Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Inleiding
Muziektheorie
Sjablonen
Paginaweergave
Graveurweergave
Positionering
Discontinue selectie
Presentaties
Doelen
Overbinding, boog en waardestreep
Tabulaturen
Meerstemmige notenbalken
Notatie in kleur
Gregoriaanse notatie
Overgangen
Sleutel
Voortekening
Maataanduiding
Dynamiek
Tempo en voortgang
Liedteksten/Karaoke
Vrije objecten
Tekstuele commando's
Lettertypen
Tekensets
Advanced
Geluidsweergave
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Muziek tekenset



Meer informatie over hoe u tekensets voor tekst en muziek gebruikt, leest u in het hoofdstuk "Tekensets". U kunt deze sets gebruiken in Harmony Assistant.

Wat is een tekenset?

Een tekenset helpt u om het uiterlijk van muzieksymbolen te definiŰren, zoals zij op de partituur zullen
verschijnen.

U kunt een tekenset kiezen bij het aanmaken van een nieuw document in Harmony Assistant. Rechtsonder het venster vindt u een pop-up menu met de titel "Muzieklettertype". Standaard wordt het SToccata lettertype gebruikt. Dit lettertype bevindt zich in het bestand "SToccata.ttf" in de "Fonts" map van het programma.

U kunt ook naderhand een andere tekenset kiezen voor iedere notenbalk in uw partituur. Hiertoe kiest u in het menu de optie "Notenbalk>Weergave notenbalk". Na de keuze voor een notenbalk, komt het venster met de schermopties voor de notenbalk op. Rechtsonder bevindt zich het pop-up menu "Teken set", waar u een andere tekenset kunt kiezen.

Om de tekenset voor de hele partituur te wijzigen, kiest u de menuoptie "Partituur>Wijzig weergave". In de tab "Algemeen" vindt u onderaan het "Muzikale lettertype". Hier kunt u de tekenset veranderen.

Aan het begin van de lijst staan de sets die lettertypen gebruiken die worden verscheept met Harmony Assistant. Als u deze lettertypen gebruikt, dan weet u zeker dat iedere andere gebruiker van Harmony of de Myriad plug-in deze eveneens heeft. De verschijning van de partituur zal bij hen hetzelfde zijn als bij u.

Onderaan de lijst staan namen die cursief zijn weergegeven. Deze kunnen door Harmony Assistant gebruikt worden, maar zij zijn niet meegeleverd met het programma. Dit heeft te maken met de kopieerrechten.
Een aantal van hen kan bij de auteur worden gekocht, of zij kunnen mee worden geleverd bij een ander muziekprogramma. Als een lettertype dat op uw computer is ge´nstalleerd, dan zorgt dit ervoor dat de tekst in het pop-up menu zwart wordt in plaats van grijs. 

Wees voorzichtig als u ÚÚn van deze tekensets gebruikt. Het uiterlijk van de partituur zal alleen hetzelfde zijn als dit lettertype ook op een andere computer is ge´nstalleerd.

Opmerking: Voordat u een lettertype kunt gebruiken, dient u eerst in te stemmen met de gebruikersovereenkomst tussen u en de ontwerper. Lees hem goed, voordat u het lettertype gebruikt.

DefiniŰren van een eigen muziek lettertype

Standaard worden tekensets geleverd voor de meeste gebruikelijke lettertypen.
U kunt uw eigen tekenset definiŰren en opslaan. U kunt hem later gebruiken in al uw documenten. Klik de "Bewerken" knop in het venster voor het bewerken van de schermopties van de notenbalk.
Als u alleen wijzigingen aan een bestaande tekenset wilt aanbrengen, kies dan de gewenste tekenset uit de lijst en klik daarna op "Bewerken".
Als de geselecteerde set ingebouwd is, dan wordt aan u gevraagd om uw kopie een eigen naam te geven. U kunt een meegeleverde standaard niet wijzigen.

In de linkerhelft van het venster worden nu alle muziektekens die u kunt wijzigen van het SToccata lettertype getoond.
Voor ieder teken kunt u het volgende selecteren: het lettertype dat gebruikt moet worden, het teken van dit lettertype, de grafische plaatsing en de tekengrootte.

Selecteer nu eerst het lettertype in het pop-up menu. Een reeks aan de rechterkant toont alle beschikbare tekens voor dit lettertype. Kies het gewenste teken uit deze reeks.
U kunt nu de grootte en positie van dit teken instellen. Zorg ervoor dat het zoveel als mogelijk op het origineel lijkt (van het SToccata lettertype).
Het centrale gebied, op een gele achtergrond, toont het teken in het SToccata lettertype. Daarnaast staat het geselecteerde teken om u te helpen bij het instellen. U kunt op dit gebied klikken om het teken te verplaatsen.

Als u niet wilt dat het origineel (SToccata) wordt vervangen door een ander teken, dan klikt u nu op "Standaard".

Herhaal deze bewerkingen op alle tekens die u wenst te bewerken. 

Als u gereed bent, dan klikt u op "OK". De tekenset wordt automatisch opgeslagen in de map "Charset" onder de installatie map. De extensie is ".set". Het lettertype is nu beschikbaar voor al uw documenten.

Opmerking: De juiste weergave en een correcte afdruk van een document dat een ander lettertype dan SToccata gebruikt, kan alleen als dat lettertype ook op die computer is ge´nstalleerd.
De juiste weergave en een correcte afdruk van een partituur die een andere tekenset gebruikt dan die welke standaard is ingesteld, vereist dat deze tekenset is opgenomen in de "Fonts" map van de installatie.



(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden