Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Geluidsweergave
Inleiding
Regels
Effecten en expressie
Microtonale aanpassing
Vervangende stemming
Digitale Effect processor
Parameter curven
Gebruikerinstrumenten
Digitale audio tracks
Jukebox
Afspelen van een karaoke
Gefrette vingerzetting
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 
 

Vingerzetting op gefrette snaarinstrumenten


De notatie in kleur helpt ons met spelen en oefenen op een gitaar (dit geldt overigens voor ieder gefret snaarinstrument). Dit gaat op een gemakkelijker en snellere wijze dan wanneer we dit met zwarte noten op wit papier hadden moeten doen.

De kleuren tijdens het spelen

Het "Script>Uitvoering>Fingering for fretted instrument" toont de noten van de notenbalk in het actieve document.

Palette doigté

De bovenste helft geeft de hals van een gitaar weer. Iedere snaar en cel van het instrument wordt weergegeven.

De gekleurde cirkels komen overeen met de nootwaarden (C, D, E enzovoorts in absolute kleuren). Zij kunnen ook een graad binnen het geselecteerde gebied hebben (in relatieve kleuren). Voor een nadere uitleg hierover kunt u het hoofdstuk "Notatie in kleur" nog eens nalezen.

Het selectiebereik wordt hier aangemaakt met de "Scale" (toonladder) knop. In het voorbeeld is dit een major C (ofwel een C majeur).

Harmony Assistant is ook in staat om de bereiken te bepalen die overeenkomen met de weergegeven tabulatuur (Search knop in het venster dat geopend wordt na het klikken op de knop "Scale").

Tip: Zodra u op "Search" (ofwel zoeken) klikt, wordt het eerste bereik voorgesteld. Als u opnieuw klikt, wordt een ander compatibel bereik getoond.

Het pop-up menu aan de rechterkant van de "Scale" knop helpt u bij het kiezen van het soort weergave. Hier zijn de "Relative colors" (dat zijn de relatieve kleuren) gekozen.

Helemaal rechts staat een matchtabel tussen de kleuren en de graden (in relatieve kleuren). Dit kan ook de matchtabel tussen de kleuren en de noten zijn (in absolute kleuren).

Als de muziek wordt afgespeeld, dan worden de noten op de hals gemarkeerd. Als er geen muziek wordt afgespeeld, dan worden de noten bij de cursor positie op de hals getoond.

Het is een interessante manier om te leren spelen of om een notenbalk te bestuderen.

Niet alleen ziet u op de hals de plaats waar u uw vingers moet plaatsen, maar u weet ook direct welke noot of welke graad u zult  gaan spelen.

Het leerproces gaat nu veel "bewuster" en is vanaf het begin op creativiteit geënt. Het wordt bijvoorbeeld makkelijk om hetzelfde stuk op een andere plaats op de hals te spelen, eenvoudigweg door die markeringen met dezelfde kleur te kiezen.

Of om te improviseren op de toonladder, zoals door het programma wordt voorgesteld.

Of om het arrangement te verrijken, door extra noten toe te voegen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. U zult er zelf veel vinden als u de mogelijkheden met dit script onderzoekt.

U kunt ook andere toepassingen vinden in de "Les grands principes de guitare-et-couleurs" handleiding (die alleen in het Frans beschikbaar is. U kunt hem downloaden vanaf deze pagina of door te klikken op deze link), en op de Club Guitare-et-couleurs webpagina's.

De pijlen naar links en rechts verplaatsen de cursor over de partituur. Een klik op de hals voegt een noot toe op de positie van de cursor. U kunt dus op de gitaar composities maken. U kunt de noten hoorbaar maken door op dezelfde locatie op de hals te klikken.

De tijdsduur van de noten wordt bepaald door de knoppen op het "Noot hulpmiddelen" palet.

De "Apply" (toepassen) knop kleurt (in absolute of relatieve modus - dit hangt af van de keuze in het pop-up menu) de geselecteerde noten op de notenbalk. Als er niets geselecteerd is, kan hij ook de hele notenbalk kleuren.

Tip: Wanneer u een toonladder kiest, dan kunt u hem met de "Try" (proberen) knop afspelen. Als de Shift-toets is ingedrukt, dan wordt een aflopende toonladder gespeeld.

Kleuren van een notenbalk

De noten op een notenbalk en de aanwijzingen voor de vingerzetting op een tabulatuur kunnen worden gekleurd met "Scripts>Notatie>Kleuren>Absolute colored notes" en "Scripts>Notatie>Kleuren>Relative colored notes".

Kies het deel dat u wilt kleuren en pas het script nu toe.

Hier is een voorbeeld van een notenbalk en een tabulatuur in "relatieve kleuren":

Script color

U kunt direct de grondtonen (in zwart), de derden (in bordeaux) en vijfden (in oranje) zien.

Er is een flink aantal applicaties voor het kleuren van de notenbalk. Dit geldt bijvoorbeeld ook als u de noten op de partituur niet goed kunt lezen. Met de absolute kleuren, die gemakkelijk te onthouden zijn, worden de noten direct op het oog gelezen. Dit werkt ook als u hierin niet getraind bent. Bekijk daartoe het volgende voorbeeld:

portée en couleurs absolues

tablature en couleurs relatives

Zowel op de notenbalk als op de tabulatuur kunt u direct de C (in rood), de D (in bruin), de E (in groen) enzovoorts zien.
Lees vooral het hoofdstuk "Notatie in kleur" nog eens door voor een complete lijst.

Hier opnieuw geldt dat, naarmate uw onderzoek voortgaat, u vele toepassingen zult vinden voor de absolute of relatieve kleuring van de notenbalk of een tabulatuur.(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden