open stonden gedurende het laatste gebruik automatisch opnieuw geladen. U kunt op ieder moment de verwerking onderbreken. Dit kan door het venster te sluiten, of door het indrukken van de "Esc"-toets. U wordt dan gevraagd of u het verwerken daadwerkelijk wilt annuleren.

Open de bestandskiezer bij het opstarten
Indien aangevinkt op het moment dat de toepassing start en er is dan geen document geladen, dan wordt de bestandskiezer automatisch geopend. U kunt dan een bestand kiezen dat vervolgens geladen moet worden.

Detecteer nieuwe versie van het programma
Indien aangevinkt, dan krijgt u automatisch een bericht als er een nieuwe versie van het programma beschikbaar is.

Document

Sla de correcties op in het PDF-bestand
Indien aangevinkt, dan worden de veranderingen die u in het PDF-bestand heeft aangebracht opgeslagen in het PDF-bestand zelf.
Als hij niet is aangevinkt, dan worden de veranderingen opgeslagen in een apart bestand. Dit bestand staat in de "Corrections" map in uw gebruikersomgeving.

Opmerking: zie ook het hoofdstuk over de verschillende opslagmethoden voor bestanden.

Maak een reservekopie van het oorspronkelijke PDF-document
Als de veranderingen in het PDF-bestand worden opgeslagen, dan kunt u ook een reservekopie maken. Er wordt dan een .bak.pdf bestand aangemaakt, die een kopie is van het originele PDF-bestand. U wordt aangeraden om dit te doen.

Automatisch de lade openen
Indien aangevinkt, dan wordt de lade automatisch geopend, zodra een document meer dan één pagina heeft.

Open schermvullend
Indien aangevinkt, dan wordt het documentvenster over het hele scherm uitgebreid.

Automatisch inschakelen Virtual Singer
U kunt aangeven of Virtual Singer wel of niet actief moet zijn.

Automatisch inschakelen MyrSynth
Indien aangevinkt en indien mogelijk, dan worden de instrumenten afgespeeld door gebruik te maken van MyrSynth. Dit is onze hoogwaardige fysiek gemodelleerde synthesizer.

Weergave herkenningsresultaten
Indien aangevinkt, dan worden de herkenningsresultaten weergegeven, zodra het document geladen is.

Opmerking: u kunt dit ook activeren of deactiveren via het "Beeld" menu.

Hoge resolutie
Deze keuze kunt u maken in het "Pas correcties toe" drop-down menu onderaan het venster. Indien aangevinkt, dan worden alle documenten in een hoge resolutie geladen.

Opmerking: u kunt dit ook activeren of deactiveren in voor ieder individueel document via het "Corrigeren" menu.

Waarschuw als ingesloten lettertypen ontbreken
Sommige PDF-bestanden missen het lettertype waarmee zij de tekens weergeven. Het lettertype is niet ingesloten. PDFtoMusic kan u bij het verwerken van een dergelijk bestand hiervoor waarschuwen.

Volledig pad in de documenttitel
Indien aangevinkt, dan wordt het volledige pad naar het PDF-bestand weergegeven in de titel van het documentvenster.

Speel muziek automatisch
De muziek wordt afgespeeld, zodra het PDF-bestand volledig verwerkt is.

Speel geluid bij het eindigen van de verwerking
In dit drop-down menu kunt u het geluid kiezen dat afgespeeld zal worden, zodra het PDF-bestand volledig verwerkt is.

Pas correcties toe drop-down menu
Dit venster definieert de standaard instellingen voor het "Corrigeren" menu, zodra een nieuw PDF-bestand wordt verwerkt. Ieder onderwerp kan
tot op document niveau geactiveerd of gedeactiveerd worden.


Waarschuwingen
Toon de verwerkingsfouten in een tekstvenster
Zodra PDFtoMusic een fout vindt tijdens het verwerken van een document, dan zal het een klein icoon op het document tonen. Dit icoon vertegenwoordigt ieder onderwerp dat u in het "Waarschuwingen" paneel heeft aangevinkt.
Tegelijkertijd kan PDFtoMusic een lijst van alle fouten maken. Deze lijst wordt getoond in een apart venster (met een roze achtergrond). Als u met de rechtermuisknop op dit venster klikt, dan wordt een contextueel menu geopend waarmee u de inhoud van het tekstvenster kunt wissen, opslaan of afdrukken.

De volgende checkboxen helpen u om sommige fouten niet te tonen (let wel op: deze fouten zijn er nog wel, maar zij worden niet weergegeven).

Toon "Niet mogelijk om een waardestreep toe te passen"
PDFtoMusic herkent een teken dat eruitziet als een waardestreep. Hij kon echter geen muzieksymbool vinden dat voldoende dichtbij staat om de waardestreep daadwerkelijk toe te passen.

Toon "Niet mogelijk om een ornament toe te passen"
PDFtoMusic vond een teken dat eruitzag als een nootornament, maar hij kon geen noot vinden die voldoende dichtbij stond.

Toon "Niet mogelijk om een (verbindings)boog toe te passen"
PDFtoMusic herkende de vorm van een boog (of een verbindingsboog), maar hij kon de begin- of de eindnoot niet vinden. Hierdoor kon hij de (verbindings)boog niet toepassen.

Toon "Niet mogelijk om een maat te vinden voor dit symbool"
PDFtoMusic herkende een muzikaal teken in het document, maar hij kon hem niet aan enige maat toekennen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige indicatoren voor maataanduidingen: deze zijn geplaatst als herinnering aan het begin van een nieuwe regel.

Toon "Niet mogelijk om de referentienoot te vinden op de tabulatuur"
Als een document de tabulaturen voor gefrette instrumenten toont, dan schat PDFtoMusic de tijdsduur van de noten op de tabulatuur in op basis van een vergelijking met de overeenkomstige noot op de normale notenbalk. Als PDFtoMusic deze referentienoot niet kan vinden, dan treedt deze fout op.

Toon "Onjuiste tijdsduur van de maat"
Als er meerde notenbalken aanwezig zijn in een enkel systeem (een groep van notenbalken), dan controleert PDFtoMusic of de tijdsduur van iedere maat consistent is. Zodra PDFtoMusic een verschil bemerkt in de tijdsduur van de maat, dan wordt deze fout aangemaakt. Hij kan optreden onder deze omstandigheden:

    . PDFtoMusic heeft eerder een foute berekening gemaakt bij het bepalen van de tijdsduur van een symbool, of bij het lokaliseren van akkoorden binnen een maat (vooral als noten in een akkoord niet correct verticaal uitgelijnd zijn).

   . Er is een fout in de notatie van het brondocument. Dit kan van vele factoren afhangen. Hieronder valt ook de nauwkeurigheid van het programma waarmee het PDF-bestand werd aangemaakt.

In sommige gevallen kan PDFtoMusic twee noten die horizontaal dicht bij elkaar staan interpreteren als twee noten in een akkoord.
Als u de verschillende opties in het "Corrigeren" menu niet aanvinkt, dan kunt u het weergeven van specifieke typen van fouten deactiveren, die anders bij met aangevinkte "Onjuiste tijdsduur van de maat" weergegeven zouden worden.

MusicXML

Hier volgen de keuzen die u kunt maken bij het aanmaken van MusicXML-bestanden.

Maak extensies op het MusicXML-formaat mogelijk
PDFtoMusic Pro is gebaseerd op het MusicXML formaat. U kunt een MusicXML-bestand dat met PDFtoMusic Pro is aangemaakt in Melody Assistant of Harmony Assistant importeren. U moet dan wel de respectievelijke versies 7.3 of 9.3 (of hoger) gebruiken.

MusicXML is behoorlijk compleet. MusicXML kan noten, notenbalken, dynamiek, sleutels en vele andere muziekobjecten opslaan. Toch kan het niet alle objecten hanteren die in partituren gevonden kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn sommige figuren, informatie over welk geluid gebruikt moet worden om een notenbalk af te spelen, de taal van de liedtekst, enzovoorts. Dit soort objecten is geen onderdeel van de standaard MusicXML specificatie. Conform een overeenkomst die Myriad met het het MusicXML-team heeft, is er een aantal specifieke commando's aangebracht in het MusicXML formaat. PDFtoMusic kan dit soort objecten opslaan op een niet-standaard manier in het MusicXML bestand. Deze opslag heeft geen gevolgen voor het gebruik van het MusicXML-bestand. De meeste toepassingen die de standaard volgen, zullen dit soort toevoegingen negeren of, in het beste geval, verwerken.
Als u niet wilt dat deze extensies gebruikt worden, dan kunt u het beste deze checkbox niet aanvinken.

Maak een MusicXML-bestand mogelijk, ook als er geen muziekgegevens zijn binnengehaald
PDFtoMusic leest een willekeurig PDF-document in en begint vervolgens te zoeken naar partituurgegevens. Als hij er geen kan vinden, bijvoorbeeld omdat u aan PDFtoMusic per ongeluk een salarisslip hebt aangeboden, dan wordt u via een waarschuwingsvenster gemeld dat er geen muziekdata in het bestand werd gevonden.
Dit kan ook gebeuren als het PDF-document wel een partituur bevat, maar geen elementaire grafische objecten. De partituur is bijvoorbeeld eerder als een scan aangemaakt.
Als u deze checkbox aanvinkt, dan dwingt u af dat PDFtoMusic een MusicXML-bestand aanmaakt, ook al wordt de data niet als muziekinformatie herkend.
Op dit moment kunnen alleen Harmony Assistant en Melody Assistant dergelijke MusicXML-documenten laden.

Exporteer maten gevuld met rust als lege maten
Deze checkbox helpt u voorkomen dat in het MusicXML-bestand maten zitten met rusten die de maten helemaal vullen. Deze maten zullen door het inlezende programma geïnterpreteerd worden als maten die gevuld zijn met een "logische" rust, in plaats van met een "fysieke" rust. In sommige gevallen kan dit het bewerkingsproces vereenvoudigen.

Gebruik MusicXML v2.0 formaat
Als deze checkbox is aangevinkt, dan wordt de export in het MusicXML versie 2.0 formaat gedaan.
Dit formaat is geavanceerder. U kunt hier meer informatie over de weergave van de partituur in opslaan, maar hij kan mogelijk niet door alle muzieknotatieprogramma's worden ingelezen.

Exporteren

De instellingen van het exporteren hebben geen invloed op de batchverwerking. Batchverwerking heeft zijn eigen instellingen.
Zodra u een PDF-bestand inleest, dan analyseert PDFtoMusic het bestand automatisch. Vervolgens kan het bestand in verschillende formaten worden geëxporteerd. Het geëxporteerde bestand kan daarna geopend worden met een andere toepassing. De volgende keuzen zijn beschikbaar onder het "Exporteren" paneel:

Exporteer automatisch alle geopende bestanden
Deze checkbox activeert of deactiveert de automatische export.

"Naar map"
Zodra het automatische exporteren is aangevinkt, dan kan deze optie gebruikt worden om het pad naar de exportmap aan te geven. In deze map worden de resultaatdocumenten opgeslagen.

Klik op de "Wijzigen" knop om een ander pad te kiezen.

"Bestandsformaat"
Dit pop-up menu helpt u om het exportformaat te kunnen kiezen (conform de appendix over de formaatbeschrijving)

Exporteer de pagina-instellingen niet
Als deze checkbox aangevinkt is, dan worden de maatgrootte, de ruimte tussen de notenbalken, de pagina-onderbrekingen en de objecten die aan een pagina gekoppeld zijn niet geëxporteerd. Het aantal maten voor iedere regel is 4. Deze instelling gebeurt automatisch als PDFtoMusic de opdracht krijgt om een beperkt aantal delen te exporteren.

Open geëxporteerde bestanden automatisch
Als deze checkbox is aangevinkt, dan wordt ieder geëxporteerd document automatisch geopend door het programma dat u heeft opgegeven (uiteraard kan het geselecteerde programma dit soort bestanden daadwerkelijk lezen).

De "Bewerken" knop helpt u om de toepassing te kiezen die gebruikt moet worden om de geëxporteerde bestanden te kunnen inlezen.
De "Wissen" knop helpt u om aan te geven dat u een zeker formaat niet verwerkt wilt hebben.
 

Batchverwerking

Als PDFtoMusic een groep van PDF-bestanden moet verwerken via de "Batchverwerking", dan kunnen er soms waarschuwingen opkomen tijdens het verwerkingsproces. Als deze checkbox aangevinkt is, dan worden de vensters met meldingen na een paar seconden automatisch gesloten. Het verwerkingsproces wordt dan niet gestopt en kan nu afgemaakt worden.

Symbolen of glyphen

PDFtoMusic gebruikt optische herkenningsalgoritmen op de muzieklettertypen om de betekenis van ieder teken te achterhalen.

Sla symbolen (glyphen) in een cache op
Als deze checkbox is aangevinkt, dan worden symbolen die eerder al verwerkt waren nu nóg sneller verwerkt.
Let op: het aanvinken van deze optie kan leiden tot een groter gebruik van het geheugen door de computer.

Wis lettertypecache bij het afsluiten
Als deze checkbox niet is aangevinkt, dan worden de symbolen (glyphen) tussen de verschillende sessies behouden.
Als u de checkbox niet aanvinkt, dan kan dit leiden tot een groter gebruik van het geheugen door de computer.

Opmerking: de symbolencache is aanwezig in de voorkeuren map:
"Myriad Preferences/PDFtoMusic/GlyphesData". Voer alstublieft geen enkele actie uit in deze map, zolang PDFtoMusic draait.

Expert instellingen


De expert instellingen zorgen ervoor dat u om de automatische instellingen van PDFtoMusic Pro zelf ter hand kunt nemen. Hierdoor kan de herkenning van één of meerdere documenten verbeteren.

U grijpt rechtstreeks in op de interne algoritmen die PDFtoMusic Pro hanteert.
De standaardinstellingen voor PDFtoMusic Pro zijn meestal gemiddelde waarden, die het beste werken voor een groot deel van de PDF-documenten. Voor sommige bijzondere PDF-documenten kunnen deze standaardinstellingen tot fouten leiden. U kunt deze instellingen hier aanpassen.
U heeft hier goede kennis nodig van de verwerking die door PDFtoMusic Pro wordt gedaan. Pas daarom iedere keer maar één waarde aan en stel hem vervolgens nauwkeurig in.

U hoeft zich overigens geen zorgen te maken. U kunt de oorspronkelijke instellingen terugkrijgen, door op ieder moment op de "Herstellen"-knop te drukken.

Deze instellingen betreffen alleen nieuw geladen PDF-documenten. Zij hebben dus geen invloed op de documenten die al geladen zijn.

De verschillende onderdelen worden in een precieze volgorde aangeboden: dit is de volgorde die door PDFtoMusic gebruikt wordt om een document te analyseren.
Een voorbeeld: de samenvoeging van tekens om woorden op te bouwen wordt gedaan vóórdat deze woorden worden geanalyseerd.

Bij ieder paneel hoort een bepaalde complexiteit: van hoog naar laag.
Voordat u aanpassingen met een hoge complexiteit doorvoert, wees er dan zeker van dat u hierover goed heeft nagedacht...

Bewerken van de instellingen
Horiz. en vert. lijnen
Notenbalken
Schuine lijnen
Systemen en groepen
Maatstrepen
Sleutels
Maataanduiding
Noten
Hulplijnen
Voortekening
Notenstokken
Rusten
Antimetrische figuren
Punten
Ornamenten
Vingerzettingen
Bogen
Overbindingen
Waardestrepen
Lettertypen
Lettertekens
Woorden
Liedteksten
Paragrafen
Meervoudige maten
Delen / Einden
Crescendo / decrescendo
Octaaf start
Dynamiek
Afbeeldingen

Bewerken van de instellingen

De eerste keer dat u de expert instellingen opent, wordt aan u een bevestiging gevraagd over deze handeling.
Vervolgens ziet u het volgende dialoogvenster:
Links staan de verschillende panelen met de expert instellingen. Ieder paneel wordt in dit hoofdstuk in detail omschreven. Als een waarde binnen een paneel gewijzigd is, dan wordt dit aangegeven met een ster. Deze ster staat voor de naam van het bijbehorende paneel.
Rechts vindt u verschillende schuifbalken. Hiermee kunt u een waarde veranderen. Als u op de waarde dubbelklikt, dan kunt u hem als een in te voeren tekst wijzigen. Als de tekst afwijkt van de oorspronkelijke waarde, dan wordt het verschil aan de rechterkant weergegeven.

Onderaan vindt u verschillende knoppen:

• Standaard
Met deze knop kunt u de huidige expert instellingen vastleggen als de nieuwe standaard voor PDFtoMusic Pro. Wees erg zeker van uzelf, zodra u deze knop gebruikt.

• Herstellen
Herstelt de expert instellingen naar hun oorspronkelijke waarde. Dit kan voor dit paneel gelden, of voor alle panelen.

• Laden
Hiermee laadt u een bestand met de expert instellingen, die eerder is opgeslagen met de "Opslaan" knop. U overschrijft hiermee alle instellingen van alle panelen.

• Opslaan
Sla alle expert instellingen op een een definitiebestand. Hiermee kunt u een voorgedefinieerde groep van parameters aanmaken.

• << en >>
Schakelt tussen de verschillende panelen. U kunt ook op de panelen links in de lijst klikken.

Let op: als PDFtoMusic Pro draait, terwijl u een waarde van één of meerdere expert instellingen wijzigt, dan wordt een waarschuwing getoond die u aangeeft dat u alle PDF-bestanden met afwijkende instellingen zult gaan verwerken.

Als u een bericht stuurt naar onze technische afdeling (via het internet menu), dan worden alle gewijzigde instellingen meegeleverd. Wij kunnen dan op dezelfde manier en met dezelfde instellingen als uzelf aan uw documenten werken.

Horiz. en vert. lijnen

Complexiteit : hoog

De horizontale en verticale lijnen zijn essentieel. Zij vormen de eerste stap in de analyse.
Zij vormen de lijnen van de notenbalken, de maatstrepen en de nootstokken. Zij vormen de kapstok van het document.
De analyse van de lijnen wordt uitgevoerd voordat de notenbalken worden opgezocht. De bijbehorende eenheid is de pixel.
Als na de analyse sommige notenbalken lijken te ontbreken, dan kan het wijzigen van deze instellingen mogelijk helpen.Een deel van de partituur
Hetgeen PDFtoMusic Pro detecteert

• Horizontale onnauwkeurigheid voor het samenvoegen van lijnen (in pixels)
Wanneer de lijnen zijn opgebouwd uit meerdere smalle lijnen, dan zorgt het verhogen van deze waarde voor een meer tolerante samenvoeging van deze lijnen.

• Verticale onnauwkeurigheid voor het samenvoegen van lijnen (in pixels)
Soms zijn dikke lijnen opgebouwd uit meerdere dikke lijnen, die boven op elkaar worden getekend. Het verhogen van deze waarde zorgt voor een meer tolerante samenvoeging van deze lijnen.

• Minimale lijndikte ten behoeve van de herkenning (in pixels)
Soms worden kleine, dunne en nodeloze lijnen gedetecteerd. Zij kunnen met deze instelling worden verwijderd.

Notenbalken

Complexiteit : hoog

Zodra de horizontale lijnen gedetecteerd zijn, dan tracht PDFtoMusic Pro hierin de notenbalken te herkennen: een groep van lijnen die ongeveer op dezelfde afstand van elkaar staan en die bijna gelijktijdig eindigen.
Op het moment dat de notenbalken bepaald zijn, dan is de algemene eenheid van het document bekend: de "lijnafstand". De lijnafstand is de afstand tussen twee horizontale lijnen in dezelfde notenbalk.


Gedetecteerde horizontale en verticale lijnen
Gedetecteerde lijnen van de notenbalk

• Horizontale onnauwkeurigheid voor het samenvoegen van lijnen van de notenbalk (in pixels)
Dit is de maximale tolerantie voor het samenvoegen van twee lijnen naar één enkele lijn. De samen te voegen lijnen vallen van begin tot eind samen.

• Verticale onnauwkeurigheid voor lijnen van de notenbalk (in pixels)
Dit is de maximale tolerantie voor het samenvoegen van twee lijnen die boven op elkaar zijn getekend. Zij worden samengevoegd naar één enkele, dikkere lijn.

• Maximale lijndikte (in pixels)
Deze instelling helpt u bij het verwijderen van te dikke lijnen. Als u op uw document notenbalken ziet met tamelijk dikke lijnen, dan moet u deze instelling verhogen.

• Maximale lijnafstand (verhouding van de paginahoogte)
De lijnen die in het document te ver uit elkaar staan, kunnen met deze instelling worden verwijderd. Het kan echter zijn dat er notenbalken zijn met lijnen die tamelijk ver van elkaar staan, zoals bijvoorbeeld in een tabulatuur. In dat soort gevallen moet u de waarde van deze instelling verhogen.
Wees wel voorzichtig: een te hoge tolerantie kan ervoor zorgen dat er notenbalken herkend worden, terwijl die er niet staan.

Opmerking: 'verhouding van de paginahoogte' houdt het volgende in. Stel dat er een pagina is die twee keer zo hoog is een andere. Ook de notenbalken zijn dan twee keer zo groot. Deze instellingen blijven dan geldig! Als zij in pixels waren uitgedrukt, dan moest ook het aantal pixels worden verdubbeld.

• Minimale horizontale lengte voor de lijnen van de notenbalk (verhouding van de paginabreedte)
Lijnen die te kort zijn, kunnen met deze instelling worden verwijderd. Een voorbeeld: één of twee maten, of zelfs een hele paragraaf met onderstreepte tekst als versiering, zijn geen onderdeel van de muziek van de partituur.

Opmerking: 'verhouding van de paginabreedte' houdt het volgende in. Stel dat er een pagina is die twee keer zo breed is een andere. Ook de notenbalken zijn dan twee keer zo breed. Deze instellingen blijven dan geldig! Als zij in pixels waren uitgedrukt, dan moest ook het aantal pixels worden verdubbeld.

• Onnauwkeurigheid van de lijnafstand (in lijnafstanden)
Deze waarde stelt de berekening van de tolerantie in tijdens het zoeken naar horizontale lijnen, die op een gelijke afstand van elkaar horen te staan. Op sommige PDF-bestanden, die met een lage resolutie zijn aangemaakt, kan het zijn dat de horizontale lijnen niet op regelmatige afstanden staan.

Schuine lijnen

Complexiteit: gemiddeld

Schuine lijnen worden meestal gebruikt om waardestrepen, (de)crescendotekens of antimetrische figuren te tekenen.Een deel van een partituur
In rood hetgeen PDFtoMusic Pro detecteert

• Onnauwkeurigheid bij het vergelijken van de hellingen
Zodra twee schuine (of scheve) lijnen met dezelfde hoek zodanig zijn getekend dat de tweede lijn de eerste lijkt te verlengen, dan kunnen zij samengevoegd worden tot één enkele rechte lijn.
Als de hoek niet helemaal gelijk is, dan kan dit nog steeds. In dit geval hangt het samenvoegen af van het verschil in de schuinte. Deze instelling geeft aan tot welk verschil de lijnen alsnog zullen worden samengevoegd.

• Horizontale onnauwkeurigheid voor het samenvoegen van lijnen (in lijnafstanden)
• Verticale onnauwkeurigheid voor het samenvoegen van lijnen
(in lijnafstanden)
Twee lijnen met een vergelijkbare helling zijn boven op elkaar getekend. Als deze waarden verhoogd worden, dan worden deze twee lijnen samengevoegd om een dikkere lijn te vormen.

• Verticale afstand voor het samenvoegen van lijnen (in lijnafstanden)
Zodra twee lijnen niet precies bij elkaar eindigen (er is dus een kleine opening tussen de twee lijnen), dan kunnen zij nog steeds samengevoegd worden tot één enkele lijn. Deze instelling bepaalt de maximale grootte van de opening.

• Dikte onnauwkeurigheid bij het samenvoegen van schuine lijnen (in lijnafstanden)
Deze instelling voorkomt dat lijnen worden samengevoegd, ondanks dat zij aan alle bovenstaande criteria voldoen, maar waarbij hun individuele dikte verschillend is.

• Verwijdering van foutieve schuine lijnen: minimale toegestane grootte (in lijnafstanden)
Soms worden kleine en onbruikbare lijnen gedetecteerd die er in werkelijkheid niet zijn. Deze kunnen met deze instelling verwijderd worden.

Systemen en groepen

Complexiteit: gemiddeld

Op dit moment zijn de notenbalken en de schuine lijnen gevonden. PDFtoMusic Pro probeert nu de notenbalken samen te voegen in notenbalkgroepen. De verticale lijnen of de accolades en de haken die zich in de linkermarge bevinden, worden nu vastgesteld.Een deel van de partituur
Hetgeen PDFtoMusic vaststelt:
Een systeem met drie notenbalken.
De twee onderste notenbalken worden door de accolade gegroepeerd naar één enkel deel.

• Horizontale onnauwkeurigheid bij het zoeken naar systemen (in lijnafstanden)
In sommige documenten zit het groeperende symbool ofwel erg ver van het linkerkant van de notenbalk, of hij zit binnen het gebied van de notenbalk. Met deze instelling bepaalt u de maximale afstand in lijnafstanden.
Als deze waarde nul is, dan wordt iedere notenbalk een onafhankelijk systeem.

Verticale onnauwkeurigheid bij het zoeken naar systemen (in lijnafstanden)
De maximale afstand tussen het einde van het groeperende symbool en de bovenkant of de onderkant van de notenbalk.

Maatstrepen

Complexiteit: gemiddeld

Zodra de notenbalken samen gegroepeerd zijn, dan tracht PDFtoMusic Pro de verticale lijnen te lokaliseren. Dit zijn de lijnen die bovenaan een systeem of een notenbalk starten en die onderaan een systeem of notenbalk eindigen. PDFtoMusic Pro probeert hiermee de maatstrepen te detecteren.


a) dikke maatstreep
b) dunne maatstreep
c) dubbele dunne maatstreep

• Minimale breedte voor een dikke maatstreep (in lijnafstanden)
Deze instelling geeft aan op welk moment een maatstreep als 'dik' geclassificeerd moet worden.
Stel dat de maatstrepen voor herhaling niet worden herkend, dan moet u deze waarde verkleinen.
En omgekeerd: als er teveel dikke maatstrepen worden herkend, dan moet u deze waarde vergroten.

• Minimale afstand tussen twee dunne maatstrepen (in lijnafstanden)
In een PDF-bestand wordt soms een maatstreep meerdere keren getekend aan het einde van een maat. Als u deze instelling groter maakt, dan worden de dubbele maatstrepen vervangen door één enkele.

• Minimale maatbreedte (verhouding van de hoogte van de notenbalk)
Maten horen muzieksymbolen te bevatten, dus zij moeten voldoende breed zijn. Sommige maten kunnen echter smaller zijn (zoals upbeat maten). U kunt deze waarde verkleinen als u merkt dat verschillende kleine maten samengevoegd worden tot één enkele maat.

Opmerking: de 'verhouding van de hoogte van de notenbalk' houdt het volgende in. Als een notenbalk twee keer zo hoog is, dan is het aantal pixels (of millimeters) eveneens twee keer zo groot. Deze instellingen blijft dus geldig! Als zij in pixels was uitgedrukt, dan moest ook het aantal pixels worden verdubbeld.

Sleutels

Complexiteit : laag

Na het groeperen van de notenbalken en het vaststellen van de maten, dan begint PDFtoMusic Pro de individuele muzieksymbolen te interpreteren. Hij start met de sleutel.

• Minimale hoogte voor het sleutelsymbool (in lijnafstanden)
Dit is de minimale hoogte van het symbool om hem als een geldige sleutel te interpreteren.

• Minimale hoogte van een 8 of 15 bij de sleutel (in lijnafstanden)
Dit is de minimale hoogte om het begin van een octaaf ten opzichte van de sleutel (8va, 8vb, 15ma...)  als geldig te interpreteren.

Maximale hoogte van een 8 of 15 bij de sleutel (in lijnafstanden)
Dit is de maximale hoogte om het begin van een octaaf ten opzichte van de sleutel (8va, 8vb, 15ma...)  als geldig te interpreteren.

Maataanduiding

Complexiteit : laag

Maataanduidingen die niet zijn afgekort, kunnen makkelijk voor andere nummers gezien worden. Voorbeelden daarvan zijn de antimetrische figuren of de vingerzetting.
De volgende instellingen zorgen ervoor dat de maataanduiding in dit soort gevallen nauwkeuriger wordt geïnterpreteerd.

• Verticale grootte van de scheiding tussen het aantal tellen en de teleenheid (ratio)
Deze instelling geeft aan hoeveel lijnafstanden toegestaan zijn tussen de teller en de noemer, om nog altijd als één maataanduiding geïnterpreteerd te worden. Dit wordt uitgedrukt als een percentage (ratio) van de hoogte van het teken.

• Minimale grootte voor de getallen van de maataanduiding (in lijnafstanden)
De getallen (of cijfers) die kleiner zijn dan deze drempel worden niet geïnterpreteerd als onderdeel van de maataanduiding.

• Maximale horizontale verschuiving tussen de getallen (in lijnafstanden)

Als de getallen opgebouwd zijn uit meerdere cijfers, dan bepaalt deze instelling de maximale horizontale afstand die voor hen wordt toegestaan.

Noten

Complexiteit : laag

Nu is het tijd om de noten te detecteren die op de notenbalk staan...

• Maximale grootte van de notenkop van een voorslag (in lijnafstanden)

Met deze instelling worden de verschillen in de grootte tussen de voorslag en de normale noot aangepast.
In hetzelfde document zijn de noten altijd groter dan de voorslagen.

Maar het verschil kan soms erg klein zijn. Als de voorslagen foutief worden geïnterpreteerd als normale noten, dan moet u de waarde van deze instelling verkleinen.• Maximale grootte van een voorslag in één symbool (in lijnafstanden)
Bij de notenkop van de voorslag worden de stok en de vlag met één enkel symbool getekend. Hier kan de maximale grootte van dat symbool worden opgegeven.

• Maximale afstand vanaf de vlag tot de noot (in lijnafstanden)
Vlaggen die te ver van de notenkop staan, kunnen worden verwijderd.

Zie hiervoor ook het "Punteren" paneel.

• Maximale grootte van een korte voorslag die in één symbool is getekend (in lijnafstanden)
Vlaggen die te ver van de notenkop staan, kunnen worden verwijderd.

Hulplijnen

Complexiteit : laag

Soms worden er noten getekend die buiten de lijnen van de notenbalk liggen. Om hen toch aan de juiste notenbalk te koppelen en ook om hun hoogte helder aan te duiden, worden er kleine horizontale hulplijnen getrokken. De hulplijnen staan tussen de notenkop en de normale lijnen van de notenbalk.


• Maximale grootte van een hulplijn (in lijnafstanden)
Hulplijnen die breder zijn dan de aangegeven waarde worden genegeerd.

• Maximale horizontale afstand tussen de notenkop en de hulplijn (in lijnafstanden)
• Maximale verticale afstand tussen de notenkop en de hulplijn (in lijnafstanden)
De hulplijn hoort de notenkop in het midden te doorsnijden. Deze instelling helpt u om een afwijking hierin te tolereren.

Voortekening

Complexiteit : laag

Voortekens of accidenties zijn allen aan noten gerelateerd. Als er echter een verandering van de sleutel plaatsvindt, dan worden vergelijkbare symbolen weergegeven voor de noten. Zij definiëren de nieuwe sleutel. Het aanpassen van deze instelling kan ertoe leiden dat PDFtoMusic Pro accidenties van noten interpreteert als een verandering van sleutel. En omgekeerd.

• Maximale verticale afstand tussen het voorteken en de notenkop (in lijnafstanden)
Als het voorteken verticaal gezien te ver ligt van het midden van de notenkop, dan wordt hij niet als een voorteken geïnterpreteerd. Deze instelling hoeft slechts zelden te worden aangepast (a).

• Maximale horizontale afstand tussen de rechterkant van het voorteken en de linkerkant van de notenkop (in lijnafstanden)
Als noten onderdeel zijn van een akkoord, dan kunnen de voortekens naar links verschoven zijn. Dit voorkomt dat zij onleesbaar worden.
Als u deze instelling vergroot, dan relateert PDFtoMusic Pro het voorteken aan de noot, in plaats van als een verandering van de sleutel. Let op: meer complexe algoritmen proberen de resultaten altijd consistent te houden. Deze instelling kan hiervoor ook gebruikt worden (b).

Er is een aantal bijzondere gevallen dat opgelost kan worden door het aanpassen van deze instelling. Een voorbeeld:


Hier staan de voortekens nogal ver van de bijbehorende notenkoppen.

• Maximale horizontale afstand tussen de voortekens en de noten in een akkoord (in lijnafstanden)
In een akkoord worden de voortekens op dezelfde manier geplaatst. Zij volgen hiervoor een zekere logica. Met het vergroten van deze instelling zoekt PDFtoMusic Pro naar voortekens die een grotere afstand tot de notenkop hebben (c).

Notenstokken

Complexiteit : laag

Het vinden van de juiste notenstokken is belangrijk, omdat zij zowel de tijdsduur van de noten en de akkoorden bepalen.
Een noot kan een waardestreep en vlaggen aan zijn notenstok hebben.


• Maximale horizontale afstand tussen de notenkop en de notenstok (in lijnafstanden)
Verticale lijnen die te ver staan van de notenkop, worden niet meegerekend (a).

• Maximale dikte van de notenstok (in lijnafstanden)

Verticale lijnen die dikker zijn dan deze instelling, worden niet meegerekend (b).

• Minimale grootte van een notenstok (in lijnafstanden)
Kleinere verticale lijnen worden niet meegerekend. In sommige documenten worden de noten met erg korte notenstokken getekend. Het kan dan nodig zijn om de waarde van deze instelling te verkleinen (c).

• Minimale grootte van de notenstok van voorslagen (in lijnafstanden)
Kleinere verticale lijnen worden niet meegerekend als notenstokken van de voorslagen.

• Maximale grootte van een notenstok (in lijnafstanden)
Langere verticale lijnen worden niet meegerekend (c).

Rusten

Complexiteit : laag

Het grootste probleem bij het interpreteren van rusten is het vaststellen van een hele rust. Het teken is erg eenvoudig (een rechthoekje), maar hij kan verward worden met bijvoorbeeld een horizontale waardestreep of een tenuto symbool. De volgende instellingen helpen bij het juist herkennen van de rust.

• Minimale breedte van een hele rust (in lijnafstanden)
• Maximale breedte van een hele rust (in lijnafstanden)

Als de rust te breed of juist niet breed genoeg is, dan worden de rechthoeken niet meegerekend.

Minimale hoogte van een hele rust (in lijnafstanden)
• Maximale hoogte van een hele rust (in lijnafstanden)

Als de rechthoek te dik of juist niet dik genoeg is, dan wordt hij niet meegerekend.

• Maximale verticale afstand vanaf de rust naar het gebied van de notenbalk (in lijnafstanden)
Meestal ligt de rust binnen het gebied van de notenbalk. Soms kan dit anders zijn. Sommige notenbalken zijn opgebouwd uit meerdere stemmen. De rusten worden dan omhoog of omlaag verplaatst, om te voorkomen dat zij bovenop andere symbolen komen te liggen. Deze instelling bepaalt het maximale startpunt vanaf de rust tot en met de bovenste of onderste grens van de notenbalk.

Antimetrische figuren

Complexiteit : laag

Antimetrische figuren kunnen op zowel noten als op rusten worden toegepast. Meestal worden ze boven of onder een waardestreep getekend. Ze kunnen getekend worden met een haak die aangeeft op welke noten de antimetrische figuur van toepassing is.
Antimetrische figuren kunnen verward worden met de notatie voor de vingerzetting.
Het zoeken naar antimetrische figuren kan worden gedeactiveerd met het "Verbeteren>Sta vingerzetting toe" menu. Dit geldt dan voor het hele document.• Maximale horizontale afstand tussen het getal en het midden van de waardestreep (in lijnafstanden)

Als een antimetrische figuur gerelateerd is aan een groep van noten met een waardestreep, dan wordt het getal ten opzichte van de waardestreep gecentreerd weergegeven. Deze instelling geeft de maximale afwijking van deze ideale waarde aan (a).

• Maximale verticale afstand tussen een antimetrische figuur en de lijn (in lijnafstanden)
Het getal van de antimetrische figuur ligt meestal dichtbij de waardestreep. Deze instelling geeft de maximale afwijking van deze ideale waarde (b).

• Maximale horizontale afstand tussen het einde van de dunne lijn en het getal van de antimetrische figuur (in lijnafstanden)
Soms wordt een antimetrische figuur getekend als een haak die de bijbehorende noten omvat. Deze instelling geeft de maximale ruimte aan tussen het getal en het einde van de lijn (c).

• Maximale horizontale afstand tussen de uiteinden van de onderbroken lijn van de antimetrische figuur (in lijnafstanden)

Als een antimetrische figuur op de lijn wordt getekend, dan wordt deze lijn onderbroken. Deze instelling geeft de maximale grootte aan van de onderbreking (d).

• Minimale hoogte voor de tekst van een antimetrische figuur (in lijnafstanden)
• Maximale hoogte voor de tekst van een antimetrische figuur (in lijnafstanden)
Deze grenzen aan de grootte van de (letter)tekens van een antimetrische figuur helpen om onderscheid te maken tussen een antimetrische figuur en een vingerzetting.

• De verhouding tussen het aantal tekstobjecten die een goed geplaatste antimetrische figuur zijn en objecten die dit mogelijk zouden kunnen zijn.
De mogelijke verwarring tussen antimetrische figuren en de vingerzetting wordt hierbij berekend. Als hij te hoog is (een groot deel is dan een verkeerd geplaatste antimetrische figuur), dan wordt uitgegaan van het feit dat alle antimetrische figuren getekend worden met een haak.

Punten

Complexiteit : laag

Punten kunnen na de notenkop getekend worden. Zij verlengen de duur van de noot. Zij kunnen ook staccato zijn, of onderdeel zijn van een herhaling.

• Minimale grootte van een punt (in lijnafstanden)

Onwillekeurige vervuiling (kleine betekenisloze punten) kunnen met deze instelling verwijderd worden.

• Maximale grootte van een punt. Hiermee wordt onderscheid gemaakt tussen een punt en de notenkop van een voorslag (in lijnafstanden)
Hiermee kan onderscheid worden gemaakt tussen een punt en de notenkop van een korte voorslag. Als deze waarde vergroot wordt, dan kan dit invloed hebben op de herkenning.

• Maximale verticale afstand tussen de notenkop en de punt (in lijnafstanden)
De punt die de tijdsduur van de notenkop verlengt, kan verticaal verschoven zijn. Als de punt niet meegerekend wordt, dan moet de waarde van deze instelling vergroot worden.

• Maximale horizontale afstand tussen de notenkop en de punt (in lijnafstanden)
Deze instelling geeft de maximale afstand tussen de punt en de notenkop. Als de afstand kleiner is dan deze afstand, dan wordt hij beschouwd als gerelateerd aan een notenkop.

• Maximale afstand tussen de punt en de herhaling (in lijnafstanden)
Als een herhaling geïnterpreteerd wordt als het begin of het einde van het muziekstuk, dan moet de waarde van deze instelling vergroot worden.

Ornamenten

Complexiteit: gemiddeld

PDFtoMusic heeft een aantal instellingen waarmee handmatig objecten met grafische overeenkomsten kunnen worden onderscheiden. Voorbeelden zijn de vorm van tenuto ornamenten en hele rusten.• Minimale horizontale grootte van een tenuto (in lijnafstanden) (b)
• Maximale horizontale grootte van een tenuto (in lijnafstanden)
• Minimale verticale grootte van een tenuto (in lijnafstanden)
(a)
Een tenuto is een kleine horizontale lijn die gewoonlijk boven de notenkop wordt getekend. Er zijn veel soorten horizontale lijnen die allen in een partituur voor kunnen komen. Deze instellingen kunnen worden aangepast, waardoor horizontale lijnen die geen de lijnen van de notenbalk of hulplijnen zijn als tenuto's worden geïnterpreteerd.

• Maximale horizontale afstand tussen het ornament en de noot (in lijnafstanden) (c)
• Maximale verticale afstand tussen het ornament en de noot (in lijnafstanden)
(d)
Ornamenten zijn gewoonlijk vlak bij de noot geplaatst waar zij bij horen. De waarden van deze instellingen geven de maximale tolerantie van deze afstand weer.

• Minimale horizontale grootte van een ornament (in lijnafstanden)
Sommige kleine vormen kunnen als ornamenten worden geïnterpreteerd. De waarde van deze instelling verwijdert kleine vormen die als ornamenten geïnterpreteerd kunnen worden.

Vingerzettingen

Complexiteit: gemiddeld

Vingerzettingen zijn numerieke waarden die lopen vanaf 0 tot en met 5. Zij geven de vinger van de uitvoerder aan, die gebruikt moet worden om de noot af te spelen.
Zij kunnen gemakkelijk worden verward met antimetrische figuren.
Om te weten hoe groot een teken op de pagina is, houdt dan de muisaanwijzer boven het gekozen teken en wacht vervolgens één seconde.

• Minimale hoogte van een teken van de vingerzetting (in lijnafstanden)
• Maximale hoogte van een teken van de vingerzetting (in lijnafstanden)

Het aanpassen van de begrenzingen van de hoogte van de tekens voor vingerzettingen, kan helpen om onderscheid te maken tussen antimetrische figuren en vingerzettingen. Let op: dit is niet altijd het geval.

Bogen

Complexiteit : laag

Bogen en verbindingsbogen zijn altijd aan twee noten gerelateerd. Dit zijn de bron- en de doelnoot.
Bij iedere vorm die mogelijk een boog is, probeert PDFtoMusic Pro de bijbehorende noten te vinden.
Als de boog gesplitst is, bijvoorbeeld als de notenbalk het einde van de pagina heeft bereikt, dan zoekt PDFtoMusic de doelnoot in de bijbehorende notenbalk in het volgende systeem.

• Maximale horizontale afstand tussen het einde van de boog en de notenkop (in lijnafstanden)
• Maximale verticale afstand tussen het einde van de boog en de notenkop (in lijnafstanden)

De maximale afstand tussen de notenkop en het einde van een boog. Deze instelling beïnvloedt alleen het ruwe (of grove) zoeken naar de noten die bij de boog kunnen horen.

Minimale booghoogte (in lijnafstanden)
Deze instelling definieert de mate van de kromming die een boog moet hebben, om niet als een horizontale lijn geïnterpreteerd te worden.

• Onnauwkeurigheid bij het zoeken naar bogen (in lijnafstanden)
Dit is een nauwkeurige afstelling voor het zoeken naar de noot die bij de boog hoort.

• Verticale onnauwkeurigheid bij het verbinden van bogen van het ene systeem met een ander (in lijnafstanden)
Als een boog bij het einde van een pagina nog niet afgemaakt is, dan wordt naar een tweede boog gezocht in de gelijkwaardige (of equivalente) notenbalk van het volgende systeem. Deze waarde geeft de verticale tolerantie aan bij het vinden van de tweede boog.
 
• Onnauwkeurigheid bij het samenvoegen van twee overlappende bogen (in lijnafstanden)
In sommige bestanden worden meerdere bogen op dezelfde plaats getekend. Om hen samen te kunnen voegen tot één enkele boog, wordt een vergelijking op het getekende gebied van de bogen uitgevoerd. Hierbij geldt een bepaalde tolerantie. Deze instelling geeft deze tolerantie weer.

• De verhouding van tweeledige (gespiegelde) bogen
In sommige bestanden worden de bogen in twee delen getekend. Eén voor de eerste deel, gevolgd door één (gespiegelde) in het tweede deel. Er wordt een analyse uitgevoerd om te bepalen of het bestand deze manier van weergeven van bogen volgt.
Als het aantal bogen dat van begin tot eind loopt wordt vergeleken het het aantal gescheiden bogen en de verhouding is groter dan de ingestelde waarde, dan wordt er vanuit gegaan dat de bogen inderdaad gespiegeld zijn.

Overbindingen

Complexiteit : laag

De bogen zijn inmiddels vastgesteld. PDFtoMusic Pro probeert nu te achterhalen welke van de bogen feitelijk overbindingen zijn. Hiervoor moeten de hoogten van de noten worden vergeleken. Daarna moet de tamelijk korte afstand tussen de notenkop en het einde van de overbinding worden bekeken:

• Maximale horizontale afstand tussen het einde van de overbinding en de notenkop (in lijnafstanden)
• Maximale verticale afstand tussen het einde van de overbinding en de notenkop (in lijnafstanden)


Waardestrepen

Complexiteit: gemiddeld

Horizontale en schuine lijnen die nog niet zijn verwerkt, worden nu geanalyseerd. Bekeken wordt of zij aan de notenstokken verbonden zijn en of zij dik genoeg zijn. In dat geval zijn zij waardestrepen.


• Horizontale onnauwkeurigheid tussen de positie van de notenstok en de waardestreep (in lijnafstanden)
Deze instelling geeft de toegestane afstand aan tussen de notenstok en de waardestreep. Als de afstand groter is, dan horen de noten niet bij elkaar. Deze waarde geeft de tolerantie daarvan weer (a).
Let op: als deze waarde wordt verhoogd, dan kan PDFtoMusic tenuto ornamenten als waardestrepen interpreteren.

• Horizontale onnauwkeurigheid tussen de positie van de notenstok en de waardestreep bij een tremolo (in lijnafstanden)
Bij tremolo's is de waardestreep niet verbonden met de notenstok (b).

• Verticale onnauwkeurigheid tussen de positie van de notenstok en de waardestreep (in lijnafstanden)
Op dezelfde wijze geldt dat de notenstok verticaal dicht bij de waardestreep moet eindigen (c).

• Minimale dikte van de waardestreep (in lijnafstanden)
Horizontale en schuine lijnen worden als waardestrepen geïnterpreteerd als hun dikte boven de waarde van deze instelling uitkomt (d).
Let op: een te lage waarde kan de herkenning van antimetrische figuren verstoren.

• Maximale dikte van de waardestreep (in lijnafstanden)
Horizontale en schuine lijnen worden als waardestrepen geïnterpreteerd als hun dikte onder de waarde van deze instelling uitkomt (d).

• Minimale afstand tussen de waardestreep en de notenkop (in lijnafstanden)
Waardestrepen moeten op een afdoende afstand van de notenkop staan (e).

• Tolerantie voor het vergelijken van de helling van meervoudige waardestrepen
Als een waardestreep uit meerdere lijnen is opgebouwd, dan moeten zij min of meer parallel lopen. Deze instelling is de tolerantie van de hellingen van de verschillende lijnen van de waardestreep.

Lettertypen

Complexiteit : laag

• Verhouding tussen de tekens op de notenbalk en het totale aantal tekens voor de overweging om een lettertype te interpreteren als een muzikaal lettertype
Om te weten of een lettertype gebruikt wordt voor het tekenen van muzieksymbolen of voor tekst, wordt de wijze geanalyseerd waarop de tekens in dat lettertype over de pagina heen staan.
Het aantal tekens wordt nu geteld: dit zijn het aantal dat binnen het gebied van de notenbalken staat en het aantal tekens dat daarbuiten staat.
Hiermee wordt de verhouding berekend en deze wordt vergeleken met de waarde van deze instelling. Op basis hiervan wordt het lettertype bepaald.

Opmerking: het resultaat van deze berekening kan veranderd worden door het handmatig aanpassen van het lettertype ("Corrigeren" menu).

Lettertekens


Complexiteit : laag

Tekens die niet behoren bij de muzikale symbolen worden nu geanalyseerd om te kijken of zij woorden vormen.

• Maximale verticale afstand tussen een letterteken en het woord waar hij toe behoort (als een percentage van de hoogte van het woord)

Deze instelling definieert de onnauwkeurigheid met betrekking tot de onderkant van de letters van het woord. Hoe groter de waarde, hoe meer tekens er op een enigszins afwijkende positie aan hetzelfde woord worden toegekend.
Dit kan vooral handig zijn voor superscript letters. Een voorbeeld: bij de achtervoegsels van akkoorden, zoals "C7", is de numerieke waarde, "7" in dit geval, wat opgeschoven.

• Maximale horizontale afstand tussen het einde van het woord en een teken voor concatenatie (als een verhouding van de hoogte van het woord)
Naarmate de waarde van deze instelling hoger wordt, worden tekens die meer uit elkaar liggen nog steeds geïnterpreteerd als tekens die bij hetzelfde woord horen.
Als deze waarde te hoog is, dan kunnen liedteksten die bij de notenbalk horen samengevoegd worden tot één enkel woord.
Maar nog belangrijker: op tabulaturen kunnen de nummers van de cellen fout gaan. Een voorbeeld: een 3 die gevolgd wordt door nog een 3 als onderdeel van dezelfde tekenreeks, kan geïnterpreteerd worden als "33".

• Maximale horizontale afstand tussen het einde van de tekst en het muzieksymbool voor het tempo  (als percentage van de hoogte van het woord)
Het tempo kan worden aangeduid met een tekst die gevolgd wordt door het teken van tempo. Deze instelling helpt u om het tekstuele gedeelte en het tempogedeelte samen te voegen tot één indicatie voor het tempo.

• Minimale afstand tussen twee identieke tekens (als percentage van de hoogte van het teken)
In sommige bestanden wordt ieder teken meerdere keren getekend. Meestal is dit op -ongeveer- dezelfde plaats. Deze instelling helpt u om deze identieke tekens te verwijderen, zodra er al één is getekend.

Woorden

Complexiteit : laag

De lettertekens zijn inmiddels gegroepeerd tot woorden. Deze woorden zullen samen woordregels vormen. Deze regels worden nu geanalyseerd om te bepalen of zij liedteksten of akkoordnamen vormen.
De maatnummers, de notenbalken of groepen daarvan worden nu vastgesteld.

• Verticale onnauwkeurigheid voor het maken van woordregels (als een verhouding van de hoogte van het woord)
Deze instelling bepaalt de tolerantie voor het bepalen van de woordregels.
 
• Maximale horizontale afstand tussen de start van de maat en zijn nummer (in lijnafstanden)
• Maximale verticale afstand tussen de start van de maat en zijn nummer (in lijnafstanden)
Deze instelling definieert de maximale afstand die geldt bij het zoeken naar de maatnummers.

• Maximale verticale afstand tussen de notenbalk en zijn naam (in lijnafstanden)
De naam van de notenbalk wordt links van de lijnen van de notenbalk verwacht. Hij is verticaal gecentreerd. Deze instelling bepaalt de tolerantie van deze verticale centrering.

Liedteksten

Complexiteit : laag

De woordregels die geen akkoordnamen vormen, worden nu geanalyseerd. Zij vormen de liedteksten. Een liedtekst is altijd onder de bijbehorende notenbalk geplaatst.

• Verhouding voor het onderscheid tussen een onderbrekingsstreep en een onderstreping
Horizontale lijnen in een liedtekstregel kunnen geïnterpreteerd worden als een onderbreking of een onderstreping (melisma). De verticale positie van de lijn, de mate van de hoogte van de lijn maken het mogelijk om beide lijnen te onderscheiden.

Verhouding tussen het aantal woorden en het aantal noten in de notenbalk. Deze is theoretisch 1.
Als de verhouding groter is, dan helpt dit om sommige woorden buiten de liedtekst te houden.
Soms zijn tekstregels die onder een notenbalk staan geen liedteksten, maar bijvoorbeeld de voettekst van de pagina. De woorden die bij de noten horen worden geteld en worden vergeleken met woorden waarbij dat niet lukt. Als deze verhouding beneden de ingestelde waarde komt, dan wordt de tekst niet als regel van de liedtekst geïnterpreteerd.

• Maximale afstand tussen de eerste regel van de liedteksten en de onderkant van de notenbalk (in lijnafstanden)

Als de eerste tekstregel te ver van de onderkant van de notenbalk afligt, dan wordt hij niet geïnterpreteerd als een regel van de liedtekst.

• Maximale verticale afstand tussen de regels van de liedteksten (in meervouden van de hoogte van de tekstregel)
Bij muziek met meerdere regels liedtekst, dan geeft deze instelling de maximale afstand aan tussen de verschillende tekstregels. Deze instelling bepaalt op deze manier de verschillende verzen van de liedtekst.

Overeenkomende verhouding tussen noten voor gedeelde liedteksten
Als de regel van een liedtekst gedeeld wordt door twee muziekdelen en de noten van de verschillende notenbalken worden vergeleken, dan wordt een overeenkomende verhouding berekend. Als het resultaat groter is dan de waarde van deze instelling, dan wordt de liedtekst als zijnde gedeeld geïnterpreteerd.

Paragrafen

Complexiteit : laag

Woorden die niet bij liedteksten horen, geen akkoordnamen zijn, geen namen van notenbalken enzovoorts, worden als paragrafen gegroepeerd. Ze worden geïnterpreteerd als vrije tekst.
Als eerste worden de woorden geaggregeerd tot woordregels. Vervolgens worden de regels verticaal samengevoegd tot paragrafen.

• Maximale horizontale afstand voor het samenvoegen van tekst tot regels (als een meervoud van de grootte van het lettertype)
Dit is de maximale afstand tussen twee woorden op dezelfde regel.

• Maximale horizontale afstand bij het toevoegen van ruimte in een regel (als een meervoud van de grootte van het lettertype)
Als de afstand tussen twee woorden op dezelfde regel groter is dan de waarde van deze instelling, dan wordt een spatie tussen hen ingevoegd.
 

• Maximale horizontale afstand voor het samenvoegen van regels tot een paragraaf (als een meervoud van de grootte van het lettertype)
De maximale horizontale afstand tussen twee regels in dezelfde paragraaf. De waarde van de instelling wordt toegepast op de linker- en rechterkant van de regels (paragrafen kunnen worden uitgelijnd).

• Maximale verticale afstand voor het samenvoegen van regels tot een paragraaf (als een meervoud van de grootte van het lettertype)
De maximale verticale afstand tussen twee regels van dezelfde paragraaf.

Meervoudige maten

Complexiteit : laag

Maten met meerdere rusten worden getekend als een symbool in het midden van de maat. Boven het symbool staat een nummer.


• Minimale hoogte van het nummer van de meervoudige rust (in lijnafstanden)

Het getal moet lang genoeg zijn (a).

• Maximale afwijking tussen het nummer van de meervoudige rust en het midden van de maat (in lijnafstanden)
Het nummer moet min of meer gecentreerd liggen in de maat (b).

• Maximale afstand tussen het nummer van de meervoudige rust en de notenbalk (in lijnafstanden)

Het nummer moet boven de notenbalk getekend zijn, maar mag er niet te ver vanaf liggen (c).

Delen / Einden

Complexiteit : laag

Deelindicatoren geven stukken van de partituur aan die alleen op bepaalde momenten gespeeld moeten worden.


• Maximale dikte van de lijn (in lijnafstanden)
De verticale of horizontale lijnen moeten dunner zijn dan deze waarde. Anders worden zij genegeerd (a).

• Minimale hoogte van de verticale lijn (in lijnafstanden)
De verticale lijnen aan het begin of het einde moeten lang genoeg zijn (b).

• Minimale lengte van de horizontale lijn (in lijnafstanden)
De lijn die het begin en het einde van het muziekdeel verbindt, kan verbroken zijn. Met deze instelling geven we de minimale lengte aan (c).

• Onnauwkeurigheid voor het verbinden van de verticale en de horizontale lijnen (in lijnafstanden)
De verticale en horizontale lijnen worden als onderdeel van hetzelfde (eindigende) haakje geïnterpreteerd. Dit geldt alleen als zij binnen de tolerantie vallen die met deze instelling wordt aangegeven.

• Minimale hoogte van de nummers (in lijnafstanden)
De nummers moeten groot genoeg zijn (d).

• Minimale hoogte van een punt (in lijnafstanden)
De punt tussen de nummers, indien aanwezig, moet groot genoeg zijn. Als hij dat niet is, dan wordt hij verwijderd. Dit voorkomt bijvoorbeeld de verwarring met een staccato.

Crescendo / decrescendo

Complexiteit : laag

Schuine lijnen, die nog niet als waardestrepen zijn geïnterpreteerd, worden nu geanalyseerd of zij aan hun uiteinden onderling zijn verbonden. Afhankelijk van het resultaat worden zij geïnterpreteerd als crescendo, decrescendo of marcato.


• Horizontale onnauwkeurigheid bij het zoeken naar de twee lijnen van het symbool (in lijnafstanden)
• Verticale onnauwkeurigheid bij het zoeken naar de twee lijnen van het symbool (in lijnafstanden)

De lijnen moeten met een afdoende accuratesse onderling verbonden zijn (a en b).

• Minimale grootte van een decrescendo. Als de decrescendo kleiner is, dan wordt hij veranderd in een marcato (in lijnafstanden)
De decrescendo moet voldoende breed zijn. Anders wordt hij als een marcato geïnterpreteerd (c).

• Vergelijking van de lijngrootte van de crescendo lijn (als een verhouding met het referentieformaat)
De lijnen moeten ongeveer dezelfde lengte hebben (d).

Octaaf start

Complexiteit : laag

De verschuivingssymbolen van een octaaf (8va, 8vb, 15ma, 15mb) worden gevolgd door een eventueel onderbroken lijn. Deze lijn geeft aan welke noten door deze verschuiving geraakt worden.


• Horizontale onnauwkeurigheid bij het zoeken naar de lijn aan de linkerkant van het symbool (in lijnafstanden)
De lijn moet niet te ver weg van het symbool beginnen (a).

• Verticale onnauwkeurigheid bij het zoeken naar de lijn aan de linkerkant van het symbool (in lijnafstanden)
De lijn moet min of meer verticaal gecentreerd zijn op het verschuivingssymbool (b).

• Onderscheid tussen een gestreepte lijn en een lijn met gestreepte attributen (in lijnafstanden)
De maximale afstand tussen de lijntjes als de lijn gestreept is getekend (c).

Dynamiek


Complexiteit : laag

• Maximale afstand tussen dynamiek en het midden van de notenbalk (in lijnafstanden)
Als de afstand groter is dan deze waarde, dan worden de tekens voor dynamiek (pp, mf, ff...) niet als zodanig geïnterpreteerd.


Afbeeldingen

Complexiteit : laag

In een PDF-bestand kunnen afbeeldingen decoratief zijn, maar zij kunnen ook de vorm van een muzieksymbool hebben.

• Maximale grootte van de afbeeldingen die als muzieksymbolen verwerkt moeten worden (in pixels)
Grotere afbeeldingen zullen als decoratieve plaatjes worden geïnterpreteerd.

• Minimale grootte van de afbeeldingen die als muzieksymbolen verwerkt moeten worden (in lijnafstanden)
Kleinere afbeeldingen zullen als decoratieve plaatjes worden geïnterpreteerd.

• Minimale grootte van de afbeeldingen die geëxporteerd worden in het resultaat (in pixels)
Kleinere afbeeldingen worden genegeerd en worden niet in het resultaatbestand geëxporteerd.

Kooplet

Inleiding

Kooplet is een zoekmachine die gespecialiseerd is in het vinden van muziek partituren.

Vanuit een patroon van noten kan Kooplet een lijst documenten van het internet tonen, waarvan een ieder dit patroon bevat. De bestanden die verwerkt worden bevatten allen de benodigde informatie om bewerkbare partituur ingezet te worden. Zo worden bijvoorbeeld digitale audio formaten (WAV, AIFFf, MP3 enzovoorts) genegeerd.
Kooplet geeft weer wel links naar bestanden in de formaten Myr, PDF, Mu3, Mus, XML, MXL, Abc, Etf, Tef, Nwc, Enc, Tab, Mid, Kar, Mod, S3m, Cmf, Sty, Rhp, Etf, Gp5, Gp4, Gp3 of Gtp.
PDF bestanden kunnen door PDFtoMusic of PDFtoMusic Pro worden ingelezen. De anderen kunnen direct in Harmony Assistant worden geïmporteerd.
Als u op de "Play" knop onderaan de zoekresultaten klikt, dan hoort u het nootpatroon binnen de gevonden bestanden.

Er zijn drie zoekmogelijkheden beschikbaar. Zij kunnen met het eerste icoon uit de werkbalk worden gekozen:

- Zoek naar een toonhoogte, onafhankelijk van het ritme

- Zoek naar een ritme, onafhankelijk van de toonhoogte

- Zoek naar zowel de toonhoogte als het ritme
 
Het is ook mogelijk om in de bestanden met muziek partituren naar tekst te zoeken. Dit geldt voor zowel de titel als voor de commentaren en de liedteksten.

Als een tekst en een muziekpatroon worden ingevoerd, dan komen de gevonden documenten overeen met zowel de tekst en het patroon.

In tegenstelling tot andere algemene zoekmachines, haalt Kooplet de informatie uit de inhoud van de muziekbestanden.

De documenten worden niet op de Kooplet servers opgeslagen. Zij blijven op de site staan waar zij werden gevonden. Dit betekent dat als u het document downloadt of bekijkt, u dit direct vanuit de originele site doet.

De werkbalk

De werkbalk verandert afhankelijk van de gebruikte zoekmethode. Zij verandert ook als u noten of rusten enzovoorts invoegt.
Van links naar rechts kunt u het volgende vinden:

- De wijze van zoeken
- Starten en stoppen van het ingevoegde patroon
- Wissen van het hele patroon
- Invoer van het patroon vanuit een microfoon (experimenteel)
- Invoeren van noten met het kruissymbool
- Noot / Rust invoer
- Tijdsduur van de symbolen
- Punteer modus

Tips

U kunt symbolen invoegen door op het virtuele toetsenbord te klikken.
Als u het toetsenbord of de notenbalk met de Shift-toets ingedrukt aanklikt, dan hoort u de noot zonder dat hij daadwerkelijk ingevoegd wordt.
Als u op een symbool klikt, terwijl u de Alt-toets ingedrukt houdt, dan wordt dat symbool verwijderd.
Als de noten in het actieve document geselecteerd zijn, voordat u Kooplet aanzette, dan worden deze noten gebruikt als zoekpatroon.

Geavanceerd zoeken

Als u naar een tekst zoekt en deze tekst tussen dubbele aanhalingstekens plaatst, dan zal naar deze woorden in de opgegeven volgorde worden gezocht. Zonder aanhalingstekens wordt er ook gezocht naar deze woorden, maar dan in een willekeurige volgorde.
Als u bijvoorbeeld zoekt naar een partituur die "boom met limoenen" bevat en u zoekt met de aanhalingstekens erbij, dan vindt u partituren die eveneens "boom met limoenen" bevatten. Maar u vindt dus geen partituren die "Limoenen met boom" bevatten.

Als u een minus symbool voor een woord plaatst, dan mag dit woord niet in de documenttekst voorkomen.
Als u bijvoorbeeld zoekt naar Ave Maria -Gounod, dan vindt u bestanden die de woorden Ave en Maria bevatten, maar er zit er geen bij die het woord Gounod bevat.

Command line versie


Met PDFtoMusic kunt u PDF-bestanden zowel beluisteren als converteren, zonder dat u daarbij gebruik hoeft te maken van de grafische gebruikersomgeving (GUI). PDFtoMusic wordt dan via de command line gedraaid.
De werking is dan speciaal gericht op visueel gehandicapten. Zij kunnen geen gebruik maken van de grafische gebruikersomgeving.

Op de Macintosh:
Zodra het programma geïnstalleerd is, wordt ook het p2mp commando aangemaakt in de map van de applicatie.
Start de commandoprompt en voer nu in:
/Applications/p2mp gevolgd door de complete naam van het PDF-bestand dat u verwerkt wilt hebben.

Op Windows :

Een commando, genaamd p2mp, is beschikbaar in de installatiemap (C:\Program Files\PDFtoMusic of C:\Program Files\PDFtoMusic Pro. Let op: de map "Program Files" is "Program Files (x86) als u op 64 bits Windows werkt).
Vanuit het MS/DOS commandovenster navigeert u eerst naar deze map. U voert nu in:
p2mp gevolgd door de complete naam van het PDF-bestand dat u verwerkt wilt hebben.

Standaard wordt het resultaatbestand in dezelfde map geplaatst als het PDF-bestand.

Let op: de werking van dit programma is enkel bedoeld voor persoonlijk gebruik. Het gebruik maken hiervan in een geautomatiseerd systeem voor een andere partij is streng verboden.

Hier volgen de beschikbare opties:

-h, --help toon deze help
-v language
(EN,FR) zet de uitgebreide uitvoer aan standaard: off
-firstpage nnn eerste pagina om te verwerken
standaard: 1
-lastpage nnn laatste pagina om te verwerken standaard: laatste pagina van het document
-password pass
wachtwoord voor een beveiligde PDF
standaard: none
-signal unique_id
zorg voor een uniek ID bij het bewerken als volgeling (zie onder deze tabel voor nadere details)
standaard: none
-pathdest target_folder pad naar de map waar de resultaatbestanden zullen worden aangemaakt
standaard: zelfde als het PDF-bestand
-format name XML,MXL,MYR,MID,KAR,           WAV,AIFF,MP3,OGG,BMP,              MYRWEB,SVG,SVGM,NONE  standaard: XML voor PDFtoMusic Pro, MYR voor PDFtoMusic
-multivoices n 0 of 1
standaard: 1
-chords n
0 of 1
standaard: 1
-enhancedchords n 0 of 1  
standaard: 1
-tuplets n
0 of 1 standaard: 1
-fingering n 0 of 1 standaard: 1
-keychanges n
0 of 1 standaard: 1
-timesignaturechanges n 0 of 1 standaard: 1
-lyrics n 0 of 1 standaard: 1
-sharedlyrics
0 of 1
standaard: 1
-clefshift n 0 of 1 standaard: 1
-complexlines n
0 of 1
standaard: 0
-thinbeams n
0 of 1
standaard: 0
-breakadjust n
0 of 1
standaard: 1
-multirest n 0 of 1 standaard: 1
-shortbar n 0 of 1 standaard: 0
-leadgerlines n 0 of 1 standaard: 1
-tempi n 0 of 1 standaard: 1
-dynamics n 0 of 1 standaard: 1
-groupname n 0 of 1 standaard: 1
-bracketgroup 0 of 1 standaard: 1
-modernnotation n 0 of 1 standaard: 1
-matchlevel n 0 of 3 standaard: 2
-highdef n 0 of 1 standaard: 0
-register xxxx xxxx is uw persoonlijke registratienummer
-vs n
Virtual Singer activiteit : 0 of 1
standaard: 1
-play het resultaat wordt afgespeeld, zodra het PDF-bestand verwerkt is
 
MyrWeb :
-mw_displayScore n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_embedAllViews n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_displayLyrics n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_exportMp3 n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_exportOgg n: 0 or 1
(standaard 0)
-mw_exportWav n: 0 or 1
(standaard 0)
-mw_seeKeyboard n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_embedOriginal n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_embedMXL n: 0 or 1
(standaard 0)
-mw_embedXML n: 0 or 1
(standaard 0)
-mw_embedMID n: 0 or 1
(standaard 0)
-mw_embedMYR n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_metronome n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_compressData n: 0 or 1
(standaard 1)
-mw_exportQuality n: 0 to 4
(standaard 2)
-mw_autoGroups n: 0 or 1
(standaard 0)
-mw_commands string


Bewerken als volgeling:


De "-signal" optie zorgt ervoor dat PDFtoMusic of PDFtoMusic Pro vanuit een ander programma gestart kan worden. Dat programma wordt het Moederproces genoemd.
Het resultaatbestand wordt gegenereerd in de opgegeven locatie van het PDF-bestand (met het volledige pad erbij).
Naast het resultaatbestand wordt nog een extra bestand aangemaakt, om het moederproces te informeren over de status van de bewerkingen. De parameter unique_id zorgt ervoor dat meerdere, gelijktijdig uitgevoerde taken die PDFtoMusic gebruiken (de dochterprocessen) elkaar niet zullen hinderen.
Unique_id zorgt voor de naamgeving van dit extra bestand. Het pad naar dit extra bestand wordt aangegeven met -pathdest.
Een voorbeeld: als het unique_id gelijk is aan "1962", dan maakt PDFtoMusic het bestand "C2F_1962.txt" aan. Dit bestand wordt bijgewerkt bij iedere stap van de verwerking. Het is aan het moederproces om regelmatig dit bestand in te lezen, om hem vervolgens direct te verwijderen.
Het bestand heeft de volgende tekst:
- !DONE!=xxx om aan te geven de verwerking is beëindigd.

xxx kan de volgende waarde hebben:
0 Het resultaatbestand is succesvol aangemaakt
1 Het document is met een wachtwoord beveiligd
2 Kopiëren is niet toegestaan
3 De tekstuele encodering kan niet uit het bestand worden gehaald
4 Dit is geen PDF-bestand of het bestand is beschadigd
5 Er is geen verwerkbare muziekinformatie in dit bestand aanwezig

- !PID! = xxxx, waar xxxx het PDFtoMusic PID is (Process Identifier)
- De naam van de stap

HulpmiddelenGeen enkel herkenningsalgoritme kan 100% betrouwbaar zijn. Als u fouten in de verwerking tegenkomt, dan biedt PDFtoMusic u een aantal hulpmiddelen om de fouten te herstellen.

Lettertypen
Symbolen
Notenbalken en systemen


Lettertypen

PDFtoMusic haalt de lettertypen uit het PDF-document. Hiermee kan het programma het muziekblad "lezen". Bij het aanmaken van een PDF-document worden de lettertypen niet in het bestand opgeslagen, maar wel omgezet: alleen de gebruikte tekens worden ingesloten. De bestandsgrootte wordt daardoor kleiner. Ook de naam van het lettertype is geëncodeerd. Er is feitelijk geen materiaal aanwezig, waardoor PDFtoMusic het lettertype zonder fouten zou kunnen achterhalen.

Sommige gedeelten van de tekst kunnen geschreven worden met het standaard lettertype (Times, Courier, enzovoorts), dat direct beheerd wordt door het PDF-formaat. Ook in dit soort gevallen is het lettertype niet in het PDF-bestand aanwezig en verschijnt hij ook niet op de lijst van herkende lettertypen.
 
Tijdens de eerste stap probeert PDFtoMusic een consistente naam voor het lettertype te bepalen. Hij zoekt hiervoor in zijn eigen database met bekende namen voor lettertypen. Zodra de naam bepaald is, wordt het lettertype vastgesteld als een "afgedwongen naam". U kunt dit niet veranderen.

Als de eerste stap nergens toe leidt, dan past PDFtoMusic toegespitste algoritmen toe om onderscheid te kunnen maken tussen tekst en de muzikale lettertypen. Lettertypen worden aangemerkt als "Tekst, automatisch" of als "Muziek, automatisch". Deze aanmerking kunt u wel wijzigen, via de "Corrigeren > Lettertypen" menukeuze. U kunt hier, bijvoorbeeld, een tekstueel lettertype in een muzikaal lettertype veranderen.

Tip: als u op een teken in het PDF-document dubbelklikt, dan wordt het volgende venster getoond. Het overeenkomstige lettertype wordt hierin geselecteerd.

 
 
 
Deze verandering kan alleen bij het document horen, of hij kan voor alle documenten gelden.
 
 
 
Als de verandering alleen bij het document hoort, dan wordt hij op alleen het huidige document toegepast.
Als de verandering voor alle documenten geldt, dan wordt iedere keer dat de naam van het lettertype wordt aangetroffen in een PDF-bestand hij aangemerkt als afgedwongen. Uiteraard moet dit hulpmiddel op het juiste moment worden toegepast. U kunt ook uw eigen database aanmaken met de lettertypen die het vaakst worden gevonden.
 
Let op: deze veranderingen worden in het PDF-document opgeslagen. Zij blijven behouden bij ieder gebruik van het bestand. Dit geldt ook als u het bestand aan een andere gebruiker stuurt.
In het laatste geval wordt de database met de namen van de lettertypen van de ontvanger niet gewijzigd.
 
Zodra de lettertypen gemarkeerd zijn als muzikaal of tekstueel, dan worden zij conform die markering door PDFtoMusic verwerkt.
 
De muzikale lettertypen worden optisch geanalyseerd. Dit gebeurt teken voor teken, om de individuele betekenis te kunnen achterhalen.
 
Bij tekstuele lettertypen is de verwerking anders. PDFtoMusic gebruikt eerst de Unicode data uit het PDF-bestand. Meestal is het resultaat consistent. Helaas omvatten sommige PDF-bestanden geen accurate Unicode data. Het resultaat is gemakkelijk te zien: de herkende tekst is volledig anders dan datgene wat in het PDF-bestand staat.

Hier is een voorbeeld. Dit ziet u in PDFtoMusic:
En zodra het resultaat geladen is in een programma voor muzieknotatie, dan ziet u dit:
PDFtoMusic helpt u hierbij door het "Tekst lettertype, met optische herkenning" bewerkbaar te maken. Zodra een lettertype op deze manier is gemarkeerd en er blijken fouten te zitten in de standaard optische herkenning (sommige tekens lijken erg op elkaar, zoals I en 1, O en 0, enzovoorts), dan kunt u een toetsaanslag koppelen aan het betreffende teken. Hiertoe klikt u op het teken en u slaat vervolgens een toets op het toetsenbord aan. Het teken van deze toets wordt geassocieerd met het teken op het PDF-document. Vanaf dat moment wordt het resultaat van het herkenningsproces aangepast.

De tekens die u wijzigt verschijnen in een andere kleur op de voorbeeldweergave.
De veranderingen van de herkenning worden in een database opgeslagen. Zodra in een ander document een precies eender teken wordt aangetroffen, dan wordt hij automatisch in het gewijzigde teken veranderd. PDFtoMusic "leert" van uw wijzigingen, om uw werk steeds gemakkelijker te kunnen maken.

Om een Unicode teken in te kunnen voeren die niet op het toetsenbord staat, zoals bijvoorbeeld Grieks of Hebreeuws, dan houdt u de commando-toets (de Apple toets op de MacOS, of de Ctrl-toets op Windows) ingedrukt, terwijl u de Unicode waarde van het teken intoetst (hexadecimaal).
Een voorbeeld: Command+0394 toont het Griekse Delta in hoofdletter.
Een samenvatting van de Unicode waarden kunt u hier vinden: http://www.ssec.wisc.edu/~tomw/java/unicode.html
 
Tot slot geldt nog dat er lettertypen zijn die geen muzieksymbolen, cijfers of letters bevatten. Zij bevatten alleen afbeeldingen. Voorbeelden hiervan zijn indicatoren voor accordeon registers, gitaar akkoorddiagrammen, verfraaiingen enzovoorts.
In dit soort gevallen kunt u aangeven dat het lettertype als een afbeelding verwerkt moet worden.
Alle tekens van dit lettertype worden dan als afbeeldingen geïnterpreteerd en als zodanig in het resultaatbestand geëxporteerd.Zodra deze in Harmony Assistant zijn geïmporteerd, dan ziet u:


Symbool corrigeren

Een muzikaal symbool verandert van kleur, zodra u de muisaanwijzer erboven plaatst:

 

 
Als u met de rechtermuisknop hierop dubbelklikt, dan opent u het contextuele menu dat bij het object behoort:

   
 

In dit menu kunt u de instellingen van het object veranderen. Dit kan erg handig zijn, vooral wanneer PDFtoMusic een bepaald muzieksymbool onjuist interpreteert.
Het rode kruis verwijdert het object uit de verwerking van PDFtoMusic.
Het groene kruis herstelt de oorspronkelijke instellingen van het object.

Om meerdere objecten tegelijk te selecteren, klik dan met de rechtermuisknop buiten al deze objecten en bepaal nu de grootte van de selectie. Alle objecten binnen dit gebied worden nu geselecteerd.
Om meerdere objecten aan de bestaande selectie toe te passen, klik dan op deze objecten met de Alt-toets ingedrukt.
Om meerdere objecten uit de bestaande selectie te halen, doe dan hetzelfde, maar dan met de Commando-toets ingedrukt.

Met het Wijzig menu kunt u ook alle objecten selecteren.

Alle veranderingen die u op een geselecteerd object toepast, worden ook toegepast op dezelfde objecten van dezelfde soort.

Notenbalken en systemen


Een muziekpartituur is opgebouwd uit meerdere pagina's. Iedere pagina toont de lijnen van de notenbalk, die als systemen bij elkaar horen. Deze systemen worden aangeduid met de verticale lijn aan de linkerkant.
Op iedere pagina kunnen er meerdere systemen zijn.

Zodra een uitvoerder niets uitvoert gedurende meerdere maten, dan wordt de overeenkomstige notenbalk binnen een systeem vaak weggelaten.
PDFtoMusic past complexe algoritmen toe om de notenbalken te kunnen "volgen" van het ene systeem naar een ander. Hij probeert vervolgens om al deze onderdelen samen te voegen.
U kunt het resultaat van deze samenvoeging veranderen, via de menukeuze "Corrigeren>Notenbalken en systemen".Tijdens deze verandering is de partituur in het grijs weergegeven. De systemen worden getoond als een blauwe verticale lijn. De systemen zijn genummerd als S1, S2 enzovoorts.

Tussen ieder systeem wordt een blauwe tube getoond. Hiermee kunt u de verschillende systemen samenvoegen.
Tussen twee samengevoegde notenbalken staat een schaar. Hiermee kunt u de systemen weer splitsen.

Klik op deze icoontjes om de bijbehorende bewerking toe te passen.


Als u dezelfde bewerking op de hele pagina, binnen het hele document of op dezelfde plaats op alle pagina's uitgevoerd wilt hebben, klik dan met de rechtermuisknop op het icoon. Kies nu de bewerking uit het contextuele menu.

Ieder gedeelte wordt gemarkeerd met een letter, mogelijk gevolgd door twee haken met daartussen zijn naam.
Als u een verandering heeft toegepast, dan wordt de naam in het groen weergegeven.
Als u op de blauwe driehoek klikt, dan wordt het contextuele menu dat bij het samenvoegen van de notenbalk bij het gedeelte hoort, geopend:
- Automatische berekening:
Annuleert een toegepaste verandering. De koppeling tussen de notenbalk en het gedeelte wordt nu opnieuw door PDFtoMusic berekend.

- Uitsluiten van berekening:
De notenbalk zal genegeerd worden. U kunt hiermee een notenbalk buiten de berekening houden. Hij wordt dan ook niet geëxporteerd.

- De lijst met gedeelten:
Kies in deze lijst het gedeelte waarmee u de notenbalk wilt koppelen.

- Maak een nieuw gedeelte:
Hiermee maakt u een nieuw gedeelte aan. U koppelt de notenbalk hieraan.

Als de fout die u hiermee probeert te herstellen zich op alle pagina's bevindt, klik dan met de rechtermuisknop op de naam van de notenbalk. Het contextuele menu wordt nu geopend. Pas vervolgens de bewerking op de huidige pagina toe op alle pagina's binnen het document.

De mixer


De mixer kunt u openen via het Vensters menu.

De mixer toont het afspelen van het actieve document.Voor ieder onderdeel vinden we hier:
 1. De taal van de zanger (als het onderdeel bijbehorende liedteksten heeft). U kunt op de vlag klikken om de taal te veranderen;
  Klik met de rechtermuisknop om alle talen te veranderen;
 2. Het huidige geluidsniveau. Dit kan variëren, afhankelijk van het algemene geluidsniveau, de balans en de dynamiek;
 3. Het volume en de balans. U kunt hen beiden wijzigen;
 4. De octaaf verschuiving;
 5. Een icoon om het gerelateerde instrument te wijzigen;
 6. Een icoon om het gedeelte te dempen. Klik met de rechtermuisknop om alle andere onderdelen te dempen.
Onderaan het venster vinden we:
 1. Een icoon om alle waarden op hun oorspronkelijke waarden in te stellen;
 2. Aanzetten van Surroundgeluid;
 3. Het algemene volume.

Virtueel klavier


Het virtuele klavier kunt u via het menu Vensters openen.

Zodra een muziekstuk wordt afgespeeld, dan worden de aangeslagen toetsen getoond.U kunt hier kiezen:
 1. Which part matches left hand, which one is right hand
 2. Key color for left and right hand
 3. Het aantal octaven;
 4. De hoogte van de eerste octaaf.

Lyrics following


Lyrics following window is available from the "Windows" menu.

It displays lyrics from the miscellaneous staves of the frontmost score.
In the title, the document name, the index of the currently displayed staff with lyrics, and the total number of staves with lyrics in the document.

Then, the icon bar :

The two first icons move from page to page (staff).
Then, the display scale and reverse contrast display.
The lyrics text can be saved in an UTF-8 text file.
Last, an icon shows the detected lyrics language, that can be changed through a click.

A right-click on the icon bar enables to deactivate the icon name display.

During music playback, the currently sung syllable is highlighted.

Clicking a syllable shows it in the document.

Annotations


Annotations are graphic enrichments that can be added to PDF documents.
They are displayed over the PDF, with a customisable transparency level.
Original data in the PDF file are not altered, and you can easily toggle annotations on or off.

Editing

Annotation palette can be switched on from the Windows menu.

Annotation display can be deactivated from the Presentation menu.

To add an annotation, activate the "Add" mode in the annotation palette, then click on the document.
To modify an annotation, click it then change its settings in the palette.
To modify several annotations at the same time, click them whils keeping Shift key pressed.
To edit the text within the annotation, double-click or right-click it.

When an arrow is present, you can move the annotation but keep the arrow head in place by keeping the Shift key down while dragging.

Copying/Pasting

You can copy, cut and paste annotations from one page to another, or between documents. This is done either through the Edit menu, or by using the matching keyboard shortcuts.

To select all the annotations at once, use "Edit > Select all annotations".


Saving, loading, sharing


If you activated the "Store corrections and annotations in PDF file" mode in the global setup, "Document" topic, annotations will be saved within the PDF file itself, otherwise they will be stored in the "PDFtoMusic / Annotations" subfolder of your user documents folder.

Please note that if you intent to share an annotated PDF file with another user, the former mode is recommended. The recipient will have to view it using either PDFtoMusic or PDFtoMusic Pro to be able to see the annotations.

If the recipient doesn't own PDFtoMusic or PDFtoMusic Pro, you can:
 1. Export the document to "Multi-pages SVG" format ("File > Export" menu). The recipient will be able to view and print this file by using a Web browser.

 2. Export the document in Myriad Web format  ("File > Export" menu). If published on the Internet, everybody will be able to view, play or print the document along with its annotations.

Animating


Annotation opacity can change progressively according to the score playing status.
You define the annotation opacity at rest (when music is not playing), when playing, and when a given measure range is reached.
When there is break symbols you can define at what time the animating is launched.

Animation will occur with the selected opacity speed.

For instance, you can define an annotation that will only appear when a given position in the score is reached by the playing music.

Animations are available when the PDF is played from PDFtoMusic / PDFtoMusic Pro, or when playng a Myrweb file in a Web browser.

Tips


Some graphical objects (highlighted background, roval surrounding, etc) are based on peudo-random values, that makes each object different from the others, but ensures an identical rendering on any computer. You can select a slightly different appearance for the obbject through the "right-click > Regenerate" option.


What's new ?Version 1.6.5 / 7 mars 2018


New features

 1. Inclusion and exclusion areas ("Correction" menu)
 2. Now possible to defer document processing when applying changes ("Edit" menu)

Improvements

 1. Implemented specific processing for PDF files that have been generated from the MyrWeb print option.
 2. New icons: reprocessing, areas, e-mail
 3. Linux: application window size and position are saved between sessions

Fixes

 1. Fixed name buffer overflow in staves and system correction mode
 2. Fixed "deadlock" problem on PDF files with non-standard page size (icon placement)
 3. Fixed character size problem in type 3 fonts (drawn using pictures)
 4. Fixed side-by-side page display
 5. Windows: Fixed potential crash source at startup


Version 1.6.4 / February 1, 2018


Improvements

 1. Management of the "US-English" language variation in song lyrics
 2. Improvement of grace notes recognition
 3. Adjustments made to process some files in which note dots were removed by the dust cleaner


Fixes

 1. Selection range playback was sometimes not well managed the first time
 2. Playback position marker could show the wrong measure
 3. When entering measure list for playback, the bar shown on score wasn't always in sync with the required measur
 4. Window choice in "Windows" menu didn't work well in standard (non-pro) version
 5. Wrong items in "Windows" menu when the Kooplet search window was open
 6. Linux: fixed crash at startup
 7. Fixed time signature recognition problem, that could lead to a sudden speed up in playback
 8. Fixed inconsistency in note time positions (a note to the right could be inserted before a note to its left)
 9. Pro version: Fixed glitches in MusicXML export, especially on 8va & 8vb clef management


Version 1.6.3 / November 28, 2017


News

- MyrSynth instruments management, providing an improved sound realism for plucked string instruments when the Myriad HQ module is registered.
In Pro version, Myriad HQ is fully-functional without needing an additional license

- This version is the very first to be available for Linux

- Spanish version of the GUI

Improvements
 1. Better duplicate characters deletion in type 3 fonts
 2. Management of Unicode characters in type 3.
 3. Improvement in ambitus management
 4. Improvement in maverick tempi management 
 5. Digital output settings in batch export
 6. Improvement of selection range playback
 7. Default octave shift for Guitars and Basses
 8. OCR improvement for some text fonts
 9. Improvement of Basque language detection in lyrics

Fixes and Changes

 1. "Enable rounded lines" becomes "Enable special lines"
 2. Fixed crash when playing/exporting scores that contains very small images
 3. Fixed confusion between ledger lines and tenuto
 4. Fixed management of incomplete charset on fonts using a wrong unicode encoding


Version 1.6.2 / March 8, 2017


The main new feature is the annotation system. It enables a PDF file to be overlayed with text, graphics, boxes or arrows.
These annotations can be animated, to appear or disappear at a defined moment when music is playing.
Annotations can only be created and edited with PDFtoMusic Pro.
PDFtoMusic (non-pro) will, however, display them.

News
 1. Annotations
 2. New option in correction menu to disable grace notes processing
 3. New option in correction menu to process chord names written in complex typography
 4. If expert settings have been changed, it is shown in configuration menu
 5. Changes in general tempo now affect the miscellaneous exports (MusicXML, Myrweb, etc)
Improvements
 1. User name and address can now be specified on command line
 2. Windows: new memory management, that lets cross the 1.4GB limit
 3. Improved playback for crescendo and decrescendo symbols
 4. Improved playback of long melismas
 5. Calculation of the played bar array has been optimised. It speeds up the end of document calculation
 6. Management of part start symbols, which are now easier to identify
 7. Improvement in some instruments detection
 8. On Windows, and to a lesser extent on Mac, score drawing has been speeded up. Display and scrolling are faster 
 9. On MacOS, possible to use CoreText instead of ATSUI to display text. This can be set in global setup, "Glyphs" tab
   
Fixes and changes
 1. The PDFtoMusic Pro command line (P2MP) no longer enabled program registration
 2. Possible crash when resetting corrections and score reload
 3. "Modified" state wa slost when reloading the score automatically after a chsnge in Corrections
 4. Fixed export of some text, that could add extra rest at the end of the bar
 5. Possible crash when switching language
 6. Possible crash when opening the box for forcing played bar list
 7. Fixed barline export problems (e.g. repeat end) when the bar was split by a clef or key change


Version 1.6.1 / January 12, 2017


New
 1. Full management of GOLD II sound base instruments
 2. Possible to try instruments and human voices
 3. A progress bar show the status of batch export, and this process can be easily stopped
 4. Default processing settings can be selected directly from the interface
 5. Changed processing settings are shown in bold in the menu
 6. Menu option to quickly get back to default settings
Improvements
 1. More accurate playing position in Myrweb format
 2. Better management of key changes on staves that are not displayed on some systems
 3. Automatic picking of human voice in SATB scores
 4. New management of left/right hand in virtual keyboard. The part for each hand can be selected, and the matching color changed
 5. Direct access to help from the palettes
 6. Better following of staves across systems, based on their names
 7. Option in e-mail contact to attach the current document
 8. Better management of grace chords
Fixes and Changes
 1. File extension in automatic export
 2. MIDI channels assignation
 3. Instrument changes loading
 4. "Allow brackets to make groups" option is now saved
 5. Windows: Fixed path drawing colors (component were inverted)
 6. Fixed antialiasing errors on graphical path drawing
 7. Some grace notes could be attached to the wrong note
 8. Some grace notes could be incorrectly considered as plain notes
 9. Multiple grace notes could be processed in the reverse order
 10. New storing algorithm for amenements in the PDF file
 11. Lyrics management after measures split by a clef change

Version 1.6.0 / January 2, 2017


This major version brings several technical improvements in version PRO. For instance, viewable and playable documents can be published on the Internet in HTML format without needing any plug-in to be installed in the browser.

PDFtoMusic can also convert PDF documents to SVG format.

New features
 1. Myrweb export, enabling to publish stand-alone documents with score view and audio. (PRO only)
 2. SVG Export (PRO only)
 3. Multi-pages SVG Export (PRO only)
 4. New display layout option: pages are displayed side by side in pairs, instead of one below the other
 5. New music display while playing: Lectern mode (PRO only)
 6. New setting for ignoring corrections that have been stored within PDF files
 7. New play option: semitone transposition  (PRO only)
 8. New palette: lyrics monitoring  (PRO only)
 9. New setting for activating lectern mode or regular mode as default (PRO only)
 10. Metronome playback
 11. New correction options to ignore tempo changes or dynamics
 12. New command to jump to the page that contains a given bar, and show this bar on page.
 13. Title, Composer, Remarks are highlighted on page, and can be manually selected.
 14. New option to enable group names
Improvements
 1. Complex tempi recognition
 2. Improvement of implied tuplets processing
 3. Bar number display now manages multi-rest bars
 4. Better spotting and processing of crescendi/decrescendi.
 5. Title, Composer, Remarks now manages cover sheets. MusicXML export  of these items has been improved.
 6. Multi-style text management has been impoved, as well as stitching of text blocks.
 7. Improvement of numbered parts processing.
 8. Better staff following
 9. "N.C." chords recognition is managed
 10. Added new chord types : x2(no3) and xno3 that match xSus2
 11. Management of 4, #4, b4 in chord names.
 12. Management of bb and ## as a single character in chord names
 13. Better language recognition for Virtual Singer
 14. Management of local staves written with small notes
 15. Management of dots on small notes.
 16. Small notes are now properly exported in MusicXML.
 17. Management of partially shared lyrics
 18. Better management of composite accented characters
 19. Recent files menu now displays the whole name
 20. Recognition improvement of some fonts
 21. Management of words written from right to left

Fixes and change
 1. Fixed bar number display in scroll mode. Could occur in parts where first staff was hidden. 
 2. Fixed scroll bar problem in scroll mode
 3. GOLD base wasn't well managed
 4. Automatic break symbols management (adding repeat symbols when the number of lyrics line doesn't match what is played) was broked.
 5. Icon on desktop (Windows)
 6. Management of available tool icons in standard version and problem fix when PRO-specific icons were placed on the toolbar.
 7. Semitone shift in instrument correction was ignored for sung voices.

Version 1.5.1 / September 2015


New features and improvements
 1. New option in the "Correction" menu : computing without ledger lines
 2. New languages for Virtual Singer (*): Bulgarian, Catalan, Slavon, Czech, Dutch, Esperanto, Basque, Greek, Hebrew, Hungarian, Macedonian, Portuguese, Romani, Romanian, Serbian/Croatian/Bosnian, Turkish et Vietnamese
 3. Improvement of voice management within staves
 4. Improvement in following parts over multiple systems
 5. Recognition of chord names partially written using a music font
 6. Improvement in finding and processing tempo changes
 7. It's now possible to change a free text to an ending symbol.
 8. Detailed information added in the calculation progress bar
 9. Improvement in finding and processing Endings, Segno, Coda etc.
 10. Clicking a part name in the mixer window shows the page at which this part begins
Fixes and changes
 1. Fixed a problem of word splitting by a dash, that made the syllable be sent to a random line
 2. MusicXML export now uses the standard language nomenclature
(*) Most of these languages are still being improved. We wish to thank the users who actively help us to adjust them.

Version 1.5.0 / December 2014


New features and improvements
 1. Better management of chord targetting, recognition and storage
 2. Measure selection in scroll mode
 3. Keyboard shortcuts to control music rendering
 4. Exported page range selection (PRO only)
 5. Signal tone at the end of document computation (several possible tones)
 6. Measure number display in scroll mode
 7. Management of measure start repeat symbol
 8. New option to loop play selection range or the whole piece
 9. When displaying the about box, search for an updated version of the application
 10. Better management for shapenotes
 11. Management of Mensurstrich systems with dotted lines
 12. MP3 export, including lyrics
 13. Ogg export
 14. Improvement of staff connection between pages
 15. Direct communication between Melody Assistant, Harmony Assistant and PDFtoMusic
 16. crossed circle symbol recognition
 17. New selection areas
 18. Better management of tuplets on rests
 19. Better management of font glyphs out of character map
 20. New option to ignore multiple rests
 21. Improvement in grouping brace fragments
 22. Better targetting of group names
 23. Possible to ignore or modify a time signature change
 24. First German version
 25. First Dutch version
 26. New manageme nt of PDF with non-embedded fonts
 27. Dynamics are better assigned to their staff
 28. Management of tuplets with incomplete brackets
 29. Clean denial of PDF files that contains large scanned pictures
 30. Finding and processing of rehearsal marks
 31. Better management of arpeggio symbols
 32. Management of staff names written vertically
 33. Recognition of circled digits (string number)
 34. Better determination of instrument related to a staff in a group (bracket or brace)
 35. Better determination of instrument on organ keyboard staves
Fixes and changes
 1. VirtualSinger voices could be silent when playing a selection range located near the end of the score
 2. Possible to change a font from "Music font" to "Text with optical recognition"
 3. Possible to force a font to "Music font"
 4. Fixed possible confusion between bar numbers and time signature with unknown bottom number
 5. Fixed possible confusion between bar numbers and lyrics
 6. Fixed key signature change misplacement when empty bars are present
 7. Fixed lyrics export in .kar
 8. Fixed management of cautionary key signature
 9. Fixed confusion between Capo (capodastro - guitar clip) indicator and "Da Capo"
 10. Fixed MusicXML saving problem in case of multiple brackets and braces
 11. Fixed MusicXML export of imposed measure array
 12. Fixed user break
 13. Fixed singer language display
 14. Fixed management of tremolo on stem
 15. Fixed management of broken slurs
 16. Fixed path assembly module
 17. Fixed preference file conflict between pro and standard version
 18. Fixed "Save As" when saving under the original name
 19. Some special characters in the embedded font names could trouble the MusicXML export
 20. Windows: The document icon in the upper left corner of the window could disappear

Version 1.4.2 / October 2013


News and Improvements
 1. In scroll mode, position in the score and automatic scrolling have been implemented
 2. Tremolo recognition on single notes
 3. Improvement of scores made of a single-line drum staves

Fixes and Changes

 1. Slurs on two notes not consecutive of same pitch could be incorrectly considered as ties.
 2. Fixed some elementary drawings
 3. WIndows Vista/7/8: Possible crash when sending an e-mail from the program

Version 1.4.2c (October 14th 2013 )


Improvements
 1. Document writing at the end of the recognition process has been speeded up

Fixes
 1. Fixed glyph management
 2. Fixed editing of staff following
 3. Some options of the File menu like "Open PDF file w/ editor" remained active even when no document was loaded. This could lead to a crash
 4. Fixed possible crash when resizing document window
 5. Fixed dynamics position calculation
 6. Source files have been processed by a code analyzer. Some minor non-conformities have been found and fixed.


Version 1.4.1 / July 2013


News and Improvements
 1. PDF files can be printed directly from the program
 2. PDF files can be opened with an external editor
 3. Better versionning of the OCR database, enabling to update more easily this base alone
 4. Dutch version of the GUI

Fixes and Changes

 1. Select an object behind an icon
 2. Beam detection
 3. Time signature detection
 4. Fixed crash when playing after getting a file from a Kooplet text search
 5. Processing of staff lines drawn with characters has been reactivated
 6. Windows: crash when processing a file that has % characters in its name

Version 1.4.0 / April 2013


This version brings an enhanced stability, a better symbol recognition, new computing options as well as some user interface improvements. In particular, it's now possible to group objects together and apply changes to all of them at once.
Two new floating tools are included : mixer and virtual keyboard.
The played measure list can now be forced.

News and Improvements
 1. New floating window: Mixer
 2. New floating window: Virtual Keyboard
 3. Quick opening of the current document in the score editor of your choice.
 4. Page change on Pg Up & Pg Down keyboard keys
 5. Specific processing of thin beams ("Correction" menu)
 6. Specific processing of note stems drawn using curves ("Correction" menu)
 7. Better management of slurs across end of line
 8. Lyrics language displayed through a small flag
 9. Improvement of language automatic recognition
 10. Improvement in text spacing recognition
 11. Optional display of file complete path in the window title
 12. New setting for playing the score automatically after processing
 13. Independant key signature change on staves
 14. Corrections are applied to all selected objects of the same type
 15. Now possible to select objects through discontinuous selection, exclusion of a selection area, selection of one or several staves
 16. Edit menu: delete changes on selected objects
 17. Edit menu: select all, deselect all
 18. Improvement of Da Capo management and better export
 19. Management of 7-shapes Fasola notation
 20. Improvement in shape note recognition
 21. Improvement of title, composer and remarks recognition
 22. Improvement in speed for module: staff following from one system to the next
 23. Improvement in speed for module: music symbols optical recognition
 24. Improvement in ottava symbols processing
 25. Management of fontless documents like the PDF files generated by iWriteMusic
 26. Better processing of information written outside the staff area
 27. Virtual Singer voices (SATB) are better determined and set 
 28. Better processing of staff group name
 29. A new options enables to display measure numbers and to spot measures that are never played (it's generally due to a mistake in break symbols)
 30. Now possible to force the list of measures to play
 31. When compressed MusicXML format (.mxl) is used, pictures of the document are now managed in a standard way, and therefore imported by programs that can process such embedded pictures (PDFtoMusic Pro only)
 32. Miscellaneous PDF-specific graphic settings are now calculated: stem line width, staff line width, grace note size, etc. These settings are exported in MusicXML (PDFtoMusic Pro only)
 33. Shape-note notation management module has been completely rewritten
 34. Better management of incomplete measures (anacrusis, upbeats) before or after repeat start and end barlines.
 35. Management of staves with different time signatures
 36. Management of implied tuplets through rhythmic pattern recognition
 37. Improvement of chord diagrams recognition
 38. Improvement of lyrics and note association
 39. New algorithm for grace note tracking and processing
 40. Better management of double-sharp symbols
 41. Recognition of a new ornament : staccatissimo.
 42. Improvement of C (Tenor) clef spotting
 43. Improvement of distinction between key signature and note accidentals. 
 44. Management of dotted notes with double stem
 45. Better processing of stemless notes
 46. Better spotting of dotted barlines
 47. Management of tempo mark made of several words
 48. Better management of arpeggio symbols
 49. Better recognition of lyrics language
 50. In global setup, default corrections that will be applied when a PDF file is loaded can be selected
 51. Better management of numbered parts (endings) at the beginning of a line
 52. On documents with several lyric lines, when break symbols are missing or wrong, break symbols can be automatically created to match the number of repeats.
 53. New option in the export to create a separate file by part (PDFtoMusic Pro only)
Fixes and Changes
 1. Relation between file types and opening application
 2. Management of TrueType CID type 2 Fonts
 3. Fixed crash on corrupted bitmap pictures
 4. Fixed crash when a long line of text is considered as the lyrics syllable related to a note
 5. Fixed icon positions when settings are reset to default values
 6. Chord line management when conflicting with bar numbers
 7. Fixed problem when saving instruments
 8. Online search for free PDF score files using Kooplet has been improved, and the quantity of indexed files drastically increased.
 9. Some combinations of break symbols and numbered parts (endings) could result in an infinite play.
 10. Fixed a problem in shared lyrics recognition.


Version 1.3.1 / May 2012


Improvements
 1. Better beam handling
 2. PDF files are now managed up to version 1.7
 3. Better ledger lines management
 4. Management of copy/paste protected PDF files
 5. New version auto detect
 6. Better broken slurs management
 7. Better 8va and 8vb management
Fixes
 1. Recent files menu
 2. User's toolbar
 3. Mensurstrich notation
 4. Dynamics vertical position on one line staves


Version 1.3.1d (May 15, 2012 )


Improvements
 1. Title, Composer, Remarks are extracted from the PDF and exported
Fixes
 1. Better management of repeat start/end recognized as piece start/end


Version 1.3.1c (April 19, 2012 )


Fixes
 1. Possible crash when playing a score that contains lyrics written in an unknown language
 2. Windows: Fixed problem in the memory management library of the PDFtoMusic non-pro version, that could prevent processing of long scores


Version 1.3.0 / March 2011


New
 1. The Kooplet music search engine is included, to search the Internet for PDF scores
 2. Possible to deactivate the chord name search ("Correction" menu)
Improvements
 1. Position of the play bar in multi-rest bars
Fixes
 1. Rest display
 2. Marcato Staccato ornament display
 3. Tuplet rests in MusicXML export
 4. Rests that fill a bar in MusicXML export
 5. Rests vertical position

Version 1.3.0c (March 17, 2011 )


 1. Repeat barlines between clef and time signature weren't processed.
 2. Fixed toolbar update problem when setting up the icons to display
 3. Fixed crash on some files, Windows version

Version 1.3.0d (March 24, 2011 )


 1. Better management of slurs/ties drawn astride a line break
 2. Some chords were incorrectly played arpeggiated

Version 1.2.1 / April-May 2010


New
 1. Management of forced bar numbers
 2. Management of incomplete time signatures
 3. PDFtoMusic Pro: Command-line access (without GUI)
 4. PDFtoMusic Pro: Batch processing: Messages can be saved in a log file
 5. PDFtoMusic Pro: Expert mode: Maximum grace note size setting
Improvements
 1. General improvement of musical or alphabetical characters
 2. Better management of double barlines
 3. Improvement of numbered endings management
Fixes
 1. Page number in the drawer
 2. Dots localisation problem
 3. On some files, accidentals and grace notes recognition
 4. MusicXML export: "<" character in lyrics
 5. Space character management


Version 1.2.1c and 1.2.1d ( May 4th - 6th 2010 )


 1. Improvement of music export (any format)
 2. Improvement in the way melismas are performed by Virtual Singer
 3. Improvement of the arpeggio symbol management
 4. PDFtoMusic Pro: MusicXML export: stem sizes of secondary staves of a group (e.g. piano bass staff) weren't properly saved
 5. Windows: Packed MusicXML (.mxl) didn't work
 6. Windows Vista/7: once the program was installed, the system displayed an alert box saying that the install might not be completed properly
 7. Windows Vista/7: The appearance of dialog boxes could not be as expected

Version 1.2 / April 2009


New
 1. The toolbar can now be customized
 2. A folder of sample PDF files is now provided
 3. It is now possible to exclude break symbols (segno, coda...) from the processing

Improvements
 1. Better export of grace notes (appoggiaturas) in MusicXML.
 2. Better recognition and export of tremolos.
 3. Better management of repeat start and end symbols
 4. Better management of drum staves, especially on documents that only include such staves.
 5. .myr export now manages metronome
 6. Verse number in lyrics are now better managed.
 7. Better recognition for half notes
 8. Crossed grace notes are now located and exported
 9. Better management of whole bar rests
 10. All actions available from menus can be activated through an icon, and vice versa

Corrections
 1. Fixed performance of some kind of drum staves
 2. Fixed a small problem of file compatibility between PDFtoMusic and Melody Player
 3. Fixed problem in beam recognition
 4. Crash on embedded Adobe Type 1 fonts with composite diacritics.

Version 1.1 / September 8, 2008


New
 1. Packed MusicXML format (.mxl) is now managed
 2. Correction Menu : item to allow bracket to create groups
 3. Correction Menu : item to ignore the clefs vertical offset
 4. Management of implied tuplets
 5. Now possible to export in MusicXML 2.0 format (global setup)
Improvements
 1. Better management of drum staves
 2. Opening a PDF file from the desktop doesn't load the last documents
 3. Shift + mousewheel changes display scale
Fixes
 1. Confusion between tuplets and part start
 2. Chord diagrams management
 3. Confusion on drum staves
 4. Memory crash when deleting a change made to the document

Version 1.0.4 / April 24th, 2007


New
 1. A correction can now be applied to a group of symbols.
  Right-click to define a selection area. Symbols in this area appear as selected. Right-click on any symbol in this selection area and select a correction to apply: it will be applied to all the symbols of the same kind in the selection area.
Improvements
 1. Better memory management for page graphic cache. Enables to manage bigger PDF files.
Fixes
 1. Seeking of the staff related to chord diagrams


Version 1.0.3 / April 3rd, 2007


Improvements
 1. Optimization of processing time
 2. Better management for chord name written on shifted lines.
 3. Better management of grace notes
 4. Accented characters made of two parts
 5. Recognition of guitar chord diagrams drawn with an emty grid character and a set of dots
 6. Recognition of some key changes
 7. Parenthesis around an accidental or a notehead, when drawn with a text font
 8. Font OCR database updated.
 9. Macintosh: Multi-screen management
Fixes
 1. Recognition and export of the Aiken FaSoLa notation
 2. Management of Adobe Type 1 fonts
 3. Applying a change on a document with a guitar chord diagram
 4. Recognition of horizontal beams, when overlapping a staff line
 5. Problem when a chord name was "Re"
 6. PDFtoMusic Pro: empty pictures are no more exported in MusicXML
 7. MacTel: keyboard management

Version 1.0.2 / February 21st, 2007


Improvements
 1. Possible to change note duration AND add or subtract a dot.
 2. Crossed grace notes management
 3. New keyboard shortcuts for display scale, 200% scale
 4. Dynamics merging ensure that the result is logical, for instance to avoid merging "mf" and "sfz"
 5. New full screen and drawer management
 6. Font OCR database updated.
 7. PDFtoMusic Pro: New setting for the expert mode: maximum beam thickness.
Fixes
 1. Tenuti recognition
 2. Ties within slurs
 3. Breve rest recognition
 4. Tempi display, edit and export
 5. Beamed notes with double stems
 6. Stem direction in chords
 7. Framed text could interfere with part numbers

Version 1.0.1 /  February 8th, 2007


Improvements
 1. When defining a new kind of tuplet, it's added to the tuplet value list.
 2. .myr files are now packed.
 3. "How to create PDF files with Mac OS 9" chapter added to the manual.
 4. "How to create PDF files with Linux" chapter added to the manual.
 5. Improvement in bar number seeking.
 6. Time signature detection has been improved.
 7. Improvement of paragraph recognition for free text objects.
 8. Font OCR database updated.
 9. .myr export: default instruments for the metronome are automatically created.
 10. PDFtoMusic Pro: After changing expert mode settings, possible to compute all the open documents again.
 11. PDFtoMusic Pro: In batch export, it's now possible to define the amendments to computation settings that will be applied to each and every processed file.
 12. PDFtoMusic Pro: When editing expert settings, when at least one item has been changed from the reference value, the matching topic name is highlighted in the list, and the offset from the current value to the reference is also displayed.

Fixes
 1. Miscellaneous problems in general settings.
 2. Problem that could occur when trying to edit or play a non-vector document (scanned page or not a music score)
 3. Infinite loop when selecting a user tuplet
 4. Exported page selection in other formats than MusicXML
 5. Double barlines at end of bar could be not well recognized.
 6. File kind detection according to its extension when exporting
 7. Chord names and text related to the staff could be not exported in .myr format
 8. Output device related to the instrument when exporting in .myr format
 9. Alert about bar numbering when applying correction on systems
 10. Windows: files with accented characters in their name are now properly managed.
 11. Windows : default value of the selector when selecting a folder.
 12. PDFtoMusic Pro: dynamic size when exporting in MusicXML format
 13. PDFtoMusic Pro: "slash notation" export in MusicXML format

Version 1.0.0 / February 1st, 2007


Very first public version.

Begrenzingen


Elementen die niet verwerkt worden

- Verschillende maataanduidingen op hetzelfde moment

De ongeregistreerde versie

De ongeregistreerde versie van PDFtoMusic speelt alleen de eerste pagina van een document af. Hij kan ook maar één pagina per keer exporteren.

Er verschijnt een verklarende tekst op iedere geëxporteerde pagina.

Frequently Asked Questions

Veelgestelde vragen


Hier is een aantal veelgestelde vragen weergegeven. De antwoorden staan erna:

-> PDFtoMusic toont een partituur, maar geeft aan dat het document geen verwerkbare muziekdata bevat. Waarom gebeurt dit?
Sommige PDF-bestanden bevatten alleen een beeldbestand van de hele partituur, in plaats van een verzameling van eenvoudige grafische objecten. Dit soort PDF-bestanden is waarschijnlijk met een scanner gemaakt.
PDFtoMusic kan hieruit geen elementaire grafische onderdelen halen en hen vervolgens verwerken. Hij rapporteert dan dat dit document niet verwerkt kan worden.

-> Hoe weet ik of een PDF-bestand verwerkt kan worden door PDFtoMusic?
De eenvoudigste manier is om het bestand met PDFtoMusic te laden. Het programma zal u dan op de hoogte brengen.
Een andere manier is om het bestand te openen met de Acrobat Reader (of een equivalent daarvan). Kies nu "Selecteer alles". Als het PDF-bestand verwerkbare data bevat, dan zal het geselecteerde deel gefragmenteerd zijn. Als het PDF-bestand alleen een gescand beeldbestand omvat, dan wordt ofwel niets, ofwel het hele document als één enkel blok geselecteerd.

-> Er wordt om een wachtwoord gevraagd, zodra ik het PDF-bestand exporteer. Waarom gebeurt dit?
De auteur van het PDF-bestand heeft zijn werk beveiligd. U moet ten aanzien hiervan contact met hem of haar opnemen.

Appendices


Bestandsformaten
Uw gebruikersmap
Snelkoppelingen toetsenbord
Nuttige links

Bestandsformaten

PDFtoMusic gebruikt verschillende bestandsformaten. Hier volgt een overzicht van ieder formaat.

Adobe PDF-formaat (.pdf)


Dit documentformaat werd ontwikkeld door Adobe. PDF staat voor "Portable Document Format". Het formaat vereenvoudigt het uitwisselen en verspreiden van een willekeurig document. Het formaat kan verschillende grafische objecten insluiten, van tekst tot en met figuren.
Dit formaat is de grondslag voor PDFtoMusic.

PDFtoMusic leest dit soort documenten in.

MusicXML-formaat (.xml)


Dit formaat werd ontwikkeld door Recordare en is vrijwel het formaat geworden voor de uitwisseling van bestanden tussen muzieknotatieprogramma's. Het formaat is gebaseerd op XML, een tekstueel beschrijvend formaat. Dit formaat wordt door een toenemend aantal muziekprogramma's ondersteund.
Om PDFtoMusic beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk gebruikers, is ook hier dit formaat gekozen als de grondslag voor de Pro versie van PDFtoMusic.

PDFtoMusic Pro kan MusicXML-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Gecomprimeerd MusicXML-formaat (.mxl)


Dit is een ingepakte versie van het MusicXML-formaat. Dit soort bestanden kan verkregen worden door een MuxicXML-bestand in te pakken met zip en het resultaatbestand vervolgens te hernoemen van .zip naar .mxl.
Op dezelfde manier kan het originele MusicXML-bestand uit het .mxl bestand gehaald worden. Eerst hernoemt u hem tot .zip om hem vervolgens uit te pakken met ieder hulpmiddel dat zipbestanden aankan (zoals het oorspronkelijke unzip programma).

MusicXML is een beschrijvende tekst van de partituur. Dit soort bestanden kan tamelijk groot zijn. De .mxl bestanden kunnen nuttig zijn om bandbreedte te sparen, bijvoorbeeld bij het versturen van dit soort bestanden, of bij het plaatsen op een website.

PDFtoMusic Pro kan gecomprimeerde MusicXML bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Myr-formaat (.myr)


Dit is een propriëtair formaat van Myriad. Het formaat wordt ondersteund door Melody Assistant en Harmony Assistant.
De muziekgerelateerde informatie wordt opgeslagen in de vorm van muzikale objecten.

PDFtoMusic Pro kan Myr-bestanden schijven.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.


MyrWeb-formaat (.myrweb.html)


With this format, anybody can view and hear your score, without having to install anything on their computer or tablet beforehand.

A MyrWeb file can be sent by e-mail, or included directly in a Website without needing any special technical skill.

The dead simple score sharing format par excellence.


PDFtoMusic Pro kan Myrweb-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

MIDI-formaat (.mid)


Dit formaat is gebaseerd op de MIDI uitwisselstandaard tussen elektronische muziekapparatuur (keyboards, synthesizers, expanders, enzovoorts). Het formaat bevat een beschrijving van de noten waaruit het muziekstuk is opgebouwd en de basisinformatie over de partituur. Let op: de details over de grafische verschijning, de lay-out van de pagina's, de weergave van de noten en de ornamenten worden niet opgeslagen. Het formaat is dus erg incompleet. Totdat MusicXML steeds breder wordt ingezet, is het vooralsnog het standaard uitwisselformaat tussen vrijwel alle muziekprogramma's.

PDFtoMusic kan MIDI-bestanden schrijven.

U kunt de Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Kar-formaat (.kar)


Feitelijk is dit een MIDI-formaat. Hieraan is een aantal additionele commando's toegevoegd om de liedteksten aan de bijbehorende notenbalken te kunnen koppelen. Oorspronkelijk werd dit formaat ontworpen om Karaoke partituren op te slaan (vandaar de naam).

PDFtoMusic kan Kar-bestanden schrijven.

U kunt Melody Player gebruiken om dit soort bestanden te lezen en hen als een bestand uit een samengestelde lijst te beluisteren.

Wav-formaat


Dit is een binair audio-formaat. Het formaat bevat stereo digitale audiodata. Het formaat is verliesvrij (lossless). Dit betekent dat hij kan worden geladen, uitgewisseld en opgeslagen zo vaak als men nodig heeft, zonder dat er een verlies aan kwaliteit optreedt (in tegenstelling tot MP3 of OGG bijvoorbeeld).

Oorspronkelijk werd dit formaat voor de pc ontworpen. Nu wordt hij ondersteund door vrijwel iedere geluidseditor of audiospeler en door software voor het branden van cd's.
Zodra PDFtoMusic dit soort bestanden aanmaakt, dan maakt hij daarbij gebruik van de digitale geluidsbibliotheek (d
e digital sound database) die op uw computer geïnstalleerd is. U krijgt een betere kwaliteit als u gebruik maakt van de base GOLD geluidsbibliotheek.

PDFtoMusic kan Wav-bestanden schrijven.

AIFF-formaat (.aiff)


Dit is een binair audio-formaat. Het formaat bevat stereo digitale audiodata. Het formaat is verliesvrij (lossless). Dit betekent dat hij kan worden geladen, uitgewisseld en opgeslagen zo vaak als men nodig heeft, zonder dat er een verlies aan kwaliteit optreedt (in tegenstelling tot MP3 of OGG bijvoorbeeld).

Oorspronkelijk werd dit formaat voor de Macintosh ontworpen. Nu wordt hij ondersteund door vrijwel iedere geluidseditor of audiospeler en door software voor het branden van cd's.
Zodra PDFtoMusic dit soort bestanden aanmaakt, dan maakt hij daarbij gebruik van de digitale geluidsbibliotheek (d
e digital sound database) die op uw computer geïnstalleerd is. U krijgt een betere kwaliteit als u gebruik maakt van de base GOLD geluidsbibliotheek.

PDFtoMusic kan AIFF-bestanden schrijven.

Mpeg-formaat (.mp3)


It's a binary audio format that contains stereo digital audio data. This format is compressed lossless, which means that it is shorter than an uncompressed format (wav,aiff) but can suffer from a slight loss of quality.

When PDFtoMusic generates this kind of file, it uses the digital sound database that has been installed on your computer. A better quality will be obtained when using the GOLD base.

PDFtoMusic kan Mp3-bestanden schrijven

Vorbis Ogg format (.ogg)


It's a binary audio format that contains stereo digital audio data. This format is compressed lossless, which means that it is shorter than an uncompressed format (wav,aiff) but can suffer from a slight loss of quality.

When PDFtoMusic generates this kind of file, it uses the digital sound database that has been installed on your computer. A better quality will be obtained when using the GOLD base.

PDFtoMusic kan Ogg-bestanden schrijven

BMP-formaat (.bmp)


Dit is een binair beeldformaat. De data wordt niet opgeslagen als een grafisch object, maar als een reeks van pixels.
Het formaat wordt ondersteund door vrijwel alle grafische bewerkingsprogramma's.

PDFtoMusic kan BMP-bestanden schrijven.

Svg-formaat (.svg)


It's a vector image format. It contains graphical objects in scalable form, enabling to zoom infinitely without loss of precision. These files can be included very easily in Web pages, or be viewed in a Web browser.

PDFtoMusic Pro kan Svg-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

Multi-page svg format (.svg)


It's an SVG export of all the score pages at once, side by side. Mainly designed to be displayed in a Web page, this format will let Webmasters easily display a mullti-page score in a web page area (div)

PDFtoMusic Pro kan Svg-bestanden schijven.

Dit formaat wordt niet ondersteund door PDFtoMusic, ofwel de "standaard" versie.

De structuur van uw gebruikersmap

De gebruikersmap bevat de bestanden die met PDFtoMusic zijn aangemaakt. Wij raden u aan om regelmatig back-up kopieën van deze map te maken.

Deze map is aangemaakt in uw normale map voor documenten, en wel in de onderliggende "Myriad Documents/PDFtoMusic" map.

De onderliggende mappen zijn:

"Correction": als u aangegeven heeft dat de correcties niet in het PDF-bestand mogen worden opgeslagen, dan worden zij in deze map opgeslagen. Er zal slechts één correctiebestand zijn voor ieder veranderd PDF-bestand.

"Export": zodra het resultaat van een geïmporteerd PDF-bestand automatisch wordt geëxporteerd, dan wordt het resultaat standaard opgeslagen in deze map. U kunt de locatie hiervan wijzigen in de algemene voorkeuren onder het "Exporteren" paneel.

"OCRCorrection": zodra u het resultaat van de optische herkenning van letters wijzigt, dan worden in deze map de bijbehorende databases aangemaakt.

Snelkoppelingen toetsenbord

Naast de snelkoppelingen voor de verschillende keuzen in de menu's, zijn er nog een aantal toetsen die bepaalde handelingen uitvoeren:

Spatiebalk: start en stopt het afspelen van de muziek
Neergaande pijl: ga door naar de volgende pagina
Opgaande pijl: ga terug naar de vorige pagina
Esc: annuleert de verwerking van het huidige bestand

Nuttige links

Hier volgt een lijst van websites waar u PDF-bestanden met muziek kunt downloaden:

http://dirk.meineke.free.fr
http://icking-music-archive.org
http://www.cpdl.org
http:// www.solovoces.com
http:// www.sheetmusicnotes.com
http:// www.score-on-line.com
http:// www.oldmusicproject.com
http:// www.free-scores.org
http:// www.eythorsson.com
http:// www.guitarpixel.com
http:// www.cs.nott.ac.uk/~ef/music/
http:// www.mutopiaproject.org
http:// www.jazzbank.com
http:// www.evatoller.pp.se
http:// www.kantoreiarchiv.de

Probleemrapportage


Als u tegen specifieke problemen aanloopt en u kunt hen niet zelf oplossen, of als u iets bijzonders nodig heeft dat niet door PDFtoMusic gedaan kan worden, neem dan contact met ons op. Wij doen ons best om u dan verder te helpen.

Voordat u dit doet:

Wees er zeker van dat u de meest recente versie van het programma gebruikt (zie onze website). Als dat niet het geval is, download dan de nieuwste versie en controleer of het probleem nog steeds aanwezig is.

Hoe neemt u contact met ons op?


Softwarelicentie


Non-profit verspreiding van de evaluatie versie van PDFtoMusic is toegestaan, zonder voorafgaande geschreven toestemming. Hierbij geldt wel dat de software niet op enige wijze wordt veranderd en dat de verspreiding in zijn geheel moet plaatsvinden (dus de applicatie, databestanden en alle bijbehorende documentatie).
Profit distributie van de software mag alleen na een voorafgaande geschreven overeenkomst met de auteurs. Dit kan een overeenkomst via de post, de fax of een e-mail zijn.

De volledige of geregistreerde versie

Als u de complete versie koopt van PDFtoMusic, dan accepteert u deze softwarelicentie.
De complete versie van PDFtoMusic wordt toegekend aan de gebruiker. De software wordt daarmee persoonlijk en is confidentieel. U kunt noch de geregistreerde kopie van de applicatie, noch het persoonlijke registratienummer op enigerlei wijze verspreiden.

De licentie heeft geen beperking in de tijd. Hij blijft geldig voor alle nieuwe versies van hetzelfde product.

De licentie is geldig voor slechts één gebruiker. Als u een geregistreerde versie van PDFtoMusic met meerdere gebruikers wilt delen, neem dan contact met ons op. U kunt bij ons een dergelijke licentie verkrijgen.

De gebruiker is volledig verantwoordelijk voor het niet distribueren van zijn persoonlijke registratienummer en van de geregistreerde kopie van de software.

Disclaimer

Op geen enkele manier zijn Myriad, de functionarissen, de directeuren, de medewerkers of de agenten aansprakelijk voor enige bijzondere, foutieve of opvolgende schade die voortvloeit uit het bezit, gebruik of misbruik van één van de producten.
Er kan geen uitwisseling, ook niet deels, plaatsvinden in termen van financiën, nadat de gebruiker zijn persoonlijke registratiecode heeft ontvangen en gelezen.
Myriad behoudt het recht om het persoonlijke registratienummer van de gebruiker ongeldig en onbruikbaar te maken op ieder moment na een illegale distributie van deze code, of een foutieve betaling voor de licentie van de software.
Op geen enkele manier is Myriad aansprakelijk voor enige directe of indirecte consequentie van de ongeldigheid of onbruikbaarheid van een persoonlijke registratiecode die volgt op een foutieve betaling of op de illegale distributie van de persoonlijke code.


Myriad Software, het Myriad Software logo, MyrScript, Harmony Assistant, Virtual Singer zijn handelsmerken van Myriad Software.
Apple en Macintosh zijn handelsmerken van Apple, Inc., geregistreerd in de U.S.A. en andere landen.
Windows is een handelsmerk van Microsoft, Inc., geregistreerd in the U.S.A. en andere landen.
Adobe, Adobe Illustator en Adobe Photoshop zijn handelsmerken van Adobe, Inc.,
geregistreerd in de U.S.A. en andere landen.

Bestellen


In het algemene applicatiemenu* vindt u de onderliggende "Bestellen" menukeuze. Hiermee kunt u verbinding maken met onze winkel. U kunt dan een PDFtoMusic licentie bestellen.

Let op: de afspeelkwaliteit van PDFtoMusic en de kwaliteit van de exportfunctie (WAV, AIFF, MP3) kunnen flink worden verbeterd als u gebruik maakt van de GOLD 2 sound base geluidsbibliotheek (of sound database).

* Is "?" onder Windows en "PDFtoMusic" onder de Macintosh


Wij willen alle mensen bedanken die ons sinds mei 2006 geholpen hebben. Dank u voor uw adviezen en het uitgebreide testen.

MM Aarden, Aguila, Bautista, Belkin, Butin, Faivre, Gershwinou, Good, Groromrom, Herman, Hinchey, Houllemare, De Kloe, Lagarde, LeBow, Le Calonnec, Legall, Lemaire, Machefert, Nappert, Nicou, Oliveira, Puff, Rouquie.

Een bijzondere dank gaat uit naar Franck Aguila, voor het ontwerp en het tekenen van de grafische onderdelen van de applicatie.


De handleiding werd vertaald door Roeland Bekker, Nederland 2014.

Virtual Singer

New languages sung by Virtual Singer are the result of the collaboration with several voluntary users.

Most of these languages are based on the work of Sylvain Machefert for the Harmony Assistant's "Other languages" script.

Basque : We are looking for people who could help us
Bulgarian : Alexander Sadovski
Catalan : Gil Rossell Duchamps
Slavonic : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Czech : Václav Müller
Dutch : Roeland Bekker
Esperanto : Sylvain Machefert
Greek : Vassili Louziotis , Sylvain Machefert
Hebrew :  Michel Levy, Mitchell Martin, Sylvain Machefert
Hungarian : Sylvain Machefert, Macher Tivadar, Mikó Zoltán, Paál Balázs, Peter Velosy, Szabó Norbert
Macedonian : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Portuguese : , J F Duran, Antonio Ferreira, Francisco Guerra, Sylvain Machefert, Carlos Pires, A Paulo O Soares, Hallstein Sørås
Romani : Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Romanian :  Sylvain Machefert, Terolaviu Popescu
Serbian/Croatian/Bosnian: Sylvain Machefert (We are looking for people who could help us)
Turkish : Omer Aslan, Éngin, Aykut Kılıç, Sylvain Machefert, Aydin Yulug,