Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Inleiding
Muziektheorie
Sjablonen
Paginaweergave
Graveurweergave
Positionering
Discontinue selectie
Presentaties
Doelen
Overbinding, boog en waardestreep
Tabulaturen
Inleiding
Snaarinstrumenten
Harmonica
Accordeon
Meerstemmige notenbalken
Notatie in kleur
Gregoriaanse notatie
Overgangen
Sleutel
Voortekening
Maataanduiding
Dynamiek
Tempo en voortgang
Liedteksten/Karaoke
Vrije objecten
Tekstuele commando's
Lettertypen
Tekensets
Advanced
Geluidsweergave
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Tabulaturen

Dit hoofdstuk legt u uit hoe u muziek schrijft in tabulaturen. Daarnaast vertelt het u alles wat u moet weten om tabulaturen te gebruiken in Harmony of Melody.

Inleiding

De klassieke notatie van muzieknoten op een notenbalk vereist dat de uitvoerder weet hoe hij de geschreven noot kan omzetten in een noot op zijn instrument.

In een tabulatuur zijn noten eenvoudiger opgeschreven op een wijze die direct toont hoe zij op het instrument moeten worden gespeeld. Dit maakt het werk van de uitvoerder makkelijker.

In Harmony en Melody kunnen drie soorten tabulaturen gebruikt worden: tabulaturen voor gefretteerde snaarinstrumenten (Gitaar, Bas, Banjo...), voor de Harmonica (diatonisch en chromatisch), en voor diatonische accordeon (alleen in Harmony Assistant). 

Opmerking: Harmony en Melody kunnen automatisch tabulaturen voor verschillende instrumenten berekenen: Gitaar, Bas, Luit, Harmonica, Accordeon... U kunt zelfs uw eigen instrumenten definiëren die u opslaat in aparte bestanden en die u vervolgens met andere gebruikers kunt delen.

Harmony en Melody kunnen een tabulatuur berekenen en weergeven. Selecteer hiertoe de "Notenbalk>Tabulatuur instellen..." menu onderdeel. Vervolgens kiest u een notenbalk, daarna het instrumentsoort en tot slot het instrument. De tabulatuur wordt berekend en getoond conform de bestaande standaard notenbalk. Iedere wijziging aan de standaard notenbalk zal een daarmee corresponderende wijziging in de bijbehorende tabulatuur hebben.
U kunt ook een nieuwe notenbalk maken en daarbij aangeven dat het een tabulatuur is.
Sommige standaard sjablonen hebben al voorgedefinieerde tabulaturen.

Aanmaken van een tabulatuur

In Harmony en Melody zijn er verschillende manieren om een notenbalk met een tabulatuur weer te geven:

 • Standaard notenbalken hebben geen bijbehorende tabulatuur. Om een tabulatuur aan een standaard notenbalk toe te voegen, selecteert u Wijzig tabulatuur... in het contextuele menu van de notenbalk. U kunt ook op het kleine "Tab" icoon klikken naast de notenbalk, en vervolgens het soort tabulatuur te kiezen dat u wilt gebruiken.

 • Standaard notenbalken met bijbehorende tabulaturen tonen noten op de klassieke manier, maar zij tonen ook de bijbehorende tabulatuur. Bij het invoegen van een noot wordt direct de tabulatuur opnieuw berekend. Om dit te voorkomen, selecteert u "Prioriteit naar tabulatuur" in het contextuele menu van de notenbalk. De notenbalk wordt nu een "Tabulatuur" notenbalk met een zichtbare klassieke (standaard) notenbalk.

  Het is ook mogelijk om de berekening van de vingerzetting te "bevriezen". Dit gebeurt op basis van noten, in niet geprioriteerde tabulaturen. Het contextuele menu van de noten (rechter muisknop of Shift+linker muisknop op de noot klikken) maakt dit mogelijk. Een "bevroren" noot zal niet worden meegerekend, en houdt altijd de vingerzetting vast die de gebruiker heeft aangegeven.

  Bij het verplaatsen of in
  voegen van een noot op de standaard notenbalk wordt de vingerzetting automatisch berekend. Het is hetzelfde als voor de omzetting van een verschuiving van de toonhoogte.
  Bij het invoegen of verplaatsen van een noot in het tabulatuur gedeelte, dan wordt deze automatisch "bevroren".

  Een "bevroren" noot kan worden weergegeven in een specifieke kleur (in zowel de rolweergave als de paginaweergave wanneer de controleknoppen worden getoond). De kleur kan worden veranderd in de globale instellingen, onder het kopje "Verschijning".


 • Tabulatuur notenbalken met een bijbehorende standaard notenbalk. De verschijning van de notenbalk is gelijk die hierboven beschreven staat. U kunt geen noten invoegen in de klassieke notenbalk, maar wel in de tabulatuur. U kunt teruggaan naar de standaard notenbalk met een bijbehorende tabulatuur, door de selectie van "Prioriteit naar tabulatuur" ongedaan te maken. De tabulatuur wordt dan opnieuw berekend.

 • Tabulatuur notenbalken tonen alleen de tabulatuur. U kunt de klassieke notenbalk weer actief maken en tonen door de weergave van de notenbalk te wijzigen (contextueel menu van de notenbalk); u krijgt dan een tabulatuur notenbalk met een bijbehorende standaard notenbalk. U kunt nu het type notenbalk wijzigen om een standaard notenbalk met een bijbehorende tabulatuur te krijgen.
 • Samenvatting:

  • Tabulaturen kunnen een bijbehorende standaard (klassieke) notenbalk hebben. De tabulatuur toont dan de noten conform de noten die in de standaard notenbalk staan.

   Om een tabulatuur aan een bestaande notenbalk te koppelen, kiest u "Notenbalk>Tabulatuur instellen" voor de gewenste notenbalk.

   U kunt noten invoegen in de standaard notenbalk, en de vingerzetting wordt automatisch herberekend.

  • Een "Tabulatuur notenbalk" toont noten alleen als een tabulatuur. Bij het invoegen van een noot blijft de tabulatuur altijd bij de snaar en de cel die u geselecteerd heeft. Om een tabulatuur notenbalk te maken, kiest u "Notenbalk>Voeg notenbalk toe..." en selecteert u er één van het type "Tabulatuur".
  Opmerking: De normale notatie kan nog altijd worden getoond. Dit kan aangegeven worden in het venster voor het instellen van de weergave van de tabulatuur.
   
  De volgende hoofdstukken geven een gedetailleerde beschrijving van alle typen tabulaturen die gebruikt kunnen worden met Harmony en Melody.


  (c) Myriad - Alle rechten voorbehouden