Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Geluidsweergave
Inleiding
Regels
Effecten en expressie
Effecten
Swing
Humaniseren
Mechaniseren
Microtonale aanpassing
Vervangende stemming
Digitale Effect processor
Parameter curven
Gebruikerinstrumenten
Digitale audio tracks
Jukebox
Afspelen van een karaoke
Gefrette vingerzetting
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Effecten en expressie


Effecten kunnen u helpen om uw muziek "menselijker" (of gehumaniseerd) te laten klinken. Sommige noten zullen op een bijzondere manier worden afgespeeld.
U kunt hiervoor de belangrijkste effecten in de reguliere muzieknotatie gebruiken (staccato, tenuto, pedaal enzovoorts). Zij worden toegepast, terwijl de muziek afspeelt.

Wat kan ik doen met effecten?

Om u de de meeste van de beschikbare effecten te tonen, hebben wij een voorbeeld bestand meegeleverd. U kunt ook vanuit het programma met de menuoptie "Archief>Openen" het bestand "Effects.mus" inlezen. Het bestand staat in de "Demos" map. Zodra dit bestand is ingelezen, kiest u menuoptie "Partituur>Melodie meerollen". Nu kunt u de uitleg over de verschillende effecten meelezen terwijl het bestand wordt afgespeeld.

Hoe stel ik een effect in

Gebruik hiertoe het "Selectie" (lasso) hulpmiddel en dubbelklik nu op de gewenste noot. Het bewerkingsvenster wordt nu geopend. Klik nu op de "Effecten" tab en kies de effecten die u op de noot toegepast wilt hebben.

Effect parameters

  Door het selecteren van waarden voor de parameters van ieder effect, kunt u de wijze van afspelen van de noot nauwkeurig beïnvloeden.
  Afhankelijk van het soort parameter, kan de waarde worden opgegeven in:

  100sten van een seconde: voor absolute vertragingen of tijdsduren, die onafhankelijk zijn van de snelheid waarmee de melodie wordt afgespeeld;

  256sten van een hele noot: voor vertragingen of tijdsduren, die relatief afhangen van de snelheid van de melodie. Hoe hoger de snelheid, hoe korter de vertraging. Zo is bijvoorbeeld de tijdsduur van een achtste noot 32, en die van een halve noot 128;

  100sten van een halve toon: voor een verschuiving in toonhoogte ten opzichte van de normale toonhoogte. Om bijvoorbeeld van een C naar een D te schuiven, moet er een waarde van 200 (of dicht daarbij) worden gekozen. U kunt ook een negatieve waarde kiezen. Een waarde van -200 zal een C naar een Bb verschuiven (omdat er maar één halve toon is, dus dat wil zeggen -100 van C naar B).
  Op dezelfde wijze geldt dat een waarde van 1200 één octaaf omhoog is (12 halve tonen per octaaf x 100).


  Tip: Om de functie van iedere parameter van ieder effect te leren, nodigen wij u uit om te gaan experimenteren. Plaats daartoe een noot, koppel een effect daaraan en wijzig vervolgens zijn parameters. Klik iedere keer op de "Proberen" knop om het resultaat van uw veranderingen te horen.


(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden