Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Geluidsweergave
Inleiding
Regels
Effecten en expressie
Effecten
Swing
Humaniseren
Mechaniseren
Microtonale aanpassing
Vervangende stemming
Digitale Effect processor
Parameter curven
Gebruikerinstrumenten
Digitale audio tracks
Jukebox
Afspelen van een karaoke
Gefrette vingerzetting
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Swing


De reguliere muzieknotatie is niet ontworpen om de ritmische energie van Jazz uit te kunnen drukken. In Jazz worden de noten die op de halve tel gespeeld worden (de tweede helft van iedere tel) vertraagd, waardoor er een onregelmatige beat hoorbaar wordt. Het is natuurlijk mogelijk om dit met de reguliere muzieknotatie op te schrijven, maar dit leidt tot ingewikkelde en moeilijk leesbare partituren.

In Jazz partituren wordt de notatie vereenvoudigd door gelijke noten op te schrijven op de hele en halve tellen, ondanks het feit dat zij onregelmatig worden afgespeeld.

In een Jazz partituur betekent dit dat twee achtste noten, die elk beginnen op een tel, er zo uitzien:


Deze twee noten kunnen afgespeeld worden als:

   of als 

(afhankelijk van het swing niveau).

Het is mogelijk om dit type muzieknotatie in het programma te gebruiken.

Hiertoe selecteert u eerst het gebied waarop u de "swing" toegepast wilt hebben. Dit kunt u doen met het selecteer hulpmiddel (knop met de lasso).
Op deze wijze kunt u een deel van de partituur (of van de notenbalk) selecteren.

Nu kiest u voor de menuoptie "Wijzig>Kwantiseren>Humaniseren/Swing". In het venster kiest u nu een numerieke waarde voor de swing. Met de knoppen met de bijbehorende icoontjes kunt u ook kiezen voor één van de voorgedefinieerde swings.
 

Opmerking: In dit venster kunt u ook de onnauwkeurigheid voor het afspelen van de muziek instellen. Dit wordt in het volgende hoofdstuk humanisering uitgelegd.
 
Vraag: Hoe werkt dit Swing hulpmiddel?
Het "Swing" hulpmiddel vindt eerst alle noten binnen het geselecteerde gebied die op de tweede helft van een tel (tweede achtste noten van iedere groep van twee achtsten) beginnen. Vervolgens wordt een vertraging toegepast op al deze noten. Deze vertraging hangt af van de swing-waarde die u heeft ingesteld. De vertraging van alle andere noten wordt ingesteld op nul.

Vraag: Hoe bereken ik de numerieke waarde van een Swing?
De numerieke waarde in het Swing-venster is de vertraging die wordt opgegeven als een percentage van de tijdsduur van een achtste noot.
Dit betekent dat een waarde van 50 ervoor zorgt dat een vertraging van 50% van een achtste (dit is dus een zestiende) toegepast zal worden op alle noten die op de tweede halve tellen beginnen.
Als u dus twee opeenvolgende achtste noten gaat bewerken,dan wordt de tijdsduur van de eerste noot verhoogd met een zestiende (hij wordt dus gespeeld als een gepunteerde achtste noot). De tijdsduur van de tweede noot wordt verkleind met een zestiende (hij wordt dus gespeeld als een zestiende noot).
De twee opgeschreven noten worden nog altijd weergegeven als twee achtsten, maar zij worden gespeeld alsof u de volgende noten had opgeschreven:Vraag: Hoe annuleer ik het swing-effect?
Pas hiertoe een swingwaarde van 0 toe. U kunt ook de "Mechaniseren" optie gebruiken.(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden