Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?

Handleiding
Notatie
Inleiding
Muziektheorie
Sjablonen
Staves templates
Paginaweergave
Graveurweergave
Positionering
Discontinue selectie
Presentaties
Doelen
Overbinding, boog en waardestreep
Tabulaturen
Meerstemmige notenbalken
Piano roll
Notatie in kleur
Gregoriaanse notatie
Overgangen
Sleutel
Voortekening
Maataanduiding
Dynamiek
Tempo en voortgang
Liedteksten/Karaoke
Vrije objecten
Tekstuele commando's
Lettertypen
Tekensets
Advanced
Chord diagrams
Chord line
Chord inversion
Mirror mode
Microtonal accidentals
Figured Bass
Geluidsweergave
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Doelen


Inleiding

Doelen zijn bijzondere posities in uw document. Doelen zijn gericht op maten. In iedere maat kan er maar één doel zijn.
U kiest de maat waarin u het doel wilt plaatsen. Daarna kunt u snel naar dit doel gaan, of u kunt het stuk vanaf dit doel afspelen.

Doelen worden met het document opgeslagen.

Beheren van doelen

Om het beheermenu voor doelen te openen, klikt u op het icoon dat zich linksonder in het venster (op de taakbalk) bevindt. Dit menu is beschikbaar in zowel de pagina- als de rolweergave.

In het menu vindt u allereerst de lijst met eerder gedefinieerde doelen in het huidige document. Daarnaast staat de maat waarin de doelen staan. Selecteer één van deze doelen om u daar naartoe te springen in uw document.

Om een doel aan te maken, klikt u in de liniaal van het document om een maat te selecteren. Klik nu in het menu "Creëer een doel bij maat..." om in deze maat een doel aan te maken. Vervolgens wordt u gevraagd een naam voor het doel op te geven. Op de liniaal verschijnt nu het icoon van het doel.

In het beheermenu kunt u opgeven dat u het stuk wilt afspelen vanaf een doel. U kunt van een doel de naam wijzigen, of u kunt het doel verwijderen. Deze menukeuzen werken altijd op een geselecteerd doel, dus u moet het doel dat u wilt aanpassen altijd eerst selecteren.

Opmerking: Om snel een doel in een maat aan te maken of juist te verwijderen, klik dan met de rechtermuisknop op de liniaal. Kies dan "Doel" in het pop-up menu..


Bijschriften

Een doel kan ook in het document zelf worden weergegeven, en wel bij de eerste notenbalk.
Zodra één of meerdere doelen zijn aangemaakt, dan kunt u in het doelmenu "Doel tekst instellingen" kiezen. U kunt hier de instellingen van de bijschriften van de doelen wijzigen, en de wijze waarop zij gegenereerd worden.

Doelen worden aangemaakt als vrije tekst objecten en zijn aan de eerste notenbalk gerelateerd. Deze vrije teksten gebruiken doel-specifieke wildcards. Later zult u zien dat u handmatig doelen kunt definiëren door gebruik te maken van deze wildcards.

In de instellingen dialoog voor de teksten kiest u eerst of u de doelen automatisch wilt aanmaken of juist niet. Als doelen automatisch worden aangemaakt, dan wordt iedere wijziging van het doel doorgevoerd in het bijschrift.
Als u bijvoorbeeld een doel invoegt of juist verwijdert, dan wordt het bijbehorende bijschrift bijgewerkt.
Als de doelen niet automatisch worden aangemaakt, dan moet u zelf de "Doel tekst instellingen" kiezen en daarin de eventuele wijzigingen aanbrengen.

Een bijschrift kan in drie verschillende verschijningsvormen worden weergegeven. Dit kan op basis van:

- de naam van het doel
- de rangschikking van het doel, gebruikmakend van de letters A, B, C...
- de rangschikking van het doel, gebruikmakend van de nummers 1, 2, 3...

Ieder bijschrift kan omkaderd zijn.

De horizontale en verticale startpunten kunnen ook worden ingesteld om een specifieke plaats in de maat aan te kunnen geven. Dit geldt ook voor die doelen die zelf hun bijschrift aanmaken. Omdat de bijschriften vrije tekstobjecten zijn, kunt u het bijschrift verplaatsen met de muis, de grafische instellingen of de tekst wijzigen, net zoals u bij een normale vrije tekst zou hebben kunnen doen.

U kunt ook aangeven dat u geen bijschrift bij het doel wilt hebben, bijvoorbeeld als het doel een markering is die u niet afgedrukt wilt zien. Selecteer daartoe in het menu de keuze "Vertoon doelteksten". Als u heeft aangegeven om de bijschriften weer te geven op basis van hun rangschikking, dan wordt dit doel niet meer meegeteld.

Als u bijvoorbeeld drie doelen in uw document heeft en u vertoont het bijschrift van de tweede niet, dan zal nu de eerste "A" zijn en de derde "B".

U kunt een bijschrift ook handmatig aanmaken. Plaats hiertoe een vrije tekst op een maat waar al eerder een doel is ingesteld. Voer nu de volgende patronen door in deze vrije tekst:

$!N om de naam van het doel weer te geven bij deze maat
$!A om de rangschikking van het doel weer te geven als een letter (A,B,C...)
$!# om de rangschikking van het doel weer te geven als een nummer (1,2,3...)










(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden