Vorige pagina    Harmony Assistant    Volgende pagina 
 

Inleiding
Producten
Wat is er nieuw ?
Handleiding
Notatie
Inleiding
Muziektheorie
Sjablonen
Paginaweergave
Graveurweergave
Positionering
Discontinue selectie
Presentaties
Doelen
Overbinding, boog en waardestreep
Tabulaturen
Meerstemmige notenbalken
Notatie in kleur
Gregoriaanse notatie
Overgangen
Sleutel
Voortekening
Maataanduiding
Dynamiek
Tempo en voortgang
Liedteksten/Karaoke
Vrije objecten
Tekstuele commando's
Lettertypen
Tekensets
Advanced
Geluidsweergave
Apparaten/scripting
Virtual Singer
Myriad HQ
FAQ
Software licentie
Technische ondersteuning
Appendices
Afdrukbare handleiding


Gewijzigde hoofdstukken:
In het Engels:

 

Notatie in kleurHet noteren van noten of intervallen in kleur is een concept dat ontwikkeld werd door guitare-et-couleurs.com. Kleuren worden gebruikt om "wat eerst ingewikkeld leek eenvoudig te maken".

Kleuren maken het spelen of oefenen op een gitaar (of ieder ander gefret snaarinstrument) veel makkelijker en sneller dan het spelen van zwarte noten op wit papier.


Het gebruik van kleuren geeft veel informatie. Het begrijpen van onderwerpen, die vaak vaag zijn voor veel gitaristen, wordt nu ineens duidelijk.

Zodra het begrip er is, wordt het leren en de vooruitgang makkelijker. Daarnaast gaat het sneller. Het lijkt op een trein die maar één enkel spoor hoeft te volgen.

Hieronder vindt u een snelle uitleg van dit concept. Wilt u meer informatie dan kunt u "Les grands principes de guitare-et-couleurs" (alleen in het Frans) downloaden van deze pagina (of door te klikken op deze link).

Dankzij een origineel creatief en educatief concept dat op kleuren is gebaseerd, wordt u door dit boekje aangeleerd hoe u uzelf makkelijk kunt verbeteren. Daarbij leert u, onafhankelijk van de speelstijl, de verschillende belangrijke begrippen voor een gitarist.

Als u geen enkele achtergrond hierin heeft, dan kan het zijn dat u nog niet begrijpt wat dit concept voor u kan betekenen. Maar heeft u al geprobeerd heeft gitaar te leren spelen zonder enige voorkennis? Wilt u uw kennis vergroten? Wilt u muziek componeren of improviseren? Wilt u muziek opnieuw spelen die u eerder heeft gehoord? Dan kan dit kleurconcept erg interessant voor u zijn.

Tenslotte willen we allemaal dat alles uiteindelijk beter, sneller en makkelijker gaat, nietwaar?

Afhankelijk van welk doel u nastreeft, zijn er twee kleursystemen die gebruikt kunnen worden: de absolute en de relatieve.

Het absolute kleursysteem

Waarom "absoluut"? Omdat iedere noot enkel en alleen één kleur zal hebben:

 • C wordt rood

 • D wordt bruin

 • E wordt zalmroze

 • F wordt lichtgroen

 • G wordt lichtblauw

 • A wordt paars

 • B wordt roze

Dit betekent dat in iedere sleutel de volgende kleuren altijd aan dezelfde noten zullen worden gekoppeld:

le
             code de couleur "absolu"

Dit systeem is bijzonder bruikbaar voor een ieder die de noten wilt leren spelen op de hals van een gitaar, of voor een ieder die hen snel wilt kunnen vinden.

Wordt dit echt gebruikt? Niet noodzakelijkerwijs, zullen sommigen zeggen. Tabulaturen voorkomen immers dat de hals van de gitaar en de klassieke notenbalk door elkaar gehaald worden.

Op zich is dat juist. Maar er zijn echter wel voordelen om de namen van de noten te weten (of om hen snel te kunnen vinden). Dit geldt vooral voor de snaren voor de bas...

Dit kan belangrijk zijn om bijvoorbeeld te weten waarheen een akkoorddiagram moet worden verplaatst (een barré in het bijzonder), zodanig dat zijn grondtoon overeenkomt met een willekeurige noot. Als u niet weet dat de G in de derde cel van de E snaar zit, dan zult u niet weten dat het F barre akkoord verplaatst kan worden naar deze locatie. Of u moet alle mogelijke akkoord posities uit het hoofd kennen!

Het relatieve kleursysteem

Dit is het meest gebruikte systeem. Hij kan op vele wijzen worden toegepast.

Dit systeem is geïnspireerd op de kleuren die worden gebruikt in de "Dadi liniaal", een echt toegewijd hulpmiddel voor gitaar. Hij kan tegenwoordig niet makkelijk verkregen worden. Hij maakt het mogelijk (naast andere andere bruikbare eigenschappen) om in kleuren alle gitaarschalen en -akkoorden te vinden en te bekijken.

In dit kleursysteem, dat "relatief" wordt genoemd, komen de kleuren niet specifiek met een noot overeen (zoals C, D, E, enzovoorts), maar wel met het interval vanaf de grondtoon (derde, vijfde enzovoorts).

Een derde majeur (interval van twee tonen) bijvoorbeeld, zal gekleurd worden in bordeaux, een perfecte vijfde (3 tonen en een halve) in oranje...

Als het nodig is kan het "+" of "-" symbool nog aangebracht worden. Het "-" symbool bijvoorbeeld zal worden aangebracht om een derde mineur aan te geven.

Dit relatieve kleursysteem wordt bij voorkeur gebruikt wanneer akkoorden, schalen arpeggio's enzovoorts moeten worden weergegeven, omdat dit meer mogelijkheden heeft dan de absolute kleuren.

Waarom "relatief"? Omdat de noten die overeenkomen met een bepaald interval niet altijd dezelfde noten zijn: zij zijn relatief gerelateerd aan de voortekening.

Nog een voorbeeld. Bij een C Majeur is de grondtoon een C. De noot die op een perfect interval gelokaliseerd is, is een G die met oranje wordt weergegeven. Maar de signatuur van de sleutel kan gewijzigd worden naar E Majeur. De perfecte vijfde, nog steeds oranje, is dan niet meer een G, maar een B.

Deze relatieve eigenschap is zeer bruikbaar, want het maakt het mogelijk om hetzelfde kleursysteem te gebruiken voor iedere voortekening. Dus als u weet waar de derde, de vijfde of de zevende in een akkoord of een schaal zitten voor een zekere voortekening, dan weet u dat ook zodra de voortekening wordt gewijzigd.

Dit gebeurt met dezelfde gedachte als bijvoorbeeld in de Nashville notatie.

Hier volgt een kaart van de "relatieve kleuren":

 • De grondtoon is altijd zwart

 • De tweede en de negende zijn lichtgroen, met een "-" symbool voor een mineur

 • De derde is bordeaux,  met een "-" symbool voor een mineur

 • De vierde is effen blauw.

 • De vijfde is oranje, met een "-" symbool indien verminderd en een "+" indien versterkt.

 • De zesde is hemelsblauw.

 • De zevende is lichtgeel, met een "+" symbool voor een majeur


Hieronder staat een kaart die ook aangeeft dat sommige intervallen "vergelijkbare" kleuren hebben.

relative color intervals

Het interval bijvoorbeeld met een versterkte tweede (2+) is 1 toon en een halve, net als de derde mineur (3-). In dezelfde kolom kunt u ook zien dat de octaaf wordt verdubbeld (9+).

Gekleurde akkoorddiagrammen


De vingerzetting bij een akkoorddiagram kan worden weergegeven in het zwart, of in een absolute of relatieve kleur. Dit kan worden ingesteld in de globale instellingen, in het "Verschijning" onderdeel.

Hier is bijvoorbeeld het C# majeur akkoord in relatieve kleuren:

C# Maj Relatif

U kunt direct de grondtoon (zwart) zien, de derde (bordeaux) en de vijfde (oranje).

Deze kleuring kan bruikbaar zijn bij de educatie en bij het maken van muziek.
Het is bijvoorbeeld interessanter om dit akkoord te leren terwijl u zich bewust bent van zijn intervallen. Niet alleen zijn "opbouw" kan dan begrepen worden, maar hij kan ook gewijzigd worden om nieuwe akkoorden te maken vanuit één enkele..

Als u het bovenstaande akkoord wilt omvormen tot een een mineur akkoord (C#m), dan weet u al dat alle derden met een halve toon omlaag moeten (Cf interval in de kaart hierboven). Dit betekent dat alle bordeaux noten omhoog worden verplaatst langs de nek van de gitaar. Zij worden weergegeven met een "-" symbool:

C#m relatif

Omgekeerd geldt dit ook. Als u het originele akkoord in C#sus4 wilt veranderen, dan moet u een halve toon aan de derden toevoegen. Dit komt erop neer dat u hen vervangt door vierden (blauw):

Csus4 relatif

Hier is de vierde op de D snaar te moeilijk om te spelen, dus hij wordt verwijderd.

Let op dat de kleuren ook aanwezig zijn wanneer u akkoorddiagrammen wijzigt ("Configuratie>Wijzig akkoorddiagram" menukeuze).

U zult waarschijnlijk vele andere toepassingen van de inkleuring van akkoorden vinden. Dit kan zowel in de absolute als de relatieve kleursystemen zijn.(c) Myriad - Alle rechten voorbehouden