Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Geluidsweergave
Inleiding
Regels
Notenbalken met meerdere instrumenten
Standaard notenbalken voor drums
Geavanceerde functies
Effecten en expressie
Microtonale aanpassing
Vervangende stemming
Digitale Effect processor
Parameter curven
Gebruikerinstrumenten
Digitale audio tracks
Jukebox
Afspelen van een karaoke
Gefrette vingerzetting
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Regels voor notenbalken

Notenbalken met meerdere instrumenten

Principes

Normale notenbalken gebruiken ieder slechts één instrument. Dit betekent dat alle noten op de notenbalk afgespeeld zullen worden met hetzelfde instrument.

Het is echter mogelijk om meerdere instrumenten aan een notenbalk te koppelen.

Stel dat u een notenbalk heeft die met de viool wordt gespeeld. U kunt echter kiezen om sommige noten met een cello te laten spelen.

Iedere normale notenbalk (sopraan, bas of C sleutel) kan aan meerdere instrumenten worden gerelateerd. Maar het belangrijkste is dat hiermee de standaard notenbalken voor drums mogelijk worden.

Om onderscheid te kunnen maken tussen de noten die met verschillende instrumenten moeten worden gespeeld, wordt een koppeling gelegd tussen de grafische weergave van de noot en het instrument. Deze koppeling, die u als gebruiker helemaal kunt instellen, wordt een regel genoemd.

Opmerking: Als u met eerdere versies van Melody of Harmony heeft gewerkt, dan zal deze nieuwe eigenschap u niet erg hinderen. Alles wat u eerder geleerd heeft over normale notenbalken blijft waar. Om verwarring te voorkomen, worden nu de vroegere " notenbalken voor drums" aangeduid met "notenbalken voor roosterdrums".

Wat is een regel?

Er is een ongelimiteerd aantal regels dat aan iedere notenbalk kan worden gekoppeld. De regels geven ook aan welk instrument welke noten af zal spelen.

U wordt uitgenodigd om de video "Relate more than one instrument to a staff using rules. Apply colors to notes" te bekijken ("Vensters>Instructievideo's" menukeuze in het programma).


Een regel is opgebouwd uit:

 • Zijn naam: u wordt aangeraden om een duidelijke naam aan iedere regel te geven. Een voorbeeld is de naam van het bijbehorende instrument;
 • De criteria die gelden om aan de regel te voldoen;
 • Het instrument dat gebruikt wordt om de noten te spelen;
 • De bijzondere opties.
De criteria die gelden om aan een regel te voldoen kunnen de volgende zijn:
 • De vorm van de notenkop;
 • De toonhoogte van de noot;
 • De kleur van de noot;
 • De aanslagsterkte.
Opmerking: Als er meerdere criteria zijn waaraan moet worden voldaan, dan zal een noot deze regel alleen volgen als aan alle criteria is voldaan.
Als een noot onderworpen is aan meerdere regels, dan wordt alleen de eerste regel in de lijst toegepast.
Het is dan wel beter om regels te definiëren die niet onduidelijk zijn (in dit geval kunt u bijvoorbeeld een ander criterium toevoegen).

In het bovenstaande voorbeeld is aangegeven dat de noten met een diamanten kop gespeeld moeten worden met een piano, en die met een vierkante kop met een klavecimbel (harpsichord).
Het onderschrift wordt automatisch geschreven onder de eerste noot die deze regel volgt.

De regels kunnen in onafhankelijke bestanden worden opgeslagen, om later opnieuw te worden geladen. De extensie voor deze bestanden is .Lex. Dit betekent dat u de meest gebruikte regels kunt instellen en hen later op uw notenbalken kunt toepassen.

Hoe bewerk ik de regels van een notenbalk?

In het Notenbalk menu kiest u daartoe de Regels instellen menuoptie U kunt ook in het contextuele menu van de notenbalk Regels instellen kiezen. Het bewerkingsvenster voor de regels opent nu. (Let op dat u alleen de regels voor de bijbehorende notenbalk bewerkt. U kunt evenveel notenbalken met regels in uw document hebben als u maar wilt.)

Bovenaan het venster ziet u de groep van regels voor deze notenbalk, Klik op een onderwerp in de lijst om de regel te bewerken.

Tip: U kunt een onderwerp omhoog en omlaag in de lijst verplaatsen. Klik hiertoe op de Command-toets (Macintosh) of op de rechtermuisknop (pc). Met het verplaatsen wijzigt u zijn prioriteit.

De punt aan de linkerkant van de naam van de regel geeft aan of hij op dit moment door enige noten van de notenbalk wordt gebruikt. Als u het criterium van een regel verandert, dan volgen alle noten die aan het criterium voldoen automatisch. Dit gebeurt zodra u het venster sluit.


Onder de regellijst staan de Verwijderen en Toevoegen knoppen. Zij wissen of voegen een regel toe aan de lijst.
De Zuiveren knop verwijdert alle ongebruikte regels uit de lijst. 

Daaronder vindt u de definitie van de regel: zijn naam, de criteria, het bijbehorende instrument en optionele instellingen.

 • De naam van de regel maakt dat verschillende regels van elkaar onderscheiden kunnen worden. De naam wordt als een onderschrift bij de notenbalk weergegeven. Het onderschrift kan als volgt worden getoond: éénmaal voor de partituur, bij iedere regeleinde of bij iedere noot. U kunt hem ook onzichtbaar maken (met nooit).
  Als dat mogelijk is, wordt het onderschrift boven de notenbalk weergegeven. In alle andere gevallen zal dat eronder zijn.

 • De criteria kunnen de notenkop, de toonhoogte, de kleur of de aanslagsterkte zijn.
 •  

  De notenkop is het eenvoudigste criterium dat gebruikt kan worden. Het maakt niet uit welk instrument aan de regel is gekoppeld (dit geldt ook voor een druminstrument). Als u niet wilt dat de regel afhangt van de vorm van de notenkop, dan vinkt u de "Alle vormen" checkbox aan.

  De toonhoogte: Als u niet wilt dat de regel afhangt van de toonhoogte, dan vinkt u de "Alle toonhoogtes" checkbox aan.
  Dit criterium kan worden gebruikt om standaard notenbalken voor drum te definiëren, of voor een afwijkende instelling. Andere voorbeelden worden gegeven in het hoofdstuk Regels voor notenbalken: Geavanceerde functies.

  De kleur kan onafhankelijk van het instrument worden gebruikt. Als u niet wilt dat uw regel van de kleur van de noot afhangt, dan vinkt u de "Alle kleuren" checkbox aan. Er zijn maar een paar kleuren beschikbaar om een regel te definiëren. Dit voorkomt verwarring op de notenbalk.

  De Aanslagsterkte: Als u niet wilt dat de regel afhangt van de aanslagsterkte, dan vinkt u de "Alle sterktes" checkbox aan.
  Voorbeelden van dit criterium vindt u in het hoofdstuk Regels voor notenbalken: Geavanceerde functies.

 • Het instrument kan ieder instrument in uw partituur zijn.

 • De optionele parameters helpen u om de wijze waarop de noten worden afgespeeld te veranderen. U kunt bijvoorbeeld een vertraging invoegen, een effect of een voorslag op alle noten die deze regel volgen. U kunt ook de weergave van de gegenereerde noten kiezen. Hiertoe kiest u de "Splits de balk volgens de regels" menuoptie in het contextuele menu van de notenbalk.
Opmerking: Als u twee regels instelt met dezelfde criteria, dan worden zij in de kleur rood weergegeven in de lijst met de regels.

 
Advies: Als u regels instelt die afhangen van de kleur van de noot, vergeet dan niet dat u de noten kunt kleuren op basis van hun toonhoogte. Op dezelfde wijze verandert de FaSoLa (vorm van de noot) de kop van de noot afhankelijk van zijn toonhoogte. 

 
Belangrijk: Als u het criterium van een regel wijzigt, terwijl één of meerdere noten deze regel volgen, dan worden de eigenschappen van de noten zodanig aangepast dat zij deze nieuwe regel gaan volgen.


Een voorbeeld van gebruik

Bij een normale notenbalk die door de "Piano" wordt gespeeld, gaat u nu een regel aanbrengen waarbij de rode noten gespeeld zullen worden met een "Orgel" geluid.

 • Open het contextuele menu van deze notenbalk ;
 • Kies nu "Regels instellen";
 • Typ een naam voor deze regel in (bijvoorbeeld Orgel noten);
 • Kies nu fel rood in het pop-up menu met de kleuren (onder de checkbox "Alle kleuren"). De "Alle kleuren" checkbox mag niet aangevinkt zijn.
 • Kies nu een instrument (rechtsonder) voor deze noten. Als het orgel nog niet in de lijst staat, maak hem dan aan met "Nieuw instrument".
 • Vergeet niet om hem "Orgel" te noemen. Kies uiteraard het juiste geluid (bijvoorbeeld Orgel - Church orgel 1);
 • Klik nu op OK. Dat is alles.
Er is nu een regel opgesteld die ervoor zorgt dat rood gekleurde noten uitgevoerd worden met het geluid van een orgel. Alle andere noten hebben geen bijbehorende regel, dus die zullen met de piano worden afgespeeld.
Als u een noot wilt invoegen die met het orgel in plaats van de piano moet worden afgespeeld, dan kiest u in het Noot weergave hulpmiddelen palet de kleur fel rood (het laatste icoon - klik hierop met Shift-toets ingedrukt voor een beperkt kleurenpalet).
Keer terug naar zwart om noten voor de piano in te kunnen voegen
 
Belangrijk: Een standaard effect processor kan aan ieder instrument worden gekoppeld. Bij notenbalken met regels wordt door de notenbalk de effect processor op het standaard instrument gebruikt (deze kan worden bewerkt door te klikken op het icoon in het contextuele menu van de notenbalk).(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden