Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Inleiding
Muziektheorie
Sjablonen
Paginaweergave
Graveurweergave
Positionering
Discontinue selectie
Presentaties
Doelen
Overbinding, boog en waardestreep
Tabulaturen
Meerstemmige notenbalken
Notatie in kleur
Gregoriaanse notatie
Overgangen
Sleutel
Voortekening
Maataanduiding
Dynamiek
Tempo en voortgang
Liedteksten/Karaoke
Vrije objecten
Tekstuele commando's
Lettertypen
Tekensets
Advanced
Geluidsweergave
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Maataanduiding

Muziektheorie in het kort

Binnen een partituur kunt u de maataanduiding gebruiken om het aantal en het soort noten dat in een maat wordt gebruikt te definiëren.

De maataanduiding bestaat uit twee cijfers:

  • Het bovenste cijfer geeft het aantal tellen in de maat aan.
  • Het onderste cijfer geeft de waarde of tijdsduur (in delen van een hele noot) aan van iedere tel.
Een 4/4 maataanduiding bijvoorbeeld wordt als opgeschreven. Iedere maat heeft vier tellen, waarbij iedere tel een kwart van een hele noot is. Deze maat zal vier kwartnoten (of acht achtste noten) hebben.
Een 3/4 maataanduiding is opgebouwd uit drie kwartnoten: er zijn drie tellen in een maat, en iedere tel is een kwart van een hele noot.
Een 4/4 maataanduiding wordt ook een "vierkwartsmaat" genoemd. Hij kan met een C worden afgekort.
Een 2/2 maataanduiding wordt ook een "alla breve of doorgesneden vierkwartsmaat" genoemd. Hij kan met een verticaal doorgesneden C (een verticale lijn erdoorheen) worden afgekort.

divtemps

Locatie

Een verandering van de maataanduiding wordt altijd aan het begin van een maat gedaan. De verandering is van toepassing op alle notenbalken.
U kunt een verandering van de maataanduiding in iedere maat van de partituur aanbrengen.
Een partituur kan bijvoorbeeld met een 4/4 maataanduiding beginnen om een paar maten later naar een 3/4 maataanduiding te veranderen.

Wijzigen

Algemene wijziging:
Om de algemene maataanduiding van een muziekstuk te wijzigen, kiest u "Partituur>Toonaard en maataanduiding". Het bewerkingsvenster voor de toonaard en de maten wordt dan getoond.


Lokale wijziging:

Er is een toegespitst palet ("Vensters>Sleutel & maat/toonsoort hulpmiddelen") beschikbaar. Het palet bevat een wijzigingsvenster voor de maataanduiding, de sleutel en de voortekening.
Klik op de maataanduidingsknop (4/4) en klik nu op de maat. Het venster voor het bewerken van de maataanduiding wordt nu geopend.

Selecteren van een maataanduiding


Het bewerkingsvenster kan meerdere tabs hebben. Kies hier de tab die aangeduid is met "maatsoort". Bovenaan het venster ziet u een voorbeeld van de maataanduiding die u nu gaat wijzigen.

U kunt hier kiezen of de maataanduiding (het maatteken) wordt weergegeven, en of de weergave (2/2 en 4/4) afgekort moet worden.

De weergegeven maataanduiding kan anders zijn dan de werkelijke. Dit maakt het mogelijk om met eenvoudig met een anacrusis om te gaan.

Een anacrusis is een incomplete maat (hij heeft minder tellen dan die door de maataanduiding worden vereist). Een anacrusis wordt vaak gevonden aan het begin of juist aan het einde van een muziekstuk. Vaak wordt dit een upbeat (onvolledige maat), offbeat (na de tel), pick-up noot enzovoorts genoemd.

Een voorbeeld: een muziekstuk met een 4/4 maataanduiding kan beginnen met een kwart noot in de eerste maat (in plaats van vier).
Plaats een 1/4 maataanduiding op de eerste maat en vraag het programma om een 4/4 weer te geven. Verander daarna de maataanduiding in de tweede maat naar 4/4, en vraag het programma om hem onzichtbaar te maken (laat het vertonen dus leeg).
De eerste maat zal slechts één kwartnoot hebben en alle andere maten vier.

Om snel een incomplete maat in te voegen, klikt u op de liniaal met de Command (Ctrl) toets ingedrukt. U selecteert daarna "Voeg onvolledige maat in (upbeat)". U kunt ook de menu optie "Wijzig>Maten>Voeg onvolledige maat in " hiervoor gebruiken.

Wijzigen van de modus voor automatisch verbinden

Bij iedere wijziging van de maataanduiding kunt u aangeven hoe het automatisch verbinden plaats moet vinden. In het bewerkingsvenster voor het maat symbool klikt u op de scharen om de noten te verbinden of juist los te maken.
U kunt ook de verbindingsmodus wijzigen zonder de maataanduiding te veranderen. U krijgt dan een andere verbinding bij iedere maat. Hiertoe voegt u een onzichtbare wijziging van de maataanduiding in.

Hier zijn bijvoorbeeld vier manieren om dezelfde noten te verbinden:

accdiff


(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden