Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Geluidsweergave
Inleiding
Regels
Notenbalken met meerdere instrumenten
Standaard notenbalken voor drums
Geavanceerde functies
Effecten en expressie
Microtonale aanpassing
Vervangende stemming
Digitale Effect processor
Parameter curven
Gebruikerinstrumenten
Digitale audio tracks
Jukebox
Afspelen van een karaoke
Gefrette vingerzetting
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Regels voor notenbalken

 Standaard notenbalken voor drums


Een standaard notenbalk voor drums volgt de gebruikelijke notatie voor drummers.
Het is een notenbalk waarvan de sleutel gevormd wordt door twee verticale lijnen:

Om een normale notenbalk in een standaard notenbalk voor drums om te zetten, kiest u in het menu "Notenbalk>Verander type notenbalk".

Een standaard groep van regels, die overeenkomt met de meest gebruikte notatie, wordt automatisch aan de notenbalk gekoppeld.

Zodra de notenbalk is aangemaakt, wordt de standaard groep van regels gekozen. Deze groep hangt af van de drums die u heeft gekozen.

In het algemeen geldt dat alle instrumenten die gebruik maken van dit type notenbalken drum instrumenten zijn. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld de toonhoogte als een criterium te gebruiken. 

Belangrijk: De standaard effect processor kan aan ieder instrument worden gekoppeld. Bij de notenbalken voor drums gebruikt de hele notenbalk de effect processor die aan het standaard instrument is gekoppeld (deze kan worden gewijzigd door te klikken op het icoon in het contextuele menu van de notenbalk).
 
Om verwarring te voorkomen, worden in deze versie van de programma's de notenbalken voor drums nu de notenbalken voor roosterdrums genoemd.

Vraag: Hoe ziet een notenbalk voor de roosterdrums eruit?
Hier is een voorbeeld van drie notenbalken voor roosterdrums:
Aan iedere notenbalk is slechts één instrument gekoppeld: dit zijn de High Bongo, de cabasa (afuche) en de triangle (triangel).

Deze drie notenbalken kunnen ook in een enkele standaard notenbalk voor drums worden opgeschreven:

 
 
Vraag: Hoe verander ik notenbalken voor roosterdrums naar een standaard notenbalk voor drums?
Selecteer daartoe de hele groep van notenbalken met roosterdrums en kopieer hem.
Maak of kies nu een standaard notenbalk voor drums en plak daarop de gekopieerde balken.
De noten zullen er anders uitzien op de standaard notenbalk voor drums. Dit hangt af van de regels die gevolgd worden (en het instrument waarop zij worden gespeeld).
Als er al regels bestaan voor de notenbalk waar naartoe wordt gekopieerd, dan krijgen die regels prioriteit.
Als er geen regel is dat aan de geplakte noten voldoet, dan wordt een nieuwe regel aangemaakt.

Opmerking: Drum instrumenten met dezelfde naam, maar die tot een andere groep van drums behoren, worden als verschillend gezien. Dit betekent dat een "Snaar-drum" van een "Jazz"  groep niet hetzelfde is als een "Snaar-drum" van een "Orkest" groep.

 
Vraag: Hoe verander ik een standaard notenbalk voor drums in een groep van notenbalken voor roosterdrums?
Hiertoe opent u het pop-up menu van de notenbalk door in het contextuele menu op de zwarte driehoek te klikken. Kies nu "Splits de balk volgens de regels". De notenbalk wordt nu gesplitst in evenveel notenbalken voor roosterdrums als het aantal regels dat zich oorspronkelijk in de standaard notenbalk bevond.

Tip: Een notenbalk voor roosterdrums wordt voor iedere regel aangemaakt. Dit geldt ook als er geen noten zijn die deze regel volgen. Hierdoor kunnen soms lege notenbalken voor roosterdrums ontstaan. Om dit te voorkomen, moet u eerst op de knop "Zuiveren" in het bewerkingsvenster voor de regels klikken.

 
Vraag: Hoe wijzig ik het symbool dat gebruikt wordt voor alle noten die een bepaalde regel volgen?
Zoals eerder beschreven, gaat dit automatisch. Wijzig de regel, verander de criteria en klik daarna op OK.

Vraag: Hoe wijzig ik het instrument dat bij een bepaalde noot hoort?
Dit doet u door het symbool van de noot te wijzigen. U kiest hierbij het symbool dat overeenkomt met een andere of een nieuwe regel.
Als de regel gebaseerd is op de toonhoogte, dan klikt u op de noot en terwijl u de muisknop ingedrukt houdt, verplaatst u de noot daarna omhoog of omlaag.
Als de regel gebaseerd is op de vorm van de notenkop, dan zorgt u er eerst voor dat de nootlengte niet meer is ingedrukt in het noot hulpmiddelen palet. Vervolgens klikt u de gewenste vorm in het nootweergave hulpmiddelen palet. De muisaanwijzer verandert nu in een injectiespuit. Hiermee wordt aangegeven dat de huidige instellingen zullen worden geïnjecteerd in de aangewezen noten. Klik daartoe nu op de noten die u wilt veranderen.
Als de regel gebaseerd is op de kleur, dan volgt u dezelfde werkwijze. Uiteraard selecteert u nu een kleur in plaats van de vorm van de noot.

Tip: Het is mogelijk om 256 kleuren te kiezen. Sommige van deze kleuren lijken erg op elkaar en hierdoor kunt u verward raken. Om een noot een kleurgerelateerde regel te laten volgen, moet uiteraard de precieze kleur bekend zijn. Dit is de reden waarom regels een beperkte groep van kleuren volgen. Binnen deze groep is het makkelijk om de verschillende kleuren te herkennen. Om deze verkleinde groep van kleuren te krijgen, klik dan op de knop om de kleuren te selecteren, en houdt daarbij de Shift-toets ingedrukt. U kunt ook met de rechtermuisknop klikken.


(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden