Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Geluidsweergave
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Algemene punten
Snelle werkwijze
Nootvormen
Gregoriaans
Jazz Scat
MIDI & ABC
Regels voor het schrijven
Technische achtergrond
Instellingen
SAMPA notatie
FAQ
Overzicht van de commando's
Real Singer
Bibliografie en dankwoord
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 
 
 

Virtual Singer

Regels voor het schrijven van gezongen notenbalken


Liedteksten kunnen rechtstreeks binnen de software worden ingevoerd. Om te lezen hoe u dit moet doen, verwijzen wij u naar de hoofdstukken over Karaoke. Onthoudt wel dat er problemen kunnen optreden als de koppeling tussen de muzikale regels en de liedteksten niet correct zijn aangebracht.
In het document kunnen verschillende gezongen notenbalken zijn ingesloten. Iedere notenbalk kan door een andere zanger worden gezongen.
Stel dat u een stuk schrijft voor de bas, de tenor en de sopraan, dan moet u hiertoe drie verschillende notenbalken schrijven.
Virtual Singer helpt u om de stem van iedere zanger vrij nauwkeurig te definiŰren.

Als er in een notenbalk een akkoord is opgenomen, dan zijn er verschillende zangers met dezelfde stem, die al deze noten tegelijkertijd zullen zingen. Als u een koor wilt horen, dan kunt u deze eigenschap daarvoor gebruiken.

Om liedteksten in het Japans in te voeren, moet u de Romanji transcriptie gebruiken.

Gezongen notenbalken

Een gezongen notenbalk wordt gekenmerkt door zijn melodie. Iedere lettergreep is gekoppeld aan ÚÚn of meerdere noten. Sommige parameters van de noot kunnen gebruikt worden om de wijze waarop een lettergreep wordt gezongen te be´nvloeden.

Opmerking: Virtual Singer kan ook zingen als er geen liedteksten onder de notenbalk staan geschreven. Voorbeelden daarvan zijn een Gospel notenbalk (FaSoLa), een Gregoriaanse notenbalk en notenbalken waaronder de liedteksten leeg zijn gelaten. Dit helpt u om een notenbalk te horen zingen, zonder dat u liedteksten hoeft in te voeren.
 • De toonhoogte van een noot geeft de frequentie van de lettergreep;
 • De tijdsduur van een noot geeft de tijdsduur van de lettergreep.
 • Om een lettergreep te verlengen, worden regels van de zangtechniek toegepast om de meest rekbare foneem van de lettergreep langer te maken. Als er woorden worden afgebroken, vergeet dan niet dat een lettergreep alleen rekbaar is als het tenminste ÚÚn klinker bevat;
 • De aanslagsterkte van een noot heeft gevolgen voor de kracht waarmee de lettergreep wordt gezongen;
 • De effecten worden eveneens ge´nterpreteerd. Vooral de effecten voor de buiging. Zij veranderen de de frequentie van de lettergreep, terwijl hij wordt gezongen;
 • Zodra een lettergreep over meerdere noten met verschillende toonhoogten wordt verlengd, dan wordt de frequentie van de gezongen lettergreep veranderd om dit stuk van de melodie te kunnen volgen;
 • De Volume effecten worden ook ge´nterpreteerd. Zij helpen u om een net begin en een net einde van een noot te krijgen.
Houdt in gedachten dat u de beste resultaten krijgt als u de volgende regels volgt:
 • woorden worden onderling gescheiden door spaties
 • lettergrepen worden gescheiden door koppeltekens
 • leestekens (, ; .: ? !) moeten juist zijn ingevoerd
 • hoofdletters worden aan het begin van iedere strofe gebruikt. Geaccentueerde tekens (vooral in het Frans) moeten gebruikt worden waar nodig. Een juiste spelling is belangrijk om een juiste uitspraak te krijgen.
Zodra Virtual Singer een MIDI of AB Karaoke bestand laadt, dan analyseert hij de liedteksten om de meest waarschijnlijke taal te kunnen kiezen..
 
Opmerking: U kunt meerdere talen in een enkel document opnemen (bijvoorbeeld dat een vrouw in het Engels zingt, en een man in het Frans). Virtual Singer analyseert de liedteksten en bepaalt dan hoe de fonemen gezongen moeten worden.

In het speciale geval van het Frans zijn er liaisons berekend (vocalisatie van de laatste medeklinker voor het eerste geluid van een klinker). Zo zal "les oiseaux" het volgende genereren: "l ey Z w ah z ow" (de vogels).

Virtual Singer kan fouten maken bij het converteren van geschreven teksten naar fonetische geluiden. U kunt de uitspraak corrigeren door de foute lettergreep te laten volgen met tekst die tussen vierkante haken staat. Deze tekst geeft aan hoe de lettergreep moet worden uitgesproken. Deze tekst wordt alleen getoond tijdens het bewerkingsproces en verschijnt verder niet op het scherm. Fouten worden meestal gemaakt op vreemde woorden, of woorden die verschillende uitspraken hebben bij dezelfde spelling (zoals live, read enzovoorts).
Een voorbeeld: het woord "D'Ar-ta-gnan" wordt uitgesproken als "Dar-tay-gnan". De volgende wijziging kan nu worden aangebracht: "D'Ar-ta[tah]-gnan[nyan]".

Meestal is deze methode voor het aanpassen van de fonetiek voldoende.

Het is echter ook mogelijk om de uitspraak van een bepaalde lettergreep nog preciezer te definiŰren. U typt hiervoor de SAMPA notatie tussen de haken in het formulier in [#xxxx].  (Vergeet niet het # teken na de openingshaak.)

Voor meer informatie over de SAMPA notatie, verwijzen wij u naar het bijbehorende hoofdstuk.

Verder geldt dat sommige liedteksten meerdere talen door elkaar mengen. Om de taal binnen eenzelfde notenbalk te wijzigen, is er een groep van bijzondere commando's beschikbaar:

Plaats de liedteksten. Voeg nu in:

[!frnord] om over te schakelen naar Noord-Frans
[!frsud] om over te schakelen naar Zuid-Frans
[!gb] om over te schakelen naar Brits Engels
[!us] om over te schakelen naar Engels uit de Verenigde Staten
[!latin] om over te schakelen naar Latijn
[!espa] om over te schakelen naar Spaans
[!ita] om over te schakelen naar Italiaans
[!fin] om over te schakelen naar Fins
[!jap] om over te schakelen naar Japans
[!de] om over te schakelen naar Duits
[!oc] om over te schakelen naar Occitaans

Hiermee verandert u de gezongen taal.

Als u bijvoorbeeld schrijft:
"D'Ar-ta-gnan on his horse."

Virtual Singer zal dit ongeveer uitspreken als "D ar / t ay / g n a n / o n  / h ee z / h o r s".

U kunt dit verbeteren door het volgende op te schrijven:

"[!frnord]D'Ar-ta-gnan [!gb]on his horse."
 

Gesproken notenbalken

Een gesproken notenbalk is een notenbalk van het "Tekst" type. In dit geval zijn er wel liedteksten, maar geen muzieksymbolen. In dit geval wordt de tekst gesproken en niet gezongen.(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden