Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Geluidsweergave
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Algemene punten
Snelle werkwijze
Nootvormen
Gregoriaans
Jazz Scat
MIDI & ABC
Regels voor het schrijven
Technische achtergrond
Instellingen
SAMPA notatie
FAQ
Overzicht van de commando's
Real Singer
Inleiding
Opnemen van de stem
Bijstellen van de stem
Geavanceerd opnemen
Fonetische bijstellingen
Technische achtergrond
Bibliografie en dankwoord
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

RealSinger

Inleiding

Wat is RealSinger?


RealSinger is een extensie van Virtual Singer om meer realistische stemmen te gebruiken om uw liedteksten te zingen. De methode voor het genereren van kunstmatige stemmen is anders dan die welke bij Virtual Singer wordt gebruikt.

Virtual Singer gebruikt stemgeneratie algoritmen, zoals deze zijn beschreven in het hoofdstuk  Technische achtergrond voor stemgeluid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige stemmen, die voortgebracht worden volgens de Formant synthese methode.

RealSinger algoritmen zijn gebaseerd op opnames van echte menselijke stemmen. Deze stemopnames worden verwerkt om daaruit de stemparameters van ieder foneem te halen. Dit unieke proces helpt ons over het grootste probleem van de normale Opgenomen elementen connectie methode heen. Met het bijhouden van alleen de steminformatie, worden de databestanden voor het beschrijven en opslaan van de stem erg kort (meestal kleiner dan 1Mb voor een volledige stem in één taal). De stem kan  opnieuw worden gegenereerd bij iedere toonhoogte, zonder waarneembare vervorming.

Hoe werkt dit?

Om met een nieuwe stem te zingen heeft RealSinger een opgenomen sample van ieder foneem van een bepaalde taal nodig. Dit kan gesproken (of gezongen) zijn door dezelfde spreker (of zanger). RealSinger verwerkt deze samples en haalt de stemparameters er voor ieder foneem uit. De stemparameter kan dan worden ingesloten in het documentbestand zelf, of apart worden opgeslagen in een bestand om hem later opnieuw in een ander stuk te kunnen gebruiken.

Om een stem te genereren die de liedteksten en de melodie volgt, worden gespecialiseerde algoritmen gebruikt om de toonveranderingen te volgen en om de coarticulatie te simuleren (dat zijn de nette overgangen tussen twee opeenvolgende fonemen).

Hoe gebruik ik de stemmen uit RealSinger?

De stemmen uit RealSinger worden op dezelfde manier gekozen als de normale Virtual Singer stemmen. Zij zijn gemerkt met een RS icoon in de lijst met stemmen.

Selecteer één van deze stemmen in de lijst van de stemmen om de notenbalk door RealSinger te laten zingen.

Voor meer informatie over hoe een notenbalk door Virtual Singer of door RealSinger gezongen moet worden, lees dan de bijbehorende hoofdstukken.

U kunt uw eigen stem gebruiken om een nieuwe RealSinger stem aan te maken. De volgende hoofdstukken vertellen hoe u hem moet opnemen en hoe u de instellingen voor deze nieuwe stem aanpast.

RealSinger voorziet in meer realistisch gezongen stemmen. De berekeningstijd is wel langer en de stemmen kunnen minder veelzijdig zijn (zij hebben een kleiner bereik van toonhoogten). Daarom is het verstandig om meestal een standaard Virtual Singer stem te gebruiken als u een nieuw gezongen stuk maakt. Kies pas als u klaar bent een RealSinger stem en stel hem dan correct in.(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden